Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 13 κορυφαία αξιοθέατα στη Μπρατισλάβα που πρέπει να δείτε

Ανακαλύψτε τα καλύτερα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, που θα σας κάνουν να την λατρέψετε!
axiotheatabratislava

Η Μπρατισλάβα είναι μια από τις πόλεις εκείνες που δεν μπαίνουν μάλλον πρώτες στις λίστες ταξιδιών. Άδικα όμως γιατί πρόκειται για μια παραμυθένια πόλη γεμάτη με κάστρα και παλάτια, με τον υπέροχο Δούναβη να την διατρέχει και να δίνει μια αίσθηση ηρεμίας. 

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι είναι μια οικονομική πόλη σε σχέση με άλλες φημισμένες πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης. Ακόμη είναι ιδανική για ταξίδια τριημέρου λόγω της μικρής απόστασης από την Ελλάδα αλλά και των οικονομικών εισιτηρίων που μπορείτε να βρείτε ειδικά με εταιρίες low cost.

Σημειώστε ότι η Μπρατισλάβα δεν διαθέτει μετρό μόνο λεωφορεία και τραμ, όμως είναι μια σχετικά μικρή πόλη και είναι πολύ εύκολο να την περπατήσετε και να εξοικειωθείτε σε λίγες μέρες.

👉Με την Bratislava Card μπορείτε να έχετε δωρεάν είσοδο στα ΜΜΜ και σε αξιοθέατα και σημαντικές εκπτώσεις σε πολλά άλλα.

Παρακάτω μαζέψαμε τα 13 καλύτερα σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε στο επόμενο ταξίδι σας στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

1. Καθεδρικός Ναός

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου

Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης κάτω από το Κάστρο βρίσκεται ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός της πόλης.  Είναι ο μεγαλύτερος ναός στη Μπρατισλάβα και από τους παλιότερους και στο σημείο εκείνο προυπήρχε ένας ναός από τον 13ο αιώνα.

Για πάρα πολλά χρόνια μέχρι τον 19ο αιώνα στο ναό αυτό γινόταν η τελετή στέψης των βασιλιάδων της Ουγγαρίας. Στέφθηκαν εκεί συνολικά δέκα βασιλιάδες και μία βασίλισα (!) και σήμερα γίνεται μια φορά το χρόνο αναπαράσταση των τελετών στέψης κάθε Σεπτέμβριο. Στην κορυφή του 85 μέτρων καμπαναριού βρίσκεται ένα αντίγραφο της κορώνας του βασιλιά.

2. Το Κάστρο της Μπρατισλάβα

Το Κάστρο της Μπρατισλάβα
Το Κάστρο της Μπρατισλάβα

Η πιο χαρακτηριστική εικόνα της πόλης μαζί με τον Καθεδρικό είναι το Κάστρο της πόλης σε ένα λόφο πάνω από το ιστορικό κέντρο. Είναι το ορόσημο της πόλης και η περιοχή που είναι χτισμένο κατοικείται από την αρχαιότητα. 

Το σημερινό κάστρο κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα αλλά πολλές φορές ανακατασκευάστηκε σε διάφορα στυλ μέσα στους αιώνες. Στις εγκαταστάσεις του Κάστρου θα δείτε και τους γαλλικούς μπαρόκ κήπους αλλά και το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας που στεγάζεται σε ένα κτίριο μπαρόκ του 18ου αιώνα.

3. Η Πύλη του Μιχαήλ και ο Πύργος

Η Πύλη του Μιχαήλ
Ο Πύργος του Μιχαήλ

Η Πύλη του Μιχαήλ είναι η μόνη από τις 4 πύλες της οχύρωσης της παλιάς πόλης που έχει διασωθεί. Κατασκευάστηκε γύρω στον 14ο αιώνα και πήρε το όνομα της από την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ που βρισκόταν κάποτε στο σημείο αυτό.

Ανεβείτε στον Πύργο των 51 μέτρων από πάνω για την υπέροχη θέα στην πόλη και στο Κάστρο. Μέσα θα βρείτε και την Έκθεση Όπλων, μέρος του μουσείου της πόλης της Μπρατισλάβα. Στην κορυφή του πύργου υπάρχει το χρυσό άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ που τοποθετήθηκε εκεί τον 180 αιώνα ότανα αναστηλώθηκε ο πύργος.

Κάντε μια σύντομη ξενάγηση με τα πόδια στην πόλη περνώντας και από την πύλη και ακούστε τους τοπικούς μύθους και θρύλους .

👉 Στο δρόμο κάτω από την πύλη υπάρχει ένα μεταλλικό σημάδι που δείχνει το “σημείο μηδέν” με την απόσταση από άλλες 29 πρωτεύουσες της Ευρώπης. Επίσης θα δείτε μικρές κορώνες  στο δρόμο που ορίζουν τη διαδρομή που ακολουθούσε η πομπή της βασιλικής στέψης.

4. Μνημείο πεσόντων Slavín

Το μνημείο πεσόντων Slavin
Το μνημείο πεσόντων Slavin

Το μνημείο Slavin βρίσκεται σε έναν λόφο πάνω από την πόλη και γύρω του υπάρχει ένα καταπράσινο κοιμητήριο. Φτιάχτηκε προς τιμήν των 7.000 σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την πόλη από τους Γερμανούς κατά το τέλος του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μνημείο θα δείτε ένα κτίριο με έναν ψηλό οβελίσκο 42 μέτρων στην κορυφή του οποίου είναι το άγαλμα ενός στρατιώτη με μία σημαία. Από το λόφο έχετε και μια υπέροχη θέα στην πόλη και μπορείτε να δείτε και αγάλματα Σλοβάκων καλλιτεχνών διάσπαρτα στο χώρο.

5. Η Μπλε Εκκλησία

Ο μπλε ναός της Αγίας Ελισάβετ
Ο μπλε ναός της Αγίας Ελισάβετ

Η εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Μπλε Εκκλησία λόγω αυτού του έντονου και χαρακτηριστικού μπλε χρώματος στο οποίο βάφτηκε και σίγουρα δεν μένει απαρατήρητη.

Κατασκευάστηκε το 1909 σε art nouveau στυλ , βαμμένη με πιο “ήσυχα” χρώματα αρχικά αλλά σιγά σιγά απέκτησε αυτό το έντονο χρώμα που την έκανε δημοφιλή και είναι πλέον ένα από τα σίγουρα σημεία επίσκεψης για όποιον έρχεται στην πόλη.

6. Κάστρο Devin

Τα ερείπια του Κάστρου Devin
Τα ερείπια του Κάστρου Devin

Σε απόσταση περίπου 20 λεπτών από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το κάστρο Devin από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Βρίσκεται πάνω σε έναν βραχώδη λόφο στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία εκει που συναντιούνται οι ποταμοί Δούναβης και Μοράβας.

Το κάστρο καταστράφηκε κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους και έκτοτε έμειναν μόνο τα ερείπιά του. Γίνονται όμως εργασίες για την αποκατάσταση και συντήρηση του και μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους του κάστρου και να φτάσετε μέχρι τον Πύργο που στέκει μόνος του πάνω από τον ποταμό. Η είσοδος με τη Bratislava Card είναι δωρεάν.

😮fun fact: Η Μπρατισλάβα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έχει σύνορα με δύο χώρες, την Αυστρία και την Ουγγαρια!

7. Παλάτι του Αρχιεπισκόπου

Το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου
Το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου

Το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι από τα πιο όμορφα κλασσικιστικά κτίρια στη Σλοβακία. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα για τον Αρχιεπίσκοπο και σήμερα χρησιμοποιείται από τον Δήμαρχο της πόλης.

Το πιο γνωστό και σημαντικό σημείο του είναι η Αίθουσα με τους Καθρέφτες, ένας υπερπολυτελής χώρος, όπου υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης το 1805 ανάμεσα σε Γάλλους και Αυστριακούς. Ξεχωρίζει επίσης η συλλογή από βρετανικές ταπετσαρίες του 17ου αιώνα  που ανακαλύφθηκαν το 1903. 

8. Άγαλμα Čumil

Ο Čumil που κρυφοκοιτάζει
Ο Čumil που κρυφοκοιτάζει

Στην πόλη της Μπρατισλάβα θα συναντήσετε πολλά ενδιαφέροντα αγάλματα σε διάφορα σημεία. Αυτό όμως που είναι το πιο γνωστό είναι ο Čumil.

Βρίσκεται στην οδό Panska και Rybarska brana και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αγάλματα της πόλης. Φτιάχτηκε το 1997 και φαίνεται σαν ένας εργάτης που βγαίνει από έναν υπόνομο και παρατηρεί  αράζοντας τους περαστικούς. Μία άλλη ερμηνεία βέβαια πιο αμφιλεγόμενη είναι πως κοιτάει πονηρά κάτω από τις φούστες…

👉 Ο Čumil βέβαια έχει προκαλέσει και μερικά ατυχήματα αφού δεν τον είδαν κάποιοι οδηγοί , αλλά και αρκετοί περαστικοί έχουν σκοντάψει πάνω του. Επομένως περπατήστε προσεκτικά μην σκοντάψετε πάνω σε κάποιο περίεργο άγαλμα…

9. Παλιό Δημαρχείο / Μουσείο της πόλης της Μπρατισλάβα

Ο πύργος στο Παλιό δημαρχείο της Μπρατισλάβα
Ο πύργος στο Παλιό δημαρχείο της Μπρατισλάβα

Στο κέντρο του ιστορικού κέντρου βρίσκεται και το ιδιόρρυθμο Παλιό δημαρχείο της πόλης. Το παράξενο με αυτό το δημαρχείο είναι πως σε ένα μόνο κτίριο συνδυάζονται διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, το γοτθικό, το μπαρόκ και το αναγεννησιακό.

Στο παλιό δημαρχείο στεγάζεται το πιο παλιό μουσείο της πόλης, το Μουσείο της πόλης της Μπρατισλάβα που ιδρύθηκε το 1868 και εκεί μπορείτε να δείτε την πορεία της πόλης ιστορικά. Στον κήπο του το καλοκαίρι φιλοξενούνται συναυλίες.Μπορείτε να ανεβείτε επίσης στον πύργο με το ρολόι απο όπου θα έχετε πανοραμική θέα της πόλης με το Κάστρο και τον Καθεδρικό ναό στο βάθος.

10. Μουσείο Τέχνης Danubiana

Το Μουσείο Danubiana από ψηλά (φωτογραφία: wikipedia)
Το Μουσείο Danubiana από ψηλά (φωτογραφία: wikipedia)

 Το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης Danubiana (Danubiana Meulensteen) βρίσκεται 20χλμ έξω από το κέντρο σε μια χερσόνησο μέσα στο Δούναβη.

Άνοιξε στο κοινό το 2000 και είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μουσεία μοντέρνας τέχνης λόγω και της τοποθεσίας του. Γύρω από το κτίριο στους κήπους θα δείτε μια υπέροχη έκθεση με γλυπτά και από την οροφή του κτιρίου θα θαυμάσετε τη φύση που υπάρχει γύρω απο το μουσείο στο συνοριακό αυτό σημείο με την Αυστρία και την Ουγγαρία. 

Για να φτάσετε εδώ τα Σαββατοκύριακα μπορείτε  εκτός απο το λεωφορείο, να επιβιβαστείτε και σε καραβάκια που αναχωρούν από την πόλη τους μήνες από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

11. Παλάτι Grassalkovich

Παλάτι Grassalkovich (φωτογραφία: wikipedia)
Παλάτι Grassalkovich (φωτογραφία: wikipedia)

Το παλάτι Grassalkovich φτιάχτηκε τον 18ο αιώνα ως καλοκαιρινό ανάκτορο για τον συμβουλάτορα της Αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας τον κόμη Anton Grassalkovich. Με τον καιρό το παλάτι έγινε το επίκεντρο των κοινωνικών εκδηλώσεων των αριστοκρατών και των βασιλιάδων.

Σήμερα είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Σλοβακίας και δεν είναι επισκέψιμο παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε τους πρώην μπαρόκ κήπους του παλατιού που έχουν μετατραπεί σε πάρκο και να δείτε τη συλλογή των αγαλμάτων και τα συντριβάνια.

12. Πύργος UFO

Η γέφυρα "UFO" το βράδυ
Η γέφυρα "UFO" το βράδυ

Πάνω από τη γέφυρα SNP στον Δούναβη ξεχωρίζει ο πύργος με το σχήμα πιάτου που δικαίως έχει ονομαστεί UFO. Είναι από τα πιο διάσημα κτίρια στη Μπρατισλάβα και βρίσκεται σε ύψος 95 μέτρων.

Μπορείτε να ανεβείτε στην οροφή του κτιρίου στον πύργο για να βγάλετε τέλειες πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης και να δείτε με τα κυάλια όλα τα μνημεία της γύρω περιοχής. Μετά βέβαια μπορείτε και να επισκεφθείτε το εστιατόριο που βρίσκεται εκεί και να απολαύσετε την τοπική κουζίνα με το Δούναβη στα πόδια σας.

13. Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβακίας

Η Εθνική Πινακοθήκη (φωτογραφία : wikipedia)
Η Εθνική Πινακοθήκη (φωτογραφία : wikipedia)

Η Εθνική Πινακοθήκη (SNG) που ιδρύθηκε το 1948 βρίσκεται στην παλιά πόλη και στεγάζεται στο παλάτι Esterházy και στο πρώην αστυνομικό κτίριο στην όχθη του Δούναβη και είναι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς τέχνης στη χώρα.

Στις εκθέσεις θα δείτε πάνω από 50.000 έργα τέχνης με κύρια έμφαση σε Σλοβάκους καλλιτέχνες αλλά και με άλλα ευρωπαικά έργα. Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τη συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης. Στην Εθνική Πινακοθήκη ανήκει ένα δίκτυο μουσείων σε όλη τη χώρα . Η γενική είσοδος κοστίζει 9€ και με την κάρτα της πόλης έχετε 50% έκπτωση.

Πού να μείνετε κοντά στα αξιοθέατα της Μπρατισλάβα

Η καλύτερη περιοχή για να μείνετε κοντά στα βασικά αξιοθέατα της πόλης είναι το ιστορικό κέντρο όπου έχετε και τις περισσότερες επιλογές σε καταλύματα.

  • (€€) Park Inn Danube by Radisson Bratislava : Ξενοδοχείο 4 αστέρων δίπλα στο Δούναβη και με θέα στον πύργο UFO, 4′ από τον Καθεδρικό ναό με αρκετά οικονομικές τιμές.
  • (€€) SKARITZ Hotel & Residence : Στο κέντρο της ιστορικής πόλης στον πεζόδρομο δίπλα στην πύλη του Μιχαήλ αυτό το 4αστερο ξενοδοχείο είναι ιδανικό σημείο για να εξερευνήσετε τα μνημεία και τα αξιοθέατα.
  • (€) City Center Best Place Apartments : Μοντέρνα άνετα διαμερίσματα με κουζίνα, ιδανικά και για οικογένειες 5′ από το Παλιό Δημαρχείο.
Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.