Πού να μείνω στα Ιωάννινα – Οι 5 καλύτερες περιοχές για διαμονή

Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα όπως τα προφέρουμε όλοι, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Το στολίδι της πόλης είναι η λίμνη που που αγγίζει και την πόλη, η Παμβώτιδα.

Η λίμνη Παμβωτίδα είναι μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, έχει μέγιστο βάθος 11 μέτρα και βρίσκεται μεταξύ της πόλης των Ιωαννίνων και του όρους Μιτσικέλι. Είναι μια ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά και είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

H αρχιτεκτονική της πόλης έχει μια μίξη από μεσαιωνικά, βυζαντινά και ανατολίτικα στοιχεία. Τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το Κάστρο, το Σπήλαιο του Περάματος και το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.

Το Κάστρο των Ιωαννίνων βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και είναι ουσιαστικά η παλιά πόλη. Προϋπήρχε από τα βυζαντικά χρόνια, αλλά ανοικοδομήθηκε κατά την οθωμανική περίοδο.

Αποτελείται από δύο ακροπόλεις, τη βορειοανατολική στην οποία κυριαρχεί το Οθωμανικό Τζαμί Ασλάν Πασά και τη νοτιοανατολική που είναι γνωστή με την τουρκική ονομασία Ιτς Καλέ (Εσωτερικό Κάστρο).

Οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι μια πανέμορφη και πολύ ιδιαίτερη πόλη, καθώς δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για την χώρα μας μια μεγάλη πόλη να απλώνεται γύρω από μια λίμνη. 

Είναι αναμφισβήτητα ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός, κυρίως για τις εποχές άνοιξη, φθινόπωρο και χειμώνα, μιας και είναι μια από τις πιο βροχερές πόλεις στην Ελλάδα καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η ζωή στην πόλη είναι έντονη όλο τον χρόνο, καθώς έχει μεγάλο αριθμό μόνιμου πληθυσμού αλλά και φοιτητών. 

Η καλύτερη περιοχή για να μείνετε είναι στην πόλη και συγκεκριμένα κοντά στο Κάστρο και την Λίμνη, για να αισθανθείτε απόλυτα την μαγεία του τόπου. Πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές όμως είναι και το κέντρο, το Πέραμα, η Αμφιθέα με το Νησί των Ιωαννίνων και η Δωδώνη.

Γενικά οι αποστάσεις στο κέντρο της πόλης είναι μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχετε θέμα με τις μετακινήσεις. Τώρα αν επιλέξετε να μείνετε στο Πέραμα, την Αμφιθέα ή την Δωδώνη, καλό θα είναι να έχετε εξασφαλίσει όχημα.

1. Λίμνη Παμβωτίδα, η μαγευτική περιοχή των Ιωαννίνων

Η περιοχή του κέντρου που αγγίζει την λίμνη Παμβωτίδα είναι ένα μοναδικό σημείο στην πόλη. Νωρίς το πρωί υπάρχει πάντα έντονη ομίχλη. Όταν η ομίχλη σπάσει, μπορείτε να βγείτε για περπάτημα στον παραλίμνιο πεζόδρομο. 

Εκεί θα συναντήσετε κόσμο να περπατάει, να κάνει ποδήλατο και να ψαρεύει. Η θέα είναι ονειρική, καθώς από την μια φαίνεται το Νησί και από την άλλη το όρος Περιστέρι και τα Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα).

Αν πάλι θέλετε να ξεκουραστείτε καθίστε σε ένα από τα παραδοσιακά καφέ χαζεύοντας τη λίμνη και τις πάπιες.

Το Κάστρο βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη, που σημαίνει ότι μετά από την βόλτα σας εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάστρο και να εξερευνήσετε αυτό το υπέροχο αξιοθέατο.

Αν θέλετε να αισθάνεστε σαν να ζείτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη, τότε δεν έχετε παρά να αναζητήσετε καταλύματα κοντά στη λίμνη. Οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες με αυτές της υπόλοιπης πόλης, απλά δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά. Για αυτό σας προτείνω να κάνετε νωρίτερα την κράτησή σας.

2. Πόλη των Ιωαννίνων

Το κέντρο των Ιωαννίνων περιλαμβάνει την παλιά πόλη, με τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια και την σύγχρονή περιοχή.

