Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Πύργος του Άιφελ και στην Ελλάδα (Φιλιατρά Μεσσηνίας)

Μπαίνοντας στα Φιλιατρά Μεσσηνίας από τη βόρεια πλευρά, έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε από κοντά τον ελληνικό Πύργο του Άιφελ, ένα παράξενο μεταλλικό κατασκεύασμα που θυμίζει..
Πύργος του Άιφελ Φιλιατρά

Τι Παρίσι, Τι Φιλιατρά!

Η μικρή κωμόπολη των Φιλιατρών (έδρα του ομώνυμου δήμου της επαρχίας Τριφυλίας) μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί ως η πλέον παράξενη πόλη της Ελλάδας. Κτισμένη στο δυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους και σε υψόμετρο 70 μέτρων, φέρει πλήθος ιδιαιτεροτήτων που είναι ευδιάκριτες από την είσοδο ακόμα της πόλης.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στον οικισμό από τη βόρεια πλευρά του, έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε από κοντά τον ελληνικό Πύργο του Άιφελ, ένα παράξενο μεταλλικό κατασκεύασμα που θυμίζει σε τεράστιο βαθμό τον αυθεντικό πύργο στο Παρίσι. Η ονομασία που χρησιμοποιούμε για να τον χαρακτηρίσουμε μάλιστα δεν είναι τυχαία, μιας και ο πύργος κατασκευάστηκε με αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να μοιάζει δηλαδή στο εντυπωσιακό μεταλλικό αξιοθέατο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ασφαλώς ο Πύργος του Άιφελ των Φιλιατρών, ενώ αρχιτεκτονικά θυμίζει το διάσημο παρισινό, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από ένα συμπαθές ομοίωμα μικρών διαστάσεων. Πιο συγκεκριμένα ο ελληνικός πύργος του Άιφελ έχει ύψος 26 μέτρα ενώ ο πύργος του Παρισιού είναι κατά 274 μέτρα ψηλότερος (298 μέτρα αν συμπεριλάβουμε και την κορυφή του).

Η ιδέας της κατασκευής οφείλεται στον ομογενή γιατρό και γλύπτη (καταγόμενο από τα Φιλιατρά) Χαράλαμπο Φουρναράκη ή Χάρρυ Φουρνιέ, όπως ήταν το καλλιτεχνικό παρατσούκλι του, έναν παράξενο και ονειροπόλο καλλιτέχνη που μέσα σε λίγα χρόνια γέμισε κυριολεκτικά την περιοχή του με διαφόρων ειδών αλλόκοτες καλλιτεχνίες.

Ο Πύργος του Άιφελ των Φιλιατρών τη νύχτα

Σήμερα, δυστυχώς μερικές από αυτές δεν σώζονται γιατί πολλοί βιάστηκαν να τις χαρακτηρίσουν κιτς (γούστα είναι αυτά), δίνοντας έτσι τη θέση τους σε άλλα γλυπτά και μνημεία. Παρ’ όλα αυτά, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δει από κοντά, -εκτός του πύργου- την Υδρόγειο Σφαίρα του Φουρνιέ (που δυστυχώς είναι σε αρκετά κακή κατάσταση), που βρίσκεται έξω από το γυμνάσιο της πόλης, όπως επίσης και το Κάστρο των Παραμυθιών, τη λησμονημένη μικρή Disneyland του γειτονικού χωριού Αγρίλης.

Υδρόγειος Σφαίρα του Φουρνιέ
Υδρόγειος Σφαίρα του Φουρνιέ
Το κάστρο των Παραμυθιών του Φουρνιέ
Το κάστρο των Παραμυθιών του Φουρνιέ

Ενδιαφέρον είχε η αντίδραση του δημάρχου του Παρiσιού όπου τον Μάρτιο του 2012 έκανε επίσημη αναφορά στην Unesco για τον Πύργο στα Φιλιατρά ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του ομοιώματος χαρακτηρίζοντας τον καρικατούρα ενώ τόνισε ότι είναι υψίστη προσβολή στον γαλλικό πολιτισμό. Βαριοί χαρακτηρισμοί που δεν πτόησαν την ελληνική πρεσβεία δηλώνοντας λιτά ότι «…αυτή είναι η προσωπική γνώμη του δημάρχου του Παρισιού και δεν έχει καμία νομική σημασία και υπόσταση».

Ο πύργος συμβολίζει την συνεργασία των δύο λαών.
Ο πύργος συμβολίζει την συνεργασία των δύο λαών.

Αν σας έχει φάει η περιέργεια μπορείτε να επισκεφθείτε την κωμόπολη, αν κατευθυνθείτε νότια από την πόλη της Κυπαρισσίας προς τους Γαργαλιάνους. Σε 20 χιλιόμετρα θα συναντήσετε τα Φιλιατρά και τον Πύργο του Άιφελ της Πελοποννήσου.

Καλώς ήρθατε στα Φιλιατρά
Καλώς ήρθατε στα Φιλιατρά

Πηγές: Παράξενη Ελλάδα, ifemerida, wikipedia, Eurokinissi

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.