Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί φημίζεται η Μάλτα; 7 λόγοι για να την επισκεφτείς ΧΘΕΣ

Η Μάλτα φημίζεται για την όμορφη αρχιτεκτονική της, τα επιβλητικά βράχια της, την εκπληκτική ακτογραμμή και τις διάσημες τοποθεσίες για καταδύσεις. Πιο αναλυτικά...
Ταξίδι στη Μάλτα: Τι πρέπει να ξέρω και γιατί φημίζεται

Η Μάλτα (Malta), επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας (Republic of Malta), είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος αποτελούμενο από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο κατοικούνται. Βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και είναι η μικρότερη της χώρα τόσο σε πληθυσμό 514.564 κάτοικοι όσο και σε έκταση (316 τ.χλμ.). 

Η Μάλτα φημίζεται για την όμορφη αρχιτεκτονική της, τα επιβλητικά βράχια της, την εκπληκτική ακτογραμμή και τις διάσημες τοποθεσίες για καταδύσεις. 

 

Πιο αναλυτικά:

Οι Μεγαλιθικοί Ναοί της Μάλτας

Οι Μεγαλιθικοί Ναοί της Μάλτας είναι μία ομάδα επτά μεγαλιθικών κτισμάτων που βρίσκονται στα νησιά της Μάλτας και του Γκόζο. Οι ναοί αυτοί θεωρήθηκαν πως κατέχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την UNESCO, η οποία τους χαρακτήρισε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο υπέροχος καιρός στη Μάλτα

Με υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 27°C τον Ιούλιο και χαμηλές 13°C τον Ιανουάριο, δεν θα νιώσετε πότε ιδιαίτερη ψύχρα όταν εξερευνάτε τη Μάλτα, ειδικά σε σύγκριση με αλλού στην Ευρώπη. Αλλά δεν είναι μόνο η θερμοκρασία που κάνει τον καιρό τόσο καλό, αλλά και η φωτεινότητα. Η Μάλτα είναι “τυχερή” να απολαμβάνει  περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Επιπλέον, η θερμοκρασία της θάλασσας φτάνει τους 27°C τον Αύγουστο, που είναι αισθητά πιο ζεστή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιες θερμοκρασίες ξηράς, όπως η Πορτογαλία και τα Κανάρια Νησιά – δεν είναι περίεργο που είναι τόσο δημοφιλής προορισμός για καταδύσεις.

Καταδύσεις στα μαλτέζικα νερά

Μιλώντας για καταδύσεις, η Μάλτα, χάρη στην αφθονία της ακτογραμμής, την ενδιαφέρουσα υποβρύχια τοπογραφία και τα διάσημα καταγάλανα νερά, φημίζεται γι’ αυτές τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες. Και τα τρία νησιά διαθέτουν μια σειρά από καταδυτικές τοποθεσίες που αξίζει να δείτε, αν και θα βρείτε περισσότερα κέντρα καταδύσεων στο μεγαλύτερο νησί της Μάλτας.

Το Ċirkewwa είναι μια αξιοσημείωτη περιοχή καταδύσεων που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μάλτας. Εδώ, οι αρχάριοι δύτες μπορούν να περιμένουν να συναντήσουν δύο εντυπωσιακές φυσικές καμάρες, ακόμη και ένα υποβρύχιο άγαλμα της Παναγίας, ενώ πιο προχωρημένοι δύτες μπορούν να κατευθυνθούν στα πιο ανοικτά και να εξερευνήσουν δύο ναυάγια. Το νησί Comino, το μικρότερο από τα νησιά της Μάλτας και πρακτικά ακατοίκητο, προσφέρει επίσης μερικές ενδιαφέρουσες καταδύσεις, με τα σπήλαια Santa Marija και το βυθισμένο περιπολικό σκάφος P31 να είναι τα πιο δημοφιλή σποτ.

