Δούναβης, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης

Δούναβης, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης

Ο ποταμός Δούναβης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες ταξιδιώτες και είναι πολύ πιθανόν να τον επισκεφτείτε πολλές φορές στη ζωή σας μιας και διασχίζει 10 διαφορετικά κράτη. Είναι ο 2ος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, μετά τον Βόλγα της Ρωσίας, και 1ος μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δούναβης έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουεσίνγκεν, στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας στη συμβολή των ποταμών Μπριγκάχ και Μπρεγκ. Από εκεί διασχίζει 2872 χλμ. με νοτιοανατολική κατεύθυνση και καταλήγει στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) στο δέλτα του μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Το Δέλτα του Δούναβη ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1991, με το 89% της επιφάνειάς του να είναι πλέον προστατευόμενη περιοχή.

Χάρτης με τον Δούναβη και τις χώρες που περνάει
Χάρτης με τον Δούναβη και τις χώρες που περνάει

Το όνομα Ντανούβιους (Dānuvius) είναι λέξη δανεική από τα περσικά, ή κάποια κελτική γλώσσα. Οι Βυζαντινοί τον αποκαλούσαν με την ονομασία “Δάννουβις” ή “Δανούβιος” και “Ίστρος” (στο τελευταίο τμήμα του) ενώ οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν την ονομασία Τούνα. 

Ο Δούναβης και οι χώρες που διασχίζει

 Χώρες% λεκάνης απορροής
🇷🇴Ρουμανία29,00%
🇭🇺Ουγγαρία11,60%
🇷🇸Σερβία10,20%
🇦🇹Αυστρία10,00%
🇩🇪Γερμανία7,00%
🇧🇬Βουλγαρία5,90%
🇸🇰Σλοβακία5,90%
🇭🇷Κροατία4,40%
🇺🇦Ουκρανία3,80%
🇲🇩Μολδαβία1,60%

Οι 4 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που περνάει ο ποταμός Δούναβης

 ΠρωτεύουσαΧώραΠληθυσμός
🇦🇹ΒιέννηΑυστρία1897000
🇸🇰ΜπρατισλάβαΣλοβακία424000
🇭🇺ΒουδαπέστηΟυγγαρία1756000
🇷🇸ΒελιγράδιΣερβία1374000
Ο Δούναβης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη (φωτογραφία: Ioanna Skampoulou)
Δούναβης, Μπρατισλάβα (φωτογραφία: Kostas Nalmpantis)
Χιονισμένη Βουδαπέστη με θέα τον ποταμό Δούναβη (φωτογραφία: Anastasios Thanos)
Χιονισμένη Βουδαπέστη με θέα τον ποταμό Δούναβη (φωτογραφία: Anastasios Thanos)
Δούναβης, θέα απο το Κάστρο Καλεμέγκνταν στο Βελιγράδι. Το σημείο που ο Δούναβης συναντά τον ποταμό Σάβα, τον μεγαλύτερο παραπόταμό του. (φωτογραφία: Katerina Ribitsa)
Δούναβης, θέα απο το Κάστρο Καλεμέγκνταν στο Βελιγράδι. Το σημείο που ο Δούναβης συναντά τον ποταμό Σάβα, τον μεγαλύτερο παραπόταμό του. (φωτογραφία: Katerina Ribitsa)

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Δούναβη

 • Είναι σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Τον συναντάμε σε ελληνικούς θρύλους, ρουμάνικα τραγούδια και 100αδες σύγχρονες νουβέλες.
  • Ο Δούναβης αναφέρεται στον τίτλο του γνωστού βαλς του Αυστριακού συνθέτη Γιόχαν Στράους An der schönen blauen Donau (Στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη).
  • “Τα κύματα του Δούναβη” (Valurile Dunării στα Ρουμάνικα) είναι βαλς από το Ρουμάνο συνθέτη Ίον Ιβανόβιτσι.
  • Ο Γιόε Τσάβινουλ έγραψε μια συμφωνία για τον Δούναβη που ονομάζεται “Ιστορίες του Δούναβη”. 
  • Ο Δούναβης διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το βλέμμα του Οδυσσέα”.
 • Περιβάλλεται από υπέροχες διαδρομές για hiking και ποδηλατάδες.
 • Στον βυθό του βρίσκονται 100αδες γερμανικά πολεμικά πλοία που ήθελαν να αποφύγουν τους Σοβιετικούς κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ορατά καθώς η στάθμη του ποταμού πέφτει.
 • Είναι πηγή πόσιμου νερού για 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από 83 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην λεκάνη του Δούναβη.
 • Δίπλα στη Γέφυρα των Αλυσίδων (Βουδαπέστη) στον Δούναβη είναι το Μνημείο για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 45. Χιλιάδες από αυτούς πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, συνεργάτες των Ναζί. Πριν τους εκτελέσουν, τους ανάγκαζαν να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους: τα παπούτσια τους.
 • Ο Δούναβης είναι ο 29ος μεγαλύτερος ποταμός παγκοσμίως.
 • Ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τον βασιλιά των Τριβαλλών Σύρμο και τις βόρειες βαρβαρικές Θρακικές και Ιλλυρικές φυλές, προελαύνοντας από τη Μακεδονία έως το Δούναβη το 336 π.Χ. Αργότερα ο Δούναβης αποτέλεσε μακροχρόνιο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
 • Στη Σερβία ο Δούναβης περνάει από τη πόλη Νόβι Σαντ (Novi Sad). Σε εκείνο το ύψος υπάρχει ένα νησάκι στη μέση του ποταμού, το Koh-chang, το οποίο έχει αξιοποιηθεί από τους ντόπιους. Έχουν τοποθετήσει ξύλινα σπιτάκια με βαρέλια από κάτω για να επιπλέουν όταν φουσκώνει ο ποταμός. Επίσης, έχει 2 μπαράκια στις 2 άκρες του νησιού που εξυπηρετούν τους επισκέπτες που έρχονται για βουτιές ή άραγμα αλλά και για ελεύθερο κάμπινγκ.
 • Ο Δούναβης είναι πλωτός για υπερωκεάνια από τον Εύξεινο Πόντο ως την Ρουμανία, για ποταμόπλοια μέχρι το Κέλχαιμ της Βαυαρίας και για τα μικρότερα πλοία μέχρι το Ουλμ.
 • Οι υγρότοποί του Δούναβη (στη λίστα Ραμσάρ των υγρότοπων διεθνούς σημασίας) συγκεντρώνουν μεγάλα σμήνη αποδημητικών πτηνών, μεταξύ τους τον απειλούμενο με εξαφάνιση Πυγμαίο Κορμοράνο. Το δέλτα φιλοξενεί πάνω από 300 είδη πουλιών κάθε χρόνο.
Μνημείο στη Γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη
Μνημείο στη Γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη
Δοκίμιο που ρέει με τη γλυκύτητα αφήγησης ενός λογοτεχνήματος: ο "Δούναβης" του σημαντικότατου Ιταλού συγγραφέα Κλάουντιο Μάγκρις. Συνιστάται ανεπιφύλακτα !
Δοκίμιο που ρέει με τη γλυκύτητα αφήγησης ενός λογοτεχνήματος: ο "Δούναβης" του σημαντικότατου Ιταλού συγγραφέα Κλάουντιο Μάγκρις. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις