Το Έβερεστ (στα νεπαλικά: Σαγκαρμάθα, στα θιβετιανά: Τσομολάνγκμα και στα κινεζικά: Τσουμουλάνγκμα) είναι η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή της το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 28ο Β, 87ο Α.
Σε αυτό το ύψος (στα 2/3 της Τροπόσφαιρας), ο αέρας είναι αραιός, η έλλειψη οξυγόνου έντονη, και οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας
Το όρος Έβερεστ τεχνικά δεν είναι το ψηλότερο βουνό
Αν και το όρος Έβερεστ είναι το υψηλότερο βουνό από τη στάθμη της θάλασσας, το Mauna Kea της Χαβάης είναι το υψηλότερο βουνό από την βάση του μέχρι την κορυφή στα 10.210 μέτρα. Μόνο τα 4205 μέτρα βρίσκονται όμως πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το όρος Έβερεστ ψηλώνει 40 εκατοστά ανά αιώνα
Τα Ιμαλάια σχηματίστηκαν από την σύγκρουση της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας με την Ινδική (διαδικασία ορογένεσης). Το Έβερεστ μεγαλώνει περίπου 4 χιλιοστά ετησίως.
Το κλίμα είναι πολύ σκληρό
Από το φράγμα των 5.300 μέτρων το βουνό καλύπτεται με χιόνι και πάγο όλο το χρόνο. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να ανέβουν στο βουνό εκτός από τα ζεστά ρούχα θα πρέπει να φορούν και γυαλιά για να αποφύγουν την τύφλωση από το χιόνι. Η θερμότερη θερμοκρασία είναι -20 ° C.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 30.000$ για να ανέβει κάποιος στο Έβερεστ
Αν σας αρέσει η ορειβασία και σκοπεύετε να ανεβείτε στην κορυφή του Έβερεστ, είναι καλό να γνωρίζεις και το κόστος του. Θα χρειαστεί να ξοδέψεις χρήματα για τη μεταφορά, τους οδηγούς, την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά εργαλεία.
Πάνω από 7.000 επιτυχημένες αναβάσεις στο Έβερεστ
Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι (1919–2008) και ο Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953 από τις νότιες πλαγιές του Νεπάλ. Έκτοτε, περισσότεροι από 4.000 διαφορετικοί άνθρωποι έχουν σταθεί στην κορυφή του Έβερεστ πάνω από 7.000 φορές. Μερικοί από αυτούς (οι περισσότεροι είναι οδηγοί Σέρπα) το έχουν ανεβεί περισσότερες από μία φορές.
Περίπου 300 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους
Το μέσο ποσοστό θανάτου είναι περίπου 4%. Οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν λόγω χιονοστιβάδων, πτώσεις σε ρωγμές και της ασθένειας υψομέτρου. Οι περισσότεροι πέθαναν κατά την κατάβαση και τα πτώματα τους έχουν μείνει στο βουνό.
Η "ζώνη θανάτου" είναι πάνω από τα 8.000 μέτρα
Η περιοχή πάνω από τα 8.000 μέτρα (26.247 πόδια) ονομάζεται «ζώνη θανάτου» λόγω της έλλειψης οξυγόνου, του πολύ κρύου και της εξάντλησης που νιώθουν οι ορειβάτες.
Το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί στο 2% τα τελευταία χρόνια
Με την βελτίωση των εργαλείων ορειβασίας και της πιο σωστής πρόγνωσης καιρού, το ποσοστό των θανάτων μειώνεται. Από το 2000 έως το 2015, υπήρξαν περισσότερες από 5.000 αναβάσεις και περίπου 100 θάνατοι.
Χρειάζονται περίπου 10 εβδομάδες για να το ανέβεις
Για να ανέβεις στο Έβερεστ, πρέπει πρώτα να προσαρμοστείς στο μεγάλο υψόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε προπόνηση μεταξύ των camps ξανά και ξανά. Όταν είστε έτοιμοι και ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να πάτε στην κορυφή.
Οι Σέρπα είναι οι καλύτεροι οδηγοί για το Έβερεστ.
Η δουλειά τους είναι να καθοδηγούν τις επίδοξες ορειβατικές ομάδες και είναι η κύρια πηγή του εισοδήματος τους. Ζουν κυρίως στο Νεπάλ, και λιγότεροι στην Κίνα, την Ινδία και το Μπουτάν.
Περισσότερα facts για το όρος Έβερεστ
Αν και το Όρος Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, η κορυφή του δεν είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο της Γης. Το πιο απομακρυσμένο σημείο είναι στο όρος Τσιμποράσο στη Νότια Αμερική.
Το όρος Έβερεστ έχει δύο μετρήσεις με 4 μέτρα διαφορά: α) 8.848 μέτρα με χιόνι και το γεωλογικό ύψος στα 8.844,43 μέτρα. Και οι δύο αναγνωρίζονται από την Κίνα και το Νεπάλ.
Το 2008, η Ολυμπιακή φλόγα του Πεκίνου έφτασε στο Όρος Έβερεστ στις 8 Μαΐου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που η φλόγα μεταφέρθηκε στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο είναι η κορυφαία τουριστική περίοδος για το όρος.
Η κορυφή του Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα του Νεπάλ και του Θιβέτ (Κίνα). Το Νεπάλ βρίσκεται στα νότια και η Κίνα στα βόρεια.
Η ονομασία Everest προτάθηκε αρχικά από τον Andrew Waugh, τον Βρετανό Γενικό Επιθεωρητή της Ινδίας. Διάλεξε το όνομα του προκατόχου του στη θέση, Sir George Everest.
Το όρος Έβερεστ είναι γνωστό στα νεπαλικά ως Σαγκαρμάθα, που σημαίνει «Θεά του ουρανού» ενώ στα θιβετιανά, Τσομολάνγκμα που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης»
Ως τον Δεκέμβριο του 2018, είχαν γίνει 9.159 αναβάσεις του όρους Έβερεστ σε όλες τις διαδρομές από 5.294 άτομα.
Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ έως τις 2 μ.μ. ή θα πρέπει να γυρίσετε σε περίπτωση ατυχήματος.
Το Everest Base Camp διαθέτει υπηρεσία Wi-Fi.
Οι Κινέζοι ορειβάτες – Wang Fuzhou, Gongbu και Qu Yinhua – ανέβηκαν στην κορυφή το 1960 για πρώτη φορά και ήταν η πρώτη φορά που έγινε από τη βόρεια πλαγιά στο Θιβέτ.
Ο πρώτος Αμερικανός που έφτασε στην κορυφή του Όρους Έβερεστ ήταν ο Τζιμ Γουίτκερ μαζί με τον σέρπα Nawang Gombu την 1η Μαΐου 1963.
Το 1975, η Junko Tabei από την Ιαπωνία ήταν η πρώτη γυναίκα που έφτασε την κορυφή του Έβερεστ.
Οι πρώτοι ορειβάτες που έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ χωρίς εμφιαλωμένο οξυγόνο ήταν ο Ιταλός ορειβάτης Reinhold Messner μαζί με τον Αυστριακό ορειβάτη Peter Habeler το 1978.
Ο πρώτος τυφλός που έφτασε στην κορυφή ήταν ο Αμερικανός Erik Weihenmayer το 2001.
Ένα ζευγάρι από το Νεπάλ παντρεύτηκε στην κορυφή του το 2005.
Υπάρχει 66% λιγότερο οξυγόνο στην κορυφή του απ’ ότι στο επίπεδο της θάλασσας.