9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους Γουανάκους

Γουανάκος

Φανταστείτε μια καμήλα. Τώρα αφαιρέστε μια καμπούρα, ίσως και δύο. Τέλος, συρρικνώστε τη σε μέγεθος και τοποθετήστε τh στη Νότια Αμερική, από το Περού ως τη Tierra del Fuego. Με τι καταλήγουμε; Με έναν γουανάκο φυσικά.

Οι γουανάκοι είναι καμηλοειδή και συγγενεύουν με τις βικούνιες, τα λάμα και τα αλπακά. Ζουν όμως στη Νότια Αμερική, ενώ οι καμήλες βρίσκονται στην Αφρική και την Ασία. Οι γουανακοί και οι βικούνιες είναι άγρια ζώα, ενώ τα λάμα και τα αλπακά έχουν εξημερωθεί, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, και πιθανότατα προήλθαν από τους γουανάκους. Έχουν το μέγεθος ενός ελαφιού, με μήκος 1,7 μέτρα, κοντό κοκκινωπό τρίχωμα, μακρύ λαιμό, μεγάλο κεφάλι, μυτερά αυτιά, μακρόστενα πόδια και ευέλικτο σώμα.

Ζουν σε ομάδες έως και δέκα θηλυκών, μαζί με τα παιδιά τους και ένα κυρίαρχο αρσενικό. Τα “εργένικα” αρσενικά σχηματίζουν δικά τους κοπάδια που φτάνουν μέχρι και τα 50 ζώα. Όταν ένας θηλυκός γουανάκος γεννά, το νεογέννητο, γνωστό ως chulengo, μπορεί να περπατήσει αμέσως και να συμβαδίσει με το κοπάδι χωρίς καθυστερήσεις.

Οι γουανάκοι ζουν στα βουνά των Άνδεων – σε υψόμετρο μέχρι τα 3.962 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – καθώς και στα χαμηλότερα οροπέδια, πεδιάδες και ακτές του Περού, της Χιλής και της Αργεντινής.

Bonus Facts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