Για τι φημίζεται η Καστοριά και γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε

Η Καστοριά είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία, χτισμένη σε υψόμετρο 703 μέτρων, ανάμεσα στα όρη Βίτσι και Γράμμος. Το στοιχείο που κάνει τόσο ιδιαίτερη την πόλης της Καστοριάς είναι ότι είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο λίμνης, που ονομάζεται λίμνη Ορεστιάδα ή απλά λίμνη Καστοριάς.

Η ιστορία της πόλης είναι μεγάλη και κουβαλάει στις πλάτες της μια μεγάλη σειρά από πολιορκίες από διάφορους κατακτητές, από Βουλγαρία, Νορμανδία, Τουρκία. Η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και αποτελούσε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίας λόγω των γουναρικών.

Πλήθος Βυζαντινών εκκλησιών και μία πανέμορφη παλιά πόλη – η οποία είναι και το ιδανικό μέρος για διαμονή στην Καστοριά – συνδυάζονται με τη φύση και τα υπόλοιπα αξιοθέατα και δίνουν έναν μοναδικό χαρακτήρα στην πόλη.

Η Καστοριά έχει αρκετούς λόγους για τους οποίους φημίζεται και σίγουρα όλα αυτά αξίζει να τα δείτε από κοντά. Κρατήστε τη λίστα που ακολουθεί για τα πράγματα που πρέπει να δείτε μόλις επισκεφθείτε την Καστοριά.

1. Λίμνη Ορεστιάδα

Λίμνη Ορεστιάδα Καστοριάς

Στο νούμερο ένα της λίστας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη παρά η λίμνη της Καστοριάς. Η λίμνη Ορεστιάδα εκτείνεται σε μια φυσική λεκάνη σε 29,2 τ.χλμ. και είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα. Έχει μέση θερμοκρασία στους 22°C ενώ το μέσο βάθος της είναι τα 4,5 μέτρα – το μέγιστο βάθος είναι τα 9 μέτρα. Τα νερά της πηγάζουν κυρίως από το Βίτσι αλλά και από μικρότερα ρέματα, όπως Αποσκέπου, Φουντουκλή, Ίστακου, Τοιχίου κ.α.

Τριγύρω της λίμνης υπάρχουν δασωμένοι λόφοι, υγρά λιβάδια, δάση, έλη, καλαμιώνες και βιότοπους που φιλοξενούν μία πλούσια ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Μάλιστα τα 90 αναπαράγονται εκεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η λίμνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώνει γύρω στις 2 με 5 εβδομάδες. Η λίμνη της Καστοριάς ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

2. Η παλιά πόλη "Ντολτσό"

"Ντολτσό" Παλιά Πόλη Καστοριάς
"Ντολτσό" Παλιά Πόλη Καστοριάς (πηγή:wikipedia)

Η παλιά πόλη της Καστοριάς ή το Ντολτσό όπως αλλιώς ονομάζεται (σημαίνει γλυκό) είναι ένα από τα διαμάντια της πόλης. Πρόκειται για μια γραφική συνοικία στη νότια πλευρά της πόλης, η οποία αποτελείται από μακεδονίτικα αρχοντικά και λιθόστρωτα δρομάκια. Η παλαιότερη πλατεία της πόλης βρίσκεται στο Ντολτσό και ονομάζεται πλατεία Αφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ – οι οποίοι ήταν ντόπιοι Εθνομάρτυρες και συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου. Στο Ντολτσό βρίσκονται και οι περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς.

3. Γούνες και γουνοποιία

Η Καστοριά είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις γούνες της. Υπήρξε από πολύ νωρίς ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας γούνας στον κόσμο. Η τέχνη κατασκευής γουναρικών εικάζεται ότι ξεκίνησε κατά την βυζαντινή περίοδο όπου Καστοριανοί τεχνίτες έμαθαν την τέχνη στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα η γουνοποιία άκμασε στην Καστοριά και συνεχίζει να πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο τα τελευταία 500 χρόνια. Τα δέρματα προέρχονται από μικρά ζώα και οι γούνες αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης και μεγάλης εξειδίκευσης. Στην πόλη υπάρχουν πολλά καταστήματα που πουλάνε γουναρικά.

