Ουαλία για πάντα

Ουαλία για πάντα

γράφει ο Άρης Ανδρουλάκης

H Ουαλία είναι χώρα/περιοχή μέσα σε μία άλλη χώρα, του Ηνωμένου Βασιλείου δηλαδή, όπου αποτελεί μέρος του και βρίσκεται στα Δυτικά / Νοτιοδυτικά του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας. Στην ουαλική γλώσσα λέγεται Cymru, που προφέρεται ως Κάμρι.

Είναι κυρίως πεδινή χώρα, με χαμηλά βουνά. Έχει έκταση 20779 km2, λίγο πιο μικρή από την Πελοπόννησο, αλλά με 3πλασιο πληθυσμό από αυτήν, με περίπου 3.000.000 κατοίκους και 3πλάσια (και βάλε) προβατάκια, κοντά στα 10.000.000 δηλαδή!

Χάρτης της Ουαλίας
Εδώ οι καλοί χάρτες: Που βρίσκεται η Ουαλία

Αρχικά στην περιοχή βρίσκονταν κέλτικες φυλές. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. η περιοχή πέρασε στους Ρωμαίους. Στην συνέχεια Βίκινγκς και Νορμανδοί έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μέχρι που εγκαθιδρύθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώνοντας την Ουαλία με την Αγγλία κατά τον 16ο αιώνα, κάτω από το Στέμμα.

Πρωτεύουσα της Ουαλίας είναι το Κάρντιφ (Cardiff). Άλλες σημαντικές πόλεις της Ουαλίας είναι το Σουόνσι (Swansea), το Νιούπορτ (Newport), το Αμπερίστγουιθ (Aberystwyth) και η μικρή πόλη με το απίστευτο όνομα με τα 58 γράμματα (κρατηθείτε…πάρτε ανάσα…)
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Γλώσσα: Μαζί με τα Αγγλικά, ομιλούνται και τα Ουαλικά, με περίπου το 1/4 του πληθυσμού να μιλά και να την καταλαβαίνει. Όλα τα επίσημα έγγραφα, πινακίδες και επιγραφές στην Ουαλία είναι δίγλωσσα.

Η ουαλική γλώσσα έχει κελτικές ρίζες. Εκτός από την Ουαλία, η γλώσσα ομιλείται επίσης στην Chubut Valley, μια ουαλική μεταναστευτική αποικία που βρίσκεται στην Παταγονία

Έχει μουσική, καλλιτεχνική, αλλά και αθλητική παράδοση. Γνωστά ονόματα όπως η Shirley Bassey, Tom Jones, Bonnie Tyler, Stereophonics και Manic Street Preachers από την μουσική, ο Anthony Hopkins, o Richard Burton και η Catherine Zeta-Jones από ηθοποιούς και Ian Rush, Ryan Giggs, Gareth Bale και Colin Jackson, ως μερικά παραδείγματα από τον αθλητισμό, γεννήθηκαν στην Ουαλία.

Το Κάρντιφ, η πρωτεύουσα της Ουαλίας

Το Κάρντιφ (Cardiff) είναι η πρωτεύουσα της Ουαλίας. Είναι η 11 η μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και μαζί με τα προάστεια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ανθρώπους (500.000).

Είναι χτισμένο πάνω στο ποταμό Ταφ (Taff), απ’ όπου η πόλη πήρε το όνομά της. Έχει προέρθει από τα μεσαιωνικά Ουαλικά και την λέξη “Caerdyf”, όπου Caer σημαίνει κάστρο/φρούριο και Dyf τον ποταμό Ταφ.

Το κάστρο του Κάρντιφ δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και έχει χτιστεί από την Ρωμαϊκή Εποχή με ανακατασκευές και επεκτάσεις στην διάρκεια των αιώνων. Πριν τους Ρωμαίους στην περιοχή βρισκόταν η κέλτικη φυλή των Σιλούριων (Silures).

Το κάστρο του Κάρντιφ

Ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια του νησιού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, απ΄ όπου γίνονταν μεγάλες εμπορικές συναλλαγές και εξαγωγές κάρβουνου, οι οποίες βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης. Ήταν τόσο ονομαστό που υπάρχει ακόμα και σε στίχους παλιού ρεμπέτικου τραγουδιού, «Ο ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ» του Γ. Μπάτη.

Μετά τα μέσα του 20 αιώνα όμως, μαζί με την αλλαγή που επέφερε η ενεργειακή επανάσταση και η μη χρησιμοποίηση του κάρβουνου, το λιμάνι έχασε την αίγλη του. Την τελευταία δεκαετία του 20 αιώνα όμως αποφασίστηκε και άλλαξε μορφή και η γύρω περιοχή, γνωστή πλέον ως Cardiff Bay, έγινε πιο τουριστική και πιο αναβαθμισμένη. Mαζι με τα πολλά μαγαζιά και εστιατόρια που δημιουργήθηκαν, κατασκευάστηκε το κοινοβούλιο της Ουαλίας και το Πολιτιστικό Κέντρο (Millenium Center) του Κάρντιφ.

Millenium Center στο Κάρντιφ

Στο Κάρντιφ υπάρχει και το Millenium Stadium (ονομάζεται Prinicipality Stadium τώρα) που κατασκευάστηκε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Rugby του 1999 με χωρητικότητα 74000 θεατών περίπου, το οποίο έχει οροφή που κλείνει. Εκεί όταν παίζουν οι εθνικές ομάδες rugby και ποδοσφαίρου της Ουαλίας επικρατεί πανδαιμόνιο στην πόλη.

Mllenium Stadium στο Κάρντιφ

Cymru am byth – Wales forever – Ουαλία για πάντα.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram