Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι να δω στα Ιωάννινα – Τα 17 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε

Τα κορυφαία αξιοθέατα των Ιωαννίνων, της πόλης που απλώνεται γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, που πρέπει να δείτε κατά την επίσκεψή σας στην πανέμορφη πόλη είναι
Τι να δω στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και αποτελεί την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Η πόλη απλώνεται γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα ή αλλιώς λίμνη Ιωαννίνων. Η ομορφιά της πόλης είναι μοναδική και υπάρχουν άπειρα πράγματα που αξίζει να δείτε εκεί.

Τόσο η εκτεταμένη ιστορία της όσο και το φυσικό κάλλος της, της έχουν κληροδοτήσει σπουδαία αξιοθέατα, τα οποία πρέπει να εξερευνήσετε κατά την επίσκεψή σας στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Η λίστα που ακολουθεί θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην οργάνωση του ταξιδιού σας, αφού περιλαμβάνει τα κορυφαία αξιοθέατα των Ιωαννίνων.

1. Κάστρο Ιωαννίνων

Κάστρο Ιωαννίνων
Κάστρο Ιωαννίνων (φωτογραφία:wikipedia)

Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι το κορυφαίο αξιοθέατο στην πόλη. Πρόκειται για την παλιά πόλη των Ιωαννίνων, η οποία είναι οχυρωμένη. Η σημερινή οχύρωση ανοικοδομήθηκε από τον Αλή Πασά κατά την Οθωμανική περίοδο, περιλαμβάνοντας τις βυζαντινές κατασκευές που ήδη υπήρχαν.

Το Κάστρο διαθέτει δύο ακροπόλεις, την νοτιοανατολική που είναι γνωστή ως Ίτς Καλέ και την βορειοανατολική που είναι μικρότερη και στην οποία υπάρχει το Οθωμανικό Τζαμί Ασλάν Πασά. Πρέπει να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα για να περιηγηθείτε στο Κάστρο και να εξερευνήσετε τα επιμέρους αξιοθέατά του:

 • το Τζαμί Φετιχιέ με τον Τάφο του Αλή Πασά
 • το Βυζαντινό Μουσείο
 • το Θησαυροφυλάκιο
 • η Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων
 • τα ερείπια του παλατιού του Αλή Πασά και του Πύργου του Βοημούνδου
 • το Μουσείο Αργυροτεχνίας
 • την Οθωμανική βιβλιοθήκη
 • τα ερείπια του Οθωμανικού Λουτρού κ.α.

Κλείστε μια 3ωρη ξενάγηση στο Κάστρο, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, στο Λαογραφικό Μουσείο, στην Εβραϊκή Συναγωγή, με ειδικό οδηγό που θα σας μεταφέρει όλες τις πληροφορίες για τα ιστορικά μέρη.

2. Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (φωτογραφία:wikipedia)

Το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων είναι ένα από τα κτήρια της ακρόπολης Ίτς Καλέ. Το κεντρικό μέρος του χρονολογείται από το 1960 ενώ για το κοινό ως μουσείο άνοιξε το 1995. Φιλοξενεί συλλογές παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών γλυπτών, αγγεία, χειρόγραφα, εκδόσεις βιβλίων, μεταβυζαντινές εικόνες, ασημένια αντικείμενα και άλλα ευρήματα της γύρω περιοχής.

3. Φετιχέ Τζαμί και Τάφος Αλή Πασά

Φετιχέ Τζαμί
Φετιχέ Τζαμί

Το Φετιχέ Τζαμί (σημαίνει: τζαμί κατάκτησης) χτίστηκε στη θέση της βυζαντινής Μητρόπολης των Ιωαννίνων του ναού του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Το τζαμί αποτελείται από μια αίθουσα προσευχής και την ανοιχτή στοά (ρεβάκ). Εξωτερικά στη νοτιοδυτική πλευρά υψώνεται ένας μιναρές. Στο εσωτερικό υπάρχουν οι τάφοι του Αλή Πασά και της οικογένειάς του.

Σήμερα φιλοξενεί μια έκθεση που χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

 • Η πόλη των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας
 • Το Κάστρο των Ιωαννίνων – Φρούριο και Σεράι
 • Αλή Πασάς ο Τεπελενλής – Ιστορία και Μύθος

4. Λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη Ιωαννίνων

Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων
Λίμνη Παμβώτιδα ή Λίμνη Ιωαννίνων

Η λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη Ιωαννίνων βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτείνεται σε 19,4 τ.χλμ. και μέσο βάθος 4-5 μέτρα (μέγιστο τα 11 μέτρα). Είναι μία από τις αρχαιότερες λίμνες του κόσμου και περιβάλλεται από το όρος Μιτσικέλι. Χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και χλωρίδα και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Στο μέσο της λίμνης υπάρχει ένα νησί, που ονομάζεται απλά Νησί, το οποίο κατοικείται.

5. Νησί Ιωαννίνων

Νησί Ιωαννίνων
Νησί Ιωαννίνων (φωτογραφία:wikipedia)

Το Νησί των Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, σχεδόν απέναντι από το χωριό Αμφιθέα. Το Νησί κατοικείται από περισσότερους από 300 κατοίκους και διαθέτει επτά μοναστήρια, με τα πρώτα να ιδρύονται από τον 13ο αιώνα. Μάλιστα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα δολοφονήθηκε το Αλή Πασάς το 1822. Οι μονές φιλοξενούν σπουδαίες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. 

Ο οικισμός δημιουργήθηκε περίπου τον 17ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι ήταν από τη Μάνη. Υπάρχει σύνδεση του Νησιού με την πόλη Ιωαννίνων με φέρυ (που ξεκινούν από την άκρη του κάστρου, δίπλα στην πλατεία Μαβίλη) όπου μπορείτε να πάτε ημερησίως ή να διανυκτερεύσετε καθώς υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για διαμονή. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

6. Σπήλαιο Περάματος

Σπήλαιο Περάματος
Σπήλαιο Περάματος (φωτογραφία:wikipedia)

Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται πλάι στη λίμνη στο Πέραμα, το οποίο απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη Ιωαννίνων. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων και αποτελείται από πολλές αίθουσες και διαδρόμους με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και κολώνες. Η διάρκεια εξερεύνησης διαρκεί περίπου 45 λεπτά αφού διανύεται μια απόσταση 1.100 μέτρων και στην οποία υπάρχουν σκαλοπάτια που είτε ανεβαίνουν είτε κατεβαίνουν. Για καλύτερη εξυπηρέτηση κλείστε εισιτήριο εκ των προτέρων εδώ.

7. Δωδώνη

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (φωτογραφία:wikipedia)

Η Αρχαία Δωδώνη απέχει περίπου 19,5 χιλιόμετρα από την πόλη Ιωαννίνων, ωστόσο αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε. Η Δωδώνη ήταν μέρος λατρείας του Δία και της Διώνης. Η περιοχή φαίνεται να υπάρχει ήδη από την Εποχή του Χαλκού, όπου τότε ήταν αφιερωμένη στην Γαία. Η λατρεία προς τον Δία έγινε μεταγενέστερα, πιθανά από τους Σελλούς.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο θα δείτε το Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο ήταν αρχαιότερο από το μαντείο των Δελφών. Επίσης, θα δείτε το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (με χωρητικότητα 18.000 θεατές), την Ιερά Οικία ή αλλιώς Ναός του Διός, το Ναό της Θέμιδος, την Αρχαία Ακρόπολη, το Αρχαίο Στάδιο της Δωδώνης.

8. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (φωτογραφία:wikipedia)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων κατασκευάστηκε μεταξύ 1963-1966 και άνοιξε για το κοινό το 1970. Πριν περίπου 15 χρόνια έγινε μια ανακαίνιση και από το 2011 λειτουργεί ξανά. Αποτελείται από επτά αίθουσες, τρία αίθρια και έναν διάδρομο και εκτείνεται σε μια επιφάνεια 1.200 τ.μ. Τα εκθέματα καλύπτουν από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, δηλαδή κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή (πριν 250.000 χρόνια) και φτάνει μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Τα 3.000 εκθέματα χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Χρονολογικό, Γεωγραφικό και Θεματικό.

9. Ρολόι Ιωαννίνων

Ρολόι Ιωαννίνων
Ρολόι Ιωαννίνων

Το Ρολόι των Ιωαννίνων είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή της οδού Αβέρωφ και της κεντρική πλατείας και αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων. Είναι ένα καλοδιατηρημένο μνημείο που χρονολογείται από το 1905.  Έχει βαριά ιστορία αφού εκεί κρεμάστηκαν οι Έλληνες στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 και εκεί υψώθηκε η Ελληνική σημαία ξανά στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.

10. Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη
Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη ή Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων (φωτογραφία:wikipedia)

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη είναι ένα Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο δήμο Μπιζανίου. Ιδρύθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του γλύπτη Βρέλλη και άνοιξε για το κοινό το 1995. Οι αναπαραστάσεις του καλλιτέχνη σχετίζονται με τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Ελλάδας, φιλοξενώντας 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα από την ιστορία της Ελλάδας, όπως το Κρυφό Σχολειό, ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας, Κλέφτες και Αρματολοί κ.α.

11. Μουσείο ή Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Μουσείο Αργυροτεχνίας (φωτογραφία:wikipedia)

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται και αυτό στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στην ακρόπολη Ίτς Καλέ. Περιλαμβάνει τον χώρο του δυτικού προμαχώνα και το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων. Το μουσείο έχει θέμα την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο αλλά και την ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Στο δεύτερο επίπεδο στεγάζεται η συλλογή ηπειρωτικής αργυροχρυσοχοΐας από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα.

12. Περιήγηση στα Τζουμέρκα

Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη
Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη (φωτογραφία:wikipedia)

Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη είναι μια μεγάλη οροσειρά, με μοναδικά γραφικά χωριά, καταρράκτες, μονοπάτια, γεφύρια, πηγές, εκκλησίες και εκατοντάδες άλλους κρυμμένους θησαυρούς που πρέπει να εξερευνήσετε. Αν επισκεφθείτε τα Ιωάννινα είναι ευκαιρία να αφιερώσετε μία μέρα για να περιηγηθείτε στα Τζουμέρκα. Αυτή η ξενάγηση στα Τζουμέρκα περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής με μεταφορά από και προς τα Ιωάννινα.

13. Κάντε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Γέφυρα Αρίστης
Γέφυρα Αρίστης, το σημείο εκκίνησης του ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη (πηγή:wikipedia)

Για τους πιο δραστήριους επισκέπτες μία εξαιρετική ιδέα είναι να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη. Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από τα Ιωάννινα. Αλλά αξίζει να τον επισκεφθείτε αν βρεθείτε στα Ιωάννινα, ακόμα και αν δεν θέλετε να κάνετε ράφτινγκ.

Ο Βοϊδομάτης είναι ένα ποτάμι μήκους 15 χιλιομέτρων και διασχίζει το Φαράγγι του Βίκου. Είναι ένα από τα πιο καθαρα ποτάμια της Ευρώπης και αποτελεί Εθνικό Δρυμό από το 1973. Προσελκύει πολύ κόσμο που θέλει να κάνει ράφτινγκ.

Η διαδρομή ράφτινγκ ξεκινάει από τη Γέφυρα της Αρίστης (ανάμεσα σε Πάπιγκο και Αρίστη) και καταλήγει στη Γέφυρα της Κλειδωνιάς. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 1,5 ώρα ενώ ολόκληρη η δραστηριότητα διαρκεί κανένα 3ωρο. Αν είναι η πρώτη σας φορά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο βαθμός δυσκολίας είναι Ι και ενδείκνυται και για αρχάριους. Κλείστε θέση για ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη εδώ (⭐ 4.9/5).

