O Ισπανός κονκισταδόρ Φρανσίσκο Πιζάρο

Φρανσίσκο Πιζάρο

Για 2 πράγματα είναι γνωστός ο Ισπανός κονκισταδόρ – εξερευνητής – κατακτητής Φρανσίσκο Πιζάρο (Francisco Pizarro). Βοήθησε τον Vasco Núñez de Balboa να ανακαλύψει τον Ειρηνικό Ωκεανό και κατάκτησε το Περού κατατροπώνοντας τους Ίνκας και ίδρυσε την πρωτεύουσα της χώρας, τη Λίμα.

Αλλά ποιος στα αλήθεια ήταν ο Francisco Pizarro;
Ο Pizarro γεννήθηκε κάπου στο 1476, στο Trujillo της Ισπανίας – μια περιοχή που υπέφερε από τη φτώχεια. Ο πατέρας του, ο καπετάνιος Gonzalo Pizarro, ήταν ένας φτωχός αγρότης ενώ η μητέρα του, Francisca González είχε ταπεινή καταγωγή. Ο Φρανσίσκο μεγάλωσε χωρίς να μάθει ανάγνωση και αντ’ αυτού, πρόσεχε τα γουρούνια του πατέρα του.

Μεγαλώνοντας, ο Πίζαρο άκουσε ιστορίες για τον Νέο Κόσμο και καταλήφθηκε από μια λαχτάρα για περιπέτεια, χρήμα και δόξα. Το 1510, συνόδευσε τον Ισπανό εξερευνητή Alonzo de Ojeda σε ένα ταξίδι στην Ουράμπα της Κολομβίας. Αν και η αποστολή δεν ήταν πολύ πετυχημένη, ο Πίζαρο απέδειξε ότι ήταν άνθρωπος που θα μπορούσες να στηριχτείς.

Η Ανακάλυψη του Ειρηνικού Ωκεανού

Το 1513, ο Πιζάρο εντάχθηκε στο πλήρωμα του Vasco Núñez de Balboa στην πορεία του προς τη «Νότια Θάλασσα», απέναντι από τον Ισθμό του Παναμά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο Balboa και ο Pizarro ανακάλυψαν αυτό που είναι τώρα γνωστό ως Ειρηνικός Ωκεανός. Ο Balboa πιστώθηκε την πρώτη (ευρωπαϊκή πάντα) ανακάλυψη του ωκεανού.

Αν και δεν διακρίθηκε το όνομα του όσο θα ήθελε με την νέα ανακάλυψη, κατά ειρωνικό τρόπο, ο Pizarro συνέλαβε λιγο αργότερα τον Balboa υπό τις εντολές του Pedro Arias de Ávila (οι φίλοι τον έλεγαν Pedrarias), αντίπαλος του Balboa και γνωστός τύραννος. Ο Pizarro μένει στον Παναμά για ένα διάστημα, όπου του απονέμεται ένα κτήμα, γίνεται μάλιστα και δήμαρχος της Πόλης του Παναμά και συγκεντρώνει μια μικρή περιουσία.

Το 1524, ο Pizarro συνεργάστηκε με τον πλοηγό Diego de Almagro και τον ιερέα Fernando de Luque. Το πρώτο από τα ταξίδια αναγνώρισης τους έφτασε μέχρι τον ποταμό San Juan μεταξύ σημερινού Εκουαδόρ και Κολομβίας. Στο επόμενο ταξίδι έδωσε την ευκαιρία στο Pizarro να εξερευνήσει νοτιότερες περιοχές κατά μήκος της ακτής.

Η κατάκτηση του Περού

Κατάκτηση του Περού

Το 1528, ο Pizarro επιστρέφει στην Ισπανία, συναντάει τον αυτοκράτορα Κάρολο τον 5ο και συμφωνούν στην εισβολή στο Περού και την ίδρυση μια νέας ισπανικής επαρχίας. Το 1532, συνοδευόμενος από τους 4 αδελφούς του, ο Πιζάρο ανέτρεψε τον αρχηγό των Ίνκας, Atahualpa και με συνοπτικές διαδικασίες κατέκτησε το Περού. Τρία χρόνια αργότερα, ίδρυσε τη Λίμα, την πόλη που θα γινόταν μετέπειτα η πρωτεύουσα του Περού.

