Πού να μείνω στην Ορεινή Αρκαδία – Τα 6 καλύτερα χωριά

Τα τελευταία χρόνια η Ορεινή Αρκαδία έχει αποκτήσει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και βρίσκεται μέσα στους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς. Είναι μια συχνή επιλογή ακόμα και για 2-3 ημέρες ή ένα Σαββατοκύριακο, λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα.

Τα περισσότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί, έχουν μοναδικό ενδιαφέρον για εναλλακτικές διακοπές και η γαστρονομία τους κλέβει τις καρδιές των επισκεπτών. Για να επισκεφθείτε ολόκληρη την Ορεινή Αρκαδία θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε πολλές επισκέψεις.

Μερικά χωριά έχουν αναπτυχθεί περισσότερο τουριστικά και παραμένουν ψηλά στις επιλογές των επισκεπτών. Έφτιαξα έναν οδηγό με τα καλύτερα χωριά για να μείνετε στην Ορεινή Αρκαδία για να σας διευκολύνω στην επιλογή. Εννοείται αν έχετε περισσότερες ημέρες στη διάθεσή σας, θα ήταν υπέροχο να συνδυάζατε δύο και τρία χωριά.

1. Δημητσάνα

Δημητσάνα, Ορεινή Αρκαδία

Η Δημητσάνα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 946 μέτρων πάνω σε μια λοφοράχη. Είνα ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει παραμείνει αναλλοίωτος, με πανέμορφα αρχοντικά γορτυνιακής αρχιτεκτονικής, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναστηλωθεί.

Το χωριό φαίνεται να υπήρχε ήδη από την ομηρική περίοδο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Οθωμανική περιόδο, με το «κρυφό σχολείο» αλλά και με το μπαρούτι που έφτιαχναν οι ντόπιοι. Από εκεί καταγόνταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, τα σπίτια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και σας προτείνω να εξερευνήσετε.

Επίσης, επισκεφθείτε την Βιβλιοθήκη Δημητσάνας που ιδρύθηκε το 1764, τη Μονή Φιλοσόφου που βρίσκεται 2,5 χλμ. νότια του χωριού, το Ναό της Αγίας Κυριακής (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο καλυμμένο από φύλλα χαλκού, 1834), το Ναό του Αγίου Χαράλαμπου, την Εκκλησία των Ταξιαρχών, το Παρθεναγωγείο και τον πενταόροφο Πύργο του Ξενιού που έχει ύψος 18 μέτρα. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε.

Η Δημητσάνα έχει την μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων στην Ορεινή Αρκαδία, κυρίως παραδοσιακών ξενώνων με επιλογές για όλους τους προϋπολογισμούς.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

2. Στεμνίτσα

Στεμνίτσα, Ορεινή Αρκαδία

Η Στεμνίτσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.083μ. στο όρος Μαίναλο. Θεωρείται το Αρχοντοχώρι της Αρκαδίας και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την περίοδο του Βυζαντίου. Η αρχιτεκτονική του οικισμού είναι μοναδική, με πετρόχτιστα αρχοντικά και πλακόστρωτα καλντερίμια.

Το κόσμημα του χωριού είναι η κεντρική πλατεία, στην οποία θα βρείτε καφενεία και ταβέρνες και είναι το σημείο συνάντησης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Περιηγηθείτε στο χωριό να θαυμάστε τα πυργόσπιτα, το Λαογραφικό Μουσείο, την Παναγία Μπαφέρω του 12ου αιώνα και τη Μάνα του Νερού, την πηγή που υδροδοτεί το χωριό.

Αν είστε λάτρεις της φύσης και των σπορ, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι του Menalon Trail που περνάει από το φαράγγι του Λούσιου, να κάνετε rafting, canoe kayak και mountain bike. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο ελατοδάσος του Μαίναλου και αν λατρεύετε το σκι να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρου Μαίναλου Οστρακίνας, που απέχει 1 ώρα περίπου οδικώς.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

3. Βυτίνα

Βυτίνα, Ορεινή Αρκαδία

Η Βυτίνα είναι από τα ομορφότερα χωριά στην Ορεινή Αρκαδία. Είναι χτισμένη ανάμεσα σε ένα κατάφυτο σημείο του Μαίναλου, γεμάτο με πεύκα, έλατα και καστανιές, σε υψόμετρο 1.033 μέτρων. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός και ένα υπέροχο ορεινό θέρετρο.

Το πιο δημοφιλές πράγμα στο χωριό είναι ο Δρόμος της Αγάπης, ένας δρόμος περιστοιχημένος από δέντρα. Κατευυνθείτε προς την πλατεία της Βυτίνας για να δείτε την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα της περιοχής (μέλι, ζυμαρικά, καρύδια, βότανα, ρακόμελο).

Αν σας αρέσουν οι περιπέτειες και θέλετε να παραμείνετε δραστήριοι και στις διακοπές σας, μπορείτε να περάσετε το φαράγγι του Λούσιου ή να ανεβείτε τις πλαγιές του Μαινάλου προς το οροπέδιο της Οστρακίνας και το Χιονοδρομικό Κέντρο.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ

4. Καρύταινα

Καρύταινα, Ορεινή Αρκαδία

Η Καρύταινα είναι ένα ακόμη ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου στα 582 μέτρα. Στον ίδιο βράχο δεσπόζει και το φράγκικο κάστρο του 13ου αιώνα. Η Καρύταινα δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, καθώς το πέρασμα των Φράγκων άφησε το στίγμα του και έδωσε μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα στο χωριό.

Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, με κύριο αξιοθέατο εννοείται το Κάστρο της Καρύταινας, το οποίο έχει μήκος πάνω από 110 μέτρα και πλάτος μεγαλύτερο από 40μ. Εντός του οικισμού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος χτίστηκε τον 18ο αιώνα και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου.

Κατευθυνθείτε προς τη Μεγαλόπολη να θαυμάσετε το φράγκικο τοξωτό γεφύρι του ποταμού Αλφειού, το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και συνέδεε την Καρύταινα με την Μεσσηνία. Εκεί θα δείτε και το πέτρινο βυζαντινό εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου.

Για τους πιο δραστήριους, προτείνω να κάνω rappel από την σύγχρονη γέφυρα που βρίσκεται πάνω από το παλιο γεφύρι, rafting ή canoe kayak στον Αλφειό ή πεζοπορία.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ

5. Λαγκάδια

Λαγκάδια, Ορεινή Αρκαδία

Τα Λαγκάδια είναι ένα σημαντικό κεφαλοχώρι της ορεινής Αρκαδίας, που υπάγεται στον δήμο Γορτυνίας. Το χωριό είναι χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Δυτικού Μαινάλου σε υψόμετρο 966 μέτρων και το διαπερνούν τρία ρέματα. Χρονολογείται από τον 13ο-15ο αιώνα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε μια πλαγιά και στην ουσία το χωριό βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε το χωριό είναι με τα πόδια, περνώντας από τα πλατιά σκαλοπάτια για να φτάσετε μέχρι το ψηλότερο σημείο.

Εκτός από το μαγευτικό φυσικό τοπίο, στα Λαγκάδια θα δείτε παραδοσιακές βρύσες και γεφύρια, πέτρινα αρχοντικά και λιθόστρωτα δρομάκια. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι οι ναοί των Ταξιαρχών και του Τίμιου Προδρόμου, οι οποίοι χτίστηκαν το 1808 σε διάστημα 40 ημερών και οι δύο, ύστερα από διαταγή των Τούρκων.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ

6. Ψάρι

Ψάρι, Ορεινή Αρκαδία

Το Ψάρι είναι ένα χωριό του δήμου Γορτυνίας και μέχρι το 2010 αποτελούσε τμήμα του Δήμου Τρικολώνων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων και απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από τη Στεμνίτσα. Βρίσκεται σχεδόν στην καρδιά της Ορεινής Αρκαδίας και είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, με πλακόστρωτα δρομάκια και πετρόχτιστα σπίτια, με μεγάλη παράδοση και ενεργά πολιτισμικά στοιχεία.

Στο Ψάρι υπάρχει ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα, η Αρκαδιανή, που είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Ανάπτυξης, και περιλαμβάνει μια βιοτεχνία που παράγει παραδοσιακά προϊόντα, ένα εστιατόριο απλής μαγειρικής με αγνά υλικά από τον κήπο, ξυλόφουρνους, Μουσείο Μαγειρικής, Παλαιοβιβλιοπωλείο καθώς και το Μουσείο Δημοτικού Σχολείου.

Το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, φιλοξενεί εκθέματα και φωτογραφίες για την εξέλιξη της εκπαίδευσης προπολεμικά, μεταπολεμικά αλλά και μέχρι σήμερα.

Αναζητήστε την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 13ου αιώνα, όπου θα δείτε και τα χαλάσματα του μοναστηριού που έκαψε ο Κολοκοτρώνης, επειδή τον πρόδωσαν οι μοναχοί στους Τούρκους.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΨΑΡΙ

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

  1. Καλημέρα σας στην Δημητσάνα δεν βάλατε τον καλύτερο ξενώνα τις Δημητσάνας με πολλές παροχές και στο καλύτερο σημείο με θέα όλοι την Δημητσάνα από το μπαλκόνι τον δωμάτιον και ψαγμένο εστιατόριο!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.