Η μπλε τρύπα στη Μάλτα
Η μπλε τρύπα στη Μάλτα

Τέλος, αν θέλετε να γνωρίσετε την πιο διάσημη τοποθεσία καταδύσεων του αρχιπελάγους της Μάλτας, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο νησί Γκόζο και να βουτήξετε στη φημισμένη Μπλε Τρύπα (Blue Hole). Η κυκλική τρύπα σχηματίστηκε φυσικά και περιβάλλεται από βράχους οι οποίοι την προστατεύουν από ρεύματα. Έχει βάθος περίπου 16 μέτρα και διάμετρο 5-10 μέτρα. Αφού βυθιστείτε μέχρι το τέλος θα συναντήσετε ένα παράθυρο περίπου στα 7 μέτρα που σχηματίζει μια τοξωτή πύλη προς τον ανοιχτό ωκεανό. Οι πιο προχωρημένοι δύτες μπορεί επίσης να επιθυμούν να εξερευνήσουν τη σπηλιά στο κάτω μέρος της τρύπας, αλλά φροντίστε να έχετε μαζί σας έναν φακό κατάδυσης καθώς τα πράγματα μπορεί να σκοτεινιάσουν αρκετά εκεί κάτω.

Το χωριό του Ποπάυ

Το χωριό του Ποπάυ στη Μάλτα (πηγή: pixabay.com)
Το χωριό του Ποπάυ στη Μάλτα (πηγή: pixabay.com)

Στην Μάλτα μπορείτε να βρείτε το Sweethaven Village ή αλλιώς το χωριό του Ποπάυ κοντά στο χωριό Melliena. Αποτελεί το σπίτι του κινηματογραφικού ήρωα παιγμένο από τον Robin Williams και παράλληλα είναι δημοφιλής τουριστικός ευρωπαϊκός προορισμός. Το 1980 η Paramount Pictures και η Walt Disney έστησαν τα σκηνικά για τα ταινία. Ήταν τόσο εντυπωσιακά που κάποιοι μάλιστα τα επιλέγουν ακόμη και για το γάμο τους. Δείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Μάλτας.

Η σπηλιά της Καλυψούς

Η σπηλιά της Καλυψούς λέγεται ότι είναι η σπηλιά που ο Όμηρος έγραψε την Οδύσσεια. Η θέα απ’ την διπλανή παράλια αποζημιώνει. Βρείτε εδώ τις καλύτερες παραλίες της Μάλτας.

Βαλέτα, η γραφική πρωτεύουσα της Μάλτας

Η Βαλέτα είναι η πρωτεύουσα της Μάλτας, γνωστή ως Il-Belt (Η Πόλη) στα Μαλτέζικα. Τοποθετείται γεωγραφικά στο κεντροανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ η ιστορική πόλη έχει πληθυσμό 6.966 κατοίκων.

Οι γραφικοί κήποι Ανώ Μπαράκκα της Βαλέτας
Οι γραφικοί κήποι Ανώ Μπαράκκα της Βαλέτας

Η Βαλέτα, η οποία περιλαμβάνει κτιριακές κατασκευές του 16ου αιώνα, οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια της κατοχής της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ. Το ίδιο τάγμα που ήταν και στην Ρόδο. Η πόλη είναι κυρίως Μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού, με στοιχεία Αναγεννησιακού, Νεοκλασικού και Σύγχρονης αρχιτεκτονικής αν και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε τεράστια σημάδια στην πόλη. Η Βαλέτα αναγνωρίστηκε επίσημα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1980.

Η πόλη οφείλει την ονομασία της στον Μεγάλο Μάγιστρο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, ο οποίος είχε τις επιτυχίες του στην υπεράσπιση του νησιού κατά την επιδρομή των Οθωμανών το 1565.

Περιεχόμενα

Τι πρέπει να ξέρω πριν από ένα ταξίδι στη Μάλτα

Η σημαία της Μάλτας

Η σημαία της Μάλτας έχει 2 χρώματα το λευκό και το κόκκινο. Στο αριστερό τετραγωνάκι κυματίζει ο Σταυρός του βασιλιά Γεωργίου του 6ου. Με τον Σταυρό αυτό βραβεύτηκε όλος ο πληθυσμός της Μάλτας από τον βασιλιά για την «εξαιρετική γενναιότητα και τόλμη» του στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το δεξί τετραγωνάκι απ’ την άλλη είναι αυτό με το κόκκινο χρώμα. Και δεν είναι ένα τυχαίο κόκκινο, είναι 50% κόκκινο του ρουμπινιού και 50% κόκκινο της φωτιάς.

