Γεωγραφία Νότιας Αμερικής: Οι αριθμοί της νοτιοαμερικάνικης ηπείρου

Γεωγραφία Νότιας Αμερικής: Οι αριθμοί της νοτιοαμερικάνικης ηπείρου

Η Νότια Αμερική είναι, χωρίς εκπλήξεις, το νότιο τμήμα της Αμερικής και βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στο νότιο ημισφαίριο. Έχει σχήμα τριγωνικό και με λίγη φαντασία σχήμα μπριζόλας. Το μήκος της από βορρά προς νότο είναι 7.500 χιλιόμετρα και από ανατολικά προς δυτικά 5.200 χιλιόμετρα.

Το 2021 ο πληθυσμός της εκτιμήθηκε σε 434.260.000 κατοίκους, περίπου το 5,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο πληθυσμός ομιλεί κατά βάση ισπανικά και πορτογαλικά.

Πάμε να δούμε μερικά ακόμα βασικά γεωγραφικά πραγματάκια της Νότιας Αμερικής, ΤΙ ΛΕΤΕ; Καμία απάντηση, το παίρνω ως πανηγυρικό ΝΑΙ! Ο υπέροχος χάρτης που χρησιμοποίησα είναι του 1950 παρακαλώ.

Το ψηλότερο βουνό της Νότιας Αμερικής

Η Ακονκάγκουα είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.959 μέτρα. Βρίσκεται στις Άνδεις, στην Αργεντινή και απέχει 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Χιλή. Είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο στο δυτικό όσο και στο νότιο ημισφαίριο.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Νότιας Αμερικής

Οι Άνδεις (η ονομασία μας έρχεται από τη Κέτσουα λέξη Anti(s) που σημαίνει «υψηλή κορυφή») είναι η μακρύτερη επίγεια οροσειρά του πλανήτη (θυμάστε τη Mεσο-ατλαντική υφαλλοράχη που λέγαμε τις προάλλες ε;). Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής με μήκος 7.000 χιλιόμετρα. Το πλάτος τους υπερβαίνει σε κάποια γεωγραφικά πλάτη τα 500 χιλιόμετρα. Τα υψίπεδα των Άνδεων δημιουργήθηκαν όταν η τεκτονική πλάκα Νάσκα χώθηκε κάτω από την Νοτιοαμερικάνικη πλάκα. Ωραία τρόποι! Εκτείνονται σε επτά χώρες, ενώ η Βολιβία και το Περού είναι γνωστές ως τα κράτη των Άνδεων.

Το μεγαλύτερο νησί της Νότιας Αμερικής

Η Γη του Πυρός είναι το μεγαλύτερο νησί της ηπείρου με έκταση 48.100 τ.χλμ., 2,5 φορές μικρότερη από την Ελλάδα, 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο να σας προλάβω.

Η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής

Η λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται στο οροπέδιο των Άνδεων, στα σύνορα της Βολιβίας και του Περού και σε υψόμετρο 3.812 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Είναι η σε μεγαλύτερο υψόμετρο πλεύσιμη λίμνη του κόσμου. Σε όγκο νερού είναι επίσης η μεγαλύτερη στην Νότια Αμερική.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Νότιας Αμερικής

Ο Αμαζόνιος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γης σε όγκο νερού ενώ υπάρχει το γνωστό debate για το εάν είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό ωκεανό. Για να το λύσουμε Τάκη γιατί σε βλέπω να δυσφορείς και άλλαξες πλευρό, το μήκος του είχε υπολογιστεί σε 6.400 χλμ., αλλά μετά από δορυφορικές μελέτες αποδείχτηκε ότι πηγές του ορίζονται στην περιοχή του ρυακιού Απασέτα, με συνέπεια το συνολικό μήκος του να ανέρχεται σε 6.992 χλμ., 340 χιλιόμετρα περισσότερα από τον Νείλο.

Το κέντρο της Νότιας Αμερικής

Το γεωγραφικό κέντρο της Νότιας Αμερική βρίσκεται στο διαμέρισμα Alto της Παραγουάης. Το παρατσούκλι της χώρας είναι η καρδιά της Αμερικής και μάλλον δεν είναι τυχαίο.

Το κέντρο της Νότιας Αμερικής

  • Οι καταρράκτες Έιντζελ (στα ισπανικά: Salto Ángel ) βρίσκονται στη Βενεζουέλα και είναι ο ψηλότερος καταρράκτης στο κόσμο με ύψος 979 μέτρα και με ελεύθερη πτώση 807 μέτρων.
  • Η Σαλάρ ντε Ουγιούνι είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582 τ.χλμ στις Άνδεις της Βολιβίας.
  • Αν υποθέσουμε ότι η Λα Πας της Βολιβίας είναι η πρωτεύουσα της χώρας (γιατί στην ουσία είναι η διοικητική πρωτεύουσα) τότε είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Αν δεν μας αρέσουν τα ημίμετρα και χωρίς να αλλάξουμε ήπειρο η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ (Ισημερινός), Κίτο, είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