Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

13 ενδιαφέροντα πράγματα για την Ρουμανία που ίσως δεν γνωρίζατε

Η ονομασία της χώρας προέρχεται από το Λατινικό romanus, που σημαίνει «πολίτης της Ρώμης». Η πρώτη γνωστή χρήση της ονομασίας βεβαιώνεται το 16ο αιώνα από Ιταλούς ανθρωπιστές που ταξίδευαν στην Τρανσυλβανία, τη Μολδαβία και τη Βλαχία.
13 ενδιαφέροντα πράγματα για την Ρουμανία που ίσως δεν γνωρίζατε

Η ονομασία της χώρας προέρχεται από το Λατινικό romanus, που σημαίνει «πολίτης της Ρώμης». Η πρώτη γνωστή χρήση της ονομασίας βεβαιώνεται το 16ο αιώνα από Ιταλούς ανθρωπιστές που ταξίδευαν στην Τρανσυλβανία, τη Μολδαβία και τη Βλαχία.

Γεωγραφικά, η Ρουμανία βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που θα ήθελα να σταθούμε. Η Ρουμανία βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ του Ισημερινού και του Βόρειου Πόλου. Επίσης, βρίσκεται σε ίση απόσταση από το δυτικότερο τμήμα της Ευρώπης – την ακτή του Ατλαντικού δηλαδή – και το πιο ανατολικό τμήμα – τα Ουράλια Όρη.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Η Ρουμανία συνορεύει με τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, και τη Σερβία, ενώ επίσης βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα στο νοτιοανατολικό τμήμα της. Έχει έκταση 238.391 τ.χλμ.
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Η Ρουμανία συνορεύει με τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, και τη Σερβία, ενώ επίσης βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα στο νοτιοανατολικό τμήμα της. Έχει έκταση 238.391 τ.χλμ.

Ακολουθούν 13 άκρως ενδιαφέροντα πραγματάκια για την Ρουμανία:

Στην Ρουμανία βρίσκεται η υψηλότερη ξύλινη εκκλησία της Ευρώπης

Όλες οι εκκλησίες στη Ρουμανία είναι αξιοσημείωτες. Στα βόρεια της χώρας, στο χωριό Săpânța-Peri, μπορείτε να βρείτε μια ιδιαίτερη εκκλησία κατασκευασμένη εξολοκλήρου από ξύλο -η οποία τυχαίνει να είναι και η ψηλότερη ξύλινη εκκλησία στην Ευρώπη (καθώς και το 2ο ψηλότερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη). Έχει συνολικό ύψος 78 μέτρα και ο σταυρός στην κορυφή της ξεπερνάει τα 7 μέτρα.

Και μιας και μιλάμε για εκκλησίες, η Μαύρη Εκκλησία του Μπράσοφ είναι μοναδική στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς είναι η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία μεταξύ Βιέννης και Κωνσταντινούπολης. Μερικώς καταστράφηκε από τη φωτιά το 1689, οι τοίχοι της εκκλησίας σκοτείνιασαν και έτσι η εκκλησία πήρε το όνομά της. Στο εσωτερικό της, μπορείτε να θαυμάσετε ένα υπέροχο όργανο Bucholz και τη μεγαλύτερη συλλογή ανατολίτικων χαλιών στην Ευρώπη.

Πίσω στo Sapanta πάλι. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα νεκροταφεία είναι θλιβερά και άβολα μέρη για επίσκεψη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με το “Ευτυχισμένο Νεκροταφείο“. Οι ταφόπλακες σε αυτό το νεκροταφείο έχουν μια αίσθηση ευθυμίας και όχι θλίψης. Είναι συνήθως σκαλισμένες από ξύλο και πολύχρωμες με μία ζωγραφισμένη εικόνα του νεκρού και έναν αστείο επιτάφιο, όπως αυτός για παράδειγμα: «Εδώ ξεκουράζομαι. Στέφαν με λένε. Όσο ζούσα, μου άρεσε να πίνω».

Αυτή η χαρούμενη στάση απέναντι στο θάνατο προέρχεται από τους Δάκες, προγόνους της Ρουμανίας, οι οποίοι πίστευαν ότι ο θάνατος ήταν μόνο ένα πέρασμα σε μια καλύτερη ζωή.

To Ευτυχισμένο Νεκροταφείο
To Ευτυχισμένο Νεκροταφείο

...όπως και το πιο βαρύ κτίριο του κόσμου

Το τεράστιο παλάτι του Κοινοβουλίου του Βουκουρεστίου, που ξεκίνησε η κατασκευή του τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Νικολάε Τσαουσέσκου και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 1997 (επτά χρόνια μετά το θάνατό του), έχει μήκος 240 μέτρα, πλάτος 270 μέτρα, ύψος 86 μέτρα (12 ορόφους) και κόστισε το αστρονομικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Περίπου 100.000 άνθρωποι εργάστηκαν για την ανέγερσή του – εκατοντάδες από τους οποίους πιστεύεται ότι χάθηκαν. Διαθέτει 1.100 δωμάτια (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άδεια) και ο ετήσιος λογαριασμός θέρμανσης ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ισοδύναμος με αυτόν μιας μικρής πόλης. Υπάρχουν οκτώ υπόγεια επίπεδα, καθώς και ένα πυρηνικό καταφύγιο που συνδέεται με άλλα κυβερνητικά κτίρια με σήραγγες 20 χιλιομέτρων.

Το παλάτι έχει ακόμα μια διάκριση: Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο πίσω από το αμερικάνικο Πεντάγωνο.

Το Παλάτι της Βουλής (πρώην Παλάτι του Λαού), Βουκουρέστι - Ρουμανία. (πηγή: wikipedia)
Το Παλάτι της Βουλής (πρώην Παλάτι του Λαού), Βουκουρέστι - Ρουμανία. (πηγή: wikipedia)

Εδώ βρίσκεται και ο πιο όμορφος δρόμος του κόσμου

Για όσους απολαμβάνουν ένα καλό οδικό ταξίδι, δεν πρέπει να χάσετε τον αυτοκινητόδρομο Transfagarasan, που σύμφωνα με τον Jeremy Clarkson του Top Gear είναι ένας από τους πιο όμορφους δρόμους στον κόσμο. Ο δρόμος σχεδιάστηκε αρχικά από τον Νικολάε Τσαουσέσκου ως τρόπος διαφυγής σε περίπτωση σοβιετικής εισβολής. Η ιστορία του δρόμου έχει τρομερό ενδιαφέρον και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Πανοραμική όψη του Transfăgărășan (Τρανσφαγκάρασαν)
Πανοραμική όψη του Transfăgărășan (Τρανσφαγκάρασαν)

Σαρλότα: ένα τέλειο κυκλικό χωριό

Μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από την Τιμισοάρα βρίσκεται το μοναδικό κυκλικό χωριό στη Ρουμανία: το Σαρλότενμπουργκ (ή Σαρλότα). Το χωριό χτίστηκε από Γερμανούς εποίκους στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, σύμφωνα με το πρότυπο του Roundlings στη Γερμανία.

Σαρλότα

Τα σπίτια είναι χτισμένα με ακτινωτό τρόπο γύρω από μια πλατεία, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, το τέλεια στρογγυλό σχήμα του είναι εμφανές μόνο από ψηλά.

Οι Ρουμάνοι λατρεύουν το αλκοόλ

Η Ρουμανία είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, πίσω από τέσσερα ακόμη κράτη της Ανατολικής Ευρώπης: τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία και τη Λιθουανία. Ο μέσος Ρουμάνος καταναλώνει 14,4 λίτρα καθαρού αλκοόλ κάθε χρόνο, έναντι 11,6 λίτρων των Βρετανών.

Η χώρα βρίσκεται στην 16η θέση όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού (δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο) και 10η για μπύρα.

Το πραγματικό σπίτι του Μπόρατ

Στην ταινία του Σάσα Μπάρον Κοέν, η σκηνή που υποτίθεται ότι δείχνει την πατρίδα του Μπόρατ στο Καζακστάν γυρίστηκε στο χωριό Γκλοντ της Ρουμανίας.

Στην λίστα με τις ταινίες που γυρίστηκαν στη Ρουμανία συναντάμε το Cold Mountain και το Anaconda III με πρωταγωνιστή τον David -Some people stand in the darkness- Hasselhoff.

Στο Βουκουρέστι θα βρείτε και ένα από τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο

Το Cărturești Carusel άνοιξε το 2015 σε ένα ανακαινισμένο κτήριο του 19ου αιώνα. Περιέχει περισσότερα από 10.000 βιβλία, 5.000 άλμπουμ και DVD και ένα μπιστρό στον τελευταίο όροφο.

Η μεγαλύτερη σημαία του κόσμου

Μια σημαία πέντε τόνων με διαστάσεις 349 μέτρα επί 227 μέτρα φτιαγμένη από 44 μίλια νήματος, ξεδιπλώθηκε στη Ρουμανία το 2013. Η χαρά των απανταχού βεξιλολόγων.

H σημαία της Ρουμανίας σε διαστάσεις 349μ. x 227μ. (πηγή: BBC)
H σημαία της Ρουμανίας σε διαστάσεις 349μ. x 227μ. (πηγή: BBC)

Η Ρουμανία διαθέτει το καλύτερα διατηρημένο δέλτα στην Ευρώπη

Διασχίζοντας τα νότια της Ρουμανίας, ο Δούναβης σχηματίζει ένα υπέροχο δέλτα πριν χυθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Το Δέλτα του Δούναβη φιλοξενεί 23 φυσικά οικοσυστήματα και από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο φιλοξενεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών που ζουν στα κανάλια και τις λίμνες του δέλτα. Γνωρίζετε από ποιες χώρες περνάει ο Δούναβης;

Υπάρχει μια ρουμανική έκδοση του όρους Rushmore στον ποταμό Δούναβη

Σκαλισμένο στη βραχώδη όχθη του ποταμού Δούναβη, κοντά στην πόλη Όρσοβα, βρίσκεται το ψηλότερο γλυπτό σε βράχο στην Ευρώπη. Είναι το άγαλμα του τελευταίου βασιλιά της Δακίας, Δεκέβαλου με ύψος 41 μέτρα. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και κόστισε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Το μνημείο του Δεκέβαλου, του τελευταίου βασιλιά της Δακίας, στον ποταμό Δούναβη
Το μνημείο του Δεκέβαλου, του τελευταίου βασιλιά της Δακίας, στον ποταμό Δούναβη

Η Αψίδα του Θριάβμου

Ποιος χρειάζεται το αυθεντικό Παρίσι! Το Βουκουρέστι ονομάζεται και “Μικρό Παρίσι” και η Αψίδα του Θριάμβου της πόλης κατασκευάστηκε το 1935 με σκοπό να μοιάζει με την αντίστοιχη του Παρισιού. Και μετά μας λένε για τα Φιλιατρά μας.

Η Arcul de Triumf στο Βουκουρέστι (πηγή: wikipedia)
Η Arcul de Triumf στο Βουκουρέστι (πηγή: wikipedia)

Η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που είχε ηλεκτρικά φώτα στο δρόμο ήταν στη Ρουμανία

Πίσω στον 19ο αιώνα, χρησιμοποιούνταν οι λάμπες αερίου για τον φωτισμό στους δρόμους! Η χρήση των ηλεκτρικών λαμπτήρων που ακολούθησε ήταν μεγάλη υπόθεση. Ενδιαφέρον λοιπόν έχει ότι από όλες τις πόλεις της Ευρώπης, η Τιμισοάρα στη Ρουμανία ήταν η πρώτη που εγκατέστησε τέτοια φώτα στους δρόμους το 1884.

Πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που φωτίστηκε από ηλεκτρικούς λαμπτήρες ήταν η Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Οι εφευρέσεις της Ρουμανίας

Εκτός από τα μακριά λουκάνικα. Ο Νικολάε Παουλέσκου ανακάλυψε την ινσουλίνη (αν και δύο Καναδοί επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1923 για τις μελέτες τους πάνω στην ορμόνη), ο Henri Coandă θεωρείται ότι εφηύρε τον σύγχρονο κινητήρα τζετ και ο Petrache Poenaru κατασκεύασε το πρώτο στυλό.

Η χώρα έχει τέσσερις βραβευμένους με Νόμπελ, τους: George Emil Palade (ιατρική), Elie Wiesel (ειρήνη), Herta Müller (λογοτεχνία) και Stefan Hell (χημεία).

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.