Η Φλωρεντία, πρωτεύουσα της Τοσκάνης, είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού. Από πίτσες μέχρι κρεμώδες παγωτό, αυτή η πόλη ξέρει πώς να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Οι επιλογές είναι πολλές αλλά μην φοβάστε, σύντροφοι λάτρεις των θερμίδων, γιατί σας έχουμε ετοιμάσει λίστα με τα 10 κορυφαία πιάτα που απλά δεν μπορείτε να φύγετε από τη Φλωρεντία χωρίς να δοκιμάσετε!
1. Bistecca alla Fiorentina
Αυτή η ζουμερή μπριζόλα T-bone, μαγειρεμένη στην τελειότητα πάνω από αναμμένα κάρβουνα, είναι ένας θεσμός στη Φλωρεντία. Η αυθεντική Bistecca alla Fiorentina προέρχεται από αγελάδα της ντόπιας ράτσας Chianina, και μαγειρεύεται με μόνο 3 υλικά: αλάτι, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μην περιμένετε κάτι fancy στο πιάτο σας. Θα σας έρθει μια μεγάλη μπριζόλα με ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι. Μη διανοηθείτε να τη ζητήσετε καλοψημένη, εκτός κι αν θέλετε ο ψήστης να αφήσει τα κάρβουνα και να έρθει να σας κουνήσει το ιταλικό του χέρι.
Για την απόλυτη μπριζόλα Φλωρεντίας κατευθυνθείτε στο ιστορικό Buca Lapi. Χτισμένο από το 1880 στα κελάρια κρασιών του Palazzo Antinori, το Buca Lapi είναι το παλαιότερο εστιατόριο της Φλωρεντίας. Συνοδέψτε την μπριζόλα σας με ένα ποτήρι κρασιού Chianti… Αφήστε χώρο για να δοκιμάσετε και τα κανελόνια τους! Η κράτηση είναι απαραίτητη.
Tip: Τυπικά σερβίρουν 400 γραμμάρια το άτομο που κατά τη γνώμη μας είναι αρκετά για δυο άτομα. Θεωρείται από τα ακριβά πιάτα στη Φλωρεντία. Υπολογίζετε 12 ευρώ τα 100 γραμμάρια μπριζόλας.
2. Ribollita
Η Ribollita είναι μια παραδοσιακή σούπα με κύρια συστατικά τα ξερά άσπρα φασόλια, το μπαγιάτικο ψωμί και το μαύρο λάχανο της Τοσκάνης, το cavolo nero. Ανάλογα με την εποχή μπορούν να προστεθούν σέλερι, καρότα, κρεμμύδια, και πατάτες.
Το όνομα Ribollita σημαίνει «ξαναβρασμένο» ή «μαγειρεμένο δύο φορές» και προέρχεται από το γεγονός ότι συνήθως παρασκευάζεται την προηγούμενη μέρα και ξαναζεσταίνεται πριν από το σερβίρισμα. Η σούπα αυτή αποτελεί γνήσιο δείγμα της παλιάς φτωχικής κουζίνας της Τοσκάνης, της cucina povera. Απολαύστε ένα μπολ στην ιστορική Τrattoria La Casalinga.
3. Pappardelle al Cinghiale
Φαρδιά ζυμαρικά που μοιάζουν με κορδέλα σκεπασμένα με ένα πλούσιο κοκκινιστό ραγού από αγριογούρουνο… Αυτό το πιάτο συνδυάζει δύο ντόπια υλικά: τα φρέσκα ζυμαρικά και το κρέας αγριογούρουνου.
Για όσους δεν αγαπούν τις ντομάτες, υπάρχει και η παραλλαγή με λευκό ραγού (pappardelle con il ragù in bianco). Σε αυτή την εκδοχή συχνά προστίθενται μανιτάρια και το μαρινάρισμα γίνεται σε κόκκινο κρασί με μπαχαρικά, αρωματικά βότανα και λαχανικά. Η Osteria Antica Casa Torre είναι το κατάλληλο μέρος για να απολαύσετε αυτή τη ρουστίκ τοπική σπεσιαλιτέ. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε παρμεζάνα!
4. Panino con Lampredotto
Πατσάς σε σάντουιτς. Ναι, αυτό το παραδοσιακό street food της Φλωρεντίας είναι φτιαγμένο από το 4ο στομάχι της αγελάδας. Μη μας ρωτήσετε πώς ξεχωρίζει από τα άλλα τρία. Η διαδικασία παρασκευής είναι απλή. Το κρέας σιγοβράζει μέσα σε ένα ζωμό με καρυκεύματα για ώρες μέχρι να μαλακώσει. Σερβίρεται χοντροκομμένο σε ψωμάκι μπέργκερ μαζί με την διάσημη salsa verde ή μια πικάντικη σάλτσα ή και τις δύο. Η salsa verde είναι μια πράσινη παραδοσιακή σάλτσα της Τοσκάνης με βάση τον βασιλικό.
Προτού σηκώσετε τη μύτη σας, δώστε του μια ευκαιρία στο Bambi (απορίας άξιο γιατί το ονομάσανε το ελαφάκι αντί για το μοσχαράκι). Αυτό το ιδιαίτερο σάντουιτς θα σας κάνει να ευχηθείτε να είχατε ένα δεύτερο στομάχι για να χωρέσετε περισσότερο. Είναι μια οικονομική επιλογή καθώς κοστίζει 3,50 ευρώ.
