Τι να δεις και τι να κάνεις στα Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα βρίσκονται στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στους πρόποδες των Αροανιών (Χελμού). Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 735 μέτρων και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ορεινούς προορισμούς ολόκληρης της Πελοποννήσου. 

Είναι εξαιρετικά δημοφιλής χειμερινός προορισμός για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Ένα τριήμερο στα Καλάβρυτα φαντάζει εξαιρετική απόδραση από την Αθήνα, από την οποία απέχει περίπου 2,5 ώρες (και 1,5 ώρα από την Πάτρα). 

Που να μείνετε στα Καλάβρυτα

Έχουν γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς κοντά στην Αθήνα. Φανταστείτε ότι διαθέτει περίπου 2.000 κλίνες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές για διαμονή στα Καλάβρυτα, που ανταποκρίνονται σε κάθε στιλ και μπάτζετ. Θα βρείτε από σαλέ και παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι πιο μοντέρνα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τόσο στο κέντρο των Καλαβρύτων όσο και στα περίχωρα.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Καλάβρυτα

Οι πολλές επιλογές για διαμονή συνδυάζονται με πολλά πράγματα για  να δείτε και να κάνετε στην περιοχή. Συγκέντρωσα τα καλύτερα και σας τα παρουσιάζω ευθύς αμέσως.

1. Μπείτε στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτού - Καλαβρύτων

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων
Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων (πηγή:wikipedia)

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων είναι μία οδοντωτή σιδηροδρομική γραμμή με στενό πλάτος που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Το έργο ξεκίνησε το 1889 και ολοκληρώθηκε το 1896. Είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος στην Ελλάδα. Στις ράγες υπάρχουν ειδικά γρανάζια στα σημεία που η κλίση ξεπερνά το 10%. Η διαδρομή που εκτελεί περνάει μέσα από το Φαράγγι του Βουραϊκού και διανύει απόσταση 22 χιλιομέτρων περνώντας από γεφύρια και σήραγγες.

Ο Οδοντωτός σήμερα χρησιμοποιείται για τουριστικό σκοπό. Αξίζει πραγματικά να το διασχίσετε, είναι μία από τις ομορφότερες φυσικές διαδρομές στην Ελλάδα και μερικά σημεία είναι πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς το τρένο κινείται σε μια στενή λωρίδα πάνω από το φαράγγι. Εκτελούνται δρομολόγια τόσο από τα Καλάβρυτα όσο και από το Διακοπτό. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 19€ πηγαινέλα και συνίσταται η κράτηση εισιτηρίων εκ των προτέρων.

2. Κάντε πεζοπορία στο Φαράγγι Βουραϊκού

Το Φαράγγι του Βουραϊκού
Το Φαράγγι του Βουραϊκού (πηγή:wikipedia)

Το Φαράγγι Βουραϊκού μαζί με τον Χέλμο αποτελούν Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας και είναι προστατευόμενες περιοχές από το 2009. Το φαράγγι έχεις μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα και όπως καταλαβαίνετε από το όνομα διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό. Εμφανίζει σημαντική χλωρίδα και έχουν καταγραφεί είδη ενδημικών ειδών, αλλά και σημαντική πανίδα με είδη που βρίσκουν καταφύγιο στους ορεινούς όγκους του φαραγγιού.

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας τότε σας προτείνω να το διασχίσετε. Η διάσχιση είναι περίπου 6 ώρες, ξεκινάει από τη Ζαχλωρού και καταλήγει στο Διακοπτό. Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1. Ουσιαστικά το πεζοπορικό μονοπάτι ακολουθεί τη σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού και είναι σηματοδοτημένο από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Η επιστροφή θα γίνει με το δρομολόγιο του Οδοντωτού.

3. Επισκεφθείτε την Αγία Λαύρα Καλαβρύτων

Η Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων
Η Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων (πηγή:wikipedia)

Η Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές που έχω δει ποτέ από κοντά. Είναι μια ιστορική μονή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση – εικάζεται ότι μπορεί να ξεκίνησε κι από εκεί. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 933 μέτρων σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα.

Η Μονή αρχικά χτίστηκε 300 μέτρα μακριά από τη σημερινή, περί το 961 μ.Χ. από τον μοναχό Ευγένιο. Το 1585 κάηκε ολοσχερώς και το 1689 η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Γνώρισε μια ακόμα καταστροφή το 1844 από τον σεισμό και ξαναχτίστηκε το 1850. Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Ναζί μαζί με όσους μοναχούς αρνούνταν να εγκαταλείψουν τη μονή. Η σημερινή της μορφή χρονολογείται από το 1950.

Μερικά από τα σπουδαιότερα κειμήλια της μονής είναι κάρα του “Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού” που είναι και πολιούχος των Καλαβρύτων, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ένας επιτάφιος κεντημένος στη Σμύρνη και ένα Ευαγγέλιο που δώρησε η Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ η Μεγάλη.

 • Είναι ανοιχτή καθημερινά 10:00 π.μ.–1:00 μ.μ. & 4:00–5:00 μ.μ.

4. Δείτε τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα
Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα (πηγή:wikipedia)

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα βρίσκεται άλλο ένα ιστορικό μοναστήρι, η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Είναι άκρως εντυπωσιακή αφού είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού πάνω από το Φαράγγι του Βουραϊκού, σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Χρονολογείται το 362 μ.Χ. και θεωρείται η αρχαιότερη μονή στον Ελλαδικό χώρο. Χτίστηκε από τους αδερφούς Συμεών και Θεόδωρο, οι οποίοι όσο ζούσαν στα Ιεροσόλυμα είχαν ένα όραμα σχετικά με την Ιερή Εικόνα της Παναγία, την οποία βρήκαν μέσα στο σπήλαιο. Ο πρώτος ναός σωζόταν μέχρι το 1934 όπου καταστράφηκε από πυρκαγιά (είχε καεί άλλες 3 φορές πιο πριν). Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821 και ξαναχτίστηκε μετά το τέλος του πολέμου.

Στα σημαντικά κειμήλια της μονής συγκαταλέγεται η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας (η μία από τις τρεις εικόνες που δημιούργησε) του Ευαγγελιστή Λουκά.

Σημείωση: Μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι μέχρι το Μνημείο Εκτελεσθέντων Μοναχών Μεγάλου Σπηλαίου.

 • Είναι ανοιχτή καθημερινά 8:00 π.μ.–1:00 μ.μ. & 2:00–5:00 μ.μ.

5. Επισκεφθείτε το Μουσείο Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων

Μουσείο Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων
Μουσείο Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων (πηγή:wikipedia)

Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ένα μουσείο στα Καλάβρυτα αφιερωμένο στα γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου του 1943, όπου θανατώθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών. Το μουσείο λειτουργεί από το 2005 και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Καλαβρύτων που χτίστηκε τον 20ο αιώνα από δαπάνες του Ανδρέα Συγγρού. Το κτίριο την περίοδο της κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν εκθέματα όπως χάρτες, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων.

 • Είναι ανοιχτό καθημερινά 9:00 π.μ.–4:00 μ.μ.
 • Είσοδος: 4€
 • Ιστοσελίδα: www.dmko.gr

6. Επισκεφθείτε το Μνημείο Πεσόντων - Τόπος Εκτέλεσης

Το Μνημείο των Πεσόντων της 13ης Δεκεμβρίου 1943 με θέα τα Καλάβρυτα
Το Μνημείο των Πεσόντων της 13ης Δεκεμβρίου 1943 με θέα τα Καλάβρυτα (πηγή:wikipedia)

Στο λόγο του Καπή, 500 μέτρα μακριά από την πόλη βρίσκεται το σημείο που εκτελέστηκαν οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων έχει δημιουργηθεί στο σημείο αυτό ένα Μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα.

Το μέρος είχε επιλεχθεί σκόπιμα από τους Γερμανούς, αφού έχει θέα στην πόλη την οποία θα έβλεπαν να καίγεται όσο πέθαιναν οι συλληφθέντες. Στο σημείο υψώνεται ένας μεγάλος λευκός σταυρός, στήλες με τα ονόματα των εκτελεσθέντων, καντηλάκια ίσα με τον αριθμό των νεκρών και ένα πέτρινο γλυπτό της πονεμένης Μάνας, που είναι το Σύμβολο των Καλαβρύτων.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι εκεί, ακόμα και με τα πόδια.

7. Πηγαίνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων (Χελμού)

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ή Χελμού
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ή Χελμού (πηγή:wikipedia)

Ένας από τους κύριους λόγους μεγάλης επισκεψιμότητας των Καλαβρύτων δεν είναι άλλος από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ή Χελμού. Ο Χελμός είναι οροσειρά της Πελοποννήσου με μέγιστη κορυφή στα 2.355 μέτρα. Το χιονοδρομικό διαθέτει 8 αναβατήρες και 14 πίστες (οι 11 είναι σε υψόμετρα από 1.700μ. μέχρι 2.330μ.). Δημιουργήθηκε το 1988 ύστερα από ιδέα του Πάνου Πόλκα, που ήταν δήμαρχος των Καλαβρύτων.

Στο χιονοδρομικό υπάρχει ένα ξύλινο chalet που λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο και έχει ακριβώς δίπλα πάρκινγκ ενώ υπάρχει και η καντίνα της “Βαθειάς Λάκκας”, στην οποία μπορείτε να φτάσετε μόνο με τον αναβατήρα “Αχιλλέα”.

 • Ιστοσελίδα Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων: kalavritaski.gr
 • Τηλέφωνα: 26920 24451 , 26920 24452
 • Email: [email protected]

8. Δείτε το Σπήλαιο Λιμνών

Το Σπήλαιο Λιμνών
Το Σπήλαιο Λιμνών (πηγή:wikipedia)

Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται σε απόσταση 16,5 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα. Η πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1964, τα πρώτα έργα ανάδειξης από τον ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) ξεκίνησαν το 1981 και το πρώτο τμήμα άνοιξε για το κοινό το 1990.

Στο Σπήλαιο των Λιμνών σχηματίζονται 13 μικρές και μεγάλες λίμνες, οι οποίες το χειμώνα γεμίζουν με νερό, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες. Τα τοιχώματα είναι στολισμένα με σταλακτίτες. Η συνολική διαδρομή εντός του σπηλαίου είναι 2 χιλιόμετρα και χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά για να τη διασχίσετε. Η είσοδος γίνεται επί πληρωμή και υπάρχει ξεναγός σε όλη τη διαδρομή. Απαγορεύονται αυστηρά οι φωτογραφίες για αυτό φροντίστε να κρατήσετε καλά στη μνήμη σας αυτά που θα δείτε.

 • Ιστοσελίδα: www.kastriacave.gr
 • Είσοδος: 9€ & 4,5€ το μειωμένο
 • Είναι ανοιχτό: 9:00 π.μ.–4:30 μ.μ.

9. Επισκεφθείτε το Αστεροσκοπείο Χελμού

Το Αστεροσκοπείο Χελμού
Το Αστεροσκοπείο Χελμού (πηγή:wikipedia)

Το Αστεροσκοπείο Χελμού απέχει 22 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, αλλά πραγματικά αξίζει να το επισκεφθείτε αν έχετε χρόνο. Ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και βρίσκεται στη Νεραϊδοράχη, που είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Χελμού (2.340 μέτρα). Στο σημείο αυτό υπάρχει η χαμηλότερη φωτορύπανση και συνήθως το τηλεσκόπιο βλέπει πάνω από τα σύννεφα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2001 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2007. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μέσα από το κατοπτρικό τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το οποίο έχει διάμετρο 2,3 μέτρα και κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ.

10. Κάντε βόλτα στη Λίμνη Τσιβλού

Λίμνη Τσιβλού
Λίμνη Τσιβλού (πηγή:wikipedia)

Σε απόσταση μιας ώρας από τα Καλάβρυτα και σε υψόμετρο 700 μέτρων βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού. Πρόκειται για τη νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, που δημιουργήθηκε ύστερα από μια μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στην περιοχή το 1913. Η λίμνη έχει μέγιστο βάθος 80 μέτρων και εκτείνεται σε 8,3 στρέμματα. Φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας αποτελώντας έναν σημαντικό υγροβιότοπο. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα αφού θα είστε στην περιοχή ενώ μπορείτε ακόμα και να διανυκτερεύσετε με σκηνή εκεί. Επίσης, ενδείκνυται για πεζοπορία, ποδηλασία και για κανό.

11. Φαγητό στα Καλάβρυτα - Που και τι να φάτε

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό στα Καλάβρυτα και τις γύρω περιοχές. Σας προτείνω τα 4 που ξεχωρίσαμε.

 • Ταβέρνα Βαρβιτσιώτης: δοκιμάστε τη Σαλάτα Βαρβιτσιώτη
 • Το Σπίτι της Μαριώς: φάτε το αγριογούρουνο με τη γλυκόξινη σάλτσα
 • Εστιατόριο «Πλανητέρο»: είναι σε τέλειο μέρος και πρέπει να δοκιμάστε την πέστροφα
 • Περί Ορέξεως: έχει τέλειο αρνάκι και πιταρούδι με μέλι και σουσάμι

12. Τι να αγοράσετε από τα Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα έχουν πολλά καλούδια τα οποία μπορείτε να πάρετε για το σπίτι. Μερικά από τα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε είναι φυσικά τα τυριά (φέτα, μυζήθρα, γραβιέρα και φορμαέλα), τα χειροποίητα ζυμαρικά, η ρίγανη από τα βουνά, τα κάστανα, η ροδοζάχαρη (γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο), μέλι και κρασί.

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.