10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Βιέννη με παιδιά

Η Βιέννη είναι μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις στον κόσμο. Η κάποτε έδρα της πανίσχυρης Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, έχει κληρονομήσει μία σπουδαία αρχιτεκτονική περιουσία. Η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αυστρίας είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη και δέχεται περισσότερους από 17 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Μπορεί να μην θεωρείται από τους κορυφαίους οικογενειακούς προορισμούς, όμως αρκετά από τα μουσεία, τα αξιοθέατα και οι δραστηριότητες της απευθύνονται και σε οικογένειες με παιδιά. Συγκέντρωσα μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για να κάνετε και τα κορυφαία αξιοθέατα της Βιέννης που μπορείτε να δείτε με τα παιδιά.

Σημείωση: Η Βιέννη είναι μία αρκετά φιλική πόλη για καρότσια, σε περίπτωση που ταξιδεύετε με παιδί σε καρότσι ή αμαξίδιο. Τόσο οι δρόμοι όσο και τα μέσα είναι προσαρμοσμένα κατάλληλα.

Που να μείνετε στη Βιέννη με παιδιά

Οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε στη Βιέννη είναι το Innere Stadt, δηλαδή η παλιά πόλη και οι γειτονιές γύρω από αυτό. Αν θέλετε να είστε στην πηγή των αξιοθέατων θα πρέπει να μείνετε εκεί. 

Αν όμως προτιμάτε να μείνετε σε μία περιοχή που να ενδείκνυται περισσότερο για τα παιδιά, μπορείτε να κοιτάξετε στο Josefstadt, που είναι μία ήσυχη και οικιστική περιοχή, αλλά σε κοντινή απόσταση από το ιστορικό κέντρο.

Άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές είναι το Leopoldstadt, το Landstrasse, το Wieden, το Margareten. Σε όποια περιοχή και αν κοιτάξετε φροντίστε το ξενοδοχείο που θα διαλέξετε να είναι φιλικό προς τις οικογένειες με παιδιά.

Ξενοδοχεία για οικογένειες με παιδιά στη Βιέννη

Κάρτες Βιέννης

Προτού προβείτε σε κρατήσεις εισιτηρίων και ξεναγήσεων ρίξτε μια ματιά στις τρεις παρακάτω κάρτες/πάσο της Βιέννης. Σίγουρα θα σας συμφέρει να συνδυάσετε μερικά αξιοθέατα με ενιαίο εισιτήριο για να εξοικονομήσετε χρήματα.

1. Επισκεφθείτε το ZOOM Kindermuseum

Το ZOOM Kindermuseum είναι ένα παιδικό μουσείο, το οποίο είναι ιδανικό για να διευρύνει τις εμπειρίες των παιδιών σχετικά με την τέχνη. Συνήθως προσφέρει 4-5 διαφορετικά προγράμματα ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Τα παιδιά μπορούν να καλλιτεχνήσουν και να ζωγραφίσουν με τα χέρια ή να ψεκάσουν με μπογιές τους τοίχους (είναι καλυμμένοι με χαρτί). Εννοείται μπορούν να πάρουν τα έργα τέχνης μαζί τους φεύγοντας. Φροντίστε να έχετε κάνει κράτηση εκ των προτέρων.

2. Περιηγηθείτε στο Schloss Schönbrunn

Ανάκτορο Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn)
Ανάκτορο Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn)

Τα Ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) ήταν η θερινή κατοικία των Αψβούργων και είναι ένα από τα ορόσημα της Βιέννης. Δέχεται περίπου 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Το ανάκτορο περιτριγυρίζεται από το Πάρκο και τους Κήπους Schönbrunn, με το Πάρκο να ανήκει στην κληρονομιά της UNESCO. 

Το συγκεκριμένο αξιοθέατο προορίζεται για μικρούς και μεγάλους, αφού μπορείτε μεν να μπείτε στο εσωτερικό του παλατιού και να περιηγηθείτε στους βασιλικούς κήπους αλλά μπορείτε να μπείτε και στο Παιδικό Μουσείο Σενμπρούν  που είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για παιδιά. Στο παιδικό μουσείο τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στο στήσιμο ενός βασιλικού τραπεζιού ή ακόμα και να ντυθούν με τα βασιλικά ρούχα και τα ρούχα εποχής.

3. Πηγαίνετε στον Ζωολογικό κήπο Σενμπρούν

Το Imperial Pavilion στον ζωολογικό κήπο Schönbrunn
Το Imperial Pavilion στον ζωολογικό κήπο Schönbrunn (πηγή:wikipedia)

Ο Ζωολογικός κήπος Σενμπρούν (Tiergarten Schönbrunn) βρίσκεται στο πάρκο του παλατιού Schönbrunn και είναι ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος. Φτιάχτηκε το 1752 από τους Αψβούργους και φιλοξενεί περίπου 7.800 ζώα 700 διαφορετικών ειδών. Έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος ευρωπαϊκός ζωολογικός κήπος αρκετές φορές και δέχεται περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε γιγαντιαία πάντα, πράγμα σπάνιο για ευρωπαϊκό ζωολογικό κήπο.

4. Επισκεφθείτε το ενυδρείο Haus des Meeres

Το Haus des Meeres (που σημαίνει σπίτι της θάλασσας) είναι ένα δημόσιο ενυδρείο στη Βιέννη που φιλοξενεί περισσότερα από 10.000 υδρόβια όντα.  Στεγάζεται σε έναν ψηλό πύργο 47 μέτρων, που χτίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πάρκο Esterhazy. Από το 1991 τοποθετήθηκε ένα πλαίσιο στην οροφή που αναγράφει “Smashes to Pieces..In the Still of the Night” στα αγγλικά και τα γερμανικά, το οποίο είναι κατά του πολέμου και του φασισμού. Στο ενυδρείο πέρα από καρχαρίες και πιράνχας θα δείτε κροκόδειλους και δηλητηριώδη φίδια, αλλά και τροπικά πουλιά να αιωρούνται μέσα σε κλαδιά.

5. Schmetterlinghaus (Σπίτι της Πεταλούδας)

Το Schmetterlinghaus (Σπίτι της Πεταλούδας) είναι ουσιαστικά ένας ζωολογικός κήπος με πεταλούδες. Το κτίριο που στεγάζεται το σπίτι της πεταλούδας χρονολογείται από το 1901 και ξανάνοιξε μετά από δεκαετή ανακαίνιση το 1998. Το κτίριο είναι γυάλινο και είναι διαμορφωμένο σαν να είναι ένα τροπικό δάσος, με σταθερή θερμοκρασία τους 26°C και υγρασία πάνω από 80%. Φιλοξενεί περίπου 400 τροπικές πεταλούδες που είναι ελεύθερες να πετούν. Το εισιτήριο είναι 9€ για τους ενήλικες και 5€ για τα παιδιά.

6. Πηγαίνετε στο πάρκο Prater

Η ρόδα Wiener Riesenrad στο πάρκο Prater
Η ρόδα Wiener Riesenrad στο πάρκο Prater

Το Prater είναι ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στο Leopoldstadt της Βιέννης. Είναι από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στην πόλη. Το πάρκο βρίσκεται ανάμεσα στον Δούναβη και το κανάλι του Δούναβη. Είναι διάσημο κυρίως για το λούνα παρκ που διαθέτει. Εκεί βρίσκεται και το Wiener Riesenrad (Τροχός της Βιέννης), που κατασκευάστηκε το 1897 και ήταν η ψηλότερη μέχρι το 1985.

Επίσης, στο πάρκο βρίσκεται και το μνημείο Prater Ziehrer, το Πλανητάριο και τον σιδηρόδρομο Liliputbahn, που κυρίως λειτουργεί τουριστικά και εκτελεί δρομολόγια γύρω στο πάρκο.

7. Marionettentheater Schloss Schönbrunn

To Θέατρο Μαριονέτας Ανακτόρου Σενμπρούν (Marionettentheater Schloss Schönbrunn) βρίσκεται δίπλα στο παλάτι Schönbrunn και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στη Βιέννη. Πρόκειται για μια παράδοση πλέον, αφού η πρώτη παράσταση δόθηκε το 1777, επί αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και συνεχίζεται από το 1994 μέχρι σήμερα. Από το 2016 έχει ενταχθεί στη λίστα με την άυλη κληρονομιά της UNESCO. Παραστάσεις δίνονται όλο το χρόνο και μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.

8. Δείτε μια επίδειξη στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας

Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule)
Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule)

Άλλη μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στη Βιέννη είναι να παρακολουθήσετε μια παράσταση στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule). Θα δείτε άλογα Lipizzaner με τους αναβάτες τους να κάνουν επιδείξεις με κόλπα και άλματα, που μοιάζει με χορό. Εντυπωσιακός είναι και ο χώρος που γίνονται οι επιδείξεις, αφού είναι διακοσμημένοι με κουρτίνες και πολυελαίους.

Συμβουλή: Κάντε κράτηση εισιτηρίου εκ των προτέρων γιατί υπάρχει πιθανότητα να μην βρείτε.

9. Ταξίδι στην ιστορία της Βιέννης στο Time Travel Vienna

Ο ιδανικός και πιο διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την ιστορία της Βιέννης είναι μέσω του Time Travel Vienna. Πρόκειται για έναν κινηματογράφο 5D εικονικής πραγματικότητας, με τον οποίο θα ταξιδέψετε στην ιστορία της πόλης, θα γνωρίσετε την βασιλική οικογένεια, θα δείτε τα συμβάντα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μάθετε για την μουσική της Βιέννης και θα εξερευνήσετε την πόλη από ψηλά. Η ψηφιακή περιήγηση διαρκεί περίπου μία ώρα και υπάρχει ηχητικός οδηγός στα αγγλικά.

10. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης (Naturhistorisches Museum) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία για να επισκεφθείτε με τα παιδιά. Το μουσείο βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, με το οποίο μάλιστα έχουν την ίδια πρόσοψη* αφού είναι έργα των ίδιων αρχιτεκτόνων (Γκότφρηντ Ζέμπερ και Καρλ φον Χασενάουερ).

Η αίθουσα Δεινοσαύρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης
Η αίθουσα Δεινοσαύρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης (πηγή:wikipedia)

Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα αν και οι συλλογές χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Τα εκθέματα είναι φυσικής ιστορίας, γεωλογίας, παλαιοανθρωπολογίας και προϊστορίας. Αποτελείται από 39 αίθουσες και πιο δημοφιλείς να είναι η αίθουσα Δεινοσαύρων – την οποία σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά – και η αίθουσα Μετεωριτών. Πρόσφατα προστέθηκε και το Ψηφιακό Πλανητάριο.

Το τέλειο με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης είναι ότι η είσοδος για παιδιά κάτω των 19 η είσοδος είναι δωρεάν ενώ για του ενήλικες είναι στα 16€.

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.