14. Γεφύρι της Πλάκας

Το Γεφύρι της Πλάκας πάνω από τον ποταμό Άραχθο
Το Γεφύρι της Πλάκας πάνω από τον ποταμό Άραχθο (πηγή:wikipedia)

Το Γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Έχει ύψος 21 μέτρα ενώ η καμάρα έχει άνοιγμα 40 μέτρα. Είναι αρχικά χτισμένο το 1866 και ξαναχτισμένο το 2019 αφού κατέρρευσε το 2015 από πλημμύρες, σε τοποθεσία που ενώνει τους πρώην δήμους Πράμαντα και Κατσανοχώρια – επομένως ενώνει τα Ιωάννινα και την Άρτα. Η απόσταση της γέφυρας από τα Ιωάννινα είναι περίπου 50 χλμ. αλλά πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε.

Κάτω από την γέφυρα περνάει ο ποταμός Άραχθος, ο οποίος είναι επίσης εξαιρετικός για ράφτινγκ. Η διαδρομή ράφτινγκ στον Άραχθο συνήθως ξεκινάει στο Γεφύρι της Πολιτσάς και τελειώνει στο Γεφύρι της Πλάκας. Είναι και για αρχάριους και για παιδιά. Δείτε διαθεσιμότητα και κλείστε θέση για το ράφτινγκ εδώ.

15. Περιήγηση στα Ζαγοροχώρια

Το χωριό Κήποι στα Ζαγοροχώρια
Το χωριό Κήποι στα Ζαγοροχώρια (πηγή:wikipedia)

Και επειδή δεν γίνεται να είστε στα Ιωάννινα και να μην επισκεφθείτε τα Ζαγοροχώρια, προτείνω να κάνετε μια περιήγηση και να ανακαλύψετε τα χωριά Ζαγορίου, Πάπιγκο, Αρίστη, Κήποι κ.α. Στα Ζαγοροχώρια εκτός από παραδοσιακούς οικισμούς θα θαυμάσετε την υπέροχη φύση που απλώνεται γύρω από τα χωριά, με πρώτο και καλύτερο το φαράγγι του Βίκου και τα νερά του Βοϊδομάτη.

16. Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό

Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό
Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό (πηγή:wikipedia)

Σε απόσταση 40 λεπτών από τα Ιωάννινα βρίσκεται το Γεφύρι του Πλακίδα ή αλλιώς Καλογερικό. Πρόκειται για ένα τρίτοξο γεφύρι κοντά στα χωριά Κήποι και Κουκούλι. Χρονολογείται από το 1814 και έχει μήκος 56 μέτρα. Διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και αξίζει να το θαυμάσετε από κοντά.

17. Ιερά μονή της Αγίας Παρασκευής (Μονοδένδρι)

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται κοντά στο χωριό Μονοδένδρι και απέχει 45 λεπτά περίπου από τα Ιωάννινα. Χρονολογείται από το 1414, είναι πετρόκτιστο, αρκετά καλά διατηρημένο και προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι του Βίκου. Χτίστηκε στην άκρη ενός γκρεμού από τους κατοίκους του διπλανού χωριού Βίτσα με έξοδα ενός ντόπιου, του Μιχαήλ Θεριανού. Διακοσμείται με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα και περιβάλλεται από τα κελιά των μοναχών.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

 1. Είμαι κοντά σου ,γιατί και εμένα όνειρο και σκοπός να κάνω το υπόλοιπο μισό του κόσμου που δεν εχω επισκεφθεί. Τα ταξίδια είναι ζωή .

 2. Καλημερα, θα ηθελα να μου πειτε μερικα σημεια ενδιαφεροντος για παιδια ΛΥΚΕΙΟΥ (πενταημερη τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ) στην περιοχη των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. εκτος απο τα κλασικα: σπηλαιο Περαματος κ μουσειο κερινων, καστρο πολης και νησι…. Ευχαριστω, Ιουλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.