Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αλπακά: 19 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα γλυκύτατα μηρυκαστικά

Σε ποια μέρη του κόσμου συναντάμε τα Αλπακά; Ποια τα χαρακτηριστικά τους και τι συνήθειες έχουν; Γιατί φτύνουν και άλλα πολλά...
Αλπακά

Το Αλπακά (Llama pacos) είναι μηρυκαστικό ζώο της οικογένειας των καμηλιδών της τάξης των αρτιοδακτύλων.

Τα Αλπακά τα συναντάμε στο Περού φυσικά, αλλά και στην Χιλή, την Βολιβία και ψηλά στα βουνά των Άνδεων της Νότιας Αμερικής. Ζουν σε μεγάλο μεγάλο υψόμετρο συνήθως στα 3500-4800 μέτρα.

Παρολαυτά μπορούν να επιβιώσουν στα περισσότερα κλίματα και συνήθως ζουν ως και 25 χρόνια. Έχουν ύψος περίπου 90 εκ. στο ακρώμιο και μήκος περίπου 1,5 μέτρο.

Χάρτης Αλπακά

Είναι πανέξυπνα και επίσης σχετικά καθαρά. Προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο χώρο για το νούμερο 2 τους και συνήθως τα κακάκια τους δεν μυρίζουν τόσο, είναι εξαιρετικά για το έδαφος και ταυτόχρονα εμποδίζεται η εξάπλωση ασθενειών. Τα θηλυκά αλπακά περιμένουν στην ούρα για την τουαλέτα τους καθώς επιλέγουν να πάνε όλα μαζί.

22 χρωματάκια διαθέσιμα, γκρι, καφέ, μαύρο, λευκό και όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί.

Σε ένα στρέμμα παραγωγικού βοσκότοπου μπορούν να διατηρηθούν εύκολα ως και 8 ζωάκια. Κάντε τα κουμάντα σας.

Είναι πολύ φιλικά με τους ανθρώπους και τα παιδιά, αλλά με και τα υπόλοιπα κατοικίδια.

Όταν τα Αλπακά παραχαίρονται γίνονται λίγο άκομψα, και φτύνουν δεξιά κι αριστερά. Συνήθως οι αποδέκτες είναι άλλα αλπακά και πιο σπάνια οι άνθρωποι. Κάνουν και ένα απαλό μμμμμμμμ όταν είναι χαρούμενα ενώ όταν υπάρχει κίνδυνος στριγγλάνε. Περίεργους ήχους βγάζουν και τα αρσενικά όταν τσακώνονται μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν άγρια ​​αλπακά – τα αλπακά είναι εξημερωμένοι απόγονοι των βικούνιων (Vicugna vicugna) και των γουανάκων (Lama guanikoe)

Πριν από περίπου 6000 χρόνια, οι κάτοικοι των Άνδεων άρχισαν να εξημερώνουν τα αλπακά. Οι Μότσε που ζούσαν στο Περού το διάστημα 100 μ.Χ. με 800 μ.Χ., χρησιμοποιούσαν συχνά εικόνες με αλπακά στην τέχνη τους. Η αρχαιότερη γνωστή καταγραφή αυτού του χαριτωμένου ζώου είναι πριν από 2.000 χρόνια. Οι Ίνκας έδειχναν τον πλούτο τους από τον αριθμό των αλπακά που είχαν και επιδείκνυαν τις υπέροχες γούνες τους. Το εμπόριο της γούνας του αλπακά δημιούργησε μια ακμάζουσα οικονομία στο Περού.

Υπάρχουν δύο είδη αλπακά, τα Huacaya και τα Suri. Έχουν μικρές διαφορές που εστιάζονται κυρίως στις ίνες των μαλλιών τους! Τα Huacaya έχουν πιο κοντές και θαμπές ίνες ενώ τα Suri πιο μεταξένιες και λαμπερές.

Το 99% των αλπακά του κόσμου εξακολουθούν να ζουν στη Νότια Αμερική.

Τα Αλπακά ζουν σε κοπάδια και δεν μπορούν να ζήσουν κάπου χωρίς την παρουσία άλλων αλπακά γύρω τους. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι αγοράζουν αλπακά για κατοικίδιο, πρέπει να αγοράζουν τουλάχιστον ένα ζεύγος (τότε και τα δυο πρέπει να είναι του ίδιου φύλου) και ακόμη καλύτερα ένα κοπάδι με περισσότερα μέλη. Η παρουσία των άλλων αλπακά γύρω τους δεν αντικαθίσταται από αλλά κατοικίδια ή μη ζώα. Η έντονη ανάγκη τους για επικοινωνία με το ίδιο είδος είναι αναντικατάστατη και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους! Τα αλπακά που ζουν απομονωμένα από άλλα, δεν έχουν ποτέ καλή κατάληξη.

Η γούνα αλπακά απίστευτα απαλή και δεν συγκρατεί το νερό. Στην πραγματικότητα, είναι η δεύτερη ισχυρότερη ζωική ίνα μετά το μοχέρ, το μαλλί που προέρχεται από κατσίκες ράτσας Άγκυρας.

Αναπαράγονται μία φορά το χρόνο και τα θηλυκά γεννάνε μόνο ένα μωρό. Η περίοδος κύησης είναι 242 έως 345 ημέρες και η γέννα διαρκεί ως και 7 ώρες.

Τα μικρά αλπακά ονομάζονται cria. Ζυγίζουν περίπου 9 κιλά όταν γεννιούνται και χρειάζονται περίπου 6 με 8 μήνες για να απογαλακτιστούν.

Τα θηλυκά αλπακά μπορούν να αναπαραχθούν σε ηλικία 12 – 15 μηνών. Απ’ την άλλη, τα αρσενικά ωριμάζουν αρκετά πιο αργά, και είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν σε ηλικία περίπου τριών ετών.

Ευτυχώς, τα αλπακά δεν είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Όταν ένα αλπακά και ένα λάμα διασταυρώνεται, ο απόγονος τους ονομάζεται huarizo.

Τα αλπακά δεν έχουν δόντια στο πάνω μέρος του στόματος τους και σε συνδυασμό με τα αστεία κουρέματα που τους κάνουν η όψη τους προκαλεί γέλια.

Αναρωτιέστε κι εσείς πως ξεχωρίζουμε τα λάμα με τα αλπακά; Δείτε τις διαφορές.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.