Με την πάροδο του χρόνου, το κλίμα στο Περού δεν ήταν ιδανικό, οι εντάσεις αυξάνονταν όλο και περισσότερο μεταξύ των αρχικών κατακτητών του Περού και εκείνων που έφτασαν αργότερα για να διεκδικήσουν κάποια αξίωση στη νέα ισπανική επαρχία. Ως αποτέλεσμα, οι Ισπανοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – η μία διοικείται από τον Pizarro και η άλλη από τον πρώην συνεργάτη του, Almagro. Ο Almagro ηττήθηκε από τον Pizarro και τα αδέρφια του στη μάχη του Las Salinas το 1538. Ο Almagro συνελήφθηκε και εκτελέστηκε από τον Hernado Pizzaro. Στις 26 Ιουνίου 1541, στη Λίμα του Περού, υποστηρικτές του Almagro μαζί με τον γιο του εκδικήθηκαν τον θάνατο του δολοφονώντας τον Πίζαρο στο ίδιο του το παλάτι.

Αυτή είναι μια κάπως εξευγενισμένη βιογραφία του Φρανσίσκο Πιζάρο. Ακολουθούν 4 φακτς που θα συμπληρώσουν το προφίλ του.

Bonus Facts

  1. Η πλειονότητα των Ισπανών κονκισταδόρ ήταν υπερβολικά βίαιοι. Βασανιστήρια, δολοφονίες, βιασμοί ήταν χαρακτηριστικές πρακτικές τους. Και ο Φρανσίσκο Πιζάρο δεν αποτελούσε εξαίρεση. Μετά την εξέγερση του αυτοκράτορα των Ίνκας, Manco, ο Πιζάρο διέταξε να δέσουν την γυναίκα του πρώτου σε ένα ξύλινο δοκάρι και να της ρίξουν βέλη. Μετά άφησαν την σωρό της σε ένα ποτάμι όπου ήξερε ότι το ρεύμα θα την οδηγούσε στον Μάνκο. Αργότερα μάλιστα, διέταξε την δολοφονία 16 αιχμαλώτων αρχηγών των Ίνκας, εκ των οποίων ο ένας κάηκε ζωντανός.
  2. Εκτός από βίαιος, ήταν και λίγο προδότης. Όταν συμφώνησε με το στέμμα της Ισπανίας για την κατάκτηση του Περού, δεν φρόντισε ο συνεργάτης του, Almagro να λάβει ότι του είχε υποσχεθεί. Αυτό οδήγησε και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο.
  3. Η περιουσία του Πιζάρο ήταν αμύθητη. Λέγεται πως το μερίδιο του από την νίκη του ενάντια στον Atahualpa ήταν 630 λίβρες χρυσού, 1260 λίβρες ασήμι και δώρο ένας θρόνος που ζύγιζε 183 λίβρες μαζί με 15 καράτια χρυσού. Στις σημερινές τιμές, η περιουσία του έφτανε τα 8 εκατομμύρια δολάρια.
  4. Όπως είναι επόμενο το όνομα του Πιζάρο δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Περού. Όλοι οι Περουβιανοί γνωρίζουν ποιος ήταν, τον αντιμετωπίζουν ως έναν βίαιο εισβολέα που σκότωσε τους προγόνους τους. Ένα άγαλμα του Πιζάρο μεταφέρθηκε το 2005 από την κεντρική πλατεία της Λίμα σε ένα νέο πάρκο μακριά από τον δρόμο, έξω από την πόλη.
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βρείτε ΕΔΩ τον ομορφότερο παγκόσμιο χάρτη για τον τοίχο σας στα ελληνικά!

Γεωγραφικά βιβλία δραστηριοτήτων από τη σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ για μικρούς και μεγάλους. Βρείτε τα εδώ 

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις

Ακολουθείστε μας στο Instagram