Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Παταγονία

Η Παταγονία, στα ισπανικά Patagonia, είναι η γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Δυτικά και νότια περιλαμβάνει την οροσειρά των Άνδεων, ενώ ανατολικά τα υψίπεδα και τις πεδιάδες των αργεντινών πεδιάδων Πάμπας.
Παταγονία

Η Παταγονία, στα ισπανικά Patagonia, είναι η γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Δυτικά και νότια περιλαμβάνει την οροσειρά των Άνδεων, ενώ ανατολικά τα υψίπεδα και τις πεδιάδες των αργεντινών πεδιάδων Πάμπας.

 • Η Παταγονία περιλαμβάνει περίπου τη μισή Χιλή και τη μισή Αργεντινή (πάνω από 1 εκατομμύριο τ.χλμ. συνολικά) αν και φιλοξενεί λιγότερο από το 5% του πληθυσμού κάθε χώρας. Η ερημιά είναι το κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής και ταυτόχρονα η γοητεία της.
Εδώ οι καλοί χάρτες: Παταγονία
Εδώ οι καλοί χάρτες: Παταγονία
 • Οι Άνδεις είναι η μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου και διασχίζει την Παταγονία από τον βορρά προς τον Νότο, καταλήγοντας στα παγωμένα νερά του Νότιου Ωκεανού! Τα νησιά στη Γη του Πυρός είναι στην ουσία οι κορυφές της βυθισμένης οροσειράς.
 • Ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην Παταγονία, το 1520. Εκεί συνάντησε τη φυλή Τεουέλτσες, όπου του έκανε τρομερή εντύπωση οι γιγαντιαίες τους διαστάσεις και τους αποκαλούσε “παταγών”. Εξού και το Παταγονία.
 • Συμπτωματικά, στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και τα απολιθωμένα υπολείμματα του μεγαλύτερου δεινόσαυρου που έζησε ποτέ στον πλανήτη μας.
 • Η Παταγονία κατοικείται για περισσότερο από 12,000 χρόνια. Το πιο διάσημο εύρημα, το Σπήλαιο των Χεριών (Cuevas de las Manos) χρονολογείται το 8000 π.Χ.
 • Υπάρχουν σχεδόν τόσοι πιγκουίνοι (1,7 εκατομμύρια) όσο και άνθρωποι (2 εκατομμύρια) στην Παταγονία.
 • Η Παταγονία έχει σημαντική μειονότητα από Ουαλούς μετανάστες. Γύρω στα 150 άτομα έφτασαν εδώ στα μέσα του 19ου αιώνα και παρά τις αντιξοότητες ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα. Σήμερα πιστεύεται ότι πάνω από 5000 κάτοικοι μιλούν μια μοναδική ουαλική διάλεκτο.
 • Η Παταγονία διαθέτει 9 εθνικά πάρκα με πολύ ξεχωριστά οικοσυστήματα το καθένα, και με πολλά ζωάκια που είναι ενδημικά στην περιοχή. Εδώ επίσης θα βρείτε και τα καλύτερα σποτς για παρακολούθηση φαλαινών!
 • Στα όρη του Ντάργουιν γύρω από το ακρωτήρι Χορν ζει ένα από τα τελευταία και μεγαλύτερα κοπάδια άγριων αλόγων στον κόσμο. Είναι απόγονοι των αλόγων που εισήγαγαν οι Ευρωπαίοι αλλά υπολογίζεται ότι για περισσότερο από 100 χρόνια δεν έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους. Ο πληθυσμός τους είναι περίπου 5000 και η περίπτωση τους έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.
 • Στην περιοχή της Πάμπας, έζησαν και οι πιο θρυλικοί καουμπόηδες, οι Αργεντινοί Gaucho. Ακόμα και σήμερα το να είσαι καουμπόη θεωρείται ένα πολύ τίμιο επάγγελμα.
 • Από την Παταγονία και συγκεκριμένα από την νοτιότερη πόλη του κόσμου, την Ουσουάια ξεκινούν οι πολύ δημοφιλείς κρουαζιέρες για την Ανταρκτική.
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.