Το όρος Τσιμποράσο είναι υψηλότερη κορυφή στον κόσμο

Όρος Τσιμποράσο

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που όλοι γνωρίζουν για τα βουνά – και δεδομένης της κατάστασης της γεωγραφικής εκπαίδευσης σήμερα, πρόκειται για μια αρκετά ακριβής εκτίμηση – είναι ότι το Όρος Έβερεστ, στα Ιμαλάια, είναι το υψηλότερο σημείο της Γης. Μήπως όμως κάτι δεν έχουμε λάβει υπόψιν σωστά; Πως θα σας φαινόταν αν  σας έλεγα ότι το Έβερεστ, με τη διάσημη κορυφή 8848 μέτρων (29.029 ποδιών) ήταν σε χαμηλότερη θέση από ένα ηφαίστειο του Ισημερινού (Εκουαδόρ) που ονομάζεται Τσιμποράσο;

Τσιμποράσο χάρτηςΤο όρος Τσιμποράσο (Chimborazo) είναι ένα αδρανές στρατο-ηφαίστειο των Άνδεων στο κέντρο του Ισημερινού, που υψώνεται τόσο εντυπωσιακά πάνω από τη χώρα που, που σε μια καθαρή μέρα, μπορείτε να το δείτε σε όλη τη διαδρομή από τη μεγάλη πόλη του λιμανιού Guayaquil, 144 χιλιόμετρα μακριά. Το Τσιμποράσο είναι το υψηλότερο σημείο του Ισημερινού, αλλά όσον αφορά το υψόμετρο, απέχει πολύ από την υψηλότερη κορυφή των Άνδεων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σχεδόν 40 πιο εντυπωσιακά βουνά στη Νότια Αμερική, πολλά από τα οποία (όπως η Ακονκάγκουα, η υψηλότερη κορυφή της ηπείρου) βρίσκονται πιο νότια, κοντά στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής.

Και δίκαια αναρωτιέστε, πώς μια μέτρια κορυφή στις Άνδεις είναι ταυτόχρονα το υψηλότερο σημείο στη Γη; Η Γη δεν είναι πραγματικά σφαιρική. Ο συνδυασμός της βαρύτητας με την περιστροφική φυγοκεντρική δύναμη ώθησαν ένα μέρος της μάζας της Γης προς τα έξω κοντά στον Ισημερινό με αποτέλεσμα το σχήμα της να είναι πιο κοντά στο ελλειψοειδές. Έτσι οι πόλοι βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της Γης απ’ ότι ο “πρησμένος” Ισημερινός.

Ένα λάμα με φόντο το όρος τσιμποράσοΑυτή η διόγκωση δεν είναι τεράστια αλλά είναι αρκετή να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Το Τσιμποράσο ξεπερνά τα 6309 μέτρα (20.702 πόδια), σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα πιο χαμηλά από το Έβερεστ μετρώντας όμως από τη στάθμη της θάλασσας. Εάν λάβουμε υπόψη την ισημερινή διόγκωση – με άλλα λόγια, αν μετρήσουμε ποια κορυφή είναι η πιο μακριά από το κέντρο της Γης – το Τσιμποράσο ξεπερνάει το Έβερεστ για περισσότερα από 2000 μέτρα καθώς το τελευταίο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα βόρεια του Ισημερινού. Κάπως έτσι λοιπόν το Τσιμποράσο είναι το βουνό πιο κοντά στα αστέρια από κάθε άλλο σημείο στον πλανήτη.

Bonus Facts

  • Το Τσιμποράσο περιβάλλεται από το Reserva de Produccion Faunistica Chimborazo, ένα προστατευμένο οικοσύστημα για τα αγαπημένα καμηλοειδή (βικούνιες, αλπακά και λάμα). Η περιοχή ενδείκνυται για ορειβασία, αναρρίχηση και ποδηλασία.
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram