Δούναβης: Οι χώρες και οι πόλεις που διασχίζει ο 2ος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης

Ο ποταμός Δούναβης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες ταξιδιώτες και είναι πολύ πιθανόν να τον επισκεφτείτε πολλές φορές στη ζωή σας μιας και διασχίζει 10 διαφορετικά κράτη. Είναι ο 2ος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, μετά τον Βόλγα της Ρωσίας, και 1ος μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από που πηγάζει και που εκβάλλει ο Δούναβης

Ο Δούναβης έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουεσίνγκεν, στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας στη συμβολή των ποταμών Μπριγκάχ και Μπρεγκ. Από εκεί διασχίζει 2872 χλμ. με νοτιοανατολική κατεύθυνση και καταλήγει στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) στο δέλτα του μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Το Δέλτα του Δούναβη ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1991, με το 89% της επιφάνειάς του να είναι πλέον προστατευόμενη περιοχή.

Χάρτης με τον Δούναβη και τις χώρες που περνάει
Χάρτης με τον Δούναβη και τις χώρες που περνάει

Το όνομα Ντανούβιους (Dānuvius) είναι λέξη δανεική από τα περσικά, ή κάποια κελτική γλώσσα. Οι Βυζαντινοί τον αποκαλούσαν με την ονομασία “Δάννουβις” ή “Δανούβιος” και “Ίστρος” (στο τελευταίο τμήμα του) ενώ οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν την ονομασία Τούνα. 

Ποιες χώρες διασχίζει ο Δούναβης;

 Χώρες% λεκάνης απορροής
🇷🇴Ρουμανία29,00%
🇭🇺Ουγγαρία11,60%
🇷🇸Σερβία10,20%
🇦🇹Αυστρία10,00%
🇩🇪Γερμανία7,00%
🇧🇬Βουλγαρία5,90%
🇸🇰Σλοβακία5,90%
🇭🇷Κροατία4,40%
🇺🇦Ουκρανία3,80%
🇲🇩Μολδαβία1,60%

Οι 4 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που περνάει ο ποταμός Δούναβης

 ΠρωτεύουσαΧώραΠληθυσμός
🇦🇹ΒιέννηΑυστρία1897000
🇸🇰ΜπρατισλάβαΣλοβακία424000
🇭🇺ΒουδαπέστηΟυγγαρία1756000
🇷🇸ΒελιγράδιΣερβία1374000

Βιέννη

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις στα δυτικά και στον ποταμό Δούναβη στα ανατολικά. Το σημείο αυτό είναι κομβικό για την ευημερία της Βιέννης καθώς συνδέει την Κεντρική με την Ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη με μεγάλη οικονομική σημασία.

Ο Δούναβης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη (φωτογραφία: Ioanna Skampoulou)

Μπρατισλάβα

Η Μπρατισλάβα είναι χτισμένη στις όχθες του γαλάζιου Δούναβη στα σύνορα της Σλοβακίας με την Αυστρία και την Ουγγαρία, και σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Τσεχία. Λέγεται ότι ο Γιόχαν Στράους συνέθεσε τις πρώτες μελωδίες του διάσημου βαλς του στη Μπρατισλάβα το 1852. 

Δούναβης, Μπρατισλάβα (φωτογραφία: Kostas Nalmpantis)

Βουδαπέστη

Ο Δούναβης εισέρχεται στην ουγγρική πρωτεύουσα από την βόρεια πλευρά της και σχηματίζει δύο νησιά, το Όμπουντα και το Νησί της Μαργαρίτας. Υπάρχει και ένα τρίτο νησί, ονόματι Τσέπελ, και είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά της Βουδαπέστης. Ο ποταμός είναι αρκετά πλατύς με το ελάχιστο σημείο να φτάνει τα 230 μέτρα. Παρόλα ήταν πάντα προσπελάσιμος σε αυτό το σημείο λόγω των νησιών στη μέση του ποταμού. Η Γέφυρα των Αλυσίδων ήταν η πρώτη σταθερή γέφυρα μεταξύ Βούδας και Πέστης, που μέχρι τότε εξυπηρετούνταν από πλωτές γέφυρες ή φορτηγίδες και πορθμεία, και έγινε το πρώτο πέρασμα για πεζούς επί του Δούναβη.

Χιονισμένη Βουδαπέστη με θέα τον ποταμό Δούναβη (φωτογραφία: Anastasios Thanos)
Χιονισμένη Βουδαπέστη με θέα τον ποταμό Δούναβη (φωτογραφία: Anastasios Thanos)

Βελιγράδι

Το Βελιγράδι βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, εκεί όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια. Εδώ ο Δούναβης διασχίζει ένα μήκος 60 χιλιομέτρων, και αποτελεί την καρδιά της πόλης όσον αφορά τις καλοκαιρινές δραστηριότητες. Ένας από τους πιο όμορφους δήμους της σερβικής πρωτεύουσας, ο Zemun, βρίσκεται στο ποτάμι με τον Πύργο του Gardos να έχει απολαυστική θέα στον ποταμό Δούναβη.

Δούναβης, θέα απο το Κάστρο Καλεμέγκνταν στο Βελιγράδι. Το σημείο που ο Δούναβης συναντά τον ποταμό Σάβα, τον μεγαλύτερο παραπόταμό του. (φωτογραφία: Katerina Ribitsa)
Δούναβης, θέα απο το Κάστρο Καλεμέγκνταν στο Βελιγράδι. Το σημείο που ο Δούναβης συναντά τον ποταμό Σάβα, τον μεγαλύτερο παραπόταμό του. (φωτογραφία: Katerina Ribitsa)

Άλλες σημαντικές πόλεις που περνάει ο Δούναβης

 • Ίνγκολστατ (Γερμανία)
 • Ουλμ (Γερμανία)
 • Ρέγκενσμπουργκ (Γερμανία)
 • Ρούσε (Βουλγαρία)
 • Λιντς (Αυστρία)
 • Νόβι Σαντ (Σερβία)
 • Σρέμσκι Κάρλοβτσι (Σερβία)
 • Πάντσεβο (Σερβία)
 • Βούκοβαρ (Κροατία)
 • Έστεργκομ (Ουγγαρία)
 • Γκιέρ (Ουγγαρία)

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Δούναβη

 • Είναι σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Τον συναντάμε σε ελληνικούς θρύλους, ρουμάνικα τραγούδια και 100αδες σύγχρονες νουβέλες.
  • Ο Δούναβης αναφέρεται στον τίτλο του γνωστού βαλς του Αυστριακού συνθέτη Γιόχαν Στράους An der schönen blauen Donau (Στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη).
  • “Τα κύματα του Δούναβη” (Valurile Dunării στα Ρουμάνικα) είναι βαλς από το Ρουμάνο συνθέτη Ίον Ιβανόβιτσι.
  • Ο Γιόε Τσάβινουλ έγραψε μια συμφωνία για τον Δούναβη που ονομάζεται “Ιστορίες του Δούναβη”. 
  • Ο Δούναβης διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το βλέμμα του Οδυσσέα”.
 • Περιβάλλεται από υπέροχες διαδρομές για hiking και ποδηλατάδες.
 • Στον βυθό του βρίσκονται 100αδες γερμανικά πολεμικά πλοία που ήθελαν να αποφύγουν τους Σοβιετικούς κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ορατά καθώς η στάθμη του ποταμού πέφτει.
 • Είναι πηγή πόσιμου νερού για 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από 83 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην λεκάνη του Δούναβη.
 • Δίπλα στη Γέφυρα των Αλυσίδων (Βουδαπέστη) στον Δούναβη είναι το Μνημείο για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 45. Χιλιάδες από αυτούς πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, συνεργάτες των Ναζί. Πριν τους εκτελέσουν, τους ανάγκαζαν να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους: τα παπούτσια τους.
 • Ο Δούναβης είναι ο 29ος μεγαλύτερος ποταμός παγκοσμίως.
 • Ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τον βασιλιά των Τριβαλλών Σύρμο και τις βόρειες βαρβαρικές Θρακικές και Ιλλυρικές φυλές, προελαύνοντας από τη Μακεδονία έως το Δούναβη το 336 π.Χ. Αργότερα ο Δούναβης αποτέλεσε μακροχρόνιο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
 • Στη Σερβία ο Δούναβης περνάει από τη πόλη Νόβι Σαντ (Novi Sad). Σε εκείνο το ύψος υπάρχει ένα νησάκι στη μέση του ποταμού, το Koh-chang, το οποίο έχει αξιοποιηθεί από τους ντόπιους. Έχουν τοποθετήσει ξύλινα σπιτάκια με βαρέλια από κάτω για να επιπλέουν όταν φουσκώνει ο ποταμός. Επίσης, έχει 2 μπαράκια στις 2 άκρες του νησιού που εξυπηρετούν τους επισκέπτες που έρχονται για βουτιές ή άραγμα αλλά και για ελεύθερο κάμπινγκ.
 • Ο Δούναβης είναι πλωτός για υπερωκεάνια από τον Εύξεινο Πόντο ως την Ρουμανία, για ποταμόπλοια μέχρι το Κέλχαιμ της Βαυαρίας και για τα μικρότερα πλοία μέχρι το Ουλμ.
 • Οι υγρότοποί του Δούναβη (στη λίστα Ραμσάρ των υγρότοπων διεθνούς σημασίας) συγκεντρώνουν μεγάλα σμήνη αποδημητικών πτηνών, μεταξύ τους τον απειλούμενο με εξαφάνιση Πυγμαίο Κορμοράνο. Το δέλτα φιλοξενεί πάνω από 300 είδη πουλιών κάθε χρόνο.
Μνημείο στη Γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη
Μνημείο στη Γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη
Δοκίμιο που ρέει με τη γλυκύτητα αφήγησης ενός λογοτεχνήματος: ο "Δούναβης" του σημαντικότατου Ιταλού συγγραφέα Κλάουντιο Μάγκρις. Συνιστάται ανεπιφύλακτα !
Δοκίμιο που ρέει με τη γλυκύτητα αφήγησης ενός λογοτεχνήματος: ο "Δούναβης" του σημαντικότατου Ιταλού συγγραφέα Κλάουντιο Μάγκρις. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

 1. Εγώ μεγάλωσα στην Γερμανία στο Ουλμ όπου στις όχθες του Δούναβη έχω αμέτρητες ώρες παιδικού παιχνιδιού και φυσικά θα ήθελα να πάω ξανά σε εκείνο το μέρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *