Οι 13 χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό

Χώρες που βρίσκονται στον ισημερινό

O Ισημερινός είναι μια νοητή γραμμή γύρω από τη μέση ενός πλανήτη ή ενός ουράνιου σώματος. Απέχει ίση απόσταση από το Βόρειο και το Νότιο Πόλο, και βρίσκεται στο γεωγραφικό πλάτος 0 μοίρες. Ο ισημερινός χωρίζει τον πλανήτη σε βόρειο ημισφαίριο και νότιο ημισφαίριο. Η Γη είναι ευρύτερη στον Ισημερινό με την περιφέρεια της να φτάνει τα 40.075 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα και η διάμετρος της είναι μεγαλύτερη στον Ισημερινό (12756 χλμ.), 43 χιλιόμετρα περισσότερα από την διάμετρο της στους πόλους.

Oι χώρες που βρίσκονται πάνω στην γραμμή του Ισημερινού είναι 13. Στις Μαλδίβες και στο Κιριμπάτι βέβαια περνάει από ύδατα που ανήκουν στις χώρες αυτές και όχι από τα εδάφη τους. Η Αφρική έχει τις περισσότερες χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό, από δυτικά προς ανατολικά: Σάο Τομέ και Πρινσιπέ, Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ουγκάντα, Κένυα και Σομαλία. Η Ασία έχει 2 εκπροσώπους, την Ινδονησία και τις Μαλδίβες, ενώ το Κιριμπάτι είναι η μόνη χώρα της Ωκεανίας. Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι αρκετά πιο βόρεια από τη νοητή γραμμή. Η λίστα με τις χώρες κλείνει με το Εκουαδόρ (ή Ισημερινός), την Κολομβία και τη Βραζιλία της Νότιας Αμερικής.

Εκουαδόρ (Ισημερινός)
Εκουαδόρ (Ισημερινός)

Ισημερινός: Χώρες που περνάει

 ΧώραΉπειρος
#1Σάο Τομέ και ΠρινσιπέΑφρική
#2ΓκαμπόνΑφρική
#3Δημοκρατία του ΚονγκόΑφρική
#4Λαϊκή Δημοκρατία του ΚονγκόΑφρική
#5ΟυγκάνταΑφρική
#6ΚένυαΑφρική
#7ΣομαλίαΑφρική
#8ΙνδονησίαΑσία
#9ΜαλδίβεςΑσία
#10ΚιριμπάτιΩκεανία
#11ΙσημερινόςΝότια Αμερική
#12ΚολομβίαΝότια Αμερική
#13ΒραζιλίαΝότια Αμερική

7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη γραμμή του Ισημερινού

  • To Εκουαδόρ είναι η ισπανική λέξη για τον Ισημερινό και έχει πάρει το όνομα του επειδή ο Ισημερινός διασχίζει τη χώρα.
  • Και οι 13 χώρες έχουν περίπου 12 ώρες μέρα και 12 ώρες νύχτα όλη τη χρονιά. Το κλίμα τους είναι σταθερό όλο το έτος με διακυμάνσεις να παρουσιάζονται μόνο όσον αφορά την υγρασία και τις βροχοπτώσεις.
  • Λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου της Γης στον Ισημερινό, στο όρος Τσιμποράσο βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή από το κέντρο της Γης.
  • Η Ισημερινή Γουινέα, αν και Ισημερινή, δεν περνάει από τα εδάφη της ο Ισημερινός.
  • Η απόσταση ενός τόπου από τον ισημερινό ονομάζεται Γεωγραφικό πλάτος. Μαζί με το γεωγραφικό μήκος μας βοηθάνε να χαρακτηρίσουμε την ακριβή θέση ενός σημείου στη Γη.
  • Η βαρύτητα στις περιοχές του Ισημερινού είναι ασθενέστερη με την επιτάχυνση της βαρύτητας να ειναι 9.78 μ/τ.χμλ. (αντί 9.8 μ/τ.χλμ.), λόγω ισχυρότερων κεντρομόλων δυνάμεων, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων να γίνονται σε περιοχές κοντά στον Ισημερινό. Για τον ίδιο λόγο είναι ελαφρώς πιο εύκολο να ισορροπήσετε ένα αυγό σε ένα καρφί στον Ισημερινό. Δεν ξέρω γιατί να θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο βέβαια.
  • Το μεσημέρι στις ισημερίες στις 21 Μαρτίου και στις 23 Σεπτεμβρίου, η γωνία που σχηματίζεται από τις ακτίνες του ήλιου και τα αντικείμενα στον ισημερινό είναι ορθή και έτσι δεν έχουν σκιά.
Το μεσημέρι στις ισημερίες στις 21 Μαρτίου και στις 23 Σεπτεμβρίου, η γωνία που σχηματίζεται από τις ακτίνες του ήλιου και τα αντικείμενα στον ισημερινό είναι ορθή και έτσι δεν έχουν σκιά.
Το μεσημέρι στις ισημερίες στις 21 Μαρτίου και στις 23 Σεπτεμβρίου, η γωνία που σχηματίζεται από τις ακτίνες του ήλιου και τα αντικείμενα στον ισημερινό είναι ορθή και έτσι δεν έχουν σκιά.

Στη Βραζιλία και στην πόλη Macapá, συναντάμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που φτιάχτηκε έτσι ώστε η γραμμή της σέντρας να βρίσκεται πάνω στην γραμμή του ισημερινού. Το γήπεδο λέγεται Estádio Milton Corrêa ή αλλιώς Zerão που σημαίνει μεγάλο μηδέν και συμβολίζει το μηδενικό γεωγραφικό πλάτος. Μετά την ευρεία χρήση των GPS  βρέθηκε ότι η γραμμή είναι 50 μέτρα βόρεια του ισημερινού.

Το γήπεδο Estádio Milton Corrêa ή Zerão στη γραμμή του Ισημερινού
Το γήπεδο Estádio Milton Corrêa ή Zerão στη γραμμή του Ισημερινού

Μύθοι: 

  • Μπορείς να είσαι στο νότιο και στο βόρειο ημισφαίριο ταυτόχρονα. Η λωρίδα του ισημερινού έχει πλάτος 5 χιλιόμετρα. Το γεωγραφικό πλάτος 0°0’0” ποικίλλει κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με την περιστροφή της Γης.
  • Το νερό στροβιλίζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε κάθε ημισφαίριο. Το φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο Κοριόλις αναφέρεται σε μεγάλα ρεύματα αέρα που επηρεάζονται από την περιστροφή της Γης. Καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται, ο αέρας κινείται δεξιόστροφα στο Νότιο Ημισφαίριο και αριστερόστροφα στο Βόρειο Ημισφαίριο – επηρεάζοντας επίσης τις παλίρροιες.
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις