Γιατί φημίζεται το Περού;

Γιατί φημίζεται το Περού;
Το Περού είναι χώρα της Νότιας Αμερικής και συνορεύει βόρεια με τον Ισημερινό και την Κολομβία, ανατολικά με την Βραζιλία, νοτιοανατολικά με την Βολιβία, νότια με την Χιλή και δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Γεωγραφία

Το Περού είναι χώρα της Νότιας Αμερικής και συνορεύει βόρεια με τον Ισημερινό και την Κολομβία, ανατολικά με την Βραζιλία, νοτιοανατολικά με την Βολιβία, νότια με την Χιλή και δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Έχει έκταση 1.285.216 τ.χλμ., είναι δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πληθυσμό 32.625.948 κατοίκους.

Περιεχόμενα

Πρωτεύουσα

Η Λίμα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Περού αφού εκεί κατοικεί περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του και η 5η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική. Είναι γνωστή και ως «Πόλη των Βασιλέων», αφού για περισσότερους από τρεις αιώνες υπήρξε η σημαντικότερη πόλη στη Νότια Αμερική. Είναι το πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας.

Η πόλη βρίσκεται σε μια κοιλάδα την οποία διασχίζει ο ποταμός Ρίμακ (Rímac), στην ερημική ακτή της χώρας και δίπλα στο λιμένα του Ειρηνικού Καγιάο (Callao). Ιδρύθηκε από τον Ισπανό κατακτητή Φρανσίσκο Πισάρρο (Francisco Pizarro) το 1535.

Σημαία

Η σημαία του Περού δημιουργήθηκε από το Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν και καθιερώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας το 1825. Έχει τρεις κατακόρυφες λωρίδες με κόκκινες εξώτερες λωρίδες και μία λευκή λωρίδα στη μέση.

Σημαία του Περού
Σημαία του Περού

Γλώσσα

Τι γλώσσα μιλάνε στο Περού; Τα Ισπανικά, η γλώσσα των Ίνκας Quechua και η συγγενική της Aymara είναι όλες επίσημες γλώσσες στο Περού. Τα ισπανικά είναι τα πιο διαδεδομένα από τις τρεις, με πάνω από το 80% των Περουβιανών να μιλούν τη γλώσσα.

Αλλά αυτά είναι μόνο η κορυφή του γλωσσικού παγόβουνου σε αυτήν τη χώρα. Μόλις ταξιδέψετε προς τη ζούγκλα του Αμαζονίου, οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν 13 επιπλέον γλώσσες. 

Ιστορία

Οι πρώτες μαρτυρίες ανθρώπινης παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή του Περού χρονολογούνται περίπου εννέα χιλιετίες πριν. Η παλαιότερη οργανωμένη κοινωνία στο Περού είναι ο πολιτισμός του Νόρτε Τσίκο, ο οποίος άνθισε στις ακτές του Ειρηνικού μεταξύ του 3.000 και 1.800 π.Χ.

atahualpa vs conquistador

Τον 15ο αιώνα, οι Ίνκας (διαβάστε εδώ 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους Ίνκας) εξελίχθηκαν σε ένα πανίσχυρο κράτος, το οποίο με το τέλος του αιώνα, αποτελούσε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην προκολομβιανή Αμερική.

Το 1532, μία ομάδα Ισπανών κατακτητών, γνωστοί και ως κονκισταδόρες, με αρχηγό τον Φρανσίσκο Πισάρρο, νίκησαν τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα και επέβαλαν την ισπανική κυριαρχία στην αυτοκρατορία των Άνδεων. Στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους, το Περού παρέμενε πιστό στο Ισπανικό στέμμα. Αυτά μέχρι τις 28 Ιουλίου του 1821, τότε οι Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν και Σιμόν Μπολιβάρ κήρυξαν την ανεξαρτησία της χώρας.

Έδαφος - Κλίμα

Από γεωγραφικής άποψης η οροσειρά των Άνδεων χωρίζει τη χώρα σε τρεις γεωγραφικές περιοχές.

