13 ενδιαφέροντα πράγματα για τα οποία φημίζεται η Ισπανία

13 ενδιαφέροντα πράγματα για την Ισπανία που ίσως δεν γνωρίζεις

Γνωρίζατε ότι η Ισπανία παράγει τόσο ελαιόλαδο που μπορεί να γεμίσει 400 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων; Ή μήπως την ισπανική γιορτή La Tomatina κατά την οποία ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται για να πετάξουν ντομάτες ο ένας στον άλλον; Έστω ότι οι Ισπανίδες έχουν προσδόκιμο ζωής τα 85,9 χρόνια; Αν όχι λοιπόν και θέλετε να μάθετε για τι άλλο (περίεργο και μη) φημίζεται η Ισπανία, είστε στο κατάλληλο μέρος:

Η Ισπανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει χερσαία σύνορα με μια αφρικανική χώρα

Ξεκινάμε με ένα γεωγραφικό φακτ για την Ισπανία: υπάρχουν τρία ισπανικά εξκλάβια στο Μαρόκο και αυτό την καθιστά τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει χερσαία σύνορα με μια αφρικανική. Ο λόγος για τη Μελίγια, τη Θέουτα και το Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα. Περισσότερες πληροφορίες για τα τρία εξκλάβια θα βρείτε εδώ.

Προς Βορρά η Ισπανία συνορεύει με τη Γαλλία, με τη μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων να χωρίζει τις δύο χώρες. Επί των Πυρηναίων και στα Βορειοανατολικά συνορεύει με την μικροσκοπική Ανδόρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία και νότια με το Γιβραλτάρ και το Μαρόκο. Σε ερώτηση-παγίδα σε ενδεχόμενο κουίζ γεωγραφίας, σας θέλω ετοιμότατους.

Τρέχουσες ισπανικές κτήσεις στη Βόρεια Αφρική
Τρέχουσες ισπανικές κτήσεις στη Βόρεια Αφρική

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Τα ισπανικά είναι μια από τις πιο ευρέως ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο

Περισσότεροι από 471.000.000 άνθρωποι στον κόσμο έχουν τα ισπανικά ως μητρική γλώσσα. Αν ψάχνετε λοιπόν μια γλώσσα για να επικοινωνήσετε εύκολα σε όλο τον κόσμο πέρα των αγγλικών, τα ισπανικά είναι μια καλή περίπτωση. Απ’ την άλλη αν ρωτήσετε τους Καταλανούς ή τους Quechua αν μιλούν ισπανικά θα λάβετε μια πολύ διαφορετική απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, ένα σημαντικό ποσοστό των ΗΠΑ και φυσικά στην Ισπανία, τα ισπανικά είναι η κύρια γλώσσα.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Οι πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο (πηγή: reddit.com)
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Οι πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο (πηγή: reddit.com)

Η Ισπανία φιλοξενεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ισπανία σε ισοψηφία με τη Γαλλία βρίσκεται στη 3η θέση στη σχετική λίστα, ακριβώς πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Από τον Αύγουστο του 2021, υπάρχουν 49 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη χώρα. Τα έργα του Γκαουντί, το σπήλαιο της Altamira, η ιστορική πόλη του Τολέδο είναι μερικά απ’ αυτά. Η αυτόνομη περιφέρεια της Ανδαλουσίας φιλοξένει τα περισσότερα στην Ισπανία (7 στο συνόλο).

Πανόραμα της Ιστορικής Πόλης του Τολέδο (πηγή: wikipedia)

Οι διάσημες (και περίεργες) φιέστες της Ισπανίας

Δύο από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Ισπανίας είναι το βίαιο San Fermin (κυνήγι ταύρων στην πόλη της Παμπλόνας) που πραγματοποιείται τον Ιούλιο και το La Tomatina, τον Αύγουστο, που είναι βασικά ο μεγαλύτερος αγώνας φαγητού στον κόσμο. Χιλιάδες ντόπιοι και  τουρίστες συγκεντρώνονται για να πετάξουν ντομάτες ο ένας στον άλλον! Το Las Fallas de Valencia (Φεστιβάλ της Φωτιάς) είναι μια εκθαμβωτική γιορτή λίγων ημερών γεμάτη με πυροτεχνήματα. Λιγότερο φεστιβάλ και περισσότερο παράδοση είναι το Concurs de Castells που λαμβάνει χώρα στην Ταραγόνα της Ισπανίας. H εκδήλωση περιλαμβάνει άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών που συγκεντρώνονται για να διαγωνιστούν χτίζοντας ανθρώπινους πύργους!

