Κιριμπάτι

Κιριμπάτι

Το Κιριμπάτι, kirr-i-bas, στην γκιλμπερτιανή γλώσσα, επίσημα Δημοκρατία του Κιριμπάτι, είναι νησιωτική χώρα της Ωκεανίας που περιλαμβάνει 33 νησιά που έχουν δημιουργηθεί από ηφαίστεια μέσα στη θάλασσα. Τα 20 απ’ αυτά είναι κατοικημένα! Η λέξη Kiribati είναι η τοπική γραφή του Gilbert και η αρχική ονομασία (όταν ήταν αποικία) ήταν Νήσοι Γκίλμπερτ. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας ονομάζονται I-Kiribati, είναι Μικρονήσιοι σχεδόν κατά 99% ενώ σε μικρότερο ποσοστό υπάρχουν Πολυνήσιοι και άλλες εθνότητες.

Menu

Γεωγραφία

Το Κιριμπάτι έχει συνολική έκταση 811 τ.χλμ. (περίπου όσο η Χίος δηλαδή) και χωρίζεται σε 2 διοικητικές περιφέρειες, στα νησιά Γκίλμπερτ και στα νησιά της Γραμμής Ισημερινού και νησιά του Φοίνικα. Το Κιριτιμάτι (388 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι το μεγαλύτερο νησί του κράτους, καθώς και η μεγαλύτερη ατόλη του Ειρηνικού.

Πληθυσμός

Η χώρα έχει πληθυσμό 110.136 κατοίκους με πρωτεύουσα την ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται κι η μεγαλύτερη πόλη του κράτους, το Μπαϊρίκι με 36.717 κατοίκους.

Γλώσσα

Οι κάτοικοι ομιλούν τη γκιλμπερτιανή διάλεκτο. Τα Αγγλικά είναι όμως η επίσημη γλώσσα, ωστόσο σπάνια χρησιμοποιούνται σε περιοχές εκτός της Ταράουας. Οι παλαιότερες γενιές των I-Kiribati τείνουν να χρησιμοποιούν πιο σύνθετες μορφές της διαλέκτου των νησιών Γκίλμπερτ.

Σημαία

Η σημαία του Κιριμπάτι καθιερώθηκε στις 12 Ιουλίου 1979, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη και απέκτησε Σύνταγμα. Το άνω μισό της σημαίας είναι κόκκινο με μία χρυσή μεγάλη φρεγάτα που πετάει πάνω από έναν χρυσό ανατέλλοντα ήλιο και το κάτω μέρος του είναι μπλε με τρεις λευκές οριζόντιες κυματιστές γραμμές. Αυτές συμβολίζουν τον ωκεανό και τα τρία συμπλέγματα νησιών, τα Νησιά Γκίλμπερτ, τα Νησιά Φοίνικα και τα Νησιά Γραμμής Ισημερινού. Οι 17 ακτίνες του ήλιου αντιπροσωπεύουν τα 16 νησιά από το σύμπλεγμα των Νησιών Γκίλμπερτ και το νησί Μπανάμπα (πρώην Νησί του Ωκεανού).

Σημαία Κιριμπάτι

Ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι στο Κιριμπάτι ήρθαν από την Νοτιοανατολική Ασία μέσω της Μικρονησίας περίπου 4000 με 5000 χρόνια πριν. Μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα οι Σαμοανοί κατέφτασαν στα νησιά και ακολούθησαν οι Φιτζιανοί με τους Τονγκανούς. Οι πρώτοι ευρωπαίοι που έφτασαν στα νησιά ήταν οι Ισπανοί εξερευνητές του 16ου αιώνα δίχως να χαρτογραφήσουν όμως την περιοχή μέχρι και τον 19ο αιώνα! Το 1820 τα νησιά ονομάστηκαν Γκίλμπερτ από τον βρετανό καπετάνιο Τόμας Γκίλμπερτ στα ταξίδια του από την Αυστραλία στην Κίνα. Ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1892 μέχρι το 1979 όπου και έγινε ανεξάρτητο κράτος και ονομάστηκε επίσημα Κιριμπάτι.

Κλίμα

Το κλίμα της χώρας είναι τροπικό θαλάσσιο και η θερμοκρασία είναι γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου, με συχνές βροχοπτώσεις. Σχεδόν όλα τα νησιά της χώρας είναι κοραλλιογενείς νησίδες (ατόλες) και βρίσκονται στη ζώνη του Ισημερινού. Περικλείουν μία λιμνοθάλασσα και το ύψος τους κατά μέσο όρο είναι 4 μόλις μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για το λόγο αυτό η χώρα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από τις κλιματικές αλλαγές και κυρίως το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε μελέτες που έχουν γίνει τα νησιά Κιριμπάτι απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στον 21ο αιώνα λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Μάλιστα τα δύο μικρά ακατοίκητα νησιά Τεμπούα Ταράουα και Αμπανουέα εξαφανίστηκαν το 1999.

Επίσης αρκετά νησιά έχουν πλέον εγκαταλειφθεί, εν μέρει επειδή τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο έχουν γίνει λιγότερο παραγωγικά, καθώς τα κύματα της θάλασσας στη διάρκεια καταιγίδων γεμίζουν αλάτι που μολύνει τις σοδειές. Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση συμφώνησε με το Φίτζι να αγοράσει 24.000 στρέμματα δασικής γης έναντι 6,5 εκατ. ευρώ στο νησί Βάνα Λέβου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τόσο τρόφιμα όσο και ενδεχομένως μια μελλοντική πατρίδα, αν η θάλασσα κατακλύσει τις ατόλες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της.

Bonus Facts

  • To Κιριμπάτι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εδάφη και στα 4 τεταρτημόρια καθώς βρίσκεται στην συμβολή του ισημερινού με τον αντιμεσημβρινό! Για να καταλάβετε το μέγεθος της χώρας Τα 2 πιο ακραία νησάκια απέχουν όσο η Αυστραλία.
  • Με βάση τον επανασχεδιασμό της Διεθνούς Γραμμής Ημερομηνίας, το 1995, το Κιριμπάτι είναι η πιο ανατολική χώρα στον κόσμο γι’ αυτό και ονομάζεται η γη της πρώτης αυγής και ήταν το πρώτο κράτος που υποδέχθηκε το έτος 2000 και τη νέα χιλιετία αφού είναι 14 ώρες μπροστά από την Ώρα του Γκρίνουιτς. Έτσι το νησί Καρολίνα, όχι συμπτωματικά, μετονομάστηκε σε Νήσο της Χιλιετίας. Το νησάκι Κιριτιμάτι (νησί των Χριστουγέννων) είναι σχεδόν στο κέντρο του Ειρηνικού.
  • Μέχρι το 1985 δεν υπήρχαν κόμματα στις γενικές εκλογές στο Κιριμπάτι αλλά ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Παράλληλα είναι από τις 22 χώρες στον κόσμο που δεν έχουν στρατό.
  • Το «maneaba» είναι ένας κοινός χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται εκπρόσωποι από κάθε σπίτι του χωριού για επίσημες συζητήσεις και λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα.
  • Η νότια Ταράουα είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γη με πληθυσμιακή κατανομή όμοια με του Τόκυο και του Χονγκ Κονγκ. Απ’ την άλλη είναι η 3η λιγότερο τουριστική χώρα στον κόσμο λαμβάνοντας μόνο 6000 τουρίστες τον χρόνο μπροστά από τα νησιά Μάρσαλ και Τουβαλού.

  • Το Κιριμπάτι είναι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου μιας και οι φυσικοί του πόροι είναι περιορισμένοι! Η οικονομία του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό που συμμετέχει με 20% στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Το Κιριμπάτι δεν τα έχει περάσει κι εύκολα! To 1943 κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου ένα μέρος του καταλήφθηκε από την Ιαπωνία αλλά στην μάχη της Ταράουας απελευθερώθηκε από τους Αμερικανούς σε μια από τις αιματηρές συγκρούσεις της ιστορίας. Παράλληλα για 6 χρόνια από το 1957 οι Βρετανοί πραγματοποίησαν πυρηνικές δοκιμές στο νησί των Χριστουγέννων και στο νησί Malden καθιστώντας τα αποκλεισμένα για δεκαετίες.
  • Ευτυχώς τα νησιά του Φοίνικα είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο από την UNESCO και την Phoenix Islands Protected Area (PIPA).
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ακολουθείστε μας στο Instagram