Πού να μείνω στα Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη στη δυτική Θεσσαλία, λόγω του ότι το κέντρο της πόλης διασχίζεται από τον Ληθαίο ποταμό, ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνειού. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις την πόλη να χωρίζεται από το ποτάμι και γέφυρες να εξυπηρετούν πεζούς και οχήματα.

Είναι μια πολύ γραφική πόλη, στην οποία εκτός από το ποτάμι μπορείτε να δείτε εξαιρετικές γέφυρες, την παλιά πόλη, το Βαρούσι και το Βυζαντικό Κάστρο με το γνωστό Ρολόι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Επίσης, είναι κοντά στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.

Είναι μια καθαρή, τακτοποιημένη και άνετη πόλη που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και εντάσσει την τεχνολογία στην ανάπτυξη της πόλης. Ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έβαλε σημεία με δωρεάν ίντερνετ και χρησιμοποιεί λεωφορεία χωρίς οδηγό, με έξυπνους αισθητήρες.

Τα Τρίκαλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις χειμερινές σας διακοπές και ακόμα περισσότερο τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η πόλη φοράει τα καλά της και το ποτάμι λάμπει από τα χιλιάδες φωτάκια. Εγώ θα συμφωνήσω με την παρομοίωση ότι τα Τρίκαλα είναι το Άμστερνταμ της Ελλάδας!

Αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους χριστουγεννιάτικους προορισμούς και εξαιτίας του Μύλου των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από την χώρα και από τα Βαλκάνια.

Οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε στα Τρίκαλα

Προσωπικά, θεωρώ ότι η καλύτερη περιοχή για να μείνει κάποιος στα Τρίκαλα, ειδικά αν επισκέπτεται την πόλη πρώτη φορά, είναι το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα κοντά η παλιά πόλη.

Βέβαια, υπάρχουν διάφορες γειτονιές, οι οποίες είναι εξίσου ενδιαφέρουσες και μπορεί να σας ταιριάζουν περισσότερο. Όπως η νότια πλευρά του ποταμού που είναι στην καρδιά των καταστημάτων και των καφετεριών, η περιοχή κοντά στον Μύλο των Ξωτικών. Επίσης, αν αναζητάτε κάτι πιο ήσυχο μπορείτε να επιλέξετε την Ελάτη ή την Καλαμπάκα αν θέλετε να είστε κοντά στα Μετέωρα.

Γενικά οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και στα Τρίκαλα μπορείτε να κινηθείτε εύκολα με τα πόδια ή με ποδήλατα, καθώς είναι μια πόλη γεμάτη ποδηλάτες και έχει άριστη οδική συμπεριφορά. 

Οι πεζοί και τα ποδήλατα έχουν πάντα προτεραιότητα. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση, ότι με το που κατέβαζα το πόδι μου από το πεζοδρόμιο σταματούσαν όλα τα οχήματα για να περάσω.

Διαβάστε τα χαρακτηριστικά των περιοχών και επιλέξτε την ιδανική περιοχή και το κατάλληλο κατάλυμα για να περάσετε υπέροχα στο ταξίδι σας.

1. Παλιά Πόλη (Βαρούσι, Μανάβικα)

Το Βαρούσι είναι η παλαιότερη συνοικία των Τρικάλων και είναι χτισμένο στην άκρη του Βυζαντινού Κάστρου. Διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, με παλιά διώροφα αρχοντικά με χαγιάτια και έντονα χρώματα.

Τα περισσότερα αρχοντικά είναι χτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα και είναι κατασκευασμένα από πλίνθους και σοβά. Σε κάποια από τα πανέμορφα, στενά σοκάκια του θα δείτε τον πύργο με το φημισμένο ρολόι και τα τείχη του κάστρου.

Στην γειτονιά αυτή θα βρείτε πολλές βυζαντινές εκκλησίες, όπως Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Στέφανος, Παναγία Φανερωμένη, την Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου.

Η παλιά πόλη εκτός από το Βαρούσι, περιλαμβάνει και μια ακόμα συνοικία, τα Παλιά Μανάβικα. Πρόκειται για πεζόδρομους με πέτρινα κτήρια που εκτείνονται από το Βαρούσι μέχρι την Κεντρική Πλατεία της Πόλης.

Εκεί μέχρι πριν μερικά χρόνια λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, παλαιοπωλεία και μανάβικα. Πλέον έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτικη περιοχή με ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Μάλιστα είναι το πιο δημοφιλές μέρος για τη νυχτερινή διασκέδαση.

Σε αυτή τη συνοικία θα δείτε τη μοναδική, 3D τοιχογραφία με τον Τσιτσάνη και το μπουζούκι του, μιας και τα Τρίκαλα ήταν η γενέτειρά του. Γενικά η εικόνα των πεζόδρομων αυτών θυμίζει σκηνικό από παλιό ελληνικό σινεμά.

Αυτές οι περιοχές είναι για μένα οι καλύτερες για να μείνετε αν επισκεφθείτε τα Τρίκαλα πρώτη φορά και θέλετε να είστε στην καρδιά της πόλης. Θα είστε δίπλα στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και δίπλα στο ποτάμι και την Κεντρική Γέφυρα και την Γέφυρα Ασκληπιού

Σε αυτή την περιοχή δεν θα βρείτε μεγάλα ξενοδοχεία. Κυρίως θα βρείτε παλιά αρχοντικά διαμορφωμένα για ενοικίαση ή ολόκληρα σπίτια.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

2. Πεζόδρομος Ασκληπιού

Αυτή η περιοχή εκτείνεται προς τη νότια πλευρά του ποταμού και ξεκινάει από την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων, απέναντι από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η νότια πλευρά συνδέεται με τη βόρεια μέσω 10 γεφυρών, με την πιο εντυπωσιακή να είναι η Κεντρική Γέφυρα. Η Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων χτίστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς. Την διακοσμεί το επιβλητικό άγαλμα του Ασκληπιού.

Ο μεγάλος πεζόδρομος της οδού Ασκληπιού είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς για την πόλη. Γύρω του αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων με καφετέριες, καταστήματα και ξενοδοχεία. Δίπλα του βρίσκεται ο πεζόδρομος της Απόλλωνος, που είναι γνωστός και ως ο δρόμος με τις ομπρέλες.

Αυτό το σημείο της πόλης σφύζει από κόσμο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επίσης, εδώ βρίσκονται τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, μερικά από τα οποία έχουν άμεση θέα το ποτάμι και την Κεντρική Γέφυρα.

Το μεγάλο αξιοθέατο της περιοχής είναι το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ, το οποίο χρονολογείται το 1566-1567. Είναι απόδειξη ανατολίτικης αρχιτεκτονικής και είναι το μοναδικό έργο του Τούρκου αρχιτέκτονα Σινάν Πασά στην Ελλάδα. Στα νότια του Τζαμιού υπάρχει το μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ. 

Επίσης προχωρώντας προς το κέντρο υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ

3. Μύλος Ξωτικών (Πάρκο Ματσόπουλου)

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στην χώρα. Λειτουργεί από το 2011 και κάθε χρόνο από τέλη Νοέμβρη μέχρι αρχές Ιανουαρίου δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Φιλοξενείται στο πάρκο Ματσόπουλου με τον μύλο, που είναι αρχιτεκτονικό και βιομηανικό μνημείο του 19ου αιώνα. Κάθε χρόνο λειτουργεί με ένα διαφορετικό θέμα δράσης και η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

Είναι πραγματικά υπέροχο σαν θέαμα και αξίζει να το επισκεφθείτε, ιδιαίτερα αν θέλετε να κάνετε οικογενειακές διακοπές με τα παιδιά.

Αν θέλετε να είστε κοντά στο πάρκο, μπορείτε να κλείσετε κατάλυμα εκεί κοντά για να έχετε εύκολη και ίσως καθημερινή πρόσβαση στον Μύλο των Ξωτικών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ

4. Ελάτη

Αν θέλετε να απομακρυνθείτε από την φασαρία και την έντονη ζωή της πόλης, μπορείτε να μείνετε στην Ελάτη, η οποία απέχει από την πόλη των Τρικάλων 34 χλμ. Είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά στην περιοχή και υπάρχει μεγάλη προσφορά καταλυμάτων.

Η Ελάτη είναι ένα ορεινό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 921 μέτρων μέσα σε δάσος από έλατα. Εκτός από την ομορφιά του χωριού, έχει ένα άλλο πλεονέκτημα. Βρίσκεται μόνο 9 χλμ. μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου.

Αν θέλετε να κάνετε χειμερινές διακοπές, να έχετε εφικτή πρόσβαση στην πόλη αλλά να μένετε σε ένα ήσυχο μέρος κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, αυτή είναι η κατάλληλη επιλογή.

Στην Ελάτη θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και βίλες με παραδοσιακή διακόσμηση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΗ

5. Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου, δίπλα στο εντυπωσιακό, γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων. Επίσης, από κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός.

Η Καλαμπάκα απέχει από τα Τρίκαλα περίπου 22 χλμ. και είναι η 2η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη μετά τα Τρίκαλα. Είναι ιδιαίτερα γνωστή επειδή βρίσκεται δίπλα στα Μετέωρα.

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα σκούρων βράχων από ψαμμίτη. Στις κορυφές των βράχων είναι χτισμένα μοναστήρια. Είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σύμπλεγμα μοναστηριών στη χώρα μας, μετά το Άγιο Όρος.

Από τα 30 μοναστήρια που υπήρχαν κάποτε, σημερα λειτουργούν μόνο τα 6 και συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι μονές που είναι επισκέψιμες είναι η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η Ιερά Μονή Ρουσάνου, η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (γνωστή ως Μεγάλο Μετέωρο), η Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου.

Η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό και αν θέλετε να μείνετε κοντά σε αυτό το υπέροχο μέρος μπορείτε να βρείτε πολλά αξιόλογα καταλύματα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.