Τα 25 κορυφαία αξιοθέατα στη Βιέννη

Στις όχθες του Δούναβη βρίσκεται η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αυστρίας και μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις στην Ευρώπη, η Βιέννη. Η Βιέννη είναι μια άκρως γοητευτική πόλη, με πλούσια ιστορία και υπέροχη τοποθεσία. Πάνω από 17 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο ταξιδεύουν στη Βιέννη για να θαυμάσουν τα ιστορικά αξιοθέατα, τις συλλογές τέχνης, τα παλάτια και την μουσική κληρονομιά της.

Στη Βιέννη μπορείτε να κάνετε και να δείτε πολλά πράγματα, να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα, να παρακολουθήσετε παραστάσεις και συναυλίες και να ζήσετε από κοντά την κουλτούρα και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της πόλης.

Συμβουλή: Η ιδανική περιοχή για διαμονή στη Βιέννη για να είστε κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα, είναι η Innere Stadt δηλαδή η παλιά πόλη. Η περιοχή αυτή περπατιέται εύκολα και έχει πολύ καλή σύνδεση με τις άλλες περιοχές με την δημόσια συγκοινωνία. Ως περιοχή δίπλα στα αξιοθέατα, έχει πιο ανεβασμένες τιμές στα ξενοδοχεία, αλλά μπορείτε να κοιτάξετε και τα διαμερίσματα που συνήθως προσφέρουν πιο χαμηλές τιμές.

Πού να μείνετε κοντά στα αξιοθέατα της Βιέννης

1. Εξερευνήστε το Imperial Schönbrunn Palace and Gardens

Ανάκτορο Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn)
Ανάκτορο Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn)

Το Ανάκτορο Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και αποτελούσε το θερινά ανάκτορο των Αψβούργων. Είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, το οποίο αποτελείται από 1.441 δωμάτια και διαμερίσματα, προσελκύει περίπου 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Γύρω από το Ανάκτορο υπάρχει το πάρκο και οι Κήποι Schönbrunn. Το πάρκο έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έχει θέα τους μπαρόκ κήπους. Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε για να μπείτε στο λαβύρινθο και στα διπλανά κτήρια. Υπάρχει επίσης, το παιδικό μουσείο που θα είναι εξαιρετική επιλογή αν ταξιδεύετε με παιδιά.

Μπορείτε να αποκτήσετε skip-the-line εισιτήριο για το Ανάκτορο Σενμπρούν (⭐ 4.7) για να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του παλατιού και στους βασιλικούς κήπους, με ειδικό ξεναγό που θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το Ανάκτορο Schönbrunn.

2. Επισκεφθείτε το Ανάκτορο Χόφμπουργκ

Ανάκτορο Χόφμπουργκ (Hofburg Palace)
Ανάκτορο Χόφμπουργκ (Hofburg Palace)

To Ανάκτορο Χόφμπουργκ (Hofburg Palace) ήταν για περισσότερο από έξι αιώνες η έδρα των Αψβούργων και κατοικία των Αυστριακών ηγεμόνων, γεγονός που το καθιστά το πιο ιστορικά σημαντικό από τα ανάκτορα της Βιέννης. Βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης και το αρχικό του μέρος χτίστηκε αρχικά τον 13ο αιώνα. Από το 1946 αποτελεί την επίσημη κατοικία και τον χώρο που εργάζεται ο Πρόεδρος της Αυστρίας.

Το συγκρότημα καλύπτει συνολικά 59 στρέμματα και αποτελείται από 18 ομάδες κτηρίων, με 19 αυλές και 2.600 δωμάτια. Μερικά από τα κύρια αξιοθέατα του ανακτόρου είναι τα Αυτοκρατορικά διαμερίσματα, το Μουσείο της Sisi, η Silver Collection, το Παρεκκλήσι και το Θησαυροφυλάκιο.

Μπορείτε να κλείσετε ξενάγηση για το Μουσείο της Σίσσυ (⭐ 4.7), να περιηγηθείτε στο πρώην διαμέρισμά της και να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τη ζωή της.

3. Δείτε το Μουσείο Kunsthistorisches στην πλατεία Maria-Theresien-Platz

Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης (Kunsthistorisches Museum Wien)
Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης (Kunsthistorisches Museum Wien)

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης (Kunsthistorisches Museum Wien) είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Αυστρία και φιλοξενεί ανεκτίμητους καλλιτεχνικους θησαυρούς στη συλλογή του. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι η συλλογή έργων του Πίτερ Μπρίγκελ του Πρεσβύτερου (μεγαλύτερη στον κόσμο), πίνακες των Ραφέλ, Τιτσιάν, Μπελίνι, Καραβάτζιο, Βερμέερ και Βελάσκεθ. Επίσης, θα δείτε έργα από την αναγεννησιακά Ιταλία, μπαρόκ και φλαμανδικά έργα ζωγραφικής και αντικείμενα από την ρωμαϊκή εποχή.

Εξασφαλίστε εισιτήριο εισόδου στο Kunsthistorisches Museum Wien (⭐ 4.6) για να θαυμάσετε όλα τα σπουδαία έργα τέχνης του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης.

Το μουσείο έχει θέα στην πλατεία Maria-Theresien-Platz, στη μέση της οποίας βρίσκεται το μεγαλειώδες μνημείο της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας, το οποίο παρήγγειλε ο Franz Joseph I και τελειοποιήθηκε το 1887. Απεικονίζει την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία να κάθεται στον θρόνο της περιβαλλόμενη από σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.

4. Επισκεφθείτε το Παλάτι Μπελβεντέρε

Παλάτι Μπελβεντέρε (Belvedere Palace)
Παλάτι Μπελβεντέρε (Belvedere Palace)

Το Παλάτι Μπελβεντέρε αποτελείται από δύο μπαρόκ κτήρια, το Άνω Μπελβεντέρε και το Κάτω Μπελβεντέρε. Χτίστηκε μεταξύ 1712-1723 ως η θερινή κατοικία του Ευγένιου της Σαβοΐας. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Άνω Μπελβεντέρε είναι η Αίθουσα του Ισογείου με τα αγάλματά της και την Τελετουργική Σκάλα, που είναι διακοσμημένη από γυψομάρμαρο και τοιχογραφίες. Επίσης, θα δείτε το Marble Hall, μια διώροφη αίθουσα με γλυπτά εποχής, πίνακες ζωγραφικής και τοιχογραφίες.

Στο Κάτω Μπελβεντέρε υπάρχει επίσης μια μαρμάρινη αίθουσα, με οβάλ γύψινα μετάλλια και τοιχογραφίες οροφής και τη Μαρμάρινη Πινακοθήκη που φιλοξενεί μια συλλογή ιστορικών αγαλμάτων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Χειμερινό Παλάτι, τους στάβλους και τους κήπους με τα σιντριβάνια, αλλά και την Österreichische Galerie Belvedere, με τα γλυπτά και τους πίνακες ζωγραφικής.

Αποκτήστε εισιτήριο εισόδου στο Παλάτι Μπελβεντέρε (⭐ 4.4), για να εξερευνήσετε το Παλάτι και τα αξιοθέατα του.

5. Πηγαίνετε τα παιδιά σας στο Ζωολογικός κήπος Σενμπρούν

Ζωολογικός κήπος Σενμπρούν (Tiergarten Schönbrunn)
Ζωολογικός κήπος Σενμπρούν (Tiergarten Schönbrunn)

Ο Ζωολογικός κήπος Σενμπρούν (Tiergarten Schönbrunn) ιδρύθηκε το 1752 και είναι ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος στον κόσμο. Αποτελείται από μπαρόκ κτήρια και διαθέτει περισσότερα από 750 είδη. Το αποκορύφωμα είναι τα γιγάντια πάντα με τα μωρά τους. Αποκτήστε εισιτήριο skip-the-line για τον Ζωολογικό Κήπο Σενμπρούν (⭐ 4.7).

6. Θαυμάστε την Κρατική Όπερα της Βιέννης

Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper)
Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper)

Η Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper) έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους κορυφαίους μουσικούς, συνθέτες, μαέστρους, σολίστ και χορευτές του κόσμου. Η όπερα κατασκευάστηκε περίπου το 1863 και η πρώτη όπερα που δόθηκε ήταν του Ντον Τζιοβάννι του Μότσαρτ το 1869. Ανεβαίνουν σχεδόν καθημερινά παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Μπορεί να φιλοξενήσει 110 μουσικούς και 2.211 ανθρώπους στο κοινό και φημίζεται για το πρώιμο αναγεννησιακό της στιλ. Εκεί φιλοξενείται και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συναυλία με έργα του του Μότσαρτ και του Στράους (⭐ 4.3) στην Όπερα της Βιέννης.

7. Εξερευνήστε το Μουσείο Αλμπερτίνα

Mουσείο Αλμπερτίνα (Albertina Museum)
Mουσείο Αλμπερτίνα (Albertina Museum)

Το μουσείο Αλμπερτίνα (Albertina) ιδρύθηκε το 1805 και φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές έντυπης τέχνης στον κόσμο, την Αλβερτινή Συλλογή. Εκεί θα βρείτε έργα διαφόρων σχολών και κινημάτων, όπως των Γάλλων ιμπρεσιονιστών, των αποσχιστών της Βιέννης, της ρωσικής πρωτοπορίας, των εξπρεσιονιστών και των φωβιστών. Στεγάζει περισσότερα από 65.000 έργα τέχνης, διάσημων καλλιτεχνών, όπως Chagall, Picasso, Vlaminck, Modigliani, Klimt, Munch κ.α. Εξασφαλίστε εδώ ένα εισιτήριο εισόδου για το Αλμπερτίνα (⭐ 4.7).

8. Δείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου

Καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom)
Καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom)

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) είναι χτισμένος στο κέντρο της Βιέννης, πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών, ο ένας από τους οποίους κατασκευάστηκε περίπου το 1147. Η σημερινή μορφή του ναού έχει στοιχεία ρομανικού και γοτθικού ρυθμού και χαρακτηριστικό του είναι η πολύχρωμη, ψηφιδωτή στέγη του. Στεγάζει τα παρεκκλήσια του Αγίου Ελιγίου, της Αγίας Τίρνας και της Αγίας Αικατερίνης. Μην παραλείψετε να θαυμάστε τον περίφημο Νότιος Πύργος (Steffl) που έχει ύψος 137μ. και τις κατακόμβες του 14ου αιώνα που περιέχει πολλά και σημαντικά αντικείμενα του ναού.

Μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση με οδηγό στον Καθεδρικό Ναό (⭐ 4.5) ή να παρακολουθήσετε μια κλασική συναυλία (⭐ 4.1) εντός.

9. Περιηγηθείτε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Naturhistorisches Museum)
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Naturhistorisches Museum)

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Naturhistorisches Museum) είναι ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και έχουν την ίδια πρόσοψη, αφού έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους αρχιτέκτονες Γκότφρηντ Ζέμπερ και Καρλ φον Χασενάουερ. Το μουσείο χρονολογείται να χτίστηκε τον 19ο αιώνα, αλλά οι συλλογές του άρχισαν να δημιουργούνται από τον 18ο.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την αίθουσα των Δεινοσαύρων και για την έκθεση μετεωριτών, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Περιλαμβάνει 39 εκθεσιακές αίθουσες που παρακολουθούν θέματα όπως η προέλευση και η ανάπτυξη των ανθρώπων. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο μουσείο είναι το Ψηφιακό Πλανητάριο με πλήρη προβολή στον θόλο.

Με την Vienna PASS (⭐ 4.4) εξασφαλίζετε πρόσβαση σε περισσότερα από 70 αξιοθέατα της Βιέννης χωρίς να περιμένετε στις ουρές, απεριόριστες διαδρομές με τα hop on/hop off λεωφορεία και εκπτώσεις σε πολλά τοπικά καταστήματα. Αποκτήστε την Vienna PASS εδώ.

10. Δείτε το Δημαρχείο της Βιέννης

Δημαρχείο της Βιέννης (Wiener Rathaus)
Δημαρχείο της Βιέννης (Wiener Rathaus)

Το Δημαρχείο της Βιέννης (Wiener Rathaus) κατασκευάστηκε μεταξύ 1872-1883 σε νεογοτθικό στιλ, σχεδιασμένο από τον Friedrich von Schmidt. Αποτελεί το γραφείο του Δημάρχου της Βιέννης και στεγάζει τις αίθουσες του δημοτικού συμβουλίου. Βρίσκεται στην καρδιά του Innere Stadt (ιστορικό κέντρο Βιέννης) και καταλαμβάνει περίπου 14.000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό που τραβάει τα βλέμματα είναι το άγαλμα Rathausmann, που είναι τοποθετημένο στον ψηλότερο πύργου του, σε υψόμετρο 98 μέτρων. Επίσης, στο κέντρο του κτηρίου υπάρχει μια τοξωτή αυλή, η μεγαλύτερη από τις επτά αυλές που διαθέτει, η οποία χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για συναυλίες.

Στο εσωτερικό του Δημαρχείου της Βιέννης θα δείτε το Schmidt Halle, τη μεγάλη είσοδο που άφηναν οι άμαξες τους επισκέπτες, τις δύο μεγάλες σκάλες που οδηγούν στην Αίθουσα Συνελεύσεων και τα Heraldic Rooms. Η ξενάγηση στο Δημαρχείο είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 13:00 με ηχητικό οδηγό.

11. Παρακολουθήστε μια παράσταση στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας

Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule)
Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule)

H Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule) είναι μια παραδοσιακή σχολή ιππασίας για άλογα Lipizzaner που πραγματοποιεί δημόσιες παραστάσεις με επιδείξεις ιππικών δεξιοτήτων στη χειμερινή σχολή ιππασίας στο Hofburg. Είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και τα εισιτήρια εξαντλούνται αρκετά γρήγορα, οπότε προτείνω να κάνετε κράτηση για την Ισπανική Σχολή Ιππασίας (⭐ 4.3) όσο το δυνατόν νωρίτερα.

12. Επισκεφθείτε την Εκκλησία των Καπουτσίνων

Εκκλησία των Καπουτσίνων (Kapuzinerkirche)
Εκκλησία των Καπουτσίνων (Kapuzinerkirche)

Η Εκκλησία των Καπουτσίνων (Kapuzinerkirche) είναι μια καθολική εκκλησία και μοναστήρι, που βρίσκεται στην Πλατεία στην Παλιά Πόλη της Βιέννης. Η Εκκλησία είναι εξαιρετική διάσημη επειδή εκεί στεγάζεται η Αυτοκρατορική Κρύπτη (Kaisergruft), δηλαδή το μέρος ανάπαυσης των μελών του Οίκου των Αψβούργων. Διαθέτει εννιά θόλους που είναι διαταγμένοι με χρονολογική σειρά και είναι επίσης γνωστή και ως Εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Αγγέλων. Αναζητήστε το Founder’s Vault, τον τόπο που αναπαύεται ο αυτοκράτορας Matthias και η αυτοκράτειρα Άννα και το Maria Theresa Vault, τόπος ανάπαυσης της αυτοκράτειρας.

Εκτός από ξενάγηση μπορείτε να παρακολουθήσετε μια κλασική συναυλία στην Εκκλησία των Καπουτσίνων (⭐ 4.6).

13. Επισκεφθείτε το Μουσείο Leopold

Μουσείο Leopold

Το Μουσείο Leopold στεγάζεται στο Museumsquartier στη Βιέννη. Το Museumsquartier είναι η συνοικία των μουσείων. Το Leopold φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της αυστριακής τέχνης από διάσημους καλλιτέχνες, όπως είναι οι Egon Schiele, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka και Richard Gerstl, με έργα του 19ου και 20ου αιώνα.

Με το Vienna PASS (⭐ 4.4) θα έχετε πρόσβαση στο Μουσείο Leopold και όλη τη συνοικία των Μουσείων, Museumsquartier .

14. Θαυμάστε την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου

Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Peterskirche)
Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Peterskirche)

Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Peterskirche) βρίσκεται στην Petersplatz και είναι μια μπαρόκ ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Η σημερινή κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1733 και έχει ως πρότυπο τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου του Βατικανού. Το εσωτερικό του είναι πραγματικά εντυπωσιακό με ένα τεράστιο τρούλο διακοσμημένο με τοιχογραφία. Εκεί βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Μπάρμπαρα, με την υπέροχη πύλη. Η εκκλησία φημίζεται επίσης για τα ρεσιτάλ οργάνων που φιλοξενεί.

15. Καθίστε στο Ch. Demel's Söhne

Cafe Demel
To εσωτερικό του Cafe Demel

Το Demel είναι ένα διάσημο ζαχαροπλαστείο και καφέ, που άνοιξε το 1786 στη Βιέννη. Βρίσκεται στο Innere Stadt (παλιά πόλη), κοντά στο παλάτι Hofburg. Εκεί θα γευτείτε μερικά από τα πιο νόστιμα κέικ και πιάτα, φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές. Ο εσωτερικός χώρος θα σας μαγέψει καθώς είναι σχεδιασμένο σε νεο-μπαρόκ στιλ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σερβιτόρες είναι ντυμένες με μαύρα κομψά φορέματα και λευκές ποδιές και απευθύνονται στους πελάτες με τα επίσημα “Haben schon gewählt?” (Κύριε/κυρία έχετε επιλέξει;) ή “Wollen etwas zu sich nehmen, wenn belieben?” (Θα θέλατε να φάτε κάτι;).

Μπορείτε να κάνετε κράτηση online για το Demel, κάτι το οποίο σας το συνιστώ.

16. Επισκεφθείτε την Εκκλησία του Αγίου Καρόλου (Karlskirche)

Εκκλησία του Αγίου Καρόλου (Karlskirche)
Εκκλησία του Αγίου Καρόλου (Karlskirche)

H εκκλησία του Αγίου Καρόλου (Karlskirche) χτίστηκε το 1737 στη νότια πλευρά του Karlsplatz στη Βιέννη. Είναι η πιο εντυπωσιακή μπαρό εκκλησία στη Βιέννη και ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια της πόλης. Αυτά που μαγνητίζουν τα βλέμματα είναι ο τρούλος με μορφή ενός επιμήκους ελλειψοειδούς, ύψους 72 μέτρων και οι δίδυμες στήλες 33 μέτρων που είναι εμπνευσμένοι από τη στήλη του Τραϊανού στη Ρώμη. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε τις υπέροχες τοιχογραφίες της Αγίας Σεσίλια.

Εκτός από ξενάγηση στο ναό, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συναυλία του Vivaldi στο Karlskirche (⭐ 4.6).

17. Δείτε τη θέα στην πόλη από τον Πύργο του Δούναβη

Πύργος τους Δούναβη (Donauturm)
Πύργος τους Δούναβη (Donauturm)

Ο Πύργος τους Δούναβη (Donauturm) έχει ύψος 252 μέτρα και αποτελεί την ψηλότερη κατασκευή στην Αυστρία. Βρίσκεται στην βόρεια όχθη του ποταμού Δούναβη στην περιοχή Donaustadt. Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και η Βιέννη δε θα μπορούσε να μην έχει πύργο τηλεπικοινωνιών, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ 1962-1964. Διαθέτει 2 ασανσέρ που μεταφέρουν τους επισκέπτες στα 150 μέτρα για να απολαύσουν τη θέα στο Δούναβη. Εκεί θα βρείτε ένα εστιατόρια και ένα καφέ. Αποκτήστε ένα skip-the-line εισιτήριο εισόδου στο Donauturm (⭐ 4.5).

18. Επισκεφθείτε το πάρκο Prater

Η ρόδα Wiener Riesenrad στο Prater park
Η ρόδα Wiener Riesenrad στο Prater park

Το Prater είναι ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στη συνοικία Leopoldstadt της Βιέννης. Το πάρκο εκτείνεται ανάμεσα στον Δούναβη και το κανάλι του Δούναβη και καλύπτει μια τεράστια έκταση. Αποκορύφωμα του Prater είναι το λούνα παρκ, στο οποίο υπάρχει η ρόδα Wiener Riesenrad που προσφέρει υπέροχη θέα. 

Άλλα αξιοθέατα του πάρκου είναι το μνημείο Prater Ziehrer, που κατασκευάστηκε το 1960 προς τιμήν του συνθέτη, το Πλανητάριο και τον σιδηρόδρομο Liliputbahn, που λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο, αλλά εκτελεί και δρομολόγια γύρω από το πάρκο Prater, του λούνα παρκ (Wurstelprater) και το αθλητικό στάδιο. Αποκτήστε ένα εισιτήριο για τη γιγαντιαία ρόδα (⭐ 4.3) χωρίς να περιμένετε στη σειρά.

19. Κατευθυνθείτε προς τα πολύχρωμα σπίτια του Hundertwasserhaus

Χούντερτβασερ Χάους (Hundertwasserhaus)
Χούντερτβασερ Χάους (Hundertwasserhaus)

Το Χούντερτβασερ Χάους (Hundertwasserhaus) είναι ένα συγκρότημα 52 διαμερισμάτων, κατασκευασμένο μεταξύ 1983-1986 από τον Αυστριακό Friedensreich Hundertwasser. Στο κτήριο μένουν κυρίως καλλιτέχνες και διανοούμενοι και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Αξίζει μια επίσκεψη ως εκεί και θα είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που θα φωτογραφίσετε.

20. Κάντε μια βόλτα στο Donauinsel (Νήσος Δούναβη)

Νησί του Δούναβη (Donauinsel)
Νησί του Δούναβη (Donauinsel)

Αν ανεβήκατε στον Πύργο του Δούναβη θα παρατηρήσατε ότι φαίνεται σαν η πόλη να έχει δύο ποτάμια να τη διασχίζουν. Αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δύο ποτάμια, αλλά για τον ποταμό Δούναβη και το κανάλι του, γνωστό ως Donaukanal, ή «νέος Δούναβης», που χωρίζονται από μια μεγάλη έκταση που είναι γνωστή ως Νησί του Δούναβη (Donauinsel). Είναι εύκολα προσβάσιμο με θαλάσσιο ταξί ή μέσω της γέφυρας και είναι μια καλή επιλογή για φαγητό ή μια ήσυχη βόλτα κατά μήκος του Δούναβη.

Για τους λάτρεις των σπορ αυτό θα είναι το αγαπημένο μέρος, καθώς εκεί υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, rollerblading, κανό, καγιάκ ακόμα και κολύμπι. Επίσης, εκεί πραγματοποιείται το ετήσιο φεστιβάλ Donauinselfest.

21. Επισκεφθείτε το κτήριο του Αυστριακού Κοινοβουλίου

Κτήριο του Αυστριακού Κοινοβουλίου (Parlamentsgebäude)
Κτήριο του Αυστριακού Κοινοβουλίου (Parlamentsgebäude)

To Κτήριο του Αυστριακού Κοινοβουλίου (Parlamentsgebäude) στη Βιέννη είναι το μέρος που πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των δύο βουλών του αυστριακού κοινοβουλίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1883 – για το κοινοβούλιο χρησιμοποιείται από το 1918 – και βρίσκεται στο Innere Stadt (παλιά πόλη). Η αρχιτεκτονική του έχει ελληνικές επιρροές, το οποίο φαίνεται στους κορινθιακούς κίονες αλλά και στην πλούσα διακόσμησή του. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα είναι τα γλυπτά που βρίσκονται στο εξωτερικό του κτηρίου, που απεικονίζουν την παραχώρηση του Συντάγματος από τον Φραντς Ιωσήφ Α’ στους 17 λαούς της Αυστρίας.

22. Δείτε το Kärntner Strasse και το σιντριβάνι Donner

Κέρντνερ Στράσε (Kärntner Straße)
Δρόμος Κέρντνερ Στράσε (Kärntner Straße)

Ο Κέρντνερ Στράσε (Kärntner Straße) είναι ο πιο διάσημος δρόμος στη Βιέννη, ο οποίος συνδέει το Stephansplatz με το Staatsoper και καταλήγει στο Karlsplatz. Εκεί θα βρείτε όμορφα καφέ, μπουτίκ και μοντέρνα καταστήματα. 

Περνάει μπροστά από τον Μαλτέζικο ναό (Katholische Malteserkirche St. Johannes der Täufer), το Palais Esterházy, που χτίστηκε το 1698 και τώρα φιλοξενεί ένα πολυτελές εστιατόριο και καταλήγει κοντά στο σιντριβάνι Donner (Donnerbrunnen), που χτίστηκε το 1739 από τον Georg Raphael Donner για να αντικατοπτρίζει τη «φροντισμένη και σοφή» κυβέρνηση της πόλης.

