Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι είναι τα Εξκλάβια; – Λίστα με τα αποσπασμένα εδάφη σε όλο τον κόσμο​

Όπως λέει και το τραγούδι, ο κόσμος είναι «χιλιομπαλωμένος», με τα εξκλάβια, τους θύλακες ή, πιο περιγραφικά, με τα αποσπασμένα εδάφη. Δουλειά δεν μας έλειπε κι εμάς, παρά να τα αναφέρουμε μαζί με μια μικρή, περιληπτική ιστορία γύρω από αυτά.
εξκλάβια

Αυτόν τον κόσμο τον καλό
τον χιλιομπαλωμένο
βρε ράβε ξήλωνε, ράβε ξήλωνε
δουλειά, δουλειά, δουλειά να μη σου λείπει

Όπως λέει και το τραγούδι, ο κόσμος είναι «χιλιομπαλωμένος», με τα εξκλάβια, τους θύλακες ή, πιο περιγραφικά, με τα αποσπασμένα εδάφη. Δουλειά δεν μας έλειπε κι εμάς, παρά να τα αναφέρουμε μαζί με μια μικρή, περιληπτική ιστορία γύρω από αυτά.

Τo εξκλάβιο, ή αποσπασμένο έδαφος όπως είπαμε, είναι περιοχή μιας χώρας με την οποία δεν υπάρχει άμεση χερσαία σύνδεση. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες:

  • Εκείνο που περικυκλώνεται από άλλα κράτη και δεν υπάρχει άλλου είδους σύνδεση παρά μόνο χερσαία (περίκλειστο), δηλαδή για να φτάσει κάποιος σε αυτό, πρέπει να περάσει μόνο μέσα από άλλο κράτος
  • Eκείνο που περικυκλώνεται από άλλη χώρα ή χώρες αλλά μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτό και μέσω υδάτων (ημιπερίκλειστο), μέσω θάλασσας, λίμνης κ.α.

Αναλυτικότερα:

Εξκλάβια με χερσαία μόνο σύνδεση

1. Ναχιτσεβάν (Αζερμπαϊτζάν): Περικυκλώνεται από Αρμενία, Ιράν και Τουρκία. Από το 189 π.Χ. η περιοχή ήταν μέρος του Βασιλείου της Αρμενίας. Από τον 19ο αιώνα όμως είναι θέατρο συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων. Η περιοχή περιήλθε στους Αζέρους μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα το Ναχιτσεβάν είναι Αυτόνομη Περιοχή του Αζερμπαϊτζάν.

2. Μπαάρλε-Χέρτογκ και Μπαάρλε-Νασσάου (Βέλγιο και Ολλανδία): Ουσιαστικά είναι δύο πόλεις σε μία, κοντά στα Ολλανδοβελγικά σύνορα. Εκεί η μία χώρα περικυκλώνει την άλλη. Ο χαμός από εξκλάβια και ενκλάβια! Η περιπλοκότητα της ιδιαίτερης αυτής κατάστασης οφείλεται εν πολλοίς σε εξίσου περίπλοκες συμφωνίες, αγοραπωλησίες, ανταλλαγές εδαφών κλπ μεταξύ των Λόρδων της Μπρέντα και των Δουκών της Βραβάντης, μια ιστορία που ανάγεται στα χρόνια του Μεσαίωνα. Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1843), ένα μεγάλο μέρος αυτής της παραδοξότητας τακτοποιήθηκε, χωρίς ωστόσο να διευθετηθεί η κατάσταση πλήρως. Στις μέρες μας, τουλάχιστον, οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων συμβιώνουν αρμονικά. Φοβερή περίπτωση!

3. Καμπιόνε Ντι Ιταλια / Campione d’Italia (Ιταλια): Περικυκλώνεται από την Ελβετία. Βρίσκεται πάνω στην λίμνη Λουγκάνο στο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο και απέχει λιγότερο από 1000 μέτρα από τα ιταλικά σύνορα, αλλά ο ορεινός όγκος πίσω του τού περιορίζει την πρόσβαση και πρέπει κανείς να κάνει 14km ώστε να φτάσει στην πλησιέστερη ιταλική πόλη και 28km για το Κόμο. Η πόλη ήταν από την ρωμαϊκή εποχή ως οχυρό. Στην συνέχεια η πόλη και η περιοχή δόθηκε κληρονομιά στην αρχιεπισκοπή του Μιλάνου. Όταν, μετά από χρόνια, το Τιτσίνο επέλεξε να ενταχθεί στην Ελβετική Συνομοσπονδία, οι Καμπιονέζοι όμως επέλεξαν να παραμείνουν μέρος της Λομβαρδίας και της Ιταλίας στη συνέχεια. Σήμερα αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

4. Λίβια / Llivia (Ισπανία): Περικυκλώνεται από την Γαλλία. Το 1659, με τη Συνθήκη των Πυρηναίων αποδόθηκαν στο Γαλλικό Στέμμα διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Σερδάνια. Η Λίβια ωστόσο διατήρησε την καταλανική της ταυτότητα, αφού η συνθήκη προέβλεπε την παράδοση χωριών και όχι πόλεων, ιδιότητα που διατηρούσε ως αρχαία πρωτεύουσα της Σερδάνια.

5. Μπύσινγκεν / Büsingen (Γερμανία): Περικυκλώνεται από την Ελβετία στο καντόνι του Σαφχάουζεν. Το Μπύσινγκεν παλαιότερα ήταν μέρος της Αυστρουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, η πόλη αποδίδεται ως εδαφική διευθέτηση στο γερμανικό Βασίλειο της Βυρτεμβέργης. Η συμφωνία έγινε με την εφαρμογή της Συνθήκης του Πρέσμπουργκ το 1805, κατά την οποία η Αυστρία υποχρεώθηκε να αποδώσει αρκετά εδάφη της σε τρίτες χώρες. Έκτοτε, το Μπύσινγκεν παραμένει αποσπασμένο έδαφος της Γερμανίας, ενώ κατοπινές απόπειρες ένταξης απορρίφθηκαν από τη μεριά της Ελβετίας, αν και άλλα αντίστοιχα μέρη όπως το Βερενάχοφ/Verenahof εντάχθηκαν το 1967.

6. Σοχ / Sokh (Ουζμπεκιστάν): Περικυκλώνεται από το Κιργιστάν

7. Σοχιμαρντάν / Shohimardan (Ουζμπεκιστάν) : Περικυκλώνεται από το Κιργιστάν

8. Τζανί-Αγίλ / Jani-Ayil (Ουζμπεκιστάν) : Περικυκλώνεται από το Κιργιστάν

9. Tσον Κορα / Chon Qora (Ουζμπεκιστάν) : Περικυκλώνεται από το Κιργιστάν

10. Μπαράκ / Barak (Κιργιστάν) : Περικυκλώνεται από το Ουζμπεκιστάν

11. Βορούχ / Vorukh (Τατζικιστάν): Περικυκλώνεται από το Κιργιστάν

12. Καϊραγκάτς / Kayragach (Τατζικιστάν): Περικυκλώνεται από το Κιργιστάν

13. Σαρβάν / Sarvan (Τατζικιστάν): Περικυκλώνεται από το Ουζμπεκιστάν. Όλα αυτά τα εδάφη και οι περιοχές προήλθαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την οριοθέτηση των συνόρων σύμφωνα με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες και διαφορές ακόμα και, προς το παρόν, η οριοθέτηση των συνόρων συνεχίζεται.

14. Μίτζενιχ / Mützenich (Γερμανία): Περικυκλώνεται από το Βέλγιο. Μαζί με το χωριό αυτό βρίσκονται και άλλα εδάφη τα οποία είναι τα Münsterbildchen, Roetgener Wald, Rückschlag και Ruitzhof. Τα αποσπασμένα αυτά εδάφη προήρθαν λόγω μιας σιδηροδρομικής γραμμής, της λεγόμενης Vennbahn, η οποία βρίσκεται πλέον, μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και βάσει ενός άρθρου της Συνθήκης των Βερσαλλιών, στην επικράτεια του Βελγίου. Η σιδηροδρομική γραμμή αυτή ουσιαστικά απέκοψε τα εδάφη αυτά από την Γερμανία. Η σιδηροδρομική γραμμή πλέον δεν λειτουργεί και χρησιμοποιείται ως ποδηλατόδρομος.

15. Μάντα / Madha (Ομάν): Περικυκλώνεται από τα ΗΑΕ

16. Νάχουα / Nahwa (HAE): Περικυκλώνεται από το εξκλάβιο της Μάντχα του Ομάν. Εξκλάβιο μέσα σε εξκλάβιο, σαν την περίπτωση Μπαάρλε – Χέρτογκ – Νασσάου ένα πράμα.

Η κατάσταση των δύο περιοχών αυτών προήρθε λίγο πριν το 1940. Οι κάτοικοι του Μάντα ήθελαν να είναι υπό την σκέπη του Σεΐχη του Ομάν, αλλά οι κάτοικοι του χωριού της Νάχουα ήθελαν να είναι με τον εμίρη του Σαρτζά (Sharjah), με συνέπεια να υπαχθούν στην συνέχεια στα ΗΑΕ.

17. Σάνκοβο / Sankovo-Medvezhye (Ρωσία): Περικυκλώνεται από την Λευκορωσία. Έχει απόσταση κοντά στα 800 μέτρα από τα Ρωσικά σύνορα. Στην αρχή του 20ου αιώνα Ρώσοι έποικοι αγόρασαν τα εδάφη εκεί. Κατά την διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης τα εδάφη άνηκαν στην Ρωσική Σοβιετική Δημοκρατία. Μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, το έδαφος αποδείχθηκε ότι ήταν από τα πιο μολυσμένα. Στις αρχές του 1990 κατοικούσαν κοντά στα 100 άτομα, αλλά από το 1991 απαγορεύτηκαν οι κατοικίες και οποιεσδήποτε οικονομικές δραστηριότητες. Το 1999 τα χωριά καταργήθηκαν και δεν υπάρχει πλέον μόνιμος πληθυσμός στην περιοχή.

18. Μπρεζόβιτσα / Brezovica Žumberačka (Κροατία): Περικυκλώνεται από την Σλοβενία. Είναι ένα μικρός οικισμός με κροατικό πληθυσμό που μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έγινε μέρος της Κροατίας μέσα σε σλοβενικό έδαφος.

19. Μεντουρέτσιε / Međurečje (Βοσνία και Ερζεγοβίνη): Περικυκλώνεται από την Σερβία. Η περιοχή ανήκει στην Βοσνία από το 19ο αιώνα και την περίοδο που δημιουργήθηκαν τα σύνορα μεταξύ Αυστροουγγαρίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

20. Γιούνγκχολτς / Jungholz (Αυστρία): Περικυκλώνεται από την Γερμανία. Υπάρχει όμως το παράδοξο ότι έχει ένα και μοναδικό σημείο, πάνω στην κορυφή του όρους Ζόργκσρόφεν (Sorgschrofen) στα 1636 μ. υψόμετρο ως σημείο ένωσης με την Αυστρία. Η ιστορία λέει ότι το 1342 ένας κάτοικος του Τιρόλο αγόρασε την περιοχή από έναν Βαυαρό και ένωσε την περιοχή αυτή με την άλλη γη που είχε στο Τιρόλο. Με την συνθήκη των βαυαρό-αυστριακών συνόρων του 1844 το Γιούνγκχολτς περιήλθε στην Αυστρία.

21. Νταχαγκράμ–Ανγκαρπότα / Dahagram–Angarpota (Μπανγκλαντές): Περικυκλώνεται από την Ινδία και βρίσκεται περίπου 200m μακριά από τα σύνορα του Μπανγκλαντές και χωρίζεται από τον «διάδρομο» Τιν Μπίγκα (Tin Bigha). Ήταν το μεγαλύτερο και πλέον είναι το μοναδικό εξκλάβιο του Μπανγκλαντές μετά την επίλυση, το 2015, όλων των θυλάκων μεταξύ Ινδίας και Μπανγκλαντές. Στην περιοχή υπήρχαν πάρα πολλά θέματα με τα εδάφη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά εξκλάβια (πάνω από 100) από την μία και την άλλη πλευρά, σαν την περίπτωση Μπαάρλε-Χερτογκ και Μπαάρλε-Νασσάου. Όταν το 1971 το Μπανγκλαντές ανεξαρτητοποιήθηκε από το Πακιστάν υπέγραψε νέα συμφωνία με την Ινδία για τα εξκλάβια. Όλα τα συνοριακά θέματα διευθετήθηκαν, με την Ινδία να χάνει 40km2 από την ανταλλαγή εδαφών. Μετά την διευθέτηση παρέμεινε μόνο το εξκλάβιο του Νταχαγκράμ–Ανγκαρπότα.

22. Ξυλοτύμβου και Ορμήδεια (Κύπρος): Μαζί με αυτές τις 2 περιοχές βρίσκονται κι άλλες δύο, ο Ηλεκτρικός Σταθμός Δεκέλειας & η περιοχή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Οι 4 περιοχές αυτές της Δεκέλειας, βρίσκονται μέσα στο Βρετανικό Υπερπόντιο έδαφος (Ακρωτήρι και Δεκέλεια) στο νησί της Κύπρου. Τα εξκλάβια αυτά δημιουργήθηκαν το 1960 όταν η Κύπρος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργήθηκαν οι Στρατιωτικές Βάσεις σύμφωνα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

Εξκλάβια με σύνδεση και μέσω υδάτων

1. Θέουτα, Μελίγια & Πενιόν ντε Βελεζ /  Ceuta, Melilla & Peñón de Vélez (Ισπανία): Περικυκλωμένα από το Μαρόκο με πρόσβαση από την Μεσόγειο. Από το 15ο αιώνα που οι Ίβηρες έδιωξαν και το τελευταίο ισλαμικό εμιράτο τα εδάφη αυτά πέρασαν στην κατοχή τους. Μετά από πολλές διακυμάνσεις μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, περιήλθαν τελικά στην Ισπανία.

Τρέχουσες ισπανικές κτήσεις στη Βόρεια Αφρική

2. Βόρεια Ιρλανδία / N. Ireland (Ηνωμένο Βασίλειο): Περικυκλωμένο από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με θαλάσσια πρόσβαση από την Ιρλανδική Θάλασσα. Η Βόρεια Ιρλανδία δημιουργήθηκε το 1921, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΗΒ η Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν υπέρ της ένωσης με το ΗΒ κι έτσι το κομμάτι αυτό του νησιού παρέμεινε υπό το ΗΒ.

3. Καμπίντα / Cabinda (Αγκόλα): Περικυκλωμένη από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Δημοκρατία του Κονγκό με πρόσβαση από τον Ατλαντικό. Η περιοχή παλαιότερα ήταν πορτογαλική αποικία, και ονομαζόταν Πορτογαλικό Κονγκό. Μετά την ανεξαρτησία της Αγκόλας το 1974, όλες οι πορτογαλικές αποικίες εκείνης της περιοχής περιήλθαν στην Αγκόλα.

4. Καλίνινγκραντ / Kaliningrad (Ρωσία): Περικυκλωμένο από την Πολωνία και την Λιθουανία με πρόσβαση από την Βαλτική Θάλασσα. Το 1944 περιήλθε υπό σοβιετικό έλεγχο κατά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού και αναγνωρίστηκε οριστικά ως σοβιετική κτήση ένα χρόνο αργότερα, με την Συμφωνία του Πότσδαμ ανάμεσα σε ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και ΗΒ. Τότε προτιμήθηκε να ενταχθεί στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας, παρά στην αντίστοιχη της Λιθουανίας, μολονότι εδαφικά συνόρευε μόνο με τη δεύτερη.

5. Ντουμπρόβνικ / Dubrovnik (Κροατία): Η περιοχή του Ντουμπρόβνικ είναι περικυκλωμένη από το Μαυροβούνιο και την Βοσνία και Ερζεγοβίνη και έχει πρόσβαση από την Αδριατική. Στις δαλματικές ακτές ο πληθυσμός ήταν, εξ αρχής, κροατικός. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε όμως από τους Βενετούς η περιοχή του Ντουμπρόβνικ, και ονομάστηκε ως Δημοκρατία της Ραγκούσα, δεν ήθελε να έχει σύνορα με το “κράτος” της Βενετίας που είχε τις βόρειες ακτές, έτσι πούλησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ένα μικρό κομμάτι γης, που σήμερα είναι η Neum, για να έχουν μια ζώνη ασφαλείας. Τα ίδια σύνορα κράτησε κι ο Ναπολέων όταν την κατέκτησε. Μετά την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την δημιουργία των περιοχών τα σύνορα παρέμειναν ως είχαν.

6. Τεμπουρονγκ / Temburong (Μπρουνέι): Περικυκλωμένο από την Μαλαισία στο νησί Βόρνεο με θαλάσσια πρόσβαση από τον κόλπο του Μπρουνέι, και με γέφυρα πλέον. Παλαιότερα το Σουλτανάτο Μπρουνέι ήταν μεγαλύτερο, καταλαμβάνοντας όλο το νησί . Υπήρχαν όμως διαφορές με κάποιου φύλαρχους/μονάρχες της περιοχής – τους Λευκούς Ρατζάδες. Έτσι ο Σουλτάνος του Μπρουνέι τότε τους παραχώρησε αυτό το κομμάτι γης που χωρίζει, πλέον, τις δυο περιοχές του σουλτανάτου. Ύστερα όμως η περιοχή και η Μαλαισία έγιναν Βρετανικό προτεκτοράτο και έτσι όταν πια έγινε ανεξάρτητη η Μαλαισία τα σύνορα έμειναν ως είχαν με την περιοχή αυτή να μένει στην Μαλαισία. Το Μπρουνέι εξακολουθεί να αμφισβητεί -κάπως- την περιοχή.

7. Οεκούσι / Oecusse (Ανατολικό Τιμόρ): Περικυκλωμένο από την Ινδονησία με θαλάσσια πρόσβαση από το Στενό του Ομπάι και την Θάλασσα Σαβού. Όλο το νησί του Τιμόρ υπήρξε πορτογαλική αποικία και το Οεκούσι ήταν που εγκαταστάθηκαν πρώτα οι Πορτογάλοι. Το 18ο αιώνα λόγω ολλανδικής στρατιωτικής πίεσης το δυτικό κομμάτι παραδόθηκε στους Ολλανδούς, και η πρωτεύουσα του κυβερνήτη μεταφέρθηκε στο Ντίλι, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής συνέχισαν να υποστηρίζουν την πορτογαλική κυβέρνηση. Το 1859, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η Πορτογαλία και η Ολλανδία χώρισαν το νησί μεταξύ τους. Το Δυτικό Τιμόρ έγινε Ολλανδικό, και το Ανατολικό Τιμόρ έγινε Πορτογαλικό. Αυτό όμως δημιούργησε το εξκλάβιο του Οεκούσι. Τα σύνορα παρέμειναν τα ίδια και όταν έγιναν ανεξάρτητα η Ινδονησία και το Ανατολικό Τιμόρ.

8. Μουσαντάμ (Ομάν): Περικυκλωμένο από τα ΗΑΕ, με πρόσβαση από την θάλασσα από τα στενά του Ορμούζ. Το σουλτανάτο του Ομάν από πολύ παλιά ήταν πολύ πιο δυνατό από τις φυλές του Βεδουίνων στον βορρά, που μετά από πολλά χρόνια έγιναν εμιράτα. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία και πήραν στην κατοχή τους εκείνο το κομμάτι γης, με το οποίο ουσιαστικά έλεγχαν τα στρατηγικά στενά του Ορμούζ και την είσοδο στον Περσικό Κόλπο. Στην συνέχεια ανακαλύφθηκε και πετρέλαιο, το οποίο αποτέλεσε το εφαλτήριο για την άνοδο της οικονομίας του Ομάν.

9. Αλάσκα / Alaska (ΗΠΑ): Περικυκλωμένη από τον Καναδά με πρόσβαση από τον Ειρηνικό. Η Αλάσκα ήταν περιοχή της Ρωσίας. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Χ. Στιούαρτ, διαπραγματεύτηκε την αγορά της από αυτήν το 1867 και την αγόρασε για το ποσό των 7.2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά, ως τμήμα των ΗΠΑ, η Αλάσκα ήταν στη χαλαρή δικαιοδοσία του στρατού, μετά το 1884 αποτελούσε ανεπίσημα αμερικανική εδαφική επικράτεια, ώστε το 1959 ανακηρύχθηκε ως η 49η πολιτεία των ΗΠΑ.

10. Ποιντ Ρόμπερτς / Point Roberts (ΗΠΑ): Περικυκλωμένο από τον Καναδά, με θαλάσσια πρόσβαση από το στενό της Τζώρτζια. Το εξκλάβιο αυτό δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα με τη Συνθήκη του Όρεγκον, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες διευθέτησαν τις συνοριακές διαφορές των Βορειοδυτικών ΗΠΑ και του Καναδά από τα Βραχώδη Όρη ως το στενό της Τζώρτζια στον Ειρηνικό. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι ο 49ος παράλληλος θα καθόριζε το όριο μεταξύ των αντίστοιχων εδαφών τους. Δεν είχαν αντιληφθεί όμως μια μικρή περιοχή στην περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia), το μετέπειτα Point Roberts, βρίσκεται νότια του 49ου παραλλήλου. Σχετικές επερωτήσεις είχαν πραγματοποιηθεί ώστε να παραχωρηθεί το έδαφος στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα στον Καναδά, αλλά το καθεστώς του παρέμεινε αμετάβλητο.

11. Δε Ανγκλ (Η Γωνία) / The Angle (ΗΠΑ): Περικυκλωμένη από τον Καναδά με πρόσβαση από την λίμνη Woods. Η Γωνία αυτή των ΗΠΑ, που ανήκει στην Μινεσότα, δημιουργήθηκε από την συμφωνία μεταξύ Βρετανών και Βενιαμίν Φραγκλίνου, από παλιούς χάρτες που είχαν χαρτογραφηθεί λάθος την τότε εποχή. Είναι το Βορειότερο σημείο των 48 Πολιτειών της Αμερικής (πλην Αλάσκας και Χαβάη). Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το μίνι εξκλάβιο Elm Point, και άλλο ένα μικρό σημείο δυτικότερα, στην Β. Ντακότα, τα οποία πίπτουν στην ίδια κατάσταση λόγω του 49ου παραλλήλου και τον καθορισμό συνόρων.

12. Αλμπουργκ / Alburgh (ΗΠΑ): Περικυκλωμένο από τον Καναδά με πρόσβαση από την λίμνη Champlain, το οποίο ανήκει στην πολιτεία Βερμόντ είναι άλλο ένα αξιοπερίεργο λόγω των συμφωνιών των καθορισμών των συνόρων με ευθείες γραμμές στον 45ο παράλληλο. Ενώνεται με γέφυρες με τα εδάφη των ΗΠΑ. Στην ίδια περιοχή είναι και το σούπερ μίνι εξκλάβιο του Province Point.

13. Ακουασάσνε / Akwasasne, Saint Regis (Καναδας): Περικυκλωμένο από τις ΗΠΑ, είναι ένα ακόμα εξκλάβιο που δημιουργήθηκε από την συμφωνία του 45ου παραλλήλου μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ. Η περιοχή ανήκει στο έθνος των αυτοχθόνων Μοχόκ (Mohawk) και είναι προσβάσιμο από το ποτάμι St. Lawrence.

14. Γαλλική Γουιάνα (Γαλλία): Περικυκλωμένη από Βραζιλία και το Σουρινάμ, με πρόσβαση από τον Ατλαντικό. Πρώην αποικία της Γαλλίας στην Νότια Αμερική, η Γαλλική Γουιάνα πλέον είναι μέρος της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα θεωρείται εξκλάβιο. Χρησιμοποιεί ακόμα και Ευρώ!

15. Ρίο Μούνι ή Μπίνι / Rio Muni ή Mbini (Ισημερινή Γουινέα): Ειδική περίπτωση μιας και η πρωτεύουσα της χώρας είναι πάνω σε νησί. Το εξκλάβιο είναι περικυκλωμένο από το Καμερούν, την Γκαμπόν και η επικοινωνία με την πρωτεύουσα Μαλάμπο γίνεται μέσω θάλασσας από τον κόλπο της Γουινέας. Η χώρα είναι διαμορφωμένη με αυτό τον τρόπο, γιατί ήταν η μόνη Ισπανική αποικία στην Αφρική και τα εδάφη της έγιναν ένα κράτος μετά την ανεξαρτησία τους.

16. Μάνκο Καπάκ / Manco Kapac (Βολιβία): Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από το Περού και η επικοινωνία με την Βολιβία γίνεται μέσω της λίμνης Τιτικάκα. Η περιοχή ανήκει στη Βολιβία γιατί οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εκεί και της πόλης Copacabana ήρθαν από την Βολιβία.

17. Ζηλανδική Φλάνδρα / Zeelandic Flanders (Ολλανδία): Η νότια περιοχή της επαρχίας της Ζηλανδίας της Ολλανδίας είναι ουσιαστικά ένα εξκλάβιο που περικλείεται από το Βέλγιο και επικοινωνία με την Ολλανδίας έχει μέσω της θάλασσας και του δέλτα του ποταμού Σελντ (Scheldt). Το έδαφος αυτό ήρθε στην κατοχή της Ολλανδίας το 1604 μετά από πολέμους με την Φλάνδρα και έκτοτε έμεινε έτσι.

18. Κονστάντς / Konstanz (Γερμανία): Αυτή η πόλη της Γερμανίας έχει ένα παλιό τμήμα της, το Aldstadt, στην άλλη πλευρά του Ρήνου κάτι το οποίο το καθιστά σαν εξκλάβιο περικυκλωμένο από την Ελβετία. Οι δύο πλευρές της πόλης ενώνονται με γέφυρα.

19. Σαφχάουζεν / Schaffhausen (Ελβετία): Το αντίστοιχο με την κατάσταση της Κονστάντς γίνεται και στο καντόνι του Σαφχάουζεν, εκτός από ένα μικρό κομμάτι, το οποίο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Ρήνου, και ουσιαστικά το καθιστά εξκλάβιο περικυκλωμένο από την Γερμανία. Στην πόλη Στάιν (Stein am Rhein) είναι εμφανές αυτό μιας και ενώνονται οι δυο πλευρές της πόλης με γέφυρες.

20. Τόρνιο / Tornio (Φινλανδία): Ακριβώς το ίδιο με την Κονστάντς και την Στάιν συμβαίνει με την πόλη Τόρνιο στην Φινλανδία. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ποταμού Τόρνε και συνδέεται με Σουηδικό έδαφος και την Χαπαράντα (Haaparanta). Με το Φινλανδικό έδαφος και την άλλη πλευρά της πόλης συνδέεται με γέφυρες. Η ιστορία αναφέρει ότι η πόλη αρχικά ήταν Σουηδική, αλλά μετά τον πόλεμο Ρωσίας και Σουηδίας το 1808, τα σύνορα που χάραξαν οι Ρώσοι, αφού είχαν καταλάβει όλη την Φινλανδία, περιελάμβαναν και την πόλη του Τόρνιο που είχε πλούτο τότε. Οι Σουηδοί ανέπτυξαν μια καινούργια πόλη δίπλα στην παλιά, την Haaparanta. Όταν πια η Φινλανδία έγινε ξανά ανεξάρτητη, τα σύνορα παρέμειναν ως είχαν με το Τόρνιο να είναι Φινλανδικό.

21. Γιβραλτάρ (Ηνωμένο Βασίλειο): Μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης 6.5 km2 στον νότο της Ιβηρικής, που ανήκει ως υπερπόντιο έδαφος στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται περικυκλωμένη από την Ισπανία με θαλάσσια πρόσβαση στην Μεσόγειο. Ο Βράχος του Γιβραλτάρ στην αρχαιότητα αναφερόταν και ως Ηράκλειες Στήλες. Το όνομά του το πήρε από παραφθορά της αραβικής ονομασίας του «Τζεμπέλ αλ Ταρίκ», που σημαίνει «Το βουνό του Ταρίκ». Η σύντομη σύγχρονη ιστορία του αναφέρει ότι το 1704 κατά την διάρκεια του πολέμου για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ισπανικό θρόνο ένας ενιαίος αγγλο-ολλανδικός στόλος κατέλαβε το Γιβραλτάρ. Με την Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713 εκχωρήθηκε στην Βρετανία ο έλεγχος του Γιβραλτάρ με σκοπό να αποχωρήσει από τον πόλεμο. Μετέπειτα προσπάθειες των Ισπανών μοναρχών να ανακτήσουν το Γιβραλτάρ στέφθηκαν με αποτυχία.

ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ 1
ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ 1
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

22. Λωρίδα της Γάζας (Κράτος της Παλαιστίνης): Μια μικρή λωρίδα γης είναι ουσιαστικά εξκλάβιο του Κράτους της Παλαιστίνης. Περικυκλωμένη από Ισραήλ και Αίγυπτο με θαλάσσια πρόσβαση στην Μεσόγειο. Η λωρίδα της Γάζας είναι αποκομμένη από τα άλλα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Δυτική Όχθη. Όλη αυτή κατάσταση έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις αλλά κυρίως προήλθε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, ενώ η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό βρετανική επιτήρηση, τον μετέπειτα αραβοϊσραηλινό πόλεμο και τέλος με την απόφαση του ΟΗΕ το 1988.

ΧΑΡΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ

23. Ανατολική Θράκη (Τουρκία): Όσο και να φαίνεται περίεργο, η Ανατολική Θράκη, το Ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας, θεωρείται κανονικά εξκλάβιο, αφού γεωγραφικά δεν υπάρχει χερσαία επικοινωνία με την κυρίως χώρα. Χωρίζεται από τα στενά του Βόσπορου, την Προποντίδα και τον Ελλήσποντο. Υπάρχουν βέβαια γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη που ενώνουν τις δυο πλευρές αυτές. Η Ανατολική Θράκη οριστικοποιήθηκε ως περιοχή της Τουρκίας με την Συνθήκη της Λοζάνης το 1923.

BONUS FACT: Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στον κόσμο υπάρχουν κι άλλα μικρά εδάφη που θεωρούνται εξκλάβια, με τα περισσότερα να προκύπτουν είτε λόγω αλλαγής της κοίτης των ποταμών, οι οποίοι είναι συχνά και σύνορα μεταξύ κρατών, ή κάποιων άλλων ιστορικών καταβολών. Οι χώρες συνήθως κάνουν συμφωνίες μεταξύ τους και κάνουν μικρές μεταβολές στα σύνορα τους για να μην υπάρχουν τέτοια θέματα. Παράδειγμα εδώ ένα μικρό εξκλάβιο της Ελλάδας, που βρίσκεται από την απέναντι πλευρά του Έβρου!

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.