Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γκραντ Κάνυον, ένα από τα εφτά θαύματα του φυσικού κόσμου

Το Grand Canyon είναι ένα από τα πιο γνωστά εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας. Το διασχίζει ο ποταμός Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού.

Το Γκραντ Κάνυον (Grand Canyon) είναι ένα από τα πιο γνωστά εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας. Το διασχίζει ο ποταμός Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού. Διατηρεί τεράστια ιστορία και πληροφορίες για τη Γη, και σε μήκος 277 μίλια και 10 μίλια πλάτος (κατά μέσο όρο), είναι ένα από τα επτά θαύματα του φυσικού κόσμου.

Ακολουθούν 13 εκπληκτικές πληροφορίες για το Γκραντ Κάνυον.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την πραγματική του ηλικία

Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι το Γκραν Κάνυον ήταν 5-6 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2012 ανέφερε ότι το φαράγγι θα μπορούσε να είχε αρχίσει ήδη να σχηματίζεται 70 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μάλιστα μερικοί βράχοι του είναι 1,85 δισεκατομμυρίων ετών.

Νέα μελέτη του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διάφορα μέρη του φαραγγιού έχουν διαφορετικές ηλικίες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ορισμένα τμήματα στη μέση του φαραγγιού είναι ηλικίας 15-25 εκατομμυρίων ετών ενώ άλλα σημεία του ηλικίας 50-70 εκατομμυρίων ετών. Παρόλαυτα το Grand Canyon όπως το γνωρίζουμε σήμερα πιθανότατα δεν είναι τόσο παλιό. Ο Karl Karlstrom, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε ότι: “Διαφορετικά τμήματα του φαραγγιού έχουν διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικές ηλικίες, αλλά δεν συνδέθηκαν μεταξύ τους για να σχηματίσουν το Grand Canyon με τον ποταμό του Κολοράντο να το διασχίζει μέχρι και πριν 5 έως 6 εκατομμύρια χρόνια.

ποταμός Κολοράντο

Ο καιρός είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος

Το σχήμα και το έδαφος του Grand Canyon επηρεάζουν την κυκλοφορία του αέρα και τη διασπορά θερμότητας. Με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να παρουσιάζουν έντονες διάφορες μέχρι και 30 βαθμούς κελσίου! Τις απογευματινές ώρες οι καταιγίδες είναι συχνές και εύκολα προκαλούν πλημμύρες.

Είναι προσπελάσιμο, τόσο από τη βόρεια, όσο και από τη νότια πλευρά του

Οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη νότια πλευρά, η οποία είναι ανοικτή όλες τις μέρες του χρόνου και διαθέτει τα περισσότερα καταλύματα, μουσεία και κέντρα επισκεπτών.

Η βόρεια πλευρά είναι κλειστή μεταξύ 1 Δεκεμβρίου και 15 Μαΐου, και σύμφωνα με την υπηρεσία του πάρκου, μόνο το 10% των επισκεπτών του πάρκου την επιλέγουν.

Υπάρχουν πολλά απολιθώματα στην περιοχή

Απολιθώματα στο Γκραντ Κάνυον

Σύμφωνα με την υπηρεσία του πάρκου, στο Grand Canyon θα βρείτε απολιθώματα ηλικίας 1,2 δισεκατομμυρίων ετών από την Προκάμβρια περίοδο, που είναι και η πρώτη γεωλογική εποχή. Οι εντυπώσεις σκορπιών, κροινοειδών και λιβελλούλων είναι κοινά απολιθώματα στην περιοχή.

Αλλά αν ψάχνετε για απολιθώματα δεινοσαύρων, λυπάμαι, δεν θα τα βρείτε στο Grand Canyon – οι βράχοι είναι αρχαιότεροι από τους δεινοσαύρους.

Υπάρχουν περίπου 1.000 σπηλιές στο Grand Canyon

Έχουν καταγραφεί μόνο 335 σπήλαια στο Grand Canyon, αν και εκτιμάται ότι υπάρχουν έως και 1.000.

Οι πυρκαγιές είναι σημαντικές για το οικοσύστημα του φαραγγιού. Grand Canyon

Οι ελεγχόμενες πυρκαγιές είναι απαραίτητες για την υγεία και την ασφάλεια των δασών. Η υπηρεσία του πάρκου αναφέρει ότι οι πυρκαγιές στο Grand Canyon βοηθούν το βιότοπο της άγριας ζωής, την ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών, την ποικιλομορφία των φυτών και τη συνολική υγεία του τοπίου.

Οι περιστασιακές μικρές πυρκαγιές είναι φυσικό φαινόμενο και η καταστολή τους – όπως είχε γίνει τον περασμένο αιώνα – οδηγεί σε μια αφύσικη συσσώρευση νεκρής ύλης, η οποία αποτελεί καύσιμο για μεγαλύτερες πυρκαγιές που τελικά ξέσπασαν απειλώντας την ανάπτυξη νέων φυτών.