Σημαία Μάλτας

Τι γλώσσα μιλάνε στη Μάλτα;

Η εθνική γλώσσα της Μάλτας είναι τα μαλτέζικα. Το αλφάβητο της βασίζεται στο λατινικό, αλλά έχει σημιτική προέλευση (χρησιμοποιεί διακριτικά σε κάποια γράμματα ż, ċ, ġ, għ, ħ ie). Είναι επίσημη γλώσσα μαζί με τα Αγγλικά. Τα ιταλικά κυρίως, αλλά και τα γαλλικά και τα γερμανικά είναι επίσης διαδεδομένα και διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Ιστορία της Μάλτας

Η Μάλτα κατοικείται από το 5200 π.Χ. περίπου. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εδραιωμένη κυριαρχία στο νησί και έδωσαν κατά πάσα πιθανότητα το όνομα σε αυτό, αφού την ονόμαζαν Μελίτη, το οποίο συνδέεται με την λέξη «μέλι» που είναι κι η επίσημη εκδοχή της Μάλτας σήμερα. Μετά από διαδοχικές κατοχές από τις υπερδυνάμεις της κάθε εποχής καταλήγουμε στην ανεξαρτησία της Μάλτας από την βρετανική κυριαρχία το έτος 1964. Στη Μάλτα έγινε το 1989 η ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους (πατέρα) και του Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η οποία ήταν η πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση και σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γεωγραφία της Μάλτας

Χάρτης που βρίσκεται η Μάλτα (πηγή: livingnomads.com)
Χάρτης που βρίσκεται η Μάλτα (πηγή: livingnomads.com)

Από γεωγραφικής άποψης διάφοροι κόλποι κατά μήκος της ακτογραμμής αποτελούν καλά σημεία για λιμάνια. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους με αναβαθμίδες. Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι στο Τα Ντμέιρεκ στο νησί της Μάλτας στα 253 μέτρα, κοντά στην πόλη Ντίνγκλι. Παρόλο που υπάρχουν κάποια μικρά ποτάμια κατά τις περιόδους των βροχοπτώσεων, δεν υπάρχουν μόνιμα ποτάμια ή λίμνες. Παρ’ όλα αυτά, θα βρείτε κάποια σκόρπια ρυάκια που έχουν φρέσκο νερό όλο τον χρόνο. Υπάρχει ένα μικρό δάσος ονόματι Buskett που προέρχεται απ’ την ιταλική λέξη Boschetto που σημαίνει μικρό δάσος.

Κλίμα

Το τοπικό κλίμα είναι μεσογειακό εύκρατο, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια πολύ κοντά στο ελληνικό. Ουσιαστικά υπάρχουν μόνο δύο εποχές, κάτι που καθιστά τα νησιά ελκυστικά σε τουρίστες, ιδίως κατά τους ξηρούς μήνες.

Τι παράγει η Μάλτα

Οι κύριες καλλιέργειες της χώρας είναι οι πατάτες, οι ντομάτες και τα φρούτα (ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή). Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπήρξε μια σημαντική αύξηση των καλλιεργειών του αμπέλου και της ελιάς. Η Μάλτα είναι γενικά αυτάρκης όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων, αλλά το βοδινό κρέας είναι κυρίως εισαγόμενο. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο γεωργικός τομέας της Μάλτας έγινε ανταγωνιστικός.

Πανίδα

Συναντάμε φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, σισιλιάνικους ποντικούς, μαλτέζικες σαύρες και καβούρια του γλυκού νερού.

Bonus Facts

  • Επειδή εκεί έγιναν αρκετά γυρίσματα της σειράς Game of Thrones, η Μάλτα έγινε δημοφιλής προορισμός για τους φανς της σειράς.
  • Οι Μαλτέζοι μιλάνε πολύ δυνατά, επίσης σε 3 ανθρώπους αντιστοιχούν 2 αυτοκίνητα και τέλος μένουν με τους γονείς μέχρι να παντρευτούν.
  • Είναι nerds όσον αφορά στην Eurovision. Ξέρουν όλους τους στίχους των τραγουδιών και δεν υπάρχει Μαλτέζος που δεν βλέπει το σόου.

Νιώθεις ότι γνωρίζεις καλά πλέον τη Μάλτα; Απάντησε στις 10 ερωτήσεις στο κουίζ που μόλις έφτιαξα εδώ.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.