Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 13 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο Βελιγράδι

Το Βελιγράδι είναι έδρα πολλών διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλοξενεί μερικά σημαντικά μουσεία και έχει μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, η οποία έχει ποικίλα στοιχεία.
Τα 13 καλύτερα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο Βελιγράδι

Το Βελιγράδι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διασχίζει ο Δούναβης. Στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα της Σερβίας είναι χτισμένη στο σημείο που συναντώνται οι ποταμοί Δούναβης και Σάβος (ή και Σάβας) και αποτελούσε την πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας μέχρι την διάλυσή της το 2006.

Είναι η έδρα πολλών διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (FEST) και το Φεστιβάλ Θεάτρου, φιλοξενεί μερικά σημαντικά μουσεία και έχει μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, η οποία έχει ποικίλα στοιχεία.

Αν το Βελιγράδι δεν βρίσκεται στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που θέλετε να επισκεφθείτε, μελετήστε τη λίστα με τα καλύτερα αξιοθέατα και μπορεί να αλλάξετε γνώμη.

Πού να μείνετε για να είστε κοντά στα αξιοθέατα στο Βελιγράδι

Το Stari Grad (Παλιά Πόλη) είναι η ιδανική περιοχή για διαμονή στο Βελιγράδι, αφού βρίσκεται κοντά στα αξιοθέατα της πόλης και στα καλύτερα εστιατόρια και καφέ. Ως η πιο δημοφιλής περιοχή στην πόλη, έχει μια καλή προσφορά ξενοδοχείων και καταλυμάτων και φυσικά μία δραστήρια νυχτερινή ζωή. Το κόστος διαμονής είναι λίγο πιο ανεβασμένο σε αυτή την περιοχή, αλλά αν φροντίσετε να κάνετε κράτηση εγκαίρως θα βρείτε σίγουρα κάτι που να σας καλύπτει.

Καταλύματα κοντά στα αξιοθέατα στο Βελιγράδι

1. Εθνικό Μουσείο της Σερβίας

Εθνικό Μουσείο της Σερβίας (Narodni muzej Srbije
Εθνικό Μουσείο της Σερβίας / Narodni muzej Srbije (πηγή:wikpedia)

To Εθνικό Μουσείο της Σερβίας (Narodni muzej Srbije) βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Δημοκρατίας και αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο μουσείο στη χώρα. Ιδρύθηκε το 1844 και από όταν έχει ανοίξει τα εκθέματά του έχουν ξεπεράσει τα 400.000. Αποτελείται από 34 εκθέσεις, με θέματα αρχαιολογικά, νομισματικά, μεσαιωνικά, τέχνης κ.α. και φιλοξενεί έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως Μονέ, Βαν Γκογκ, Μπος, Τιτσιάνο.

2. Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου

Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου
Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου (πηγή:wikipedia)

To Eθνικό Θέατρο βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Stari Grad (Παλιά Πόλη) στο Βελιγράδι. Χτίστηκε το 1868 με πρωτοβουλία του Πρίγκιπα Μιχαήλ και η ίδρυσή του ήταν καθοριστική για τη δημιουργία της Πλατείας Δημοκρατίας. Δυστυχώς ο πρίγκιπας δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένη την κατασκευή. Το Θέατρο διαθέτει δύο αίθουσες για παραστάσεις, την Κυρίως Σκηνή που έχει 3 επίπεδα με 219 θέσεις και 3 μπαλκόνια και τη Σκηνή Rasa Plaovic που έχει 281 θέσεις και κανένα μπαλκόνι. Αν σας ενδιαφέρει να δείτε κάποια παράσταση δείτε το πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

3. Nikola Tesla Museum

Μουσείο Nikola Tesla
Μουσείο Nikola Tesla (πηγή:wikipedia)

Το Μουσείο Νίκολα Τέσλα βρίσκεται στο κέντρο του Βελιγραδίο και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Σερβοαμερικανού εφευρέτη. Στο μουσείο επίσης υπάρχει μία επιχρυσωμένη τεφροδόχος με τις στάχτες του Τέσλα. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται περισσότερα από πρωτότυπα έγγραφα, βιβλία, περιοδικά, φωτογραφίες, όργανα, συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία όπως φαντάζεστε δεν εκτείθενται όλα. Το κτήριο που στεγάζεται το μουσείο είναι μια βίλα που χρονολογείται από το 1927 και χρησιμοποιήθηκε ως Μουσείο Τέσλα από το 1952.

4. Πύργος Avala

Πύργος Avala
Πύργος Avala (πηγή:wikipedia)

Ο Πύργος Avala είναι ένας πύργος τηλεπικοινωνιών που βρίσκεται στο όρος Άβαλα (έχει ύψος 511 μέτρα στα νοτιοανατολικά της πόλης). Ο Πύργος αρχικά κατασκευάστηκε το 1965 αλλά καταστράφηκε το 1999 από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Στόχος του βομβαρδισμού ήταν η διακοπή εκπομπής της Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας και χτυπώντας το ένα από τα τρία πόδια του ο πύργος κατέρρευσε. Ο νέος πύργος ολοκληρώθηκε το 2010 και πλεόν αποτελεί τον ψηλότερο πύργο στα Βαλκάνια, με ύψος 206 μέτρα.

5. Gardos Tower (Millennium Tower)

Gardos Tower / Millennium Tower
Gardos Tower / Millennium Tower (πηγή:wikipedia)

To Gardos Tower (Πύργος Γάρδου) ή αλλιώς Millennium Tower (Πύργος Χιλιετίας) είναι ένας πύργος που κατασκευάστηκε το 1896 και η ονομασία του ως Πύργος Χιλιετίας οφείλεται στο ότι χτίστηκε για να γιορτάσει τα χίλια χρόνια εγκατάσταση της Ουγγαρίας στην Παννονική πεδιάδα. Ουσιαστικά ολόκληρο το έργο περιλάμβανε επτά μνημεία τα οποία βρίσκονταν σε άλλες πόλεις. Είναι κατασκευασμένος από ψαμμίτη και έχει ύψος 36 μέτρα και διάμετρο 18 μέτρα (που στην πραγματικότητα εσωτερικά είναι μόνο 6 μέτρα).

6. Σπίτι των Λουλουδιών

Ο τάφος του Josip Broz Tito στο Σπίτι των Λουλουδιών
Ο τάφος του Josip Broz Tito στο Σπίτι των Λουλουδιών (πηγή:wikipedia)

Το Σπίτι των Λουλουδιών βρίσκεται στο Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας στο Βελιγράδι. Ουσιαστικά είναι το μαυσωλείο του Josip Broz Tito και της γυναίκας του, που ήταν ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιογκοσλαβίας. Το όνομά του οφείλεται στο μεγάλο αριθμό λουλουδιών που περιέβαλλαν τον τάφο. Πλέον τα λουλούδια έχουν αφαιρεθεί και αντικατασταθεί από βράχους.

7. Ναός Αγίου Μάρκου (Crkva Svetog Marka)

Ναός Αγίου Μάρκου / Crkva Svetog Marka (πηγή:wikipedia)

Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Crkva Svetog Marka) είναι μία σέρβικη ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στο πάρκο Tasmajdan στο Βελιγράδι. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελιστή Μάρκο και χρονολογείται από το 1940 και ουσιαστικά χτίστηκε στη θέση μια άλλης εκκλησίας του 1835, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού στις αρχές του 20ου αιώνα. Τη νέα εκκλησία σχεδίασαν οι αδερφοί αρχιτέκτονες Petar και Branko Krstic. Έχει ύψος 60 μέτρων (χωρίς τον σταυρό στην κορυφή) και έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και 150 μουσικούς.

8. Καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα

Καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα
Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα (πηγή:wikipedia)

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα είναι ορθόδοξη εκκλησία στο Βελιγράδι. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1895 και ολοκληρώθηκε το 1935. Χτίστηκε στο σημείο που εικάζεται ότι βρισκόταν ο τάφος του Αγίου Σάββα, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η αρχιτεκτονική του ναού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά θυμίζει την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Έχει 4 καμπαναριά με 49 καμπάνες και στο εσωτερικό υπάρχουν ψηφιδωτά – μάλιστα το ένα θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου.

9. Ada Ciganlija

Ada Ciganlija και η Λίμνη Sava
Ada Ciganlija και η Λίμνη Sava (πηγή:wikipedia)

Το Ada Ciganlija ήταν ένα νησί του ποταμού Σάβα, που μετατράπηκε σε τεχνητή χερσόνησο. Πρόκειται για την “Θάλασσα του Βελιγραδίου”, που γεμίζει με κόσμο – ο αριθμός μπορεί να ξεπερνάει τους 100.000 επισκέπτες τη μέρα – μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει του 20 βαθμούς Κελσίου. Το τοπίο είναι δασώδες και μπορεί να δείτε ακόμα και ζώα της φύσης. Τριγύρω έχει μπαρ, καφέ και εστιατόρια για απόλυτη χαλάρωση καθώς και διάφορες δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, τένις, ράγκμπι κ.α.

10. Οδός Knez Mihailova

Οδός Knez Mihailova
Ο δρόμος Knez Mihailova στο Βελιγράδι (πηγή:wikipedia)

Η Οδός Knez Mihailova είναι ένα από τους ομορφότερους δρόμους στο Βελιγράδι. Πρόκειται για έναν πεζοδρομημένο δρόμο, ο οποίος προστατεύεται ως ένα από τους παλαιότερους δρόμους. Το όνομα προέρχεται από τον Πρίγκιπα της Σερβίας, Mihailo Obrenovic III. Στο δρόμο αυτόν θα δείτε παλιά αρχοντικά και κτήρια του 1870. 

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα κτήρια είναι το Srpska Kruna Hotel, το σπίτι του Marko Stojanovic, το κτήριο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών κ.α. Είναι το ιδανικό μέρος για μια ρομαντική βόλτα το απόγευμα και ίσως το πιο γοητευτικό σημείο τα Χριστούγεννα στο Βελιγράδι.

11. Δρόμος/Συνοικία Skadarlija

Δρόμος/Συνοικία Skadarska
Δρόμος/Συνοικία Skadarska (πηγή:wikipedia)

Άλλος ένας γνωστός δρόμος στο κέντρο του Βελιγραδίου είναι η οδός Skadarlija. Πρόκειται για έναν δρόμο με vintage στοιχεία. Ανήκει στο δήμο της Παλιάς Πόλης και είναι γνωστή ως η μποέμικη συνοικία του Βελιγραδίου, θυμίζοντας αρκετά τη Μονμάρτη του Παρισιού, που στο παρελθόν φιλοξενούσε ποιητές και ακαδημαϊκούς. Η περιοχή προστατεύεται ως μία πολιτιστική-ιστορική ενότητα και αποτελεί ένα διάσημο αξιοθέατο της πόλης. Είναι γεμάτος από εστιατόρια, καφέ και μπαρ και σας συνιστώ να κάνετε μια στάση για φαγητό ή ποτό.

12. Φρούριο Βελιγραδίου (Belgrade Fortress)

Το Φρούριο του Βελιγραδίου όπως φαίνεται από τον ποταμό
Το Φρούριο του Βελιγραδίου όπως φαίνεται από τον ποταμό (πηγή:wikipedia)

Η περιοχή που βρίσκεται χτισμένο το Βελιγράδι κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή, καθώς η συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη αποτελούσε ένα κομβικό σημείο άμυνας. Κατοικήθηκε από Κέλτες, Ρωμαίους, Ούνοι και Γότθοι. Οι Ρωμαίοι έχτισαν αρχικά ένα παλάτι, ενώ περί τον 15ο αιώνα ένας Σέρβος ηγέτες συνέβαλε στην ενίσχυση των οχυρώσεων. Το φρούριο, το οποίο βρίσκεται στο Stari Grad, διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και αποτελείται από την παλιά ακρόπολη και το πάρκο Kalemegdan. Έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτισμού Εξαιρετικής Σημασίας από το 1979 και αποτελεί το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο του Βελιγραδίου. Έχει δωρεάν είσοδο και υπολογίζεται ότι δέχεται περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

13. Zemun

Το Zemun όπως φαίνεται από τον πύργο Gardoš στο Βελιγράδι
Το Zemun όπως φαίνεται από τον πύργο Gardoš στο Βελιγράδι (πηγή:wikipedia)

Το Zemun δεν είναι ακριβώς ένα αξιοθέατο έτσι όπως το φαντάζεστε. Πρόκειται για μια μικρή πόλη μέσα σε μια πόλη. Ουσιαστικά το Zemun ήταν μία παραδουνάβια πόλη της Σερβίας που σήμερα αποτελούν έναν από τους 17 δήμους της σημερινής πόλης του Βελιγραδίου, παρόλο που στην ιστορία υπήρξε ανεξάρτητη. Η πρώτη αναφορά της πόλης ήταν με το όνομα Taurunum και κατοικούνταν αρχικά από Κέλτες και ύστερα από Ρωμαίους. Η επόμενη ονομασία της Mallevila, ήταν από τους Φράγκους.

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.