Δεν είναι το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο

Το φαράγγι Yarlung Tsangpo στα Ιμαλάια είναι το βαθύτερο φαράγγι που γνωρίζουμε. Σύμφωνα με το Live Science, έχει βάθος 5354 μέτρα και μήκος 495 χιλιόμετρα ενώ το Grand Canyon έχει βάθος 2377 μέτρα και μήκος 445 χιλιόμετρα.

Υπάρχουν πολλές φυλές ιθαγενών που ζουν στο φαράγγι

Οι φυλές Havasupai, Hualapai και Hopi, μεταξύ άλλων, ζούσαν μέσα και γύρω από το Grand Canyon για εκατοντάδες χρόνια και τώρα ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές ορισμένες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (αισθητά μικρότερες από τις αρχικές). Ο τουρισμός τους έχει βοηθήσει αρκετά αλλά έχουν τεθεί ζητήματα σεβασμού στη γη, η οποία θεωρείται ιερή από τους ιθαγενείς.

Υπάρχει μόνο ένας οικισμός στο Grand Canyon

Supai, Αριζόνα

Οι άνθρωποι της φυλής Havasupai ζουν στο Supai, το οποίο είναι το μόνο χωριό στο Grand Canyon και απέχει 12 χιλιόμετρα από το χείλος του φαραγγιού. Όλες οι μεταφορές του χωριού, συμπεριλαμβανομένων ταχυδρομείου και φαγητού, πραγματοποιείται με μουλάρια.

Οι Ευρωπαίοι είδαν για πρώτη φορά το Grand Canyon το 1540, αλλά έμεινε ανεξερεύνητο μέχρι το 1857

Ο Ισπανός κατακτητής García López de Cárdenas λέγεται ότι είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε το Grand Canyon, σε μια αποστολή το 1540.

Το 1857 και το 1858 ο υπολοχαγός Joseph Ives πήρε ένα ατμόπλοιο και διέσχισε τον ποταμό Κολοράντο. Αργότερα έγραψε στην αναφορά του ότι το φαράγγι ήταν «εκπληκτικό» μεν αλλά «εντελώς άχρηστο» δε.

Τον Μάιο του 1869 ο γεωλόγος John Wesley Powell οδήγησε μια ομάδα στο Grand Canyon με τέσσερα σκάφη. Η ομάδα του διέσχισε τον ποταμό Κολοράντο τους επόμενους τρεις μήνες και ένα απ’ τα σκάφη του διαλύθηκε σε ένα ορμητικό σημείο. Ο Πάουελ επέστρεψε το 1871 και χαρτογράφησε το ποτάμι.

Είχε πολλά διαφορετικά ονόματα

Η φυλή των Hopi ονομάζει το Grand Canyon, Öngtupqa, το οποίο μεταφράζεται σε φαράγγι του αλατιού! Οι γουνέμποροι από το Τάος στο Νέο Μεξικό, γνώριζαν το Grand Canyon από το 1700 και το ονόμαζαν το Big Cañon. Η τωρινή ονομασία ήρθε από τον Πάουελ όταν το επισκέφτηκε το 1869.

Το Μουσείο του Grand Canyon έχει εκθέσει τουρίστες σε ουράνιο για 18 χρόνια.

Η εφημερίδα Arizona Republic ανέφερε ότι το Μουσείο του Grand Canyon φιλοξενούσε τρεις κουβάδες γεμάτους με ουράνιο από το 2000 ως και το 2018 σε ένα κτίριο στο οποίο παρευρίσκονταν συχνά τουρίστες.

Υπάρχει μια γυάλινη γέφυρα πάνω από το Grand Canyon

Γέφυρα στο Γκραντ Κάνυον

Αρχιτέκτονες σε συνεργασία με πολιτικούς μηχανικούς κατασκεύασαν μία γυάλινη γέφυρα που ίπταται πάνω από το επιβλητικό φαράγγι. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε ύψος 4.000 ποδιών πάνω από τον ποταμό Κολοράντο, ακριβώς στο χείλος του τεράστιου φαραγγιού.

Πριν παραδοθεί για χρήση στο ευρύ κοινό, δοκιμάστηκε αρκετές φορές με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι πρόκειται για ασφαλή κατασκευή.

Σε αριθμούς, το βάρος που αντέχει η γυάλινη γέφυρα ισούται με το βάρος του φορτίου 71 αεροσκαφών τύπου Boeing 747. Αντέχει ανέμους ταχύτητας μέχρι και 100 χιλιομέτρων την ώρα από 8 διαφορετικές κατευθύνσεις ενώ αντέχει και σεισμό ως 8 βαθμούς στην κλίμακα ρίχτερ.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.