Τι να δω στο Ναύπλιο – 12 κορυφαία αξιοθέατα

Το Ναύπλιο είναι μια γραφική πόλη της Πελοποννήσου με μακρά ιστορία. Η παλιά πόλη του έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και υπήρξε η πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1827 μέχρι το 1834. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στον Αργολικό Κόλπο και απέχει λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προορισμούς κοντά στην Αθήνα και συγκαταλέγεται στους κύριους προορισμούς σχολικών εκδρομών, λόγω των σπουδαίων αξιοθέατων που φιλοξενεί. Ταυτόχρονα πλανάται μία άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα στην πόλη που την καθιστά ιδανικό μέρος για μία εξόρμηση με το ταίρι σας ή ακόμα και για όλη την παρέα.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι για όποιον λόγο και να επισκεφθείτε το Ναύπλιο, δεν μπορείτε να παραλείψετε να θαυμάσετε τουλάχιστον τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής. Συγκέντρωσα τα καλύτερα αξιοθέατα του Ναυπλίου και τα σπουδαιότερα που βρίσκονται στις κοντινές περιοχές.

1. Παλιά Πόλη

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου θεωρείται μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο στον Αργολικό κόλπο στα βόρεια της Ακροναυπλίας. Η παλιά πόλη είναι ένα ολόκληρο αξιοθέατο και ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός. Θα αναφέρω μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Η παλαιότερη σωζόμενη συνοικία του ιστορικού κέντρου είναι ο Ψαρομαχαλάς. Εκεί βρίσκεται η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που χρονολογείται  περίπου από τον 13ο αιώνα.

Κεντρικό σημείο του ιστορικού κέντρου είναι η Πλατεία Συντάγματος, εκεί όπου το 1540 χτίστηκε το παλάτι του πασά της Πελοποννήσου. Στην πλατεία βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βουλευτικό, τα οποία θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Πλατεία Τριών Ναυάρχων
Πλατεία Τριών Ναυάρχων & το Ταφικό Μνημείο του Υψηλάντη(πηγή:wikipedia)

Άλλη μία σημαντική πλατεία της παλιάς πόλης είναι η Πλατεία Τριών Ναυάρχων, εκεί όπου βρισκόταν το Κυβερνείο. Στο κέντρο της στέκεται το ταφικό μνημείο του Δημήτρη Υψηλάντη, ο οποίος πέθανε το 1832 στο Ναύπλιο. Επίσης, στην πλατεία αυτή βρίσκεται το Δημαρχείο και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει ένα αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Τέλος, στη δυτική άκρη, στον προμαχώνα Τερέζας, βρίσκεται η Πλατεία Φιλελλήνων στην οποία είναι ανεγερμένο από το 1903 το Μνημείο των Φιλελλήνων.

2. Βουλευτικό

Το Βουλευτικό είναι το κτίριο που λειτούργησε ως η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα πρόκειται όμως για τζαμί, το οποίο χτίστηκε το 1730. Τις χρονιές 1825-1826 λειτούργησε ως Βουλή των Ελλήνων – για αυτό και ονομάζεται Βουλευτικό. Στη συνέχεια το κτίριο λειτούργησε για διάφορους σκοπούς, όπως το να στεγάζει το Ελληνικό Σχολείο, ως φυλακή και αργότερα ως χώρος εκδηλώσεων του δήμου.

Σήμερα το Βουλευτικό έχει διαμορφωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και χρησιμοποιείται ως συνεδριακός χώρος ενώ στο ισόγειο του φιλοξενείται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου αλλά νομίζω είναι ανοιχτό μόνο όταν έχει κάποια εκδήλωση.

3. Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου (πηγή:wikipedia)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου βρίσκεται δυτικά της πλατείας Συντάγματος. Στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο λιθόκτιστο κτίριο του 1713. Φιλοξενεί εκθέματα από την παλαιολιθική περίοδο από τις γύρω περιοχές (Τίρυνθα, Ασίνη, Μπερμπάτι, Παλαιά Επίδαυρο), από τη Χαλκολιθική περίοδο, τη Μεσοελλαδική περίοδο, τη Μυκηναϊκή περίοδο, την Κλασική περίοδο, την Ελληνιστική περίοδο και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Έχει δύο ορόφους και είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες. Το αρχαιότερο έκθεμα είναι το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών, που βρέθηκαν στο φαράγγι της Κλεισούρας στην Πρόσυμνα που χρονολογούνται από το 32000-21000 π.Χ. Ενώ το σημαντικότερο έκθεμα είναι η Πανοπλία των Δενδρών, μια πανοπλία της Μυκηναϊκής εποχή που χρονολογείται από τον 15ο αι. π.Χ.

 • Είναι ανοιχτό: 8:30 π.μ.–3:30 μ.μ. (Τρίτες είναι κλειστό)
 • Είσοδος: 6€ (ολόκληρο), 3€ (μειωμένο)
 • Τηλ.: 27520 27502

4. Ακροναυπλία

Η Ακροναυπλία και η πόλη του Ναυπλίου
Η Ακροναυπλία και η πόλη του Ναυπλίου (πηγή:wikipedia)

Η Ακροναυπλία ήταν η ακρόπολη του Ναυπλίου στην αρχαιότητα. Είναι μια βραχώδης χερσονησίδα και αποτελούσε τον περιτειχισμένο οικισμό του Ναυπλίου μέχρι και τα τέλη του 15ου αιώνα. Η σημερινή μορφή του κάστρου της Ακροναυπλίας είναι από τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της πρώτης Ενετοκρατίας, από τον 13ο μέχρι τον 16ο αιώνα, με μερικά μέρη των τειχών της να είναι κυκλώπεια. 

Η χερσονησίδα έχει μέσο ύψος 45 μέτρα και μπορείτε να την προσεγγίσετε ανηφορίζοντας από το Πάρκο Σταϊκόπουλου και από την πλατεία Αρβανιτάς ή από τη δρομόσκαλα της Καθολικής Εκκλησίας και την πύλη του Κάστρου των Τόρων.

5. Γύρος της Αρβανιτιάς

Αν σας αρέσει το περπάτημα κάντε το Γύρο της Αρβανιτιάς. Ξεκινάει από το τέλος της προκυμαίας και φτάνει μέχρι την πλατεία της Αρβανιτιάς. Πρόκειται για έναν περιφερειακό πλακόστρωτο πεζόδρομο που έχει θέα στον Αργολικό κόλπο και είναι περίπου ένα χιλιόμετρο. Στη διαδρομή θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Παναγίτσας (ή αλλιώς τη βενετσιάνικη Santa Maria della Grotta/Παναγία της Σπηλιάς) και τη σπηλιά του Δεσπότη Αργολίδος Νίκανδρος Ντελούκας. 

Στο τέλος της διαδρομής θα θαυμάσετε το Παλαμήδι να στέκει ψηλά, το παλιό ξενοδοχείο “Ξενία” και την πλαζ της Αρβανιτιάς. Για να επιστρέψετε κατηφορίστε από την πλατεία Αρβανιτιάς προς το Πάρκο Σταϊκόπουλου και την Πύλη της Ξηράς.

6. Παλαμήδι

Το Φρούριο Παλαμήδι
Το Φρούριο Παλαμήδι (πηγή:wikipedia)

Το Παλαμήδι είναι από τα πιο εντυπωσιακά φρούρια της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς, αφού πρώτα έκαναν κατάληψη του λόφου από τους Οθωμανούς. Είναι χτισμένο σε έναν λόφο στα 216 μέτρα. Μπορείτε να ανεβείτε με αυτοκίνητο από την ανατολική πλευρά ή μέσω των 999 σκαλοπατιών, που στην πραγματικότητα είναι 857. Αν με ρωτάτε η ανάβαση από τα σκαλοπάτια είναι μακράν καλύτερη, μπορείτε να κάνετε στάσεις για να θαυμάσετε τη θέα και να βγάλετε φωτογραφίες.

Το Κάστρο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στη χώρα και οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Διαθέτει έξι προμαχώνες: Ρομπέρ, Άγιος Ανδρέας, Λεωνίδας, Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής και Φωκίων. Στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα υπάρχει η φυλακή που κρατήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

 • Είσοδος: 8€ Απρίλιος – Οκτώβριος  (για παιδιά κάτω των 18 και φοιτητές είναι δωρεάν) & 4€ Νοέμβριος – Μάρτιος 
 • Είναι ανοιχτό: 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ. τον χειμώνα & 8:00 π.μ. – 8.00 μ.μ. το καλοκαίρι
 • Τηλέφωνο: 27520 28036

7. Μπούρτζι

Το Μπούρτζι στο Ναύπλιο
Το Μπούρτζι στο Ναύπλιο (πηγή:wikipedia)

Το Μπούρτζι του Ναυπλίου είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης. Βρίσκεται σε μια νησίδα στο λιμάνι του Ναυπλίου στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι. Φέτος και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2023 άνοιξε για το κοινό, έπειτα από έργα αποκατάστασης. Ονομάζεται και Θαλασσόπυργος ή Καστέλλι και χρονολογείται από το 1473. Χτίστηκε από Ενετούς μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά.

 • Είναι ανοιχτό: 9:00 π.μ.–7:30 μ.μ (Τρίτες είναι κλειστά)
 • Είσοδος: 5€

8. Λιοντάρι Βαυαρών

Το Λιοντάρι των Βαυαρών στο Ναύπλιο
Το Λιοντάρι των Βαυαρών στο Ναύπλιο (πηγή:wikipedia)

Ο Λέων των Βαυαρών βρίσκεται ανάμεσα στο παλαιό και το νέο νεκροταφείο, στο δρόμο προς την Πρόνοια. Απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από την Πλατεία Συντάγματος αλλά η ανηφόρα είναι αρκετά απότομη, άρα καλύτερα να πάτε οδικώς. Το μνημείο βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο και ουσιαστικά είναι ένα σκαλιστό λιοντάρι σε πολύ μεγάλο μέγεθος. Έχει κλειστά τα μάτια του και η έκφρασή του είναι λυπημένη.

Τον Λέοντα των Βαυαρών, κατασκεύασε ο Γερμανός γλύπτης Ζίγκελ, ύστερα από την εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου (πατέρας Όθωνα) να φτιάξει ένα μνημείο για τη μνήμη των Βαυαρών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή του από τύφο το 1833-1834.

9. Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας

Η Στοά της Τίρυνθας
Η Στοά της Τίρυνθας (πηγή:wikipedia)

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας απέχει περίπου 10 λεπτά οδικώς από την πόλη του Ναυπλίου. Πρόκειται για ένα φρούριο που εγκαταλείφθηκε πριν 7000 χρόνια, πριν από την Εποχή του Χαλκού. Την περίοδο 1400-1200 π.Χ. υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του μυκηναϊκού κόσμου. Το χαρακτηριστικό του είναι τα Κυκλώπεια τείχη που είναι χτισμένα από τεράστιους ογκόλιθους. 

Η Τίρυνθα είναι συνδεδεμένη με τους μύθους του Ηρακλή, καθώς εκεί κατοικούσε ο ήρωας κατά τη διάρκεια των άθλων του και εικάζεται ότι μπορεί να είναι και η γενέτειρα του. Η Ακρόπολη της Τίρυνθας ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999.

 • Είναι ανοιχτά: 8:00 π.μ.–3:30 μ.μ.

10. Αρχαιολογικός Χώρος Ασίνης

Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης
Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης (πηγή:wikipedia)

Ο Αρχαιολογικό Χώρος Ασίνης βρίσκεται μεταξύ του κόλπου του Τολού και της παραλίας Πλάκας Δρεπάνου, σε απόσταση 20 λεπτών από το Ναύπλιο. Η χερσόνησος που ξεπροβάλλει είναι συνδεδεμένη με την Ασίνη του Ομήρου. Ο σημερινός οικισμός έχει διατηρήσει το όνομα της αρχαίας πόλης. Στην Ακρόπολη έχουν βρεθεί ταφικά, οικιστικά και λατρευτικά ερείπια. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν κτίρια που χρονολογούνται από τη μεσοελλαδική περίοδο μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ρωμαϊκό λουτρό, μια υπόγεια δεξαμενή, πηγάδια, πύργους της ελληνιστικής οχύρωσης, παρατηρητήρια κ.α.

 • Είναι ανοιχτά: 8:30 π.μ.–3:30 μ.μ
 • Είσοδος: 3€ (2€ μειωμένο)

11. Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας - ΒΥΜΑ

Αν βρεθείτε στο Ναύπλιο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε και το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας που απέχει κανένα 20λεπτο από το κέντρο του Ναυπλίου. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα ενετικό κτίριο στο κέντρο του Άργους, που μετέπειτα λειτούργησε ως Στρατώνας του Καποδίστρια. Άνοιξε για το κοινό μόλις το 2016, ενώ οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 1992 και οι εργασίες το 2005.

Στο μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα από την βυζαντινή εποχή που βρέθηκαν γενικά στην Αργολίδα. Θα δείτε από ψηφιδωτά, κεραμικά αγγεία, μέχρι τοιχογραφίες και νομίσματα. Η μόνιμη έκθεση είναι χωρισμένη σε 4 ενότητες. Η πρώτη περιέχει όλα όσα αφορούν τη Βυζαντινή Περίοδο, η δεύτερη την μετάβαση στον Μεσαίωνα, η τρίτη τη μεσοβυζαντινή περίοδο και η τέταρτη αφορά τις διαφορετικές εθνότητες που έζησαν στην Αργολίδα (Σλάβοι, Φράγκοι, Ενετοί, Αρβανίτες, Οθωμανοί).

 • Είναι ανοιχτό: 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ. (Τρίτες είναι κλειστό)
 • Είσοδος: 4€ & 2€ το μειωμένο
 • Ιστοσελίδα: www.byma.gr

12. Αρχαιολογικό Χώρος Μυκηνών

Η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες
Η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες (πηγή:wikipedia)

Οι Μυκήνες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση με το Ναύπλιο – περίπου μισή ώρα – και είναι εξαιρετική ιδέα να τις συνδυάσετε με την επίσκεψη σας στο Ναύπλιο. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη της Αργολίδας που αποτέλεσε το κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού κατά την 2η χιλιετία π.Χ. Στο απόγειο της δόξας τους οι Μυκήνες είχαν περίπου 30.000 κατοίκους. 

Θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα ερείπια της Ακρόπολης, τα Κυκλώπεια τείχη, του δύο ταφικούς βασιλικούς περιβόλους, το Βασιλικό Ανάκτορο, τον θησαυρό του Ατρέα (θολωτός τάφος), τον θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας και την πολυφωτογραφημένη Πύλη των Λεόντων.

Επίσης, εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών το οποίο είναι σε λειτουργία από το 2003. Το μουσείο φιλοξενεί περίπου 35.000 αντικείμενα που έχουν βρεθεί από τις ανασκαφές στις Μυκήνες και που προηγουμένως φυλάσσονταν σε αποθήκες. Από τα 35.000 μόνο τα 3.000 εκθέντονται.

 • Είναι ανοιχτό: 8:00 π.μ.–8:00 μ.μ.
 • Είσοδος: 12€ & 6€ μειωμένο

Σημείωση: με ένα εισιτήριο που κοστίζει 20€, μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία:

 • Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Μυκηνών
 • Βυζαντινό Mουσείο Αργολίδας
 • Ακρόπολη Τίρυνθας
 • Αρχαιολογικό Mουσείο Ναυπλίου
 • Φρούριο Παλαμηδίου
 • Αρχαιολογικό χώρο Ασίνης

Διάρκεια εισιτηρίου: 3 μέρες

Πού να μείνετε στο Ναύπλιο

Το καλύτερο μέρος για να μείνετε στο Ναύπλιο εννοείται πως είναι η παλιά πόλη, ειδικά αν πρόκειται να μείνετε μόνο 2-3 μέρες. Βέβαια, όλη η πόλη του Ναυπλίου έχει μια αξιόλογη προσφορά καταλυμάτων και θα έχετε την επιλογή να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο στυλ και στον προϋπολογισμό σας.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Ναύπλιο

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.