Νείλος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Γης

Νείλος, ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο

Ο ποταμός Νείλος, ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, ονομάζεται πατέρας των αφρικανικών ποταμών. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέει προς τον Βορρά για να καταλήξει στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Έχει αναποφάσιστο μήκος περίπου 6.650-6700 χιλιόμετρα και αποστραγγίζει σε μια περιοχή που εκτιμάται στα 3.349.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από ποιες χώρες περνάει ο Νείλος

Ο Νείλος διασχίζει συνολικά 11 χώρες. Η λεκάνη του περιλαμβάνει τμήματα της Τανζανίας 🇹🇿, του Μπουρούντι 🇧🇮, της Ρουάντα 🇷🇼, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό 🇨🇩, της Κένυας 🇰🇪, της Ουγκάντα 🇺🇬, του Νότιου Σουδάν 🇸🇸, της Αιθιοπίας 🇪🇹, της Ερυθραίας 🇪🇷,του Σουδάν 🇸🇩 και της Αιγύπτου 🇪🇬. Η πιο απόμακρη πηγή του είναι ο ποταμός Kagera στο Μπουρούντι.
Από ποιες χώρες περνάει ο Νείλος​
Χάρτης: Με το κόκκινο χρώμα είναι οι χώρες που περνάει ο Νείλος​

Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους παραποτάμους, από τους οποίους σχηματίζεται: το Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και το Γαλάζιο Νείλο από την Αιθιοπία.

Το 1951, ο Αμερικανός John Goddard μαζί με δύο Γάλλους εξερευνητές έγιναν οι πρώτοι που διέσχισαν με επιτυχία ολόκληρο τον ποταμό Νείλο από την πηγή του στο Μπουρούντι μέχρι την κατάληξη του στη Μεσόγειο Θάλασσα, ένα ταξίδι περίπου 6.800 χιλιομέτρων.

Το όνομα προέρχεται πιθανότητα από τον ελληνική λέξη Νείλος (Λατινικά: Nilus), το οποίο πιθανότατα προήλθε από τη σημιτική ρίζα naḥal, που σημαίνει κοιλάδα ή κοιλάδα ποταμού ε ας το κάνουμε ποτάμι να τελειώνουμε.

Νείλος Ποταμός
πηγή: USGS // Unsplash

Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρχαίας Αιγύπτου και έτσι ο Ηρόδοτος τoν αποκάλεσε Δώρο του Νείλου.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και τη Θεογονία του Ησιόδου, ο Νείλος ήταν θεός, γιος ενός τιτάνιου ζευγαριού (Ωκεανός και Τίθυς = LFE) και έδωσε το όνομά του στο μεγάλο ποταμό της Αιγύπτου.

Το γεγονός ότι ο Νείλος – σε αντίθεση με άλλους μεγάλους ποταμούς- ρέει από το νότο προς τον βορρά και πλημμυρίζει τη θερμότερη εποχή του έτους ήταν ένα άλυτο μυστήριο για τους αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες.

Στη φωτογραφία της Nasa βλέπουμε το περίφημο δέλτα του Νείλου.

Το Δέλτα του Νείλου από ψηλά (πηγή: NASA)
Το Δέλτα του Νείλου από ψηλά (πηγή: NASA)
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram