Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου – 10 μοναδικές εκδρομές για το 2023

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και όλοι έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα, με δουλειά και χόμπι, αφήνοντας πίσω μας το καλοκαίρι και τις ανέμελες διακοπές στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι επόμενες διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να αργούν αλλά η 28η Οκτωβρίου είναι κοντά, πολύ κοντά! Μας τα χάλασε λίγο φέτος που πέφτει Σάββατο, αλλά υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών που δουλεύει και Σάββατα, που σημαίνει ότι είναι ιδανική ευκαιρία για εκδρομή από Παρασκευή απόγευμα!

Υπάρχουν πολλές επιλογές για εκδρομές με 2-3 διανυκτερεύσεις σε όλα τα σημεία της Ελλάδας. Προσπάθησα να επιλέξω 10 αγαπημένους προορισμούς που να είναι προσβάσιμοι είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη είτε να εξυπηρετούν και τις δύο μεγαλουπόλεις.

Δεν πολυλογώ άλλο, πάμε να δούμε 10 υπέροχους προορισμούς για την 28η Οκτωβρίου του 2023!

Υ.Γ. Για όσους το είχατε αμελήσει και ψάχνεστε τελευταία στιγμή μην αγχώνεστε. Έψαξα και βρήκα διαθέσιμα ξενοδοχεία για την 28η Οκτωβρίου!

Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι μία από τις αγαπημένες μου φθινοπωρινές και χειμερινές επιλογές για εκδρομή. Μία περιοχή με πολλές επιλογές για διαμονή, που παρεμπιπτόντως για τους πρωτάρηδες θα προτείνω το Πάπιγκο ενώ για όσους έχουν ξαναπάει θα προτείνω το Τσεπέλοβο, τα Άνω Πεδινά, την Αρίστη, το Μονοδένδρι, τη Βίτσα, η Ελάτη.

Τα κορυφαία φυσικά αξιοθέατα του Ζαγορίου είναι το Φαράγγι του Βίκου και η Βάλια Κάλντα που μάλιστα είναι και Εθνικοί Δρυμοί. 

Το Φαράγγι του Βίκου
Το Φαράγγι του Βίκου

Τα χωριά είναι όλα γραφικά και σχεδόν πανομοιότυπα, με μια κεντρική πλατεία, έναν πλάτανο, μία βρύση και μία εκκλησία. Υπάρχουν μερικά υπέροχα αξιοθέατα για να δείτε, όπως ο Αρχαίος Οικισμός Βίτσας, το Σπήλαιο Κλειδί, το Καλογερικό (Γεφύρι Πλακίδα), η Μονή της Αγίας Παρασκευής.

Για τους φυσιολάτρεις οι επιλογές αυξάνονται καθώς μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου, ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, να εξερευνήσετε τις Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο και να φτάσετε μέχρι την Δρακόλιμνη της Τύμφης.

Τζουμέρκα

Για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων τα Τζουμέρκα είναι η ιδανική περιοχή για μία εκδρομή την 28η Οκτωβρίου. Θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε μερικά από τα 65 χωριά που βρίσκονται στην έκταση των Αθαμανικών Ορέων αλλά και τα εξαιρετικά αξιοθέατα των Τζουμέρκων

Γεφύρι της Πλάκας
Το Γεφύρι της Πλάκας

Τα γεφύρια κλέβουν τις εντυπώσεις με κορυφαίο το γεφύρι της Πλάκας και ύστερα μπορεί να εξερευνήσετε την Κόκκινη Εκκλησία, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, τη μονή Κηπίνας που είναι χτισμένη μέσα στα βράχια, το Σπήλαιο Ανεμότρυπα, τους πολλούς καταρράκτες της περιοχής.

Όσον αφορά τη διαμονή, θα βρείτε καταλύματα στα περισσότερα χωριά στα Τζουμέρκα και όλα είναι εξίσου γοητευτικά και όμορφα. Μερικά από αυτά που ξεχωρίζω εγώ είναι τα Άγναντα, το Βουργαρέλι, τα Πράμαντα, τα Θεοδώριανα, τους Μελισσουργούς, το Κωστήτσι, τους Καλαρρύτες.

Λουτρά Πόζαρ - Έδεσσα

Μία υπεροχή εκδρομή για την 28η Οκτωβρίου, εξαιρετικά προσβάσιμη από την Θεσσαλονίκη, είναι προς τα Λουτρά Πόζαρ, το Λουτράκι, την Όρμα και την Έδεσσα.

Στα Λουτρά Πόζαρ μπορεί να απολαύσετε τις ιαματικές ιδιότητες των πηγών κάνοντας μπάνιο σε μια φυσική εξωτερική ή σε εσωτερική πισίνα στα νερά που είναι σε θερμοκρασία 37°C. Το τοπίο είναι μαγευτικό και αξίζει να περιηγηθείτε και προς τα πάνω στους καταρράκτες.

Οι καταρράκτες στα Λουτρά Πόζαρ
Οι καταρράκτες στα Λουτρά Πόζαρ

Επισκεφθείτε το χωριό Όρμα που βρίσκεται δίπλα στα Πόζαρ και πηγαίνετε για φαγητό στην πλατεία του χωριού, στον Διόνυσο.

Φυσικά επισκεφθείτε την Έδεσσα να θαυμάσετε τον καταρράκτη 70 μέτρων Κάρανο και περπατήστε στο Βαρόσι, δηλαδή στην παλιά πόλη. 

Μπορείτε να επιλέξετε είτε στην Έδεσσα είτε στο Λουτράκι και την Όρμα για διαμονή κοντά στα Λουτρά Πόζαρ, που έχουν περισσότερες επιλογές, λόγω των λουτρών και της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Διαμονή στα Λουτρά Πόζαρ:

Καστοριά

Η Καστοριά είναι μία τέλεια επιλογή για εκδρομή από την Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου. Αν και είναι μία μεγάλη πόλη έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και είναι ιδανική για μια χαλαρωτική εξόρμηση, λόγω της λίμνης Ορεστιάδας ή Καστοριάς γύρω από την οποία απλώνεται και η πόλη.

Η Καστοριά και η λίμνη Ορεστιάδα
Η Καστοριά και η λίμνη Ορεστιάδα

Η Καστοριά φημίζεται για πολλά πράγματα, μιας και πρόκειται για μία γραφική πόλη με ρομαντική ατμόσφαιρα και πολλά αξιοθέατα. Να ξεκινήσω από τις πάνω από 80 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες; Ή από την παλιά πόλη Ντολτσό, που είναι ένα ολόκληρο αξιοθέατο από μόνη της; Επίσης έχει μια σειρά από αξιόλογα μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Τα αγαπημένα μου μέρη στην Καστοριά για εξερεύνηση είναι το Σπήλαιο του Δράκου και ο Παλαιολιθικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού ενώ η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι η απόλαυση ενός καφέ δίπλα στην λίμνη τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαμονή στην Καστοριά:

Ορεινή Αρκαδία

Μία από τις κορυφαίες εκδρομές για την 28η Οκτωβρίου από την Αθήνα είναι προς τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, δηλαδή Βυτίνα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Καρύταινα, Λαγκάδια. Γραφικοί οικισμοί χτισμένοι σε μεγάλο υψόμετρο, που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Υπέροχα τοπία και πεντανόστιμο φαγητό, τι άλλο να πω;

Μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε είναι η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας του 1764, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας και της Βυτίνας, το Κάστρο της Καρύταινας, τον Πύργο του Ξενιού και τις εκκλησίες των χωριών.

Η Καρύταινα στην Ορεινή Αρκαδία
Η Καρύταινα στην Ορεινή Αρκαδία (φωτογραφία:wikipedia)

Για τους πιο δραστήριους προτείνουν την πεζοπορία στο ελατόδασος του Μαινάλου και στο φαράγγι του Λούσιου, ράφτινγκ ή κανό καγιάκ στον Αλφειό.

Σε όποιο χωριό και να μείνετε θα μπορείτε να εξερευνήσετε εύκολα την ευρύτερη περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό που έχουμε γράφει για τη διαμονή στην Ορεινή Αρκαδία.

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι ένας αρκετά διάσημος χειμερινός προορισμός της Ελλάδας. Όχι αδίκως, αφού εκτός από πανέμορφα τοπία προσφέρει σπουδαία και ιστορικά αξιοθέατα στους επισκέπτες. Το Φαράγγι του Βουραϊκού είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να δείτε στα Καλάβρυτα, όπως και να μπείτε στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο για να κάνετε τη διαδρομή Καλάβρυτα – Διακοπτό και πίσω.

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Καλαβρύτων
Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Καλαβρύτων

Επισκεφθείτε την Μονή της Αγίας Λαύρας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου που είναι χτισμένη μέσα σε ένα σπήλαιο και το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για να μάθετε όλη την ιστορία της μαύρης ημέρας (13 Δεκεμβρίου 1943) που θανατώθηκαν όλοι οι άνδρες και έφηβοι άνω των 13 ετών.

Οι πιο δραστήριοι μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στο Φαράγγι του Βουραϊκού ή να πάτε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων Χελμού.

Τα Καλάβρυτα έχουν πολλές επιλογές για διαμονή και από όσο κοίταξα, υπάρχουν ακόμα αρκετά διαθέσιμα καταλύματα.

