Αργεντινή

Αργεντινή

Γεωγραφία

Η Αργεντινή (Argentina), επίσημα Αργεντινή Δημοκρατία, είναι χώρα της Νότιας Αμερικής. Βρίσκεται μεταξύ των Άνδεων και του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού. Είναι η δεύτερη σε έκταση χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία μετρώντας 2.780.000 τ.χλμ., περίπου δηλαδή όσο το ¼ της Ευρώπης. Συνορεύει με τις Ουρουγουάη, Βραζιλία, Παραγουάη, Βολιβία και Χιλή.

Έχει πληθυσμό 45.376,000 κατοίκους εκ των οποίων το 85% είναι λευκοί ενώ το υπόλοιπο 15% αποτελείται από Ινδιάνους και άλλες φυλές. Οι περισσότεροι Αργεντινοί είναι απόγονοι Ευρωπαίων μεταναστών από την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Το 8% περίπου του πληθυσμού προσδιορίζεται ως μεστίζο δηλαδή μιγάδες ινδιάνων με Ευρωπαίους.

Το όνομα της χώρας προέρχεται από το λατινικό argentum (ασήμι), το οποίο με την σειρά του προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό άργυρος που θα πει λευκός, λαμπερός. Oνομάστηκε έτσι από τα πρώτα κιόλας ταξίδια των Ευρωπαίων στην χώρα γιατί πίστευαν ότι θα βρουν πολλά τέτοια κοιτάσματα. Προς απογοήτευση τους.

Menu

Πρωτεύουσα

Το Μπουένος Άιρες (ισπανικά: Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Μπουένος Άιρες σημαίνει Καλοί Αέρηδες). Η αρχική ονομασία της πόλης ήταν Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Aire (Πόλη της Αγιοτάτης Τριάδας και Λιμάνι της Αγίας Μαρίας του Καλού Αέρα). Το μητροπολιτικό Μπουένος Άιρες έχει περισσότερους από 12,4 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Σημαία

Σημαία ΑργεντινήςΗ σημαία της Αργεντινής αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες ίδιων διαστάσεων: πάνω και κάτω γαλανές και στη μέση μια λευκή. Στο κέντρο της σημαίας υπάρχει ως σύμβολο ένας ήλιος με 32 ακτίνες. Το σύμβολο αυτό επινόησε ο Μανουέλ Bελγράνο, όταν κοίταξε τον ουρανό πριν από την Μάχη του Παρανά λίγο πριν την ανεξαρτησία της Αργεντινής.

Ιστορία

Η Αργεντινή αραιοκατοικήθηκε από διάφορα τοπικά φύλα, μέχρι την εμφάνιση της αυτοκρατορίας των Ινκας το 1480. Παρόλο που ο Αμέριγκο Βεσπούτσι ανακάλυψε την Νότια Αμερική το 1502, ο πρώτος που επισκέφτηκε την Αργεντινή ήταν ο Juan Diaz de Solis ο οποίος μάλιστα σκοτώθηκε από τους ντόπιους. Για 300 χρόνια οι Ισπανοί διαφέντευαν τα εδάφη της μέχρι το σωτηριον έτος 1816 που έγινε ανεξάρτητη χώρα.

Έδαφος - Κλίμα

Επειδή η Αργεντινή εκτείνεται σε μεγάλο εύρος γεωγραφικών πλατών, έχει μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις και παρατηρούνται πολλά διαφορετικά κλίματα. Κατά κύριο λόγο συναντάμε θερμά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες, στα βόρεια παίζει πολύ ξηρασία και στα νότια χιονοπτώσεις και χαλάζια. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πιο ακραίες θερμοκρασίες σε όλη τη Νότια Αμερική έχουν καταγραφεί στην Αργεντινή. Η μέγιστη θερμοκρασία των 49,1 °C σημειώθηκε στη Βίγια ντε Μαρία ενώ Η ελάχιστη θερμοκρασία -39 °C στη Βάγιε ντε λος Πάτος Σουπεριόρ. Στις νότιες περιοχές της Αργεντινής είναι μεγάλη η περίοδος ημέρας από το Νοέμβριο ως το Φεβρουάριο, που φτάνει μέχρι και τις 19 ώρες, καθώς και αντίστροφα μεγάλες νύχτες από τον Μάιο ως τον Αύγουστο. 

Η Αργεντινή διακρίνεται σε τέσσερις κύριες περιοχές: τα υψίπεδα του Γκραν Τσάκο στο βορρά, τις γόνιμες πεδιάδες (πάμπας) στο κέντρο της χώρας, τις στεππώδεις εκτάσεις της Παταγονίας στο νότο, και την οροσειρά των Άνδεων στα δυτικά σύνορα με τη Χιλή. Θα μπορούσε να ήτανε και 5 οι περιοχές μια και η Αργεντινή διεκδικεί μέρος της Ανταρκτικής, πράξη που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα. Το υψηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται στη περιοχή Μεντόσα, με την κορυφή Ακονκάγουα στα 6.962 μέτρα.  Το χαμηλότερο σημείο απ’ την άλλη είναι η λίμνη Λαγούνα ντελ Καρμπόν στην περιοχή Σάντα Κρους, στα 105 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτά τα δύο μέρη αποτελούν το υψηλότερο και το χαμηλότερο σημείο ολόκληρης της Νότια Αμερικής!

Πανίδα

Από ζωάκια έχουμε το hornero, το εθνικό πουλί της Αργεντινής το οποίο ονομάζεται έτσι για τον τρόπο με τον οποίο χτίζει τις φωλιές του, με λάσπη και μικρά κλαδιά. Έχει ερωδιούς που φτάνουν τα 75 εκατοστά σε ύψος, την Yaguarete, την μεγαλύτερη γάτα στην αμερικανική ήπειρο η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση και Αρμαντίλο που κι αυτά κινδυνεύουν.

Bonus Facts

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ακολουθείστε μας στο Instagram