Ζαγοροχώρια: Οι 10 καλύτερες δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε

Ζαγοροχώρια: Οι 10 καλύτερες δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε
Η περιοχή του Ζαγορίου έχει μοναδικό ενδιαφέρον, με 46 χωριά, αξιοθέατα και μία σειρά από υπέροχες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Το Ζαγόρι είναι μία περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που απλώνεται στους πρόποδες και τις πλαγιές της Πίνδου. Οι 46 οικισμοί που αποτελούν την περιοχή, τα γνωστά σε όλους Ζαγοροχώρια, έχουν την τύχη να είναι μέρος αυτού του μοναδικού τοπίου που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.

Η περιοχή στεγάζει δύο από τους σημαντικότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, τη Βάλια Κάλντα και το Φαράγγι του Βίκου με τον Αώο ποταμό.

Η φυσική ομορφιά του Ζαγορίου ολοκληρώνεται όταν συναντά την αρχιτεκτονική των χωριών, που αποτελούνται από πλακόστρωτα δρομάκια, πετρόχτιστα σπίτια και μία κεντρική πλατεία στη μέση του χωριού, που περιλαμβάνει μία κρήνη, μία εκκλησία και έναν πλάτανο.

Το φυσικό κάλλος μαζί με τα αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια έχουν συμβάλει στο να γίνει η περιοχή ένας καλοκαιρινός αλλά και χειμερινός προορισμός, που προσφέρει υπέροχες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, που ταιριάζουν ιδιαίτερα στους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης.

Τα Ζαγοροχώρια έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και θα βρείτε καταλύματα στα περισσότερα από αυτά. Τα πιο δημοφιλή χωριά προσφέρουν περισσότερες επιλογές και θα βρείτε από απλούς παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία με σπα. Δείτε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια.

1. Εξερευνήστε τα Ζαγοροχώρια & τις εκκλησίες τους

Το πρώτο πράγμα που λέω σε κάποιον που σκοπεύει να ταξιδέψει στα Ζαγοροχώρια είναι να εξερευνήσει όσα περισσότερα χωριά μπορεί. Τα Ζαγοροχώρια ανήκουν σε δύο κατηγορίες, αυτά που είναι φημισμένα και αυτά που είναι λίγο άγνωστα. Εγώ θα σας προτείνω να επισκεφθείτε και τις δύο κατηγορίες, γιατί όλα κρύβουν μοναδική ομορφιά και θα σας χαρίσουν υπέροχες εικόνες και εμπειρίες. 

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών στο Πάπιγκο
Η αρχιτεκτονική των σπιτιών στο Πάπιγκο //φωτογραφία:wikipedia

Το Πάπιγκο, που συνήθως αναφέρεται σε Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, είναι ίσως το πιο διάσημο χωριό στο Ζαγόρι και με μία επίσκεψη θα καταλάβετε τον λόγο. Συνεχίστε το οδοιπορικό σας και κατευθυνθείτε προς τα χωριά Αρίστη, Μονοδένδρι, Τσεπέλοβο, Βίτσα, Κήποι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Ελάτη, Κουκούλι, Ηλιοχώρι και ανακαλύψτε τους θησαυρούς τους.

Ο ναός των Ταξιαρχών στα Κάτω Πεδινά
Ο ναός των Ταξιαρχών στα Κάτω Πεδινά //φωτογραφία:wikipedia

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις ιδιαίτερες εκκλησίες του Ζαγορίου, όπως είναι η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, που βρίσκεται στην άκρη του φαραγγιού και χρονολογείται από το 1413-1414, ο Ναός των Ταξιαρχών στα Κάτω Πεδινά που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ο Ναός του Αγίου Βλασίου με το ψηλό καμπαναριό, η Μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας στην Αρίστη, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Νεγάδων και ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρογκοβού κοντά στο Τσεπέλοβο.

2. Πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου

Το Φαράγγι του Βίκου είναι το κορυφαίο αξιοθέατο του Ζαγορίου. Είναι ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, διασχίζεται από τον Βοϊδομάτη, παραπόταμο του Αώου ποταμού, που έχει νερό όλο τον χρόνο. Το συνολικό μήκος τους φαραγγιού είναι 11 χιλιόμετρα και σε αρκετά σημεία έχει βάθος μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων. Σε όλο το μήκος του υπάρχει σημαντική χλωρίδα και πανίδα και το τοπίο πραγματικά θα σας μαγέψει. 

Το Φαράγγι του Βίκου
Το Φαράγγι του Βίκου

Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος. Η συνολική απόσταση για τη διάσχιση είναι περίπου 12,5 χιλιόμετρα, που σημαίνει γύρω στις 6-7 ώρες, ανάλογα τη φυσική κατάσταση και το ρυθμό του καθενός. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές που μπορείτε να κάνετε την διαδρομή με οδηγό. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

3. Πεζοπορία πλάι στον Βοϊδομάτη

Ο Βοϊδομάτης είναι παραπόταμος του Αώου ποταμού, πηγάζει από το χωριό Βίκος και συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Θεωρείται ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη, χωρίς προβήματα ρύπανσης. Αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και κατά μήκος του στέκουν μερικά από τα ομορφότερα μονότοξα γεφύρια της Ηπείρου.

Γέφυρα Αρίστης
Γέφυρα Αρίστης //φωτογραφία:wikipedia

Αν θέλετε να πάρετε μία ιδέα από το κάλλος του μπορείτε να κάνετε την πεζοπορική διαδρομή που ξεκινάει από τη Γέφυρα της Αρίστης και καταλήγει στο γεφύρι της Κλειδωνιάς, που είναι και το διασημότερο από τα γεφύρια του Βίκου. Η διαδρομή είναι λιγότερο από 6 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Είναι αρκετά εύκολο και ενδείκνυται ακόμα και για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών.

4. Κάντε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες στα Ζαγοροχώρια είναι το ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη. Η διαδρομή του rafting ξεκινάει από την Γέφυρα της Αρίστης και καταλήγει στο Γεφύρι της Κλειδωνιάς. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1,5 ώρα αλλά μαζί με την εκπαίδευση του εκπαιδευτή και τα πηγαινέλα η δραστηριότητα διαρκεί κανένα 3ωρο. Θα χρειαστείτε σίγουρα το μαγιό σας και μια αλλαξιά ρούχων και αν είστε τολμηροί μπορείτε να ρίξετε μια βουτιά στα παγωμένα νερά του ποταμού. 

Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1/5 και ενδείκνυται τόσο για αρχάριους όσο και για παιδιά άνω των 6 ετών, φυσικά με την παρουσία κηδεμόνα. Η δραστηριότητα πραγματοποιείται όλο τον χρόνο, αλλά όπως φαντάζεστε τους καλοκαιρινούς μήνες τα νερά είναι λιγότερο ορμητικά. 

5. Απολαύστε τη θέα του Βοϊδομάτη από το σημείο Μπελόη

Αν δεν είστε τόσο φίλοι της πεζοπορίας και ειδικά μέσα σε φαράγγι, αλλά ταυτόχρονα θέλετε να θαυμάσετε το μεγαλείο του Φαραγγιού του Βίκου σας έχω τον ιδανικό τρόπο. Υπάρχουν αρκετά σημεία από τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα του φαραγγιού, αλλά η θέση Μπελόη είναι η αγαπημένη μου. 

Το φαράγγι του Βίκου από τη θέση Μπελόη
Το φαράγγι του Βίκου από τη θέση Μπελόη //φωτογραφία:wikipedia

Για να φτάσετε σε αυτή θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο χωριό Βραδέτο και να περπατήσετε κανένα μισάωρο και η διαδρομή είναι αρκετά βατή ακόμα και για παιδιά. Και αφού θα είστε στο Βραδέτο δείτε και την “Σκάλα του Βραδέτου”, ένα καλντερίμι φτιαγμένο από τους ντόπιους τεχνίτες περίπου τον 18ο αιώνα που αποτελείται περίπου από 1.200 σκαλοπάτια.

6. Ανάβαση στη Δρακόλιμνη της Τύμφης

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, βορειοδυτικά της κορυφής Γκαμήλας (2.497 μέτρα), που είναι η ψηλότερη της Τύμφης. Ως δρακόλιμνες ορίζονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως στα βουνά της Ηπείρου. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης φιλοξενεί στα νερά της αλπικούς τρίτωνες και απέχει 1 ώρα από το καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας. 

Δρακόλιμνη της Τύμφης
Δρακόλιμνη της Τύμφης // Μαρία Καραμιχάλη

Η ανάβαση για την Δρακόλιμνη προορίζεται για τους έμπειρους πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο με ένα ανηφορικό μονοπάτι. Είναι περίπου 8,5 χιλιόμετρα μέχρι τη Δρακόλιμνη, δηλάδη 16,5 χλμ. πηγαινέλα και διαρκεί συνολικά 9 ώρες.