23. Παρακολουθήστε μια παράσταση στο Burgtheater

Burgtheater είναι το Εθνικό Θέατρο της Αυστρίας
Εθνικό Θέατρο της Αυστρίας (Burgtheater )

Το Burgtheater είναι το Εθνικό Θέατρο της Αυστρίας, και είναι εξαιρετικά γνωστό για τις γερμανόφωνες θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενεί. Διαθέτει τέσσερις σκηνές, στις οποίες έχουν παίξει διάσημοι καλλιτέχνες. Το 1945 καταστράφηκε από βομβαρδισμούς και πυρκαγιές και από το 1955 που ξανάνοιξε αποτελεί το πιο σημαντικό θέατρο της Αυστρίας. Τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό είναι άκρως εντυπωσιακά με διακόσμηση γαλλικού μπαρόκ και σκάλα με τοιχογραφίες από τους αδελφούς Gustav και Ernst Klimt.

24. Επισκεφθείτε το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας

Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βιέννης (Heeresgeschichtliches Museum – Militärhistorisches Institut)
Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βιέννης (Heeresgeschichtliches Museum – Militärhistorisches Institut)

Το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βιέννης, με επίσημη ονομασία Heeresgeschichtliches Museum – Militärhistorisches Institut, δεν είναι πολύ συνηθισμένο αξιοθέατο αλλά όσοι το έχουν επισκεφθεί ανταμείβονται στο έπακρο. Φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή όπλων και παρουσιάζει με λεπτομέρεια τα γεγονότα στα οποία συμμετείχε ο αυστριακός στρατός από το 1600 μέχρι το 1950. Εκτός από όπλα, θα δείτε πολυβόλα, τανκς, κανόνια, μουσκέτες, στολές και μετάλλια. Αν το επισκεφθείτε φροντίστε να κλείσετε μια ξενάγηση, καθώς είναι απαραίτητο για να καταλάβετε όσα βλέπετε. Με το Vienna PASS θα έχετε είσοδο και στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας.

25. Δείτε το Εβραϊκό Μουσείο & Μνημείο Ολοκαυτώματος Judenplatz

Εβραϊκό Μουσείο Judenplatz
Εβραϊκό Μουσείο Judenplatz

Το Εβραϊκό Μουσείο (Jüdisches Museum Wien) περιλαμβάνει συλλογές από την εβραϊκή ιστορία, τη ζωή και τη θρησκεία των Εβραίων στην Αυστρία. Περιλαμβάνει εκθέσεις και εκδηλώσεις για την προβολή του παρελθόντος και του παρόντος του εβραϊκού πολιτισμού στη χώρα. Εκτείνεται σε δύο τοποθεσίες, στο Dorotheergasse και την Judenplatz. Στο Dorotheergasse βρίσκεται η κύρια συλλογή με έργα τέχνης και αναμνηστικά από την εβραϊκή ζωή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ στη Judenplatz φιλοξενούνται εκθέσεις που σχετίζονται με την κοινωνική, πολιτιστική και θρησκευτική ζωή του εβραϊκού πληθυσμού. Εκεί βρίσκεται και το Μνημείο Ολοκαυτώματος (Judenplatz Holocaust Memorial).

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

  1. Δεν τα πρόλαβα όλα όταν πήγα στη θερινή συναυλία της φιλαρμονικής στο shonbronn. Αλλά δεν αναφέρατε το κτίριο της φιλαρμονικής της Βιέννης, της πιο διάσημης διεθνώς. Γενικά πολύ ενδιαφέροντα ότι δημοσιεύετε. Ευχαριστώ. .

  2. Είναι υπέροχα αλλά εμείς σε 6 μέρες δεν προλάβαμε ούτε τα μισά. Για όσους προσπαθήσουν να ξέρετε ότι τα εισιτήρια είναι γενικά ακριβά. Δοκιμάστε να πάτε με Vienna day ή flexi pass για να γλιτώσετε κάποια χρήματα στα πιο ακριβά αξιοθέατα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.