Γεωγραφία
Η Κροατία (κροατικά: Hrvatska, προφέρεται: Χρβάτσκα), της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας είναι χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στη νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα.
Έχει έκταση 56,542 τ.χλμ. περίπου η μισή Ελλάδα δηλαδή και πληθυσμό 4,058,000 κατοίκους. Υπάρχουν κι άλλοι τόσοι Κροάτες που ζουν στο εξωτερικό!
Περιεχόμενα
Πρωτεύουσα
Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας κι έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους. Στα κροατικά, το όνομα της πόλης προέρχεται από το ρήμα za – grab που σημαίνει σκάβω.
Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα: τα δύο παλαιότερα τμήματα (Κάπτολ και Γκόρνι Γκραντ) που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο και την Ντόνι Γκραντ (“Κάτω Πόλη”) με εκτεταμένες σύγχρονες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές.
Σημαία
Η σημαία της Κροατίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε (τα λεγόμενα πανσλαβικά χρώματα) και στο κέντρο της βρίσκεται το εθνόσημο. Υιοθετήθηκε 10 μήνες προτού η χώρα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία, στις 21 Δεκεμβρίου του 1990. Όταν ακόμα η Κροατία ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, η σημαία της ήταν ίδια με τη διαφορά ότι είχε ένα πεντάκτινο αστέρι ερυθρού χρώματος με κίτρινο περίγραμμα στη θέση του εθνόσημου.

Γλώσσα
Η επίσημη γλώσσα της Κροατίας είναι η Κροατική, η οποία είναι μία σλαβική γλώσσα βασιζόμενη στη Στοκαβική διάλεκτο. Γράφεται αποκλειστικά με το λατινικό αλφάβητο. Σε κάποια τμήματα της Ίστριας και των Δαλματικών ακτών χρησιμοποιούνται και τα Ιταλικά. Η μακρύτερη κροατική λέξη είναι η prijestolonasljednikovičičinima που σημαίνει οι κληρονόμοι του θρόνου!
Ιστορία
Οι Κροάτες έφθασαν στην περιοχή της σημερινής Κροατίας στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Οργάνωσαν το κράτος τους σε δύο δουκάτα από τον 9ο αιώνα. Ο Τόμισλαβ έγινε ο πρώτος βασιλιάς το 925, δημιουργώντας το πρώτο βασίλειο. Το πανηγυράκι αυτό κράτησε σχεδόν για δύο αιώνες (θες να πούμε τώρα και για τους Πέτερ Κρέζιμιρ και Ντμίταρ Ζβόνιμιρ σε σλαβική προφορα). Ακολούθησαν ενώσεις με την Ουγγαρία και Αυστρία και φτάνουμε στο 1918, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου η Κροατία συμπεριλήφθηκε στο μη αναγνωρισμένο βραχύβιο Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που συγχωνεύθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου δημιουργήθηκε ένα φασιστικό Κροατικό ημιαυτόνομο κράτος καθοδηγούμενο από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Μετά την λήξη του πολέμου έγινε ιδρυτικό μέλος του σοσιαλιστικού κράτους της Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1990 που κήρυξε την ανεξαρτησία της.
Έδαφος - Κλίμα
Οι ακτές και τα νησιά της Κροατίας από την Ίστρια και το Κβάρνερ στα βόρεια μέσω της Δαλματίας διέπονται από μεσογειακό κλίμα, αν και είναι συνήθως αρκετούς βαθμούς πιο δροσερά στη βόρεια Αδριατική από ό, τι στο νότο. Το εσωτερικό της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει το Ζάγκρεμπ και τη Σλαβονία, χωρίζεται από την ακτή από τις Δειναρικές Άλπεις έχει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, αισθητά πιο ψυχρό.
Το υψηλότερο βουνό στην Κροατία είναι η κορυφή Ντίναρα στα σύνορα με την Βοσνία Ερζεγοβίνη στα 1831 μέτρα. Το 10% της χώρας είναι προστατευμένο λόγω των 11 φυσικών και 8 εθνικών πάρκων και των 2 φυσικών καταφύγιων
Πανίδα
Bonus Facts
- Στο Σπλιτ, στο παλάτι του Διοκλητιανού θα βρείτε μια αυθεντική Αιγυπτιακή σφίγγα την όποια έφερε από την Αίγυπτο για να διακοσμήσει την είσοδο του τάφου του.
- Το Ντουμπρόβνικ ήταν η πρώτη χώρα (τότε ήταν ανεξάρτητη δημοκρατία) που απαγόρεψε τη δουλεία το 1416.
- Παράλληλα, τα τείχη του Στον είναι το πιο καλοδιατηρημένο οχυρωματικό σύστημα στον κόσμο μετά το σινικό τείχος στην Κίνα.
- Στην Πούλα, υπάρχει το επίσης καλοφτιαγμένο αμφιθέατρο στο οποίο διοργανώνονταν αγώνες με μονομάχους κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.
- Στα πιο σύγχρονα χρόνια τώρα, κάθε πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου από το 1715 στην πόλη του Sinj πραγματοποιείται το Sinjska Alka, ένα ιπποτικό τουρνουά στο οποίο ο στόχος είναι να πετύχεις με την λόγχη σου ένα σιδερένιο δαχτυλίδι.
- Το Hum στην Ίστρια είναι η μικρότερη πόλη του κόσμου, με 20 κατοίκους συνολικά.
- Η διάσημη παραλία Zlatni αλλάζει το σχήμα και το χρώμα της ανάλογα με την δύναμη των αέρηδων.
- Ο Νίκολα Τέσλα αν και Σέρβος, γεννήθηκε σε κροατικό έδαφος. Οι σπουδαίοι τενίστες Ivo Karlović και Goran Ivanišević με ειδίκευση στους άσους είναι Κροάτες!
- Ο μέσος όρος ύψους των Κροατών είναι τα 173,8 εκατοστά και βρίσκονται στην 14η θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης. Οι άνδρες έχουν μέσο όρο τα 180,8 εκατοστά και οι γυναίκες τα 166,8 εκατοστά.
- Η Κροατία έχει σαρώσει τα βραβεία Γκίνες, έχει πάρει το βραβείο μεγαλύτερης τρούφας στον κόσμο, το βραβείο μεγαλύτερου στρούντελ στον κόσμο. Επίσης τα πάει πολύ καλά στην οινοποιεία και το οφείλει κατά ένα μεγάλο μέρος στις ελληνικές επιρροές 2500 χρόνια πριν.
- Ο μεγαλύτερος ποταμός που διατρέχει την Κροατία είναι ο ποταμός Σάβος, δεξιός παραπόταμος του Δούναβη. Φυσικά ο Δούναβης είναι μεγαλύτερος ποταμός αλλά εκτείνεται στην Κροατία μόνο για 188 χιλιόμετρα σε αντίθεση με τον Σάβο των 562 χιλιομέτρων (σε σύνολο 945). Γνωρίζετε ποιες χώρες διασχίζει ο Δούναβης;
Μία Απάντηση
Δεν προφέρεται “χρβΑτσκα”, είναι η χΡβατσκα. Ο τόνος πέφτει σε Ρ και όχι σε πρώτο Α!