Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

19 πράγματα για τα οποία φημίζεται η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Ευρώπης και η αναζήτηση φαν φακτς για τη χώρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε να την ανακαλύπτετε.
19 ενδιαφέροντα πράγματα για την Πορτογαλία που ίσως δεν γνωρίζατε

Η Πορτογαλία είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Ευρώπης και η αναζήτηση φαν φακτς για τη χώρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε να την ανακαλύπτετε. Μην παρεξηγηθώ, η Πορτογαλία είναι ήδη αρκετά δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις όπως η Ισπανία, η Γαλλία ή η Ιταλία, είναι ένα τσικ επισκιασμένη.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Η χώρα έχει έκταση 92090 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.347.892
Εδώ οι καλοί χάρτες: Η χώρα έχει έκταση 92090 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.347.892

Και η χώρα αξίζει πολλά περισσότερα. Εκτός από την ξεχωριστή της γοητεία, έχει μερικές από τις παλαιότερες πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο, οι κάτοικοι της μιλούν την αγγλική σε ικανοποιητικό επίπεδο, έχει πανέμορφες παραλίες και τουλάχιστον 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Τι άλλο μπορείτε να θέλετε από μια χώρα;

Από τη μανία του φελλού μέχρι τα ασυνήθιστα βιβλιοπωλεία, ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε τη χώρα των εξερευνητών με 19 επιλεγμένα πραγματάκια από την Πορτογαλία που (πιθανότατα) δεν γνωρίζατε:

Η ηλικία της Πορτογαλίας δεν κρύβεται

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Είμαι σίγουρος ότι όταν σκέφτεσαι μια παλιά ευρωπαϊκή χώρα, η Πορτογαλία δεν είναι η πρώτη που θα έρθει στο μυαλό σου. Ε λοιπόν είναι μια από τις παλαιότερες χώρες στη Γη.

Καθώς τα σύνορά της ορίστηκαν σχεδόν χίλια χρόνια πριν (1139 μ.Χ.), ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας – ο Afonso Henriques, δημιούργησε ένα Βασίλειο που κράτησε μέχρι το 1910, όταν έγινε η Πορτογαλία, δημοκρατία.

Και αν νομίζετε ότι η Πορτογαλία έχει τα χρονάκια της, περιμένετε να ακούσετε για τη Λισαβόνα. Οι ιστορικοί έχουν αποδείξει ότι η πορτογαλική πρωτεύουσα είναι τουλάχιστον τέσσερις αιώνες παλαιότερη από την ίδια τη Ρώμη. Αποδείχθηκε ότι, λόγω της εξαιρετικής τοποθεσίας της, οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Λισαβόνα, ήδη από το 1200 π.Χ.

Φοινικική αρχαιολογική ανασκαφή σε ένα μοναστήρι του καθεδρικού ναού της Λισαβόνας. (πηγή: wikipedia)
Φοινικική αρχαιολογική ανασκαφή σε ένα μοναστήρι του καθεδρικού ναού της Λισαβόνας. (πηγή: wikipedia)

Πορτογαλία, η μαχητική

Με τόση μεγάλη ιστορία δεν είναι να απορεί κανείς ότι η Πορτογαλία συμμετείχε σε αρκετούς πολέμους για να παραμείνει μεταξύ των κορυφαίων δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρειάστηκε 200 χρόνια για να κατακτήσει την Πορτογαλία. Ένας συνδυασμός αφιλόξενου εδάφους και σκληρότητας των ντόπιων ανάγκασε τους Ρωμαίους να αγωνίζονται για δύο αιώνες για την κατάκτηση της.

Το κάστρο της Santa Maria da Feira (πηγή: wikipedia)
Το κάστρο της Santa Maria da Feira (πηγή: wikipedia)

Η χώρα των εξερευνήσεων

Οι Πορτογάλοι ήταν από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους εξερευνητές όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της Πορτογαλίας (αρχές 15ου αιώνα έως τέλη 16ου), γενναίοι θαλασσοπόροι όπως ο Βάσκο ντα Γκάμα (βρήκε τη θαλάσσια διαδρομή προς την Ασία), ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος (ολοκλήρωσε τον πρώτο περίπλου της Γης) και ο Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ (ανακάλυψε τη Βραζιλία) άλλαξαν το κόσμο για πάντα.

