Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

4 μέρες στη Μάλτα – Τι να κάνω και τι να δω;

Είναι αρκετές 4 μέρες για να εξερευνήσετε τη Μάλτα; Ποια αξιοθέατα να δείτε και τι δραστηριότητες αξίζει να κάνετε;
4 μέρες στη Μάλτα

Η Μάλτα είναι ένας προορισμός που μπορεί να προσφέρει κάτι σε όλους. Έχει γίνει ένα από τα πιο διαδεδομένα ταξίδια, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες βγάζουν πολύ συχνά εξαιρετικά φθηνά εισιτήρια για Μάλτα. Συνήθως, εξυπηρετούν για τέσσερις-πέντε μέρες και οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι θα προλάβουν να δουν.

Σίγουρα οι 4 μέρες δεν είναι αρκετές για να δείτε όλα τα αξιοθέατα, παρόλο που το νησί είναι μικρό. Ωστόσο, με έναν καλό προγραμματισμό θα προλάβετε να δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Για να σας βοηθήσω έφτιαξα έναν οδηγό για 4 μέρες στη Μάλτα, τον οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε ακόμα και αν δεν νοικιάσετε αυτοκίνητο.

4 μέρες στη Μάλτα: Γενικές Συμβουλές

Πού να μείνω στη Μάλτα χωρίς αυτοκίνητο;

Βαλέτα

Αν δεν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο στη Μάλτα, θα πρέπει να φροντίσετε να μείνετε όσο πιο κεντρικά γίνεται για να σας εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Βαλέτα είναι το κομβικό σημείο από όπου τα λεωφορεία ξεκινούν από εκεί, αλλά επειδή είναι η πρωτεύουσα δεν θα είναι τόσο εύκολο να βρείτε οικονομικά καταλύματα. 

Μην απογοητευτείτε αν δεν βρείτε κατάλυμα στη Βαλέτα, η Sliema, η Msida, τo St. Paul’s Bay είναι επίσης καλές επιλογές για διαμονή στη Μάλτα και λογικά σε κάποια από αυτές θα βρείτε το κατάλυμα που σας καλύπτει.

Οικονομικά καταλύματα στη Μάλτα

Πώς να μετακινηθώ στη Μάλτα χωρίς αυτοκίνητο;

Στη Μάλτα μπορείτε να μετακινηθείτε με λεωφορεία, ταξί, καραβάκια και καταμαράν (για τις θαλάσσιες εκδρομές και τα νησιά Gozo και Comino. Τα λεωφορεία είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να κινηθείτε και φτάνουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. 

Μπορείτε να βγάλετε μία κάρτα για τα λεωφορεία από το αεροδρόμιο και να αγοράσετε για παράδειγμα 12 διαδρομές με 15€. Δείτε στην ιστοσελίδα των μέσων μεταφοράς όλες τις πληροφορίες.

Τα ταξί είναι πιο ακριβά αλλά θα σας γλιτώσουν αρκετό χρόνο. Υπάρχει επίσης και η επιλογή ecabs (σαν το Uber), η οποία είναι πιο οικονομική από τα ταξί.

1η ημέρα: Βαλέτα

1. Περιήγηση στη Βαλέτα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πάρετε μία καλή γεύση από την πρωτεύουσα της Μάλτας, από το να κάνετε μια οργανωμένη περιήγηση στην πόλη και τα αξιοθέατα της Βαλέτας. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω ξεναγήσεις, οι οποίες έχουν καλές αξιολογήσεις και δεν κοστίζουν μια περιουσία.

2. Επισκεφθείτε τον Συνκαθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη

Το εντυπωσιακό εσωτερικό του Συν-Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα
Το εντυπωσιακό εσωτερικό του Συν-Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα (πηγή: wikipedia)

Ο Συν-Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη είναι ίσως το κορυφαίο αξιοθέατο της Βαλέτας. Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι ένας ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός. Το εσωτερικό του ναού αποτελεί ένα από τα κορυφαία δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. 

Η διακόσμηση του σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει ενώ θα δείτε και τα σπουδαία έργα τέχνης που φιλοξενεί, όπως τον Αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή του Καραβάτζιο.

2. Κάντε βόλτα στους Άνω και Κάτω Κήπους Barrakka

Και οι Κάτω και οι Άνω Κήποι Barrakka έχουν θέα στο Grand Harbour. Στους Κάτω Κήπους Barrakka θα δείτε το Μνημείο του Sir Alexander Ball ενώ στους Άνω Κήπους Barrakka θα δείτε πολλά μνημεία, όπως του Gerald Strickland, ένα αντίγραφο του αγάλματος Les Gavroches και κάτι κανόνια με τα οποία καλωσόριζαν τα πλοία που έμπαιναν στο λιμάνι. 

Τα κανόνια στους Άνω Κήπους Barrakka
Τα κανόνια στους Άνω Κήπους Barrakka (πηγή:wikipedia)

Αυτό γίνεται ακόμα και σήμερα κάποιες ώρες (12:00-16:00) και μπορείτε να το παρακολουθήσετε κλείνοντας εισιτήρια εδώ.

3. Επισκεφθείτε το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου (Grandmaster's Palace)

Η Αίθουσα του Θρόνου στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου
Η Αίθουσα του Θρόνου στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου (πηγή:wikipedia)

Το Grandmaster’s Palace χτίστηκε μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα ως το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Όταν διώχθηκαν οι ιππότες έγινε το Εθνικό Παλάτι. Σήμερα εκεί στεγάζεται το γραφείο του Προέδρου της Μάλτας ενώ μέχρι το 2015 ήταν και η έδρα του Κοινοβουλίου.

Ελέγξτε εκ των προτέρων αν είναι ανοιχτό για το κοινό, γιατί αυτή την περίοδο είναι κλειστό για ανακαινίσεις!

4. Περιηγηθείτε στο Casa Rocca Piccola

Η τραπεζαρία του Casa Rocca Piccola
Η τραπεζαρία του Casa Rocca Piccola (πηγή:wikipedia)

To Casa Rocca Piccola είναι το παλάτι-σπίτι της οικογένειας de Piro και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το σπίτι είναι διακοσμημένο με μοναδικές συλλογές επίπλων, πινάκων και ασημικών τόσο από τη Μάλτα όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μερικοί χώροι του σπιτιού είναι ανοιχτοί για το κοινό και μπορείτε να απολαύσετε αυτούς τους θησαυρούς. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο εισόδου εδώ.

5. Πύλη της Πόλης της Βαλέτας

Η Πύλη της Πόλης της Βαλέτας
Η Πύλη της Πόλης της Βαλέτας (πηγή:wikipedia)

Στην είσοδο της πόλης της Βαλέτας βρίσκεται η Πύλη της Πόλης. Η σημερινή είναι η πέμπτη πύλη που έχει χτιστεί σε αυτή την τοποθεσία (2011-2014) και είναι σχεδιασμένη από τον Ιταλό Ρέντσο Πιάνο. 

Κοντά στην Πύλη της Βαλέτας βρίσκεται και το Σιντριβάνι των Τριτώνων, το οποίο αποτελείται από τρεις χάλκινους τρίτονες που κρατούν μια λεκάνη. Θεωρείται ένα από τα ορόσημα της πόλης και είναι το τέλειο μέρος για μια φωτογραφία.

2η ημέρα: Τρείς Πόλεις & Marsaxlokk

1. Περιηγηθείτε στις Τρεις Πόλεις Μάλτας: Vittoriosa, Senglea and Cospicua

Οι Τρεις Πόλεις (Three Cities) στη Μάλτα είναι οι: Vittoriosa ή Birgu, Senglea and Cospicua. Η παλαιότερη είναι η Birgu η οποία χρονολογείται από πριν το Μεσαίωνα ενώ οι άλλες δύο ιδρύθηκαν από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη τον 16ο-17ο αιώνα. 

Vittoriosa ή Birgu, η μία από τις Τρεις Πόλεις της Μάλτας
Vittoriosa ή Birgu, η μία από τις Τρεις Πόλεις της Μάλτας

Μπορείτε να φτάσετε σε αυτές με καραβάκι από τη Βαλέτα ή με λεωφορείο σε περίπτωση που η θάλασσα δεν επιτρέπει τη διάσχιση με καράβι.

Η πιο εντυπωσιακή είναι η Birgu, η οποία φιλοξενεί και το Φρούριο Saint Angelo και το παλάτι του Inquisitor. Στη Senglea θα δείτε τους κήπους Gardjola και στο Cospicua την εκκλησία της Παναγίας Αμόλυντης Σύλληψης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου.

Αν δεν κάνετε ξενάγηση στη Βαλέτα την πρώτη μέρα μπορείτε να κάνετε αυτή την 4ωρη ξενάγηση στη Βαλέτα που περιλαμβάνει και διάσχιση του λιμανιού για τις 3 πόλεις (⭐ 4.9/5).

2. Επισκεφθείτε το Marsaxlokk

Το γραφικό ψαροχώρι Marsaxlokk στη Μάλτα
Το γραφικό ψαροχώρι Marsaxlokk στη Μάλτα

To Marsaxlokk απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Βαλέτα και είναι το πιο γραφικό ψαροχώρι της Μάλτας. Η ονομασία του οφείλεται στο αραβικό marsa που σημαίνει λιμάνι και το μαλτέζικο xlokk που σημαίνει νοτιοανατολικός άνεμος. Διαθέτει ένα υπέροχο λιμανάκι το οποίο φιλοξενεί πολύχρωμες βάρκες

Είναι ένα από τα στολίδια της Μάλτας και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της. Εκτός από ένα τέλειο μέρος για φωτογραφίες είναι και το ιδανικό μέρος για να φάτε ψαράκι στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες. 

Αν το ταξίδι σας γίνει τους θερινούς μήνες, μπορείτε να επισκεφθείτε και την πισίνα του Αγίου Πέτρου (St. Peter’s Pool) για μια γρήγορη βουτιά. Το εισιτήριο με το σκάφος κοστίζει μόλις 5€ (για τη μία διαδρομή).

Σημείωση: Για να φτάσετε στο Marsaxlokk θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο 81 από τη Βαλέτα.

3η ημέρα: Gozo & Comino

Η τρίτη μέρα στη Μάλτα περιλαμβάνει τα άλλα δύο νησιά της χώρας, το Gozo και το Comino. Εντάξει το Comino είναι αρκετά μικρό αλλά αξίζει μια επίσκεψη.

Το Κομίνο είναι ένα μικρό νησί του Μαλτέζικου Αρχιπελάγους, ανάμεσα στη Μάλτα και το Γκόζο. Κατοικήθηκε από την εποχή των ρωμαϊκών χρόνων και αποτελούσε το μέρος αναψυχής των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως τόπος καραντίνας. 

Στο Κομίνο βρίσκεται και το διάσημο Blue Lagoon, η διάσημη φυσική πισίνα με τα καταγάλανα νερά.

To Blue Lagoon στο νησί Comino στη Μάλτα
To Blue Lagoon στο νησί Comino στη Μάλτα

Το Γκόζο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Μάλτας, το οποίο έχει περισσότερους από 30.000 κατοίκου. Η μεγαλύτερη πόλη του νησιού είναι η Βικτώρια, η οποία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού. 

Στη Βικτώρια μπορείτε να δείτε τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Cathedral of the Assumption) και την μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο του νησιού είναι η Basilica of the Blessed Virgin Of Ta’ Pinu που βρίσκεται στο χωριό Gharb, που απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τη Βικτώρια.

Στα δυτικά του νησιού υπάρχει η Blue Hole, στην οποία μπορείτε να κάνετε κατάδυση ή απλά να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα.

4η ημέρα: Mdina & Rabat

1. Περιηγηθείτε στη Μdina

Η Μντίνα ήταν η πρωτεύουσα της Μάλτας ως τον 16ο αιώνα. Ολόκληρη η πόλη συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και κατοικείται από το 700 π.Χ. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού, σε απόσταση 13 χλμ. από τη Βαλέτα. 

Mdina, η Σιωπηλή Πόλη της Μάλτας

Είναι μια οχυρωμένη πόλη και είναι γνωστή και ως “Σιωπηλή Πόλη”. Για να εισέλθετε στην πόλη θα πρέπει να περάσετε από την Κεντρική Πύλη, η οποία θα είναι σαν να σας μεταφέρει σε άλλη εποχή.

Τα αξιοθέατα της Μντίνας είναι πληθώρα, με κορυφαίο τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, που σχεδιάστηκε από τον Λορέντζο Γκάφα και έχει μπαρόκ αρχιτεκτονική. Άκρως εντυπωσιακό είναι το Palazzo Vilhena ένα παλάτι του 18ου αιώνα, στο οποίο σήμερα φιλοξενείται το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μάλτας.

2. Ανακαλύψτε τη Ραμπάτ

Το Ραμπάτ συνορεύει με τη Μντίνα και η ονομασία της πιθανά σημαίνει οχυρωμένη πόλη ή προάστιο. Στο Ραμπάτ θα δείτε τις Κατακόμβες του Αγίου Παύλου, οι οποίες είναι δείγματα του πρώιμου χριστιανισμού στη Μάλτα. Πρόκειται για μία τεράστια έκταση από στοές και τάφους που χρονολογούνται από το διάστημα 3ου-8ου αι. 

Οι Κατακόμβες του Αγίου Παύλου στο Ραμπάτ της Μάλτας
Οι Κατακόμβες του Αγίου Παύλου στο Ραμπάτ της Μάλτας (πηγή:wikipedia)

Επίσης, υπάρχουν και οι Κατακόμβες της Αγίας Αγκάθας, με περίπου 500 τάφους, κυρίως παιδιών.

Σημείωση: Για να φτάσετε στη Μντίνα θα πρέπει να βγείτε στη στάση Ραμπάρ που βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλη Εισόδου στη Μντίνα.

Αν θέλετε να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε αυτή την 3ωρη ξενάγηση για τη Μντίνα και το Ραμπάτ (⭐ 4.7/5).

Αν η διαμονή σας στη Μάλτα προορίζεται να είναι 3ήμερη, διαβάστε το: 3 μέρες στη Μάλτα – Τι να δω, τι να κάνω και τι να αποφύγω

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

  1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ καλή δουλειά οι επιλογές εύστοχες για κάποιον που προβληματίζεται και θέλει να οργανώσει τις διακοπές του είναι ότι καλύτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.