Υπάρχουν τέσσερις πλατείες που αποτελούν σήμα κατατεθέν στην περιοχή. Αυτές είναι η Κεντρικά Πλατεία που ονομάζεται πλατεία Πύρρου, κάτω από την οποία υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ, η πλατεία Πάργης, που βρίσκεται κοντά στην Κεντρική πλατεία, η πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου ή Κάτω Πλατεία, η οποία πλέον δεν είναι ακριβώς πλατεία, και η πλατεία Μαβίλη που βρίσκεται κοντά στην λίμνη.

Τα Ιωάννινα λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών που φιλοξενεί, έχουν έντονη νυχτερινή ζωή. Υπάρχουν φθηνά καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και μέρη να φας τα οποία είναι ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αν θέλετε να είστε δίπλα σε όλα τα αξιοθέατα, κοντά στο σύγχρονο οικισμό και σε όλα τα μπαρ αυτή είναι η ιδανική περιοχή για να αναζητήσετε κατάλυμα.

3. Πέραμα, η περιοχή με το Σπήλαιο των Ιωαννίνων

Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται πλάι της λίμνης, 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων στην περιοχή Πέραμα. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους με σταλακτίτες και σταλαχμίτες και εντυπωσιακές κολώνες. Έχει έκταση 14.800 τ.μ. και η διαδρομή που επιτρέπεται να επισκεφθείτε είναι 1.100 μέτρα.

Στο Σπήλαιο έχουν βρεθεί οστά και δόντια αρκούδας από αρχαϊκές εποχές που χρονολογούν την ύπαρξη του χιλιάδες χρόνια πριν.

Η περιοχή του Περάματος αποτελεί τουριστικό προορισμό λόγω του Σπηλαίου και είναι μια καλή εναλλακτική για διαμονή, αν δεν θέλετε να μείνετε στην κεντρική περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεστε κοντά στη Λίμνη.

Λόγω της ζήτησης, υπάρχει ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός καταλυμάτων στην περιοχή με πολύ προσιτές τιμές.

4. Αμφιθέα, με το Νησί των Ιωαννίνων

Η Αμφιθέα βρίσκεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, στη βόρεια όχθη της λίμνης Παμβωτίδας. Απέχει 6 χλμ από τα Ιωάννινα και χαρακτηρίζεται ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός.

Απέναντι από την Αμφιθέα, μέσα στην λίμνη υπάρχει ένα μικρό νησάκι, το λεγόμενο Νησί των Ιωαννίνων. Η απόσταση από την Αμφιθέα είναι μόλις 10 λεπτά και όταν το επισκεφθείτε θα αισθανθείτε σαν να πηγαίνετε πίσω στον χρόνο.

Το νησί είναι κατοικημένοι από 250 ανθρώπους και παρόλο το μικρό του μέγεθος έχει επτά μοναστήρια. Οι κάτοικοι είναι από τους πιο φιλόξενους που θα συναντήσετε ποτέ και το αποδεικνύουν στις γιορτές των μοναστηριών όπου καταφθάνει στο νησί πληθώρα κόσμου.

Αν θέλετε να μείνετε σε ένα τέτοιο μέρος, με θέα τη λίμνη, το βουνό και την φύση δεν έχετε παρά να αναζητήσετε διαμονή εδώ. Και για αυτούς που τους αρέσει η περιπέτεια, μπορούν να μείνουν ακόμα και στο νησί στο Little Island Resort.

5. Δωδώνη

Η Δωδώνη είναι ένας ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 730 μέτρων. Βρίσκεται νότια των Ιωαννίνων σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Η Δωδώνη είναι γνωστή και φημισμένη για την αρχαία Δωδώνη ένα λατρευτικό κέντρο του Δία που απέχει 2 χλμ από αυτήν.

Επίσης, υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά μαντεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου και σύμφωνα με μαρτυρίες και αναφορές φέρεται να υπάρχει από την εποχή του Χαλκού.

Περιλαμβάνει την Ιερά οικία του Μαντείου, τους Ναούς της Διώνης, της Αφροδίτης, της Θέμιδας και του Ηρακλή, το Αρχαίο Στάδιο και το Αρχαίο Θέατρο το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ και έχει χωρητικότητα 18.000.

Το να επιλέξετε να μείνετε στη Δωδώνη, ίσως δεν είναι τόσο ελκυστικό από την άποψη ότι απέχει κανένα μισάωρο από την πόλη των Ιωαννίων, είναι όμως μια καλή εναλλακτική λύση αν θέλετε να μείνετε μακριά από τον πολύ κόσμο και σε έναν τόσο σπουδαίο τόπο.

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.