Κάποτε, ο μισός Νέος Κόσμος ανήκε στην Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τμήματος της Νότιας Αμερικής και τμημάτων της Αφρικής και της Ασίας. Σήμερα, τα πορτογαλικά είναι η επίσημη γλώσσα εννέα χωρών, με περισσότερους από 236 εκατομμύρια ομιλητές.

Ρέπλικα πορτογαλικής καραβέλας του 15ου αιώνα (πηγή: wikipedia)
Ρέπλικα πορτογαλικής καραβέλας του 15ου αιώνα (πηγή: wikipedia)

Η σκοτεινή περίοδος της Πορτογαλίας

Φαν φακτ δεν το λες, αλλά πρέπει να ειπωθεί. Όντας ένα μεγάλο και ισχυρό έθνος αποίκων κατά ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας τους, οι Πορτογάλοι ήταν πρωτοπόροι σε πολλά πράγματα, εκ των οποίων κάποια ήταν τόσο φρικτά όσο η σκλαβιά. Έχοντας εδάφη στις περισσότερες ηπείρους, οι Πορτογάλοι συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο ανθρώπων ως αγαθών για αιώνες.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, οι Πορτογάλοι κατάργησαν τη δουλεία ήδη από το 1761, περίπου μισό αιώνα νωρίτερα από τα υπόλοιπα αποικιοκρατικά έθνη.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Οι κύριες αποικιακές δυνάμεις το 1800 (πηγή: wikipedia)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Οι κύριες αποικιακές δυνάμεις το 1800 (πηγή: wikipedia)

Οι Πορτογάλοι αγαπούν τον φέλλο

Η Πορτογαλία είναι υπεύθυνη για περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής φελλού και είναι ένα από τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα της χώρας. Και οι Πορτογάλοι λατρεύουν αυτό το υλικό.

Εκτός απ’ τους φελλούς στα μπουκάλια κρασιού, μπορείτε να βρείτε το υλικό αυτό, παντού. Από σουβέρ και μαγνητάκια μέχρι έπιπλα και ρούχα.

Πορτογαλικός φελλός (πηγή: unsplash)
Πορτογαλικός φελλός (πηγή: unsplash)

Η νεκρή βασίλισσα

Ούσα μοναρχία για περίπου οκτώ αιώνες, καταλαβαίνετε ότι κατά καιρούς θα αναλάμβαναν κάποιοι περίεργοι ηγεμόνες τον πορτογαλικό θρόνο. Ίσως το πιο περίεργο ήταν ότι στέφθηκε βασίλισσα μια νεκρή ευγενής.

Αυτό το περίεργο γεγονός συνέβη το 1357 όταν ο βασιλιάς Πέτρος ο Α’ (γνωστός και ως Πέτρος ο Ωμός ή Πέτρος ο Δίκαιος) έστεψε βασίλισσά του την ερωμένη του, τη Γαλικιανή ευγενή Ινές ντε Κάστρο. Το πρόβλημα ήταν ότι η νέα βασίλισσα είχε δολοφονηθεί πριν από δύο χρόνια. Αυτό δεν εμπόδισε τον βασιλιά να προχωρήσει σε εκταφή των λειψάνων της και τη στέψη ως βασίλισσα Ινές ντε Κάστρο.

Ο Πέτρος Α΄ τοποθετεί την σορό της Ινές ντε Κάστρο στον θρόνο, έργο του 19ου αιώνα (πηγή: wikipedia)
Ο Πέτρος Α΄ τοποθετεί την σορό της Ινές ντε Κάστρο στον θρόνο, έργο του 19ου αιώνα (πηγή: wikipedia)

Ο παράδεισος των σέρφερ

Η Πορτογαλία είναι ΤΟ μέρος στην Ευρώπη για να κάνετε σερφ. Η ακτογραμμή μήκους 800 χιλιομέτρων σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα προσελκύουν σέρφερ από όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια.

Μπορεί να μην το έχετε ακούσει ποτέ το θέρετρο της Nazaré αν δεν ασχολείστε με το άθλημα, αλλά δεν υπάρχει σέρφερ στον πλανήτη που να μην ονειρεύεται να έρθει αντιμέτωπος με τα μυθικά κύματά της.

Στη Nazare, ο Garrett McNamara, ο Αμερικανός επαγγελματίας σέρφερ μεγάλων κυμάτων, σημείωσε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο κύμα, ένα θαλάσσιο τέρας ύψους 23,8 μέτρων.

Τα τεράστια κύματα της Nazare (πηγή: unsplash)
Τα τεράστια κύματα της Nazare (πηγή: unsplash)

H σύνδεση με την Ιαπωνία

Οι δύο χώρες δεν έχουν τίποτα κοινό με μια επιπόλαιη ματιά, σωστά; Καταρχάς, τις χωρίζει μια απόσταση σχεδόν 11.000 χιλιομέτρων. Η Ιαπωνία έχει σαμουράι ενώ η Πορτογαλία, κάστρα σε παστέλ χρώματα. Το ένα κράτος είχε μια νεκρή βασίλισσα ενώ το άλλο είχε έναν αυτοκράτορα σταλμένο από τον ουρανό. Όπως είπα, καμία ομοιότητα.

Η ιστορία τους όμως είναι αλληλένδετη. Οι Πορτογάλοι, ως περίεργοι εξερευνητές που ήταν, ήταν οι πρώτοι ευρωπαίοι που ανακάλυψαν την Ιαπωνία. Αυτό συνέβη τον 16ο αιώνα και κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στο νησιωτικό έθνος αρκετά έντονα.

Ορισμένες λέξεις στα σύγχρονα ιαπωνικά έχουν πορτογαλική προέλευση (όπως το koppu, που προέρχεται από το πορτογαλικό copo και σημαίνει κύπελλο). Οι Πορτογάλοι εισήγαγαν σύγχρονο οπλισμό στην Ιαπωνία, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου την περίοδο Sengoku.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Απόσταση Πορτογαλίας - Ιαπωνίας (πηγή: map data 2021)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Απόσταση Πορτογαλίας - Ιαπωνίας (πηγή: map data 2021)

Ο κώδικας των πειρατών

Ο πορτογάλος πειρατής, Bartholomew Portugues είναι γνωστός για τη θέσπιση του πρώτου συνόλου κανόνων για τους πειρατές. Ναι, οι πειρατές μπορεί να ήταν εγκληματίες, αλλά είχαν τον δικό τους κώδικα συμπεριφοράς.

Ο κώδικας του Βαρθολομαίου είχε μερικά ενδιαφέροντα άρθρα, όπως αυτό για τα δικαιώματα ψήφου των μελών του πληρώματος και εκείνο για την αυστηρή απαγόρευση τυχερών παιχνιδιών. 

Bartolomeu Português, 1623 - 1670 (πηγή: wikipedia)
Bartolomeu Português, 1623 - 1670 (πηγή: wikipedia)

Το κρασί του Πόρτο

Το κρασί του Πόρτο είναι ένα κρασί φυσικό και εμπλουτισμένο, που παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια που προέρχονται από την Οριοθετημένη Περιοχή του Δούρου, στα Βόρεια της Πορτογαλίας, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της πόλης του Πόρτο.

Το κρασί είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO και σερβίρεται σε ολόκληρη την Πορτογαλία. Εκτός από τα γνωστά fast food, υπάρχουν και τα fast-wine, όπου εκτός από το κόκκινο ελιξίριο, θα βρείτε κι άλλα κρασιά.

Οι αμπελώνες του Δούρου γίνονται σε αναβαθμίδες κατά μήκος του ποταμού Δούρου και των παραποτάμων του, δημιουργώντας ένα τοπίο που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Κληρονομιά της Ανθρωπότητας (πηγή: wikipedia)
Οι αμπελώνες του Δούρου γίνονται σε αναβαθμίδες κατά μήκος του ποταμού Δούρου και των παραποτάμων του, δημιουργώντας ένα τοπίο που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Κληρονομιά της Ανθρωπότητας (πηγή: wikipedia)

Η χαρά των βιβλιοφάγων

Οι Πορτογάλοι λατρεύουν τα βιβλία και έχουν έρωτα με τα βιβλιοπωλεία. Στη Λισαβόνα συναντάμε το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο. Ονομάζεται Bertrand και ιδρύθηκε το 1732! Καταστράφηκε από σεισμό το 1755 και ξαναχτίστηκε ξανά το 1773. Και ξέρετε κάτι; Είναι ακόμα ανοιχτό σήμερα! 