4. Ραγκουτσάρια

Ένας ακόμη λόγος που φημίζεται η Καστοριά είναι τα Ραγκουτσάρια. Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Η λέξη Ραγκουτσάρια προέρχεται από το λατινικό rogatones, που σημαίνει ζητιάνοι. Το έθιμο είναι τα καρναβάλια της Καστοριάς, όπου οι μεταμφιεσμένοι ζητούν από τους νοικοκύρηδες να τους δώσουν δώρα με αντάλλαγμα να διώξουν τα κακά πνεύματα. Η πόλη γεμίζει από κόσμο, τόσο ντόπιων όσο και επισκεπτών. Στα σοκάκια της πόλης διαδραματίζονται εκδηλώσεις με τραγούδια, χορούς και άφθονο κρασί. 

Συνήθως παίρνουν μέρος ορχήστρες με χάλκινα όργανα από τις γύρω περιοχές αλλά και των Βαλκανίων. Η έναρξη σήμερα γίνεται μετά τη ρίψη του σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων, όπου οι μεταμφιεσμένοι βγαίνουν στους δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας. Την επόμενη μέρα, ανήμερα του Αγίου Γιαννιού περνάνε από τα σπίτι να διώξουν τα κακά πνεύματα και την τρίτη μέρα είναι η κορύφωση της διασκέδασης με μεγάλη παρέλαση (πατερίτσα).

5. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες

Παναγία Κουμπελίδικη
Παναγία Κουμπελίδικη (πηγή:wikipedia)

Η ακμή της Καστοριάς κατά την βυζαντινή περίοδο φαίνεται από το πλήθος των βυζαντινών αλλά και μεταβυζαντινών εκκλησιών που στεγάζει. Οι εκκλησίες χρονολογούνται από το τέλος του 10ου αιώνα μέχρι και τον 19ο αιώνα και υπολογίζονται να φτάνουν σε αριθμό τις 80. Μερικές από τις εκκλησίες που σώζονται μέχρι και σήμερα:

 • Παναγία Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα, που ανήκει στον 10ο-11ο αιώνα

 • Ταξιάρχης Μητροπόλεως, 11ος αιώνα

 • Ιερά Μονή Μαυριώτισσας, υπήρχε πριν την Κουμπελίδικη

 • Άγιος Στέφανος, 10ος αιώνα

 • Άγιος Νικόλαος Κυρίτση, 12ος αιώνα

 • Άγιος Αθανάσιος Μουζάκη, 1392

 • Αγίοι Τρεις, 14ος αιώνας

 • Άγιος Νικόλαος Μαγαλειού, 16ο αιώνας

6. Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου ανακαλύφθηκε τυχαία από τους κατοίκους της περιοχής περί το 1940 όταν φτιάχτηκε ο παραλίμνιος δρόμος. Τα προηγούμενα χρόνια δεν φαίνεται να υπήρχε κάποια αναφορά και λογικά όντως ήταν άγνωστο το σπήλαιο αφού η είσοδος του δεν ήταν καθόλου ορατή. 

Το Σπήλαιο του Δράκου
Το Σπήλαιο του Δράκου (πηγή:wikipedia)

Το 1954 ο Σουηδός Linberg εξερεύνησε το σπήλαιο και ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό σπήλαιο. Μετά από αρκετές ενέργειες το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό μόλις τον Δεκέμβριο του 2009. Βέβαια θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα καθώς έχει εξαιρετικό σύστημα ανακύκλωσης αέρα, πράγμα που βοηθάει στην σωστή συντήρηση του εσωτερικού του σπηλαίου.

Το σπήλαιο έχει μήκος 300 μέτρων και σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 16-18°C και υγρασία στο 90%. Μέσα στο σπήλαιο σχηματίζονται 7 μικρές υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες, 3 γέφυρες και 5 σήραγγες και επιτρέπει την είσοδο μόνο σε 12 άτομα. Το πλήθος από σταλαγμίτες και σταλακτίτες θα σας εντυπωσιάσει.

 • Είναι ανοιχτό: Τρίτη – Κυριακή 10:00 – 18:00 (Απρίλιος-Οκτώβριος) & 9:00-17:00 (Νοέμβριος-Μάρτιος)
 • Χρόνος περιήγησης: 30 λεπτά
 • Είσοδος: 6€
 • Ιστοσελίδα: www.spilaiodrakoukast.gr

7. Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς χρονολογείται από το 1989. Ιδρύθηκε για να στεγάσει τις βυζαντινές εικόνες που έχει κληρονομήσει η πόλη, οι οποίες μέχρι προηγουμένως στεγαζόταν στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Επίσης, εκτός από το ότι ήταν αναγκαίο ένα μέρος για να στεγαστούν ήταν απαραίτητο και ένα μέρος για να στηθούν τα εργαστήρια συντήρησης των εικόνων. Σήμερα φιλοξενεί 75 εικόνες, 4 τμήματα αποτοιχισμένων τοιχογραφιών και 50 μικροαντικείμενα. 

 • Διεύθυνση: Πλατεία Δεξαμενής
 • Είναι ανοιχτό καθημερινά 8:30 – 17:00 (εκτός Τρίτης)
 • Ιστοσελίδα: www.bmk.gr

8. Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς
Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς (πηγή:wikipedia)

Στο Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, το οποίο είναι γεμάτο με αντικείμενα από την ζωή των κατοίκων τα παλιά χρόνια. Υπάρχουν δύο όροφοι, 11 δωμάτια και μια μεγάλη αυλή. Θα δείτε ένα εργαστήριο γουνοποιίας με την πρώτη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για την γούνα, κελάρι τροφίμων, κελάρι, κρασιών, ζυμωτήριο, κρεβατοκάμαρα, αργαλειό κ.α.

 • Διεύθυνση: Καπετάν Λάζου 10
 • Είναι ανοιχτό: καθημερινά 10:00 – 17:00 (εκτός Δευτέρας).

9. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς στεγάζεται στο αρχοντικό του Αναστασίου Πηχιών, που ήταν Έλληνας Μακεδόνας αγωνιστής που έδρασε στην περιοχή καζά στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κτίριο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και είναι δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, και μάλιστα είναι από τα πρώτα που αναγνωρίστηκαν ως διατηρητέα. Το μουσείο στεγάζει διάφορα εκθέματα, όπως κειμήλια των απογόνων Μακεδονομάχων, φωτογραφίες από την περίοδο του Αγώνα, στολές των αγωνιστών και παραδοσιακές Καστοριανές στολές.

 • Διεύθυνση: Πηχεών 2
 • Είναι ανοιχτό: Τρίτη – Σάββατο 9:30 π.μ.–2:00 μ.μ. & Κυριακή 11:00 π.μ.–3:30 μ.μ.

10. Νεολιθικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού

Νεολιθικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού
Νεολιθικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού (πηγή:wikipedia)

Ο Νεολιθικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού βρίσκεται 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς. Ο λιμναίος οικισμός φαίνεται να αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη στα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι την 4η χιλιετία π.Χ. Στον οικισμό έχει δημιουργηθεί ένα Οικομουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 2000 και ουσιαστικά αναπαριστά τον τρόπο ζωής των κατοίκων του οικισμού. Θα δείτε καλύβες πάνω σε πλατφόρμες, που ήταν κατασκευασμένα από κορμούς δέντρων, λεπτά κλαδιά, σχοινιά, λάσπη και άχυρα. Στο εσωτερικό των σπιτιών θα δείτε αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ήταν κυρίως από πηλό, πυριτόλιθο και οστά.

 • Είναι ανοιχτός: καθημερινά 9:00 – 17:00
 • Είσοδος: 4€ ολόκληρο , 3€ φοιτητικό, 1€ μαθητικό
Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.