Διαφορές Λάμα και Αλπακά: Πως τα ξεχωρίζουμε

Διαφορές Λάμα και Αλπακά: Πως τα ξεχωρίζουμε

Με μια πρώτη επιπόλαιη ματιά, τα αλπακά μοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα μεγαλύτερα καμηλοειδή ξαδέρφια τους, τα λάμα, αλλά αν δώσετε βάση στις λεπτομέρειες θα δείτε ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές.

Αυτιά: Τα αυτιά των αλπακά είναι μικρά, σε σχήμα λόγχης, ενώ τα λάμα έχουν μεγαλύτερα με το σχήμα να πλησιάζει αυτό της μπανάνας.

Μέγεθος: Τα ενήλικα αλπακά ζυγίζουν περίπου 48-84 κιλά ενώ το βάρος των λάμα κυμαίνεται μεταξύ 130-200 κιλών. Σε αντίστοιχη αναλογία και η διαφορά στο ύψος. Οι ώμοι των αλπακά φτάνουν μέχρι το 1 μέτρο ενώ των λάμα τα 1.8 μέτρα.

Πρόσωπο: Τα λάμα έχουν μακρύτερο πρόσωπο ενώ τα αλπακά έχουν μια πιο ευγενική φυσιογνωμία και είναι πιο στρογγυλοπρόσωπα.

Διαφορά Λάμα Αλπακά
Αν τα βλέπεις μαζί, είναι λίγο πιο εύκολο να τα ξεχωρίσεις

Σκοπός: Για περισσότερα από 5.000 χρόνια, τα αλπακά εκτρέφονταν για τις φυτικές τους ίνες (και στο Περού και για το κρέας τους), ενώ τα λάμα εκτρέφονται για το ίδιο χρονικό διάστημα μεν αλλά κυρίως για μεταφορές και το κρέας τους.

Μαλλί: Το αλπακά παράγει πολύ πιο λεπτή ίνα από το λάμα. Η ποσότητα μαλλιού που παράγει το αλπακά είναι αισθητά μεγαλύτερη από του λάμα, και η ποικιλία των χρωμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη. Επιπροσθέτως, τα λάμα δεν έχουν αρκετές τρίχες στο κεφάλι και στο πρόσωπο τους.

Διάθεση: Τα αλπακά κινούνται συνήθως σε κοπάδια, ενώ τα λάμα έχουν πιο ανεξάρτητη φύση. Τα αλπακά τείνουν επίσης να είναι λίγο πιο φοβητσιάρικα από τα λάμα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως ζώα φρουράς για αλπακά, πρόβατα και άλλα μικρά ζώα.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram