Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μελίγια, Θέουτα και Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα: 3 ισπανικά εξκλάβια στο Μαρόκο

Αν δει κάποιος την Ισπανία στον χάρτη όλα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά όταν κάποιος κάνει focus τότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ παράξενα. Βλέπουμε ότι η Ισπανία εκτός από τα καθορισμένα σύνορα της, εκτείνεται πέρα από την Μεσόγειο θάλασσα, στην Αφρικανική ήπειρο.
Μελίγια, Θέουτα και Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα: 3 ισπανικά εξκλάβια στο Μαρόκο

Έχει χερσαία σύνορα η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Αφρική;

Αν δει κάποιος την Ισπανία στον χάρτη όλα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά όταν κάποιος κάνει focus τότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ παράξενα. Βλέπουμε ότι η Ισπανία εκτός από τα καθορισμένα σύνορα της, εκτείνεται πέρα από την Μεσόγειο θάλασσα, στην Αφρικανική ήπειρο.

Πώς έχει δημιουργηθεί αυτή η περίεργη κατάσταση όμως?

Κατά το “Reconquista” (722-1492) την διαδικασία επανακατάληψης των μουσουλμανικών κατακτήσεων στην Ιβηρική χερσόνησο, που ολοκληρώθηκε όταν τέθηκαν όλα τα εδάφη της Al-Andalus (η ισλαμική Ιβηρία) υπό τον έλεγχο των Καθολικών Μοναρχών (Βησιγοτθικό βασίλειο) με την φόρα που είχαν κατέλαβαν και κάποιες πόλεις απέναντι στην Αφρική, καθώς επίσης και την Βαρκελώνη που άνηκε στο Βασίλειο της Γαλλίας (από τότε κρατάει αυτή η κολόνια!!!).

Οι περισσότερες πόλεις επιστράφηκαν στους Αφρικανούς, αλλά κράτησαν κάποιες που εδώ και 500 χρόνια περίπου, ανήκουν στην επικράτεια της Ισπανίας αποτελώντας έτσι χερσαία σύνορα της Ε.Ε. με την Αφρική!

Τρία είναι τα σημεία που η Ισπανία -και κατ’ επέκταση η Ευρώπη- πατάει πόδι στην Αφρικάνικη ήπειρο που το Μαρόκο θεωρεί ότι του ανήκουν και τα ζητάει επίμονα από την Ισπανία να του τα επιστρέψει.

Μελίγια (Melilla)

Η αυτόνομη (από το 1995) παραμεσόγεια πόλη της Melilla (Μελίγια, το αρχαίο Ρουσάδειρον) έκτασης μόλις 12,3 τ. χλμ. και πληθυσμό 78.476 (απογραφή 2011) με το 98% Καθολικοί, ιβηρικής καταγωγής (η πλειονότητα από Ανδαλουσία και Καταλονία) και λίγοι Βέρβεροι, Εβραίοι και Ινδουιστές.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Μελίγια
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Μελίγια

Η πόλη είναι εμβληματική στην ιστορία της Ισπανίας καθώς σ’ αυτή κηρύχθηκε, το 1936, η “επανάσταση” από τον στρατηγό/δικτάτορα Φράνκο, που κατέληξε στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.

Η Melilla, που επικοινωνεί με την Ισπανία μέσω του αεροδρομίου της, είναι περίκλειστη από ένα φράχτη 7 μέτρων, που κατασκεύασε η Ισπανία στις δυο πόλεις Μελίγια και Θέουτα, το 2004 ξοδεύοντας πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια προκείμενου να εμποδίσει τις μεγάλες ομάδες μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Φυσικά όλες οι συναλλαγές (όπως και στην Ceuta) γίνονται με euros, αφού είναι ευρωπαϊκό έδαφος!!!

Αεροφωτογραφία της Μελίγια (πηγή: wikipedia)
Αεροφωτογραφία της Μελίγια (πηγή: wikipedia)

Θέουτα (Ceuta)

Άλλη μια αυτόνομη πόλη της Ισπανίας, η Ceuta (Θέουτα, η φοινικική Abyla & η εξελληνισμένη Ἄπινι) που βρίσκεται στην επικράτεια του Μαρόκου απέναντι από τις Ηράκλειες Στήλες, στο βράχο του Γιβραλτάρ και αποτελεί κι αυτή τα χερσαία σύνορα της Ε.Ε. με την Αφρική.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Θέουτα
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Θέουτα

Λίγο μεγαλύτερη σε έκταση από την Μελίγια (18.5 τ. χλμ.) και σε πληθυσμό (82.376 κάτοικοι το 2011) Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μοιρασμένοι, με κάποιους σεφαρδίτες Εβραίους και Ινδουιστές.

Κι αυτή είναι αποκλεισμένη από την Αφρική με όμοιο φράχτη 7 μέτρων, θέλοντας να “προστατέψει” την Ευρώπη από τις ροές των μεταναστών από την Sahel.

Σε αντίθεση με την Μελίγια, η Θέουτα δεν έχει αεροδρόμιο και επικοινωνεί με την μαμά-Ισπανία μέσω φέρυ-μποτ, ενώ είναι προσβάσιμη από την υπόλοιπη Αφρική, μόνο μέσω ενός δρόμου που οδηγεί σ’ αυτήν!

Άποψη της Θέουτα και της χερσονήσου Almina (πηγή: wikipedia)

Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα (Peñón de Vélez de la Gomera)

Ο ισπανικός βράχος στα δυτικά της Μεσογείου Peñón de Vélez de la Gomera (Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα, Βερβέρικα: Badis, Μπάντις ή Μπάντες) συνδέεται με την μαροκινή ακτή μ’ ένα μικρο αμμώδες πέρασμα πλάτους μόλις 80 μέτρων που αποτελεί και το μικρότερο σύνορο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στα ανατολικά του βρίσκεται μια μικρότερη νησίδα η Isleta.

Peñón de Vélez de la Gomera, όπως φαίνεται από τη μαροκινή ακτή (2007) (πηγή: wikipedia)

Ο βράχος de la Gomera, είναι ένα από τα πολλά βραχοφρούρια που χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήρια οι φοβεροί Βερβερίνοι πειρατές.

Την διοίκηση έχει η ισπανική κεντρική κυβέρνηση και στο βράχο υπάρχουν μόνο λίγοι Ισπανοί στρατιώτες

Τρέχουσες ισπανικές κτήσεις στη Βόρεια Αφρική
Τρέχουσες ισπανικές κτήσεις στη Βόρεια Αφρική

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα εξκλάβια και τα ενκλάβια;

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.