5. Tagliatelle funghi porcini e tartufo
Η dolce vita σε ένα πιάτο. Οι Ιταλοί αγαπούν την τρούφα και τα δάση της Τοσκάνης έχουν άφθονη. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στη Φλωρεντία που χρησιμοποιεί τρούφα είναι οι ταλιατέλες με τρούφα και μανιτάρια πορτσίνι. Εκτός από την μαύρη τρούφα, υπάρχει και η λευκή – πιο σπάνια, πιο αρωματική και σαφώς πιο ακριβή.
Δεν θα χρειαστεί να σκάψετε πολύ για να δοκιμάσετε αυτό το βασιλικό πιάτο. Στην L’Osteria θα το βρείτε σε πολύ καλή τιμή. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το τιραμισού τους.
6. Pizza
Στην πόλη που γέννησε την Αναγέννηση, η πίτσα θεωρείται τέχνη. Οι Φλωρεντινοί προτιμούν ένα πιο αφράτο, ψωμώδες ζυμάρι για την πίτσα τους. Τα toppings ποικίλουν από μοτσαρέλα μέχρι πικάντικο λουκάνικο Καλαμπρίας (‘nduja sausage). Φυσικά το ψήσιμο γίνεται πάντα σε ξυλόφουρνο.
Κάντε μια στάση στην Gusta Pizza μετά από την επίσκεψη σας στην εκκλησία Santo Spirito. Σε αυτή την συμπαθητική πιτσαρία, τρώτε σε βαρέλια και χάρη στην ανοιχτή κουζίνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρασκευή της πίτσας σας. Σας προτείνουμε την πίτσα Pesto και την Calabrese.
7. Panino Italiano
Το ιταλικό panino είναι απόδειξη πως τα απλά ποιοτικά υλικά μπορούν να κάνουν την διαφορά στη γεύση. Ένα panino αποτελείται από λίγα μόνο συστατικά – φρεσκοψημένο ψωμί, εκλεκτά ντόπια αλλαντικά, κρεμώδη τυριά, κάποιο λαχανικό και ίσως ένα αρωματικό ελαιόλαδο. Οι ντόπιοι πάνε στου Pino’s και εκεί θα πάτε και εσείς. Επιλέξτε το κλασικό προσούτο και μοτσαρέλα σε ψωμί schiacciata (παραδοσιακό ψωμί Τοσκάνης που μοιάζει με focaccia). Για τους χορτοφάγους, το panino μελιτζάνας με πικάντικο τυρί προβολόνε είναι μια αγαπημένη επιλογή.
8. Cornetto e Caffè
Στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, το άρωμα του φρεσκοκομμένου εσπρέσο και των βουτυρένιων κρουασάν γεμίζει τον αέρα κάθε πρωί. Αυτή η αγαπημένη τελετουργία, γνωστή ως «cornetto e caffè», είναι ένα ουσιαστικό μέρος του τρόπου ζωής των κατοίκων της Φλωρεντίας.
Ένας από τους πιο εμβληματικούς χώρους για να το απολαύσετε είναι το θρυλικό Gilli Caffè, το πιο παλιό καφέ της πόλης, με έτος ιδρύσεως το 1733. Το εσωτερικό σε ταξιδεύει σε μια περασμένη εποχή. Ξύλινη επένδυση, περίτεχνοι πολυέλαιοι και μαρμάρινοι πάγκοι.
Tip: Για μια γνήσια ιταλική εμπειρία, απολαύστε το πρωινό σας στον πάγκο του μπαρ (al banco). Επιλέξτε το κρουασάν με γέμιση φυστίκι!
9. Gelato
Καμία εκδρομή στη Φλωρεντία δεν είναι πλήρης χωρίς να απολαύσετε το παγκοσμίου φήμης gelato της πόλης. Αναζητήστε μια μπάλα (ή πέντε) στη Gelateria dei neri. Προετοιμαστείτε για ποικιλία γεύσεων, από limoncello μέχρι ρικότα με φιστίκι. Αξίζει να δοκιμάσετε την γεύση του μαγαζιού, την dei neri, που δεν είναι παγωτό αλλά μια κρεμώδης καραμελοσοκολατένια κόλαση που δεν λιώνει ποτέ!
10. Zuccotto
Στην πόλη με το εντυπωσιακό Duomo, δεν μπορεί να λείπει ένα γλυκό τρούλος. Παραδοσιακά, το zucotto είναι ένα σπογγώδες κέικ σε σχήμα τρούλου που εξωτερικά έχει μαλακό παντεσπάνι εμποτισμένο με alkermes (λικέρ πολύ διαδεδομένο στη Φλωρεντία την εποχή του οίκου των Medici), και εσωτερικά έχει μία κρέμα από ρικότα. Πλέον υπάρχουν και άλλες εκδοχές, όπως με γέμιση nutella, φυστίκι, λευκή σοκολάτα ή παγωτό. Κάθε παστιτσέρια της Φλωρεντίας που σέβεται τον εαυτό της έχει zuccotto, αλλά στην Pasticceria Marisa θα βρείτε την καλύτερη εκδοχή του.
Ορίστε λοιπόν! Χαλαρώστε τη ζώνη σας, αφήστε τις δίαιτες στο σπίτι και αφεθείτε στην γαστρονομική κουλτούρα της Φλωρεντίας. Βuon appetito!
Διαβάστε στη συνέχεια:
Μία Απάντηση
Πολλά συγχαρητήρια!! Ένας πλήρης οδηγός!!
Συνεχίστε έτσι!!