  1. Η περιοχή των ακτών, γνωστή και ως Κόστα, στα δυτικά, είναι μία στενή επίπεδη περιοχή, κυρίως ξηρή με κοιλάδες.
  2. Στην συνέχεια έχουμε τα υψίπεδα και η οροσειρά, γνωστά και ως Σιέρρα, είναι η περιοχή των Άνδεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το οροπέδιο Αλτιπλάνο, καθώς και την ψηλότερη κορυφή της χώρας, το όρος Ουασκαράν με ύψος 6768 μ.
  3. Η τρίτη περιοχή είναι η ζούγκλα και το τροπικό δάσος, γνωστά και ως Σέλβα, που εκτείνεται σε επίπεδες εκτάσεις και καλύπτεται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Η Σέλβα περιλαμβάνει περίπου το 60% της συνολικής έκτασης του Περού.

Παράλληλα, εδώ υπάρχει ο υψηλότερος αμμόλοφος στον κόσμο, ο Cerro Blanco, βρίσκεται στην έρημο Sechura με ύψος 1176 μέτρα.

Εδώ έχουμε και το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, το Cotahuasi Canyon στα 3354 μέτρα βάθος, και είναι σχεδόν διπλάσιο από το Grand Canyon.

Κι άλλη διάκριση, η λίμνη Τιτικάκα είναι η λίμνη με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο στα 3,485 μέτρα. Και το πιο σημαντικό δεν είναι το ύψος αλλά το τι βρίσκεται από κάτω. Ο Γάλλος Ζακ Κουστώ βρήκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από την λίμνη ενώ σήμερα απόγονοι των Κετσούα μένουν σε τεχνητά νησάκια στην επιφάνεια της λίμνης.

Το κλίμα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία μικροκλιμάτων και δεν είναι αποκλειστικά τροπικό. Αυτό συμβαίνει λόγω των Άνδεων και των ρευμάτων Χούμπολτ. Σε γενικές γραμμές, οι ακτές παρουσιάζουν υποτροπικό κλίμα με μέτριες θερμοκρασίες, λίγες βροχοπτώσεις και μπόλικη υγρασία λόγω του Ειρηνικού. Οι βόρειες ακτές είναι πιο θερμές και βροχερές. Αντίστοιχα, οι περιοχές των Άνδεων παρουσιάζουν ένα πιο δροσερό κλίμα, με βροχερά καλοκαίρια και πολύ ξηρούς χειμώνες. Τέλος, τα ανατολικά βαθύπεδα της λεκάνης του Αμαζονίου χαρακτηρίζονται από ισχυρές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πανίδα

Το Περού φιλοξενεί πολλά ιδιαίτερα ζωάκια. Ο γιγάντιος κόνδορας των Άνδεων είναι το μεγαλύτερο πουλί στον κόσμο. Ζυγίζει 12 κιλά, έχει ύψος 1 μέτρο και 20 εκ και το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 4 μέτρα. Οι Ίνκας το είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση αλλά οι σημερινοί αγρότες δεν του φέρονται και πολύ καλά και απειλείται με εξαφάνιση.

Επίσης θα βρούμε ιαγουάρους, κολίβρια, μπλε πεταλούδες μόρφο, κόκορες των Άνδεων, λάμα, αλπακά, γουανάκους και ροζ ποταμίσια δελφίνια.

Κόνδορας των Άνδεων
Κόνδορας των Άνδεων

Bonus Facts

Μάτσου Πίτσου

Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται στο νότιο Περού σε υψόμετρο 2700 μέτρων στη Σιέρρα Βιλκαμπάμπα και είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας. Στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό». Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα από’ τα 7 θαύματα του Μοντέρνου κόσμου από το 2007. παράλληλα είναι αστρονομικό παρατηρητήριο που δημιουργεί δέος σε όσους αντιλαμβάνονται την προηγμένη σχέση των Ίνκας με την αστρονομία και την ευθυγράμμιση των αστεριών πιο συγκεκριμένα. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το Μάτσου Πίτσου φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου με τα χέρια με πέτρες που ζύγιζαν ακόμα και 55 κιλά η μία.

