Λα Πας, Σούκρε και Ποτοσί (Βολιβία)​

Τελεφερίκ, ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης στη Λα Πας της Βολιβίας

...αγγίζοντας τα σύννεφα

Η Βολιβία είναι ένα περίκλειστο κράτος στο κέντρο της Νότιας Αμερικής. Στα δυτικά ορθώνονται οι Άνδεις και στα ανατολικά κυριαρχεί η πεδιάδα, τμήμα της λεκάνης του Αμαζονίου. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 2.500 μέτρα, κατά συνέπεια δεν είναι καθόλου τυχαίο που λέγεται και Θιβέτ της Αμερικής!

Εδώ οι καλοί χάρτες: Οι Πόλεις της Βολιβίας και με ποιες χώρες συνορεύει η χώρα
Εδώ οι καλοί χάρτες: Οι Πόλεις της Βολιβίας και με ποιες χώρες συνορεύει η χώρα

Λα Πας

H Λα Πας (επίσημα Nuestra Señora de La Paz = Η Κυρία μας της Ειρήνης) είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Βολιβίας και έχει πληθυσμό γύρω στα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 3.640 μέτρων, γεγονός που την καθιστά την υψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου! Λόγω του υψομέτρου, η πόλη έχει ένα ασυνήθιστο υποτροπικό κλίμα ορεινών περιοχών, με βροχερά καλοκαίρια και ξηρούς χειμώνες. 

Η ζωή σε τέτοιο υψόμετρο – με αισθητά πιο αραιό οξυγόνο – είναι μια μορφή σωματικού σοκ: το λαχάνιασμα, η ταχυκαρδία και η αίσθηση κόπωσης είναι τα κυριότερα συμπτώματά του. Για να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του υψομέτρου οι ντόπιοι συνηθίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια να μασούν φύλλα κόκας, τα οποία συμβάλλουν στην πρόσληψη περισσότερου οξυγόνου από τον οργανισμό και στην ισχυροποίηση του αναπνευστικού τους συστήματος!

Αεροφωτογραφία της Λα Πας

Η αστική οργάνωση της Λα Πας βασίζεται στις ταξικές της αντιθέσεις: στις χαμηλότερες περιοχές του κέντρου της πόλης κατοικούν οι πιο ευκατάστατοι, ενώ στις ψηλότερες συνοικίες στους τριγύρω λόφους διαμένουν οι φτωχότεροι κάτοικοι σε προχειροφτιαγμένα, τούβλινα σπίτια.

Τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευαστεί ένα δίκτυο τελεφερίκ, κάνοντας έτσι πιο εύκολα προσιτά τα ψηλά περίχωρα. Όπως είναι φανερό, οι πλουσιότεροι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν έστω και αυτά τα λίγα μέτρα πιο χαμηλά, για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης…

Σούκρε

Πανόραμα της Σούκρε

Η Σούκρε είναι η συνταγματική πρωτεύουσα της Βολιβίας και έχει πληθυσμό γύρω στους 300.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε από τους Ισπανούς κονκισταδόρες το 1538 στη θέση της παλαιότερης πόλης Chuquisaca (μιας από τις ελάχιστες πόλεις που είχαν διατηρήσει την αυτονομία τους από τους Ίνκας). Βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις 2.810 μέτρων! Η πόλη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί κορυφαίο δείγμα της αποικιακής αρχιτεκτονικής της Λατινικής Αμερικής, η οποία συνδυάζει αρμονικά τοπικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις με στοιχεία εισαγόμενα από την Ευρώπη.

Δύο από τα σημαντικότερα κτήρια της πόλης είναι το «Σπίτι της Ελευθερίας», κατασκευασμένο το 1621, όπου υπογράφηκε η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Βολιβίας το 1825 από τον Σιμόν Μπολίβαρ, και ο Καθεδρικός Ναός, χτισμένος ανάμεσα στο 1559 και το 1712, ο οποίος φιλοξενεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μουσείο της χώρας, με πλούσια συλλογή έργων ζωγραφικής, αλλά και κοσμημάτων από χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες!

Ποτοσί

Πανοραμική άποψη του Ποτοσί: στο βάθος το Σέρρο Ρίκο

Το Ποτοσί – αν και δεν είναι η τρίτη πρωτεύουσα της Βολιβίας, καθώς τρίτη πρωτεύουσα δεν υπάρχει – μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια από τις ψηλότερες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη, καθώς είναι χτισμένο σε υψόμετρο 4.090 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας! Η πόλη, ωστόσο, έχει και άλλους λόγους για να καμαρώνει! Η ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος αργύρου στο Σέρρο Ρίκο (πλούσιος λόφος στα ισπανικά) το 1544 υπήρξε η αιτία για την ίδρυση της πόλης τον επόμενο χρόνο. 

Σταδιακά το Ποτοσί μεταβλήθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στη Λατινική Αμερική, αγγίζοντας στα μέσα του 17ου αιώνα τις 200.000 κατοίκους (σήμερα έχει περίπου 120.000 κατοίκους)! Επειδή οι ντόπιοι όμως άρχισαν σιγά-σιγά να πεθαίνουν από την εξάντληση και τις αναθυμιάσεις των ορυχείων, οι αρχές φρόντισαν να τους αντικαταστήσουν με Αφρικανούς σκλάβους που εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες. Κατά τον 19ο αιώνα μια σειρά από εξεγέρσεις των ντόπιων και η πτώση της τιμής του ασημιού οδήγησαν την πόλη σε παρακμή. 

Σήμερα το Ποτοσί (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) είναι μία από τις φτωχότερες πόλεις της Βολιβίας, αν και εξακολουθούν να το επισκέπτονται περιηγητές που θέλουν να γνωρίσουν τα μεταλλεία στο Σέρρο Ρίκο, «το βουνό που τρώει τους άντρες»!

Χαριτωμένα αλπακά βόσκουν στις όχθες της λίμνης Τιτικάκα
Χαριτωμένα αλπακά βόσκουν στις όχθες της λίμνης Τιτικάκα

Bonus Facts

  • Ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της Λα Πας είναι η Αγορά των Μαγισσών. Εκεί γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές πουλάνε όλα όσα είναι απαραίτητα σε μια μάγισσα – από φυλαχτά και βότανα μέχρι αποξηραμένα φίδια και χελώνες! Αυτά τα περίεργα αντικείμενα χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές τελετές, ή απλά για να φέρουν γούρι και καλοτυχία!
  • Το απόλυτο must στην περιοχή του Ποτοσί είναι το Σαλάρ ντε Ουγιούνι (ή Σαλάρ ντε Τουνούπα), η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη του κόσμου, με έκταση πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Είναι σχεδόν απόλυτα επίπεδη και καλύπτεται από μια κρούστα αλατιού λίγων μέτρων. Το εξωπραγματικό φυσικό τοπίο της λίμνης αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για την ταινία Star Wars: Οι τελευταίοι Τζεντάι το 2017!
  • Σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Λα Πας, στα σύνορα της Βολιβίας με το Περού, βρίσκεται η λίμνη Τιτικάκα, η σε μεγαλύτερο υψόμετρο (3.812 μέτρα) πλεύσιμη λίμνη του πλανήτη, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις δύο χώρες. Στις όχθες της λίμνης, αλλά και στα δύο νησιά που βρίσκονται στη βολιβιανή πλευρά της – το Νησί του Ήλιου (Isla del Sol) και το Νησί της Σελήνης (Isla de la Luna) – σώζονται ερείπια πόλεων από την εποχή των Ίνκας, ενώ συνολικά γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πάνω από 180 ερείπια αρχαίων μνημείων που ανήκαν σε διάφορους πολιτισμούς!

Πηγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