7. Ιππασία στο Πάπιγκο

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για οικογένειες με παιδιά στο Ζαγόρι είναι η ιππασία. Στο Μεγάλο Πάπιγκο υπάρχει ο Ιππικός Όμιλος White Pegasus. Για να φτάσετε στον ιππικό όμιλο θα πρέπει να περάσετε από την ταβέρνα της Καλλιόπης. Μπορείτε να επιλέξετε βόλτα για 30, 45 ή 60 λεπτά και η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για αρχάριους και για παιδιά άνω των 4 ετών.

8. Επισκεφθείτε τις Κολυμπήθρες στο Μικρό Πάπιγκο

Οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Οβίρες Ρογκοβού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στο Ζαγοροχώρια. Βρίσκονται ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο και θα χρειαστεί να περπατήσετε μόνο λίγα μέτρα για να φτάσετε στην πρώτη πισίνα. Οι Κολυμπήθρες είναι κοιλώματα που έχουν δημιουργηθεί από ασβεστολιθικά πετρώματα. 

Κολυμπήθρες ή Οβίρες Ρογκοβού
Κολυμπήθρες ή Οβίρες Ρογκοβού στο Πάπιγκο

Οι πισίνες έχουν δημιουργηθεί από το ρέμα Ρογκοβού που έρχεται από την Τύμφη. Το τοπίο είναι μαγευτικό, μοιάζει με σκηνικό από παραμύθι και αν είστε τολμηροί μπορείτε να ρίξετε και μια βουτιά εκεί – το νερό είναι πάντα κρύο. Οι πρώτες πισίνες είναι εύκολα προσβάσιμες ενώ οι πιο δραστήριοι μπορείτε να συνεχίσετε στο μονοπάτι για να φτάσετε στις επόμενες.

9. Εξερευνήστε στα γεφύρια του Ζαγορίου

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα γεφύρια είναι τα διαμάντια του Ζαγορίου. Ας δούμε μερικά.

Το Γεφύρι του Πλακίδα ή αλλιώς Καλογερικό είναι ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται κοντά στους Κήπους και το Κουκούλι. Έχει τρία τόξα, αρχικά χτίστηκε το 1814 ύστερα από πρωτοβουλία του Ηγούμενου Σεραφείμ της Μονής του Προφήτη Ηλία της Βίτσας. Γύρω στο 1865 επισκευάστηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη και Ανδρέα Πλακίδα και έτσι προέκυψε και η δεύτερη ονομασία.

Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό
Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό //φωτογραφία:wikipedia

Το Γεφύρι της Κλειδωνιάς που βρίσκεται στο τέλος της χαράδρας του Βίκου χρονολογείται από το 1853 και αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεφύρια του Ζαγορίου. Εντυπωσιακό είναι και το Γεφύρι του Κόκκορη το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Κουκούλι, το Δίλοφο και τους Κήπους. Χτίστηκε το 1750, είναι μονότοξο, με άνοιγμα 23,6 μέτρα και έχει πάρει το όνομά του από τον Γρηγόρη Κόκκορο ο οποίος είχε μύλο δίπλα στην γέφυρα.

Το Γεφύρι του Κόκκορη
Το Γεφύρι του Κόκκορη //φωτογραφία:wikipedia

10. Canyoning στο Πάπιγκο

Μία πιο απαιτητική δραστηριότητα στα Ζαγοροχώρια είναι το canyoning στο Ρέμα του Ρογκοβού που πηγάζει από την Τύμφη. Η διαδρομή των 800 μέτρων περιλαμβάνει μία διαδρομή 25 λεπτών μέχρι τα ραπέλ, τα οποία είναι δέκα, 3 φυσικές νεροτσουλήθρες και φυσικά βάθρες. Το φαράγγι είναι αρκετά απαιτητικό, παρόλα αυτά ενδείκνυται και για αρχάριους και για παιδιά άνω των 12 ετών, αρκεί να έχουν καλή φυσική κατάσταση και να ξέρουν κολύμπι. Μπορείτε να κάνετε κράτηση εδώ.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

  1. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε κ την Κόνιτσα.Να διασχίσετε την χαράδρα του Αώου κ να καταλήξετε στη μονή Στομιου.Στο συγκεκριμένο μοναστήρι έζησε για αρκετά χρόνια ο Άγιος Πα’ι’σιος.Βγάλετε φωτογραφίες στο μεγαλύτερο τοξοτο ,πέτρινο γεφύρι.Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες είναι το ράφτινγκ, ποδηλασία στο βουνό,ιππασία κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.