Στην πρωτεύουσα, μπορείτε επίσης να βρείτε το μικρότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο 4 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 4000 βιβλίων, ενώ το Πόρτο φιλοξενεί ένα βιβλιοπωλείο που λέγεται ότι ενέπνευσε τη J.K. Rowling για τη σειρά Χάρι Πότερ.

Το εσωτερικό του Livraria Lello (πηγή: wikipedia)
Το εσωτερικό του Livraria Lello (πηγή: wikipedia)

Η Πορτογαλία των Ρεκόρ

Οι Πορτογάλοι λατρεύουν να κάνουν ρεκόρ. Όσο πιο περίεργα είναι, τόσο το καλύτερο!

  • Η μικρότερη εφημερίδα στον κόσμο (2 εκατοστά επί 2,5 εκατοστά)
  • Η μεγαλύτερη Aletria στον κόσμο (παραδοσιακό επιδόρπιο με βάρος 357 κιλά)
  • Οι περισσότεροι εσπρέσο που παρασκευάστηκαν σε μια ώρα (21.000)
  • Η μεγαλύτερη ανθρώπινη εικόνα (από 34.309 άτομα)
  • Το μεγαλύτερο διακοσμημένο αυγό (15 μέτρα ύψος)
  • Η μεγαλύτερη παρέλαση από Αγιοβασίληδες (14.963 γεροί να ‘ναι)
  • Η μεγαλύτερη ομελέτα που έγινε ποτέ (145.000 αυγά για μια ομελέτα 6,4 τόνων)
14963 Αγιοβασίληδες παρέλασαν στους δρόμους του Πόρτο το 2010 καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς (πηγή: worldrecordacademy.com)
14963 Αγιοβασίληδες παρέλασαν στους δρόμους του Πόρτο το 2010 καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς (πηγή: worldrecordacademy.com)

Υδάτινη Χώρα

Tο 95% της επικράτειας της Πορτογαλίας βρίσκεται στο νερό. 

Τεχνικά, η ωκεάνια περιοχή των 1.720.560 Km2 δεν είναι ακριβώς Πορτογαλική, αλλά εξακολουθεί να είναι υπό τη δικαιοδοσία της. Ο τεράστιος θαλάσσιος χώρος της, φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο τεχνητό υποθαλάσσιο πάρκο και ύφαλο στην Ευρώπη – το Ocean Revival Underwater Park. Βρίσκεται ακριβώς έξω από την ακτή του Αλγκάρβε και διαθέτει τέσσερα παροπλισμένα πολεμικά πλοία του πολεμικού ναυτικού και τόνους άγριας ζωής.

Οι φιλικές σχέσεις με την Αγγλία

Γνωρίζατε ότι η Πορτογαλία και η Αγγλία τα έχουν τακιμιάσει για περισσότερα από 600 χρόνια; Η Αγγλο-Πορτογαλική Συμμαχία υπογράφηκε το 1373 και εξακολουθεί να ισχύει έως και σήμερα.

Εκείνα τα χρόνια, και οι δύο χώρες υποστήριζαν η μία την άλλη σε πολεμικές συγκρούσεις, έκαναν βασιλικούς γάμους και αντάλλαζαν κουλτούρα. Ήταν η Πορτογαλίδα πριγκίπισσα, Αικατερίνη της Μπραγκάνσα (κουτσομπολιό: παντρεύτηκε τον Κάρολο Β΄ της Αγγλίας),
που εισήγαγε το τελετουργικό της κατανάλωσης τσαγιού στην Αγγλία. Έκανε επίσης μόδα τη χρήση του πιρουνιού στο δείπνο. 

Η Αικατερίνη της Μπραγκάνσα από τον Οίκο της Μπραγκάνσα ήταν Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας και με τον γάμο της έγινε Βασίλισσα της Αγγλίας & Σκωτίας. (πηγή: wikipedia)
Η Αικατερίνη της Μπραγκάνσα από τον Οίκο της Μπραγκάνσα ήταν Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας και με τον γάμο της έγινε Βασίλισσα της Αγγλίας & Σκωτίας. (πηγή: wikipedia)

Η γέφυρα Βάσκο Ντα Γκάμα

Η ιβηρική χώρα έχει να περηφανεύεται ότι είναι η κάτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης (έχασε την πρωτιά εδώ και 20 χρόνια) γέφυρας στην Ευρώπη – της γέφυρας Vasco da Gama.

Όταν εγκαινιάστηκε η γέφυρα, η πόλη σέρβιρε μεσημεριανό γεύμα και στους 15.000 ανθρώπους που βρίσκονταν σε αυτήν, κάτι που κατά λάθος (ή και όχι, αν κρίνουμε απ’ τις προηγούμενες διακρίσεις της χώρας) κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο τραπέζι φαγητού.

Αεροφωτογραφία της γέφυρας στη Λισαβόνα (πηγή: wikipedia)
Αεροφωτογραφία της γέφυρας στη Λισαβόνα (πηγή: wikipedia)

Η σημαία της Πορτογαλίας

Αρκετά ξεχωριστή και μοναδική, η πορτογαλική σημαία χρησιμοποιείται από το 1911, και όπως οι περισσότερες σημαίες, έχει τους συμβολισμούς της.

Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει το αίμα που χύθηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων που έπρεπε να πολεμήσει η Πορτογαλία για να υπερασπιστεί την επικράτειά της, ενώ το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα για το μέλλον. Εκεί που συναντώνται τα δύο χρώματα, βρίσκεται το εθνόσημο της Πορτογαλίας. Οι πέντε μπλε ασπίδες αντιπροσωπεύουν τους πέντε Μαυριτανούς βασιλιάδες που ηττήθηκαν από τον πρώτο βασιλιά της Πορτογαλίας.

Η σημαία της Πορτογαλίας (πηγή: unsplash)
Η σημαία της Πορτογαλίας (πηγή: unsplash)

Ο πορτογαλικός ήλιος

Η Πορτογαλία είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, μόνο τα νησιά της Κύπρου και της Μάλτας έχουν περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από την Πορτογαλία.

Με περισσότερες από 300 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο και αμέτρητες παραλίες για εξερεύνηση, η Πορτογαλία αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για το καλοκαίρι.

Δείτε εδώ τις πιο ηλιόλουστες πόλεις της Ευρώπης.

Benagil: μια από τις κορυφαίες παραθαλάσσιες σπηλιές στον κόσμο (πηγή: unsplash)
Benagil: μια από τις κορυφαίες παραθαλάσσιες σπηλιές στον κόσμο (πηγή: unsplash)

Οι σεφ-μοναχοί

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλά πορτογαλικά πιάτα επινοήθηκαν και καθιερώθηκαν από μοναχούς. Το πιο δημοφιλές είναι το εθνικό γλυκό – Pastel de nata. Δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από μοναχούς της Μονής Jerónimos στη Santa Maria de Belem, και σήμερα μπορείτε να το βρείτε παντού στη χώρα. Τα καλύτερα θα τα βρείτε στον αυθεντικό φούρνο δίπλα στη μονή Jerónimos. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο στην ουρά, αλλά απ’ αυτά που διαβάζω, αξίζει τον κόπο!

Pastel de nata (πηγή: unsplash)
Pastel de nata (πηγή: unsplash)

Το θαύμα της Fátima

Το θαύμα του Ήλιου, όπως είναι επίσης γνωστό, συνέβη τον Μάιο του 1917 στην πόλη Fátima. Το παρατήρησαν τρία παιδιά βοσκών που ανέφεραν μια συνάντηση με «μια κυρία πιο λαμπρή από τον ήλιο» (σσ. εννοώντας την Παρθένο Μαρία). Τα νέα διαδόθηκαν και ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε με την ελπίδα ενός άλλου θαύματος. Και έγινε το θαύμα! Η ηλιακή δραστηριότητα ήταν αυξημένη εκείνη την ημέρα, ο ήλιος ήταν σαν να χόρευε και όλο αυτό είχε διάρκεια πάνω από 10 λεπτά. Το γεγονός ονομάστηκε το «Θαύμα της Fátima» και μάλιστα αναγνωρίζεται από το Βατικανό.

Σελίδα από την Ilustração Portuguesa, της 29ης Οκτωβρίου του 1917, που δείχνει τους ανθρώπους να κοιτάζουν τον Ήλιο κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων της Φάτιμα που αποδίδονται στην Παναγία (πηγή: wikipedia)
Σελίδα από την Ilustração Portuguesa, της 29ης Οκτωβρίου του 1917, που δείχνει τους ανθρώπους να κοιτάζουν τον Ήλιο κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων της Φάτιμα που αποδίδονται στην Παναγία (πηγή: wikipedia)
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.