Βραζιλία

Βραζίλια

Η Βραζιλία ή επισήμως, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη Νότια Αμερική. Επίσης, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο με 8,5 εκατομμύρια τ.χλμ. (λίγο μικρότερη από την Ευρώπη) και πέμπτη σε πληθυσμό με 211 εκατομμύρια κατοίκους. Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των Άνδεων και του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ συνορεύει με όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής, εκτός από τη Χιλή και το Εκουαδόρ (νυν Ισημερινός). Από νότο προς βορρά, συνορεύει με την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, την Παραγουάη, τη Βολιβία, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα. Είναι μία από τις τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής απ’ την οποία διέρχεται ο Ισημερινός. Η ακτογραμμή της με τον Ατλαντικό ωκεανό έχει μήκος 7.491 χλμ., ενώ ανήκουν σε αυτή νησίδες και νησιωτικά συγκροτήματα, όπως το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια, η Ατόλλη Ρόκας, οι Βράχοι του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου, καθώς και οι νησίδες Τριντάντε και Μαρτίνος Βαζ. 

Το όνομά της πιθανόν προέρχεται από το ομώνυμο δέντρο στα πορτογαλικά Caesalpinia echinata.

Menu

Πρωτεύουσα

H Μπραζίλια είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με πληθυσμό. Τοποθετημένη στην Ομοσπονδιακή Περιοχή (Distrito Federal), η πόλη είναι διάσημη για τη μοντέρνα και τολμηρή αρχιτεκτονική της και την ταχεία ανάπτυξη του πληθυσμού της.

Το σχέδιο πόλης σχεδιάστηκε από τον Λούσιο Κόστα και όλα τα σημαντικότερα κτήρια από τον Όσκαρ Νίεμαϊερ. Η πόλη χτίστηκε με κολοσσιαίο κόστος μέσα σε 41 μήνες, από το 1956 μέχρι τις 21 Απριλίου του 1960 οπότε και εγκαινιάστηκε. Η Μπραζίλια εντυπωσίασε το πλήθος με τους δίδυμους πύργους της γραμματείας του κοινοβουλίου και το προεδρικό “Ανάκτορο της Αυγής”. Σήμερα το κέντρο της πόλης είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αν κοιτάξει κάποιος την πόλη αφ’ υψηλού μοιάζει με ένα αεροπλάνο!

Ρίο ντε Τζανέιρο

Το Ρίο ντε Τζανέιρο ή Ρίο Ιανέιρο ή Ρίο (Ποταμός του Ιανουαρίου) γνωστή και ως θαυμάσια πόλη στη νοτιοανατολική Βραζιλία, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας. Ήταν και πρωτεύουσα της χώρας από το 1763 μέχρι το 1960 αλλά και της πορτογαλικής αυτοκρατορίας το διάστημα 1808-1821, καθιστώντας τη την πρώτη πόλη εκτός Ευρώπης που έγινε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!

Ρίο Ντε Τζανέιρο
Ρίο Ντε Τζανέιρο

Σημαία

Σε πράσινο φόντο βρίσκεται ένας κίτρινος ρόμβος, μέσα στον οποίον βρίσκεται ένας μπλε κύκλος που αναπαριστά τον νυχτερινό ουρανό με άσπρα αστεράκια και με μια άσπρη κυρτή λωρίδα να τον περιβάλλει. Το ρητό Ordem e Progresso, Τάξη και πρόοδος, με πράσινα γράμματα αναγράφεται πάνω της. Ενίοτε η σημαία ονομάζεται Auriverde δηλαδή χρυσοπράσινη και υιοθετήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1889.

Σημαία της Βραζιλίας
Σημαία της Βραζιλίας

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας είναι τα πορτογαλικά τα οποία ομιλούνται από όλο σχεδόν τον πληθυσμό. Τα βραζιλιάνικα πορτογαλικά είναι επηρεασμένα από τις ινδιάνικες, αφρικάνικες και άλλες γλώσσες με αποτέλεσμα να έχουν φωνολογικές διαφορές από τα αυθεντικά πορτογαλικά. Στην χώρα υπάρχουν ακόμα 274 διαφορετικές μειονοτικές γλώσσες.

Δημογραφία

Ο λαός της Βραζιλίας είναι ένα μείγμα πολλών φυλετικών και εθνικών ομάδων. Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι έχουν απώτερη καταγωγή από τους ιθαγενείς κατοίκους της χώρας, τους πρώτους Πορτογάλους αποίκους και σκλάβους από την Αφρική. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων αφρικανικής καταγωγής εκτός Αφρικής, την μεγαλύτερη ιαπωνική κοινότητα εκτός Ιαπωνίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν 70 διαφορετικές φυλές στον Αμαζόνιο.

Ιστορία

Η Βραζιλία κατοικούνταν για τουλάχιστον 11.000 έτη από τους ημινομαδικούς ιθαγενείς πληθυσμούς προ των πρώτων Πορτογάλων κατακτητών, που μπήκαν στη χώρα με επικεφαλής τον Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ στις 22 Απριλίου 1500.  Αρχικά υποδούλωσαν τους Ινδιάνους και εν συνεχεία, μετά το 1550 έφεραν στην χώρα αφρικανούς σκλάβους. Η δουλεία καταργήθηκε οριστικά το 1888, μέσω του «χρυσού νόμου», δημιουργημένου από την πριγκίπισσα Ιζαμπέλ.

Το 1815 η αποικία μετονομάστηκε σε Βασίλειο και στις 13 Μαΐου του 1822 ο Πέτρος Α΄, τελευταίος γιος του Βασιλιά Ιωάννη Στ΄ της Πορτογαλίας, ανέλαβε Αυτοκράτορας της Βραζιλίας. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1822 ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ η μοναρχία καταργήθηκε οριστικά το 1889.

Τον 20ο αιώνα, η βραζιλιάνικη δημοκρατία αντικαταστάθηκε με δικτατορίες τρεις φορές, ενώ μεσολάβησε και ένας εμφύλιος πόλεμος και φτάνουμε στο 1985 και στην εγκαθίδρυση της προεδρικής δημοκρατίας στο πρότυπο των ΗΠΑ.

Κλίμα

Το κλίμα της Βραζιλίας δεν παρουσιάζει ούτε ακραίες βροχοπτώσεις ούτε υψηλές θερμοκρασίες με την μέση ετήσια να είναι στους 25 – 26 °C. Όπως είναι φυσικό μικρότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται στα υψίπεδα σε αντίθεση με τα παράλια όπου εκεί απαντώνται οι μεγαλύτερες. Ψυχρότερο το κλίμα στα νότια στα όρια της Πολιτείας Σάο Πάολο, όπου σημειώνονται παγετοί κάθε χειμώνα.

Πανίδα - Χλωρίδα

Η άγρια ​​φύση της Βραζιλίας περιλαμβάνει όλα τα ζώα, τα φυτά και τους μύκητες που συναντάμε στη Νότια Αμερική. έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα οποιασδήποτε χώρας στον πλανήτη και είναι η 2η χώρα με τα πιο πολλά ενδημικά είδη μετά την Ινδονησία.

Εδώ βρίσκεται το σπίτι της Anaconda, του μεγαλύτερου φιδιού στον πλανήτη. Τα ανακόντα είναι του γένους Ευνήκτης ο μυόχρους που σημαίνει καλός κολυμβητής και έχει μήκος ως 9 μέτρα! Δεν φέρει δηλητήριο αλλά σκοτώνει τα θηράματα τυλίγοντας του σώμα του γύρω τους μέχρι να σταματήσουν να αναπνέουν.

Bonus Facts

  • Το υψηλότερο βουνό της Βραζιλίας είναι το Πίκου ντα Νεμπλίνα με υψόμετρο 2.995 μέτρα στα σύνορα με την Βενεζουέλα. Λόγω του ότι ήταν μόνιμα κρυμμένο στα σύννεφα δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι και την δεκαετία του 50. Πρώτη επιτυχημένη ανάβαση έγινε το 1965, 12 χρόνια μετά από αυτήν του Έβερεστ.
  • Σύμφωνα με το tripadvisor η καλύτερη παραλία του κόσμου είναι η Baia do Sancho, στο αρχιπέλαγος του Fernando de Noronha!
  • Αν σκέφτεστε να πάτε στην Βραζιλία και δεν ξέρετε το πως, μην πτοείστε, υπάρχουν 4000 αεροδρόμια σε όλη την χώρα.
  • Το ⅕ του πληθυσμού στο Ρίο ζει σε φαβέλες. Παρά την φτώχεια οι παραγκουπόλεις αποτελούν πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό τα τελευταία χρόνια! Μεταξύ των πιο διάσημων είναι η πολύχρωμη Santa Marta στο Ρίο Ντε Τζανέιρο με το πασίγνωστο άγαλμα του Μάικλ Τζάκσον.
  • Για ένα διαφορετικό απ’ τα συνηθισμένα ποτάκι, τα θεματικά μπαρ με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Σάο Πάολο και στο Νιτερόι σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες.
  • Τα τελευταία 50 χρόνια η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο!
  • Το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας είναι το feijoada, ένα στιφάδο μαύρου φασολιού με αποξηραμένο, αλατισμένο και καπνισμένο κρέας.
  • Το 1958, ένας ρινόκερος που ονομάζεται Cacareco ήταν υποψήφιος στις εκλογές του δημοτικού συμβουλίου στο Σάο Πάολο και έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ακολουθείστε μας στο Instagram