Μάτσου Πίτσου

Οι Ίνκας

Η αυτοκρατορία των Ίνκας ήταν μεγαλύτερη κι από την αυτοκρατορική Ρώμη στο αποκορύφωμα της. Είχε επίσης αξιοθαύμαστο οδικό δίκτυο μήκους 25.000 μιλιών που βασιζόταν σε ένα δίκτυο δρομέων που ονομάζονταν σασί και με αυτό τον τρόπο διατηρούσαν το βασίλειο συνδεδεμένο. Αν και δεν είχαν επίσημο σύστημα γραφής, η πρώτη απογραφή παγκοσμίως έγινε από τους Ίνκας με ένα σύστημα χρωματιστών κόμπων από μαλλί ή βαμβάκι και διατηρούσαν ένα αρχείο με το τι έκλεβε ο καθένας τι χρώσταγε και άλλα τέτοια ωραία.

Οι Γραμμές της Νάζκα

Οι Γραμμές της Νάζκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών του ομώνυμου πολιτισμού στο νότιο Περού φτιαγμένα ανάμεσα στο 500πΧ. και 500 μΧ.. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάζκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια του κόσμου και υπάρχουν διάφορες θεωρίες όπως ότι πρόκειται για μια αρχαία εξωγήινη λωρίδα προσγείωσης ή ότι είναι ένα εκλεπτυσμένο αστρονομικό ημερολόγιο.

Η Γαστρονομία του Περού

Το Περού έχει βραβευτεί από τα World Travel Awards ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός. Το ψητό ινδικό χοιρίδιο – Cuy – είναι το εθνικό πιάτο του Περού. Σερβίρεται ολόκληρο με το κεφάλι και τα πόδια …άθικτα! Η πατάτα προέρχεται από το Περού και σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 3.000 ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα. Οι Περουβιανοί συχνά μάλιστα λένε “Soy mas Peruano que la papa” που σημαίνει “Είμαι πιο Περουβιανός κι από την πατάτα”.

Η οροσειρά των επτά χρωμάτων

Η οροσειρά Vinicunca ή αλλιώς η oροσειρά των Επτά Χρωμάτων (Montaña de Siete Colores) βρίσκεται στις Άνδεις του Cusco στο Περού και μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας για 3 περίπου ώρες και κάνοντας στην συνέχεια λίγη ορειβασία μόλις 9 χιλιομέτρων. Το μονοπάτι είναι δύσκολο και καλύτερα να μην το δοκιμάσετε χωρίς να έχετε κάποια στοιχειώδη εμπειρία.

Vinicunca

Αν αναρωτιέστε πως δημιουργήθηκαν αυτές οι ρίγες είναι αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα του πάγου ο οποίος αφότου λιώσει, το νερό με τα διάφορα μέταλλα που περιέχει κάνει αντίδραση με το χώμα και δημιουργεί αυτά τα υπέροχα χρώματα. 

Αν δεν σας φαίνεται πολύ πειστική αυτή η θεωρία, το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στην κίνηση του γήινου φλοιού γεγονός που κάνει τα στρώματα των πετρωμάτων να εμφανίζονται σε διάφορα χρώματα, μεγέθη και σχήματα.

Εφοδιαστείτε με την φωτογραφική σας μηχανή λοιπόν, και κανονίστε το ταξίδι σας σε περίοδο με μικρή πιθανότητα βροχής ή χιονιού, με ζέστη και ήλιο, λίγο μετά την ανατολή ή λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. 

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

2 Απαντήσεις

  1. Ρε παιδιά, μιλάμε για το 15 αιώνα μ.χ. τι εκθειάζουμε ακριβώς.
    Αυτά στην Ελλάδα και στην Ρώμη έγιναν αιώνες προ Χριστού.
    Τι συγκρίνουμε τώρα; Το 1400 που άρχισε το Βασίλειο των Ίνκας εμείς είχαμε την Άλωση
    της Κωνσταντινούπολης.
    Μια χαρά ξέρουν και τα πουλάνε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.