Ζαρούχλα

Σε μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα βρίσκεται η Ζαρούχλα, ένα χωριό της ορεινής Αχαΐας που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων. Ανήκει στα Κλουκινοχώρια και είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά κοντά στην Αθήνα. Απέχει μόνο 20 λεπτά από τη Λίμνη Τσιβλού. Είναι μία καλή ευκαιρία για να βρεθείτε σε ένα ήρεμο μέρος δίπλα στη φύση.

Ο Πύργος της Ζαρούχλας
Ο Πύργος της Ζαρούχλας (φωτογραφία:wikipedia)

Από εκεί μπορείτε να εξερευνήσετε επίσης τον Φενεό και τη Λίμνη Δόξα ή τα Καλάβρυτα, το Χιονοδρομικό Κέντρο και την Ζαχλωρού. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, ανάμεσα στα Πυργοτόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν ανανεωθεί όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία θα λατρέψετε την περιοχή, αφού προσφέρει υπέροχες διαδρομές μέσα στο δάσος. Μάλιστα η μία καταλήγει σε υψόμετρο 1.836 μέτρα στην κορυφή Λιβαδάκι.

Διαμονή στη Ζαρούχλα:

Καρπενήσι

Το Καρπενήσι απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα και 4 από την Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι είναι μία καλή επιλογή για την 28η Οκτωβρίου είτε μένετε κοντά στην Αθήνα είτε κοντά στη Θεσσαλονίκη. Το Καρπενήσι είναι μία πόλη χτισμένη σε υψόμετρο 975 μέτρων νοτιοδυτικά του όρους Βελούχι ή Τυμφρηστού στην Ευρυτανία.

Φημίζεται για τα μοναδικά τοπικά του προϊόντα του και είναι βέβαιο πως θα γευτείτε μοναδικές γεύσεις εκεί. Υπάρχουν πολλά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα για να τα αγοράσετε στο Καρπενήσι

Η Λίμνη Κρεμαστών στην Ευρυτανία
Η Λίμνη Κρεμαστών στην Ευρυτανία (φωτογραφία:wikipedia)

Η UNESCO έχει βάλει το Καρπενήσι μέσα στα πέντε πιο υγιεινά θέρετρα του κόσμου από άποψη μόλυνσης. Έχει μία καλή προσφορά από καταλύματα και ξενοδοχεία και έχει ακόμα αρκετά διαθέσιμα για την 28η Οκτωβρίου.

Τα τρία κορυφαία πράγματα που πρέπει να δείτε είναι η λίμνη Κρεμαστών, το Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και η Μονή Προυσού.

Διαμονή στο Καρπενήσι:

Ναύπλιο - Άργος

Μία από τις κοντινότερες εκδρομές για την 28η Οκτωβρίου από την Αθήνα είναι το Ναύπλιο και το Άργος. Το Άργος απέχει περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα και το Ναύπλιο ένα τέταρτο από το Άργος.

Η Αργολίδα έχει μοναδικό ενδιαφέρον και φιλοξενεί μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ελλάδας, όπως το Παλαμήδι και το Μπούρτζι στο Ναύπλιο, τον Αρχαιολογικό Χώρο Μυκηνών, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το Αρχαίο Θέατρο Άργους και το Κάστρο Λάρισα του Άργους.

Ναύπλιο
Ναύπλιο

Το Ναύπλιο φημίζεται για την ομορφιά του και κυρίως της παλιάς πόλης του, η οποία εκτός από γοητεία προσφέρει τα δικά της αξιοθέατα, που είναι συνδεδεμένα με την ελληνική ιστορία.

Μπορείτε να μείνετε στο Ναύπλιο, κυρίως επειδή έχει περισσότερες επιλογές για διαμονή, αλλά να εξερευνήσετε το ίδιο και τις δύο.

Καλαμπάκα - Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα διάσημο προορισμό τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Βρίσκονται 3 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και δεσπόζουν στα βορειοδυτικά της πεδιάδας της Θεσσαλίας και είναι μία υπέροχη εκδρομή για την 28η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα, με τεράστιους βράχους από ψαμμίτη που στεγάζουν το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα μετά το Άγιο Όρος.

Μετέωρα
Οι πελώριοι βράχοι από ψαμμίτη στα Μετέωρα

Οι έξι μονές που είναι επισκέψιμες, ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO και είναι η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου Άσμενος ή Αναπαυσά του 16ου αιώνα, η γυναικεία Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη του 16ου αιώνα, η ανδρική Μονή της Μεταμορφώσεως ή αλλιώς Μεγάλο Μετέωρο που βρίσκεται στον ψηλότερο βράχο, η Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ, η Μονή της Αγίας Τριάδος και η γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τις μονές και το τοπίο και να μείνετε στο Καστράκι ή την Καλαμπάκα. Θα βρείτε μοναδικές ταβέρνες για φαγητό και μερικά ακόμα αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών, το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων, η Δρακοσπηλιά κ.α.

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.