Μάλτα

Μάλτα

Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος αποτελούμενο από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο κατοικούνται. Βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και είναι η μικρότερη της χώρα τόσο σε πληθυσμό 514.564 κάτοικοι όσο και σε έκταση (316 τ.χλμ.). 

Menu

Πρωτεύουσα

Η Βαλέτα είναι η πρωτεύουσα της Μάλτας, γνωστή ως Il-Belt (Η Πόλη) στα Μαλτέζικα. Τοποθετείται γεωγραφικά στο κεντροανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ η ιστορική πόλη έχει πληθυσμό 6.966 κατοίκων.

Η Βαλέτα, η οποία περιλαμβάνει κτιριακές κατασκευές του 16ου αιώνα, οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια της κατοχής της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ. Το ίδιο τάγμα που ήταν και στην Ρόδο. Η πόλη είναι κυρίως Μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού, με στοιχεία Αναγεννησιακού, Νεοκλασικού και Σύγχρονης αρχιτεκτονικής αν και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε τεράστια σημάδια στην πόλη. Η Βαλέτα αναγνωρίστηκε επίσημα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1980.

Η πόλη οφείλει την ονομασία της στον Μεγάλο Μάγιστρο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, ο οποίος είχε τις επιτυχίες του στην υπεράσπιση του νησιού κατά την επιδρομή των Οθωμανών το 1565.

Σημαία

Η σημαία της Μάλτας έχει 2 χρώματα το λευκό και το κόκκινο. Στο αριστερό τετραγωνάκι κυματίζει ο Σταυρός του βασιλιά Γεωργίου του 6ου. Με τον Σταυρό αυτό βραβεύτηκε όλος ο πληθυσμός της Μάλτας από τον βασιλιά για την «εξαιρετική γενναιότητα και τόλμη» του στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το δεξί τετραγωνάκι απ’ την άλλη είναι αυτό με το κόκκινο χρώμα. Και δεν είναι ένα τυχαίο κόκκινο, είναι 50% κόκκινο του ρουμπινιού και 50% κόκκινο της φωτιάς.

Σημαία Μάλτας

Γλώσσα

Η εθνική γλώσσα της Μάλτας είναι τα μαλτέζικα. Το αλφάβητο της βασίζεται στο λατινικό, αλλά χρησιμοποιεί διακριτικά σε κάποια γράμματα(ż, ċ, ġ, għ, ħ ie). Είναι επίσημη γλώσσα μαζί με τα Αγγλικά. Τα ιταλικά κυρίως, αλλά και τα γαλλικά και τα γερμανικά είναι επίσης διαδεδομένα και διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Ιστορία

Η Μάλτα κατοικείται από το 5200 π.Χ. περίπου. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εδραιωμένη κυριαρχία στο νησί και έδωσαν κατά πάσα πιθανότητα το όνομα σε αυτό, αφού την ονόμαζαν Μελίτη, το οποίο συνδέεται με την λέξη «μέλι» που είναι κι η επίσημη εκδοχή της Μάλτας σήμερα. Μετά από διαδοχικές κατοχές από τις υπερδυνάμεις της κάθε εποχής καταλήγουμε στην ανεξαρτησία της Μάλτας από την βρετανική κυριαρχία το έτος 1964. Στη Μάλτα έγινε το 1989 η ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους (πατέρα) και του Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η οποία ήταν η πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση και σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γεωγραφία

Από γεωγραφικής άποψης διάφοροι κόλποι κατά μήκος της ακτογραμμής αποτελούν καλά σημεία για λιμάνια. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους με σκαλωτά χωράφια. Το ψηλότερο σημείο είναι στο Τα Ντμέιρεκ στο νησί της Μάλτας στα 253 μέτρα, κοντά στην πόλη Ντίνγκλι. Παρόλο που υπάρχουν κάποια μικρά ποταμάκια κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων, δεν υπάρχουν μόνιμα ποτάμια ή λίμνες. Παρ’ όλα αυτά, θα βρείτε κάποια σκόρπια ρυάκια που έχουν φρέσκο νερό όλο τον χρόνο.  Υπάρχει ένα μικρό δασάκι ονόματι Buskett που προέρχεται απ’ την ιταλική λέξη Boschetto που ΜΑΝΤΕΨΤΕ σημαίνει μικρό δάσος.

Κλίμα

Το τοπικό κλίμα είναι μεσογειακό εύκρατο, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια πολύ κοντά στο ελληνικό. Ουσιαστικά υπάρχουν μόνο δύο εποχές, κάτι που καθιστά τα νησιά ελκυστικά σε τουρίστες, ιδίως κατά τους ξηρούς μήνες.

Πανίδα

Συναντάμε φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, σισιλιάνικους ποντικούς, μαλτέζικες σαύρες και καβούρια του γλυκού νερού.

Bonus Facts

  • Οι Μεγαλιθικοί Ναοί της Μάλτας είναι μία ομάδα επτά μεγαλιθικών κτισμάτων που βρίσκονται στα νησιά της Μάλτας και του Γκόζο. Οι ναοί αυτοί θεωρήθηκαν πως κατέχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την UNESCO, η οποία τους χαρακτήρισε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
  • Η σπηλιά της Καλυψώς τελοσπάντων λέγεται ότι είναι η σπηλιά που ο Όμηρος έγραψε την Οδύσσεια. Η θέα απ’ την διπλανή παράλια αποζημιώνει.
  • Επειδή εκεί έγιναν αρκετά γυρίσματα της σειράς Game of Thrones, η Μάλτα έγινε δημοφιλής προορισμός για τους φανς της σειράς.
  • Οι Μαλτέζοι μιλάνε πολύ δυνατά, επίσης σε 3 ανθρώπους αντιστοιχούν 2 αυτοκίνητα και τέλος μένουν με τους γονείς μέχρι να παντρευτούν.
  • Είναι nerds όσον αφορά στην Eurovision. Ξέρουν όλους τους στίχους των τραγουδιών και δεν υπάρχει Μαλτέζος που δεν βλέπει το σόου.
  • Στην Μάλτα μπορείτε να βρείτε το Sweethaven Village ή αλλιώς το χωριό του Ποπάυ κοντά στο χωριό Melliena. Αποτελεί το σπίτι του κινηματογραφικού ήρωα παιγμένο από τον Robin Williams και παράλληλα είναι δημοφιλής τουριστικός ευρωπαϊκός προορισμός. Το 1980 η Paramount Pictures και η Walt Disney έστησαν τα σκηνικά για τα ταινία. Ήταν τόσο εντυπωσιακά που κάποιοι μάλιστα τα επιλέγουν ακόμη και για το γάμο τους.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ακολουθείστε μας στο Instagram