Ανθρώπινοι πύργοι κατά το Concurs de Castells το 2019 (πηγή: wikipedia)
Ανθρώπινοι πύργοι κατά το Concurs de Castells το 2019 (πηγή: wikipedia)

Τα σταφύλια της τύχης

Το Las doce uvas de la suerte (τα δώδεκα σταφύλια της τύχης) είναι μια ισπανική παράδοση (και δεισιδαιμονία) που λαμβάνει χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Καθώς το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα και ξεκινάει το νέο έτος, πρέπει να φάτε μια ντουζίνα σταφύλια. Εάν δε, μπορέσετε να φάτε ένα σταφύλι για κάθε χτύπο της ώρας θα έχετε σίγουρα καλή τύχη τη νέα χρονιά!

Γιορτάστε την πρωτοχρονιά με μια ισπανική παράδοση (πηγή: pixabay)
Γιορτάστε την πρωτοχρονιά με μια ισπανική παράδοση (πηγή: pixabay)

Ο Ισπανικός Εθνικός ύμνος δεν έχει στίχους

Εάν έχετε παρατηρήσει στις αθλητικές οργανώσεις που λαμβάνουν μέρος οι εθνικές ομάδες της Ισπανίας, ο εθνικός ύμνος της χώρας δεν έχει στίχους (για την ακρίβεια είχε, αλλά δεν χρησιμοποιούνται πια), παρά μόνο μια καθηλωτική μελωδία. Ονομάζεται “La Marcha Real” και είναι ένας από τους παλαιότερους εθνικούς ύμνους του κόσμου καθώς γράφτηκε το 1761. Ακόμα 3 εθνικοί ύμνοι χωρών δεν έχουν στίχους.

Το Δημαρχείο της Μαδρίτης (πηγή: wikipedia)
Το Δημαρχείο της Μαδρίτης (πηγή: wikipedia)

Υπάρχει μια πόλη στην Ισπανία με μοναδική ιαπωνική κληρονομιά

Στην Coria del Río, περίπου 700 από τους 24.000 ντόπιους έχουν το επώνυμο «Japón». Αυτό το επώνυμο είναι κληρονομιά του πρώτου επίσημου Ιάπωνα απεσταλμένου στην Ισπανία (παρέα με 6 σαμουράι) το 1617! Η αντιπροσωπεία εγκαταστάθηκε στην πόλη κοντά στη Σεβίλλη και οι κάτοικοι πήραν το επώνυμο Hasekura de Japón (με τα χρόνια απλοποιήθηκε σε σκέτο Japón).

Η ιαπωνική πύλη Torii και το άγαλμα του Hasekura Tsunenaga στην Coria del Rio (πηγή: wikipedia)
Η ιαπωνική πύλη Torii και το άγαλμα του Hasekura Tsunenaga στην Coria del Rio (πηγή: wikipedia)

Τα δύο επώνυμα

Στην ισπανική κουλτούρα, οι άνθρωποι έχουν δύο επώνυμα αντί για ένα. Το πρώτο επώνυμο το παίρνουν από τον πατέρα τους και το δεύτερο από τη μητέρα τους. Όταν τους απευθύνεστε στην καθημερινή ζωή, θα χρησιμοποιείτε συνήθως μόνο ένα επώνυμο (συνήθως το πρώτο).

Η Ισπανία υπήρξε η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία

Και, για ένα διάστημα, ήταν και η πιο ισχυρή αυτοκρατορία στον κόσμο. Ξεπερνώντας και την πορτογαλική εμπορική αυτοκρατορία, οι Ισπανοί πρωτοστάτησαν στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική και κατέλαβαν τις Φιλιππίνες για περισσότερα από 300 χρόνια. Εκτός από πόνο, άφησαν πίσω τους μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά – και πάρα πολλούς ισπανόφωνους.

Η επίδραση της Ισπανίας και στην Ευρώπη ήταν σημαντική. Λόγω των διάφορων γαμήλιων συμμαχιών και των κληρονομιών, η Ισπανία είχε επιρροή σε μέρη της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και ολόκληρης της Ολλανδίας – η οποία ήταν γνωστή ως Ισπανική Ολλανδία από το 1556 έως το 1714.

Η ισπανική αυτοκρατορία είχε εδάφη σε 5 ηπείρους (πηγή: wikipedia)
Η ισπανική αυτοκρατορία είχε εδάφη σε 5 ηπείρους (πηγή: wikipedia)

Η Ισπανία ήταν υπό μουσουλμανικό έλεγχο για πέντε αιώνες

Η Αραβική κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου από μουσουλμανικά στρατεύματα Αράβων και Βερβέρων του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών (οι Ευρωπαίοι τους έλεγαν Μαυριτανούς) έφερε την κατάλυση του Βησιγοτθικού Βασιλείου κάπου μεταξύ του 711 και 724. Η κατάκτηση οδήγησε στην εδραίωση της αραβικής παρουσίας στην Ιβηρική, το μουσουλμανικό κομμάτι της οποίας ήταν γνωστό ως Αλ-Άνταλους.

Αυτό που ακολούθησε είναι μια μακρά ιστορία αραβικής και ισλαμικής επιρροής στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την τέχνη της Ισπανίας, έως ότου εκδιώχθηκαν τελικά οι εισβολείς το 1492. Στην περιοχή της Ανδαλουσίας οι αραβικές επιρροές είναι πολύ αισθητές.

Η περιφέρεια της Ανδαλουσίας (πηγή: wikipedia)
Η περιφέρεια της Ανδαλουσίας (πηγή: wikipedia)

Η σιέστα δεν είναι αστεία υπόθεση για τους Ισπανούς

Η σιέστα είναι ένας σύντομος υπνάκος που λαμβάνεται το απόγευμα, συνήθως μετά το μεσημεριανό γεύμα. Στην Ισπανία, οι σιέστες είναι μέρος της καθημερινής ζωής και είναι σύνηθες να βλέπουμε πολλά καταστήματα να κλείνουν κατά τη διάρκεια της σιέστας, συνήθως μεταξύ 14:00 και 17:00. Στο θερμότερο μεσογειακό κλίμα, αυτός ο μεσημεριανός ύπνος επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεκουραστούν, να απολαύσουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά και να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας. Αυτά τα μεσημεριανά διαλείμματα θα μπορούσαν να είναι ο λόγος που οι Ισπανοί έχουν ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο!

Πόσο είναι αυτό; Χαίρομαι που με ρωτάτε, στην Ισπανία λοιπόν, το προσδόκιμο ζωής είναι κατά μέσο όρο τα 82 χρόνια (79 για τους άνδρες, 85 για τις γυναίκες). Σιγοντάρουν τους Ιάπωνες, τους Ιταλούς, τους Ελβετούς και τους Ικαριώτες. Σας έχω φτιάξει ένα χάρτη στο σύνδεσμο που ακολουθεί με το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων.

Ο μεσημβρινός ύπνος είναι ιερός (πηγή: unsplash)
Ο μεσημβρινός ύπνος είναι ιερός (πηγή: unsplash)

Τι παράγει η Ισπανία;

Η Ισπανία παράγει κατά μέσο όρο περίπου το 44% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου κάθε χρόνο, τέσσερις φορές περισσότερο από την Ελλάδα και 9 φορές περισσότερο από την Ιταλία (σύμφωνα με το International Olive Council). Η παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου ανέρχεται σε 1,12 εκατομμύρια τόνους – αρκετό λάδι για να γεμίσει περίπου 400 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων!

Μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία, η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών κρασιού στον κόσμο. Μάλιστα, το 2020, η Ισπανία κατέλαβε την τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών παραγωγής κρασιού, με παραγωγή περίπου 40,7 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2020.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου στον κόσμο.
Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου στον κόσμο.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