Κροατία

Κροατία

Γεωγραφία

Η Κροατία (κροατικά: Hrvatska, προφέρεται: Χρβάτσκα), της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας είναι χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στη νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα.

Έχει έκταση 56,542 τ.χλμ. περίπου η μισή Ελλάδα δηλαδή και πληθυσμό 4,058,000 κατοίκους. Υπάρχουν κι άλλοι τόσοι Κροάτες που ζουν στο εξωτερικό!

Πρωτεύουσα

Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας κι έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους. Στα κροατικά, το όνομα της πόλης προέρχεται από το ρήμα za – grab που σημαίνει σκάβω.

Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα: τα δύο παλαιότερα τμήματα (Κάπτολ και Γκόρνι Γκραντ) που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο και την Ντόνι Γκραντ (“Κάτω Πόλη”) με εκτεταμένες σύγχρονες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές. 

Menu

Σημαία

σημαία-κροατίαςΗ σημαία της Κροατίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε (τα λεγόμενα πανσλαβικά χρώματα) και στο κέντρο της βρίσκεται το εθνόσημο. Υιοθετήθηκε 10 μήνες προτού η χώρα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία, στις 21 Δεκεμβρίου του 1990. Όταν ακόμα η Κροατία ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, η σημαία της ήταν ίδια με τη διαφορά ότι είχε ένα πεντάκτινο αστέρι ερυθρού χρώματος με κίτρινο περίγραμμα στη θέση του εθνόσημου.

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα της Κροατίας είναι η Κροατική, η οποία είναι μία σλαβική γλώσσα βασιζόμενη στη Στοκαβική διάλεκτο. Γράφεται αποκλειστικά με το λατινικό αλφάβητο. Σε κάποια τμήματα της Ίστριας και των Δαλματικών ακτών χρησιμοποιούνται και τα Ιταλικά. Η μακρύτερη κροατική λέξη είναι η prijestolonasljednikovičičinima που σημαίνει οι κληρονόμοι του θρόνου!

Ιστορία

ΤόμισλαβΟι Κροάτες έφθασαν στην περιοχή της σημερινής Κροατίας στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Οργάνωσαν το κράτος τους σε δύο δουκάτα από τον 9ο αιώνα. Ο Τόμισλαβ έγινε ο πρώτος βασιλιάς το 925, δημιουργώντας το πρώτο βασίλειο. Το πανηγυράκι αυτό κράτησε  σχεδόν για δύο αιώνες (θες να πούμε τώρα και για τους Πέτερ Κρέζιμιρ και Ντμίταρ Ζβόνιμιρ σε σλαβική προφορα). Ακολούθησαν ενώσεις με την Ουγγαρία και Αυστρία και φτάνουμε στο 1918, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου η Κροατία συμπεριλήφθηκε στο μη αναγνωρισμένο βραχύβιο Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που συγχωνεύθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου δημιουργήθηκε ένα φασιστικό Κροατικό ημιαυτόνομο κράτος καθοδηγούμενο από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Μετά την λήξη του πολέμου έγινε ιδρυτικό μέλος του σοσιαλιστικού κράτους της Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1990 που κήρυξε την ανεξαρτησία της. 

Έδαφος - Κλίμα

Οι ακτές και τα νησιά της Κροατίας από την Ίστρια και το Κβάρνερ στα βόρεια μέσω της Δαλματίας διέπονται από μεσογειακό κλίμα, αν και είναι συνήθως αρκετούς βαθμούς πιο δροσερά στη βόρεια Αδριατική από ό, τι στο νότο. Το εσωτερικό της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει το Ζάγκρεμπ και τη Σλαβονία, χωρίζεται από την ακτή από τις Δειναρικές Άλπεις έχει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, αισθητά πιο ψυχρό.

Το υψηλότερο βουνό στην Κροατία είναι η κορυφή Ντίναρα στα σύνορα με την Βοσνία Ερζεγοβίνη στα 1831 μέτρα. Το 10% της χώρας είναι προστατευμένο λόγω των 11 φυσικών και 8 εθνικών πάρκων και των 2 φυσικών καταφύγιων

Πανίδα

Στα κροατικά νερά ζουν από τις τελευταίες φώκιες μονάχους μονάχους, ενώ από την άλλη στην χώρα φιλοξενούνται 15 διαφορετικά είδη φιδιών! Τα σκυλιά Δαλματίας ξεκίνησαν ως κυνηγόσκυλα, μετά ως σκυλιά μεταφοράς και πλέον αποτελούν ένα εξαιρετικό κατοικίδιο. Υπάρχει μια περίπτωση να μην είναι αποκλειστικά κροατικά αλλά γίνονται συνεχώς προσπάθειες να αναγνωριστούν ως σκυλιά της Κροατίας! 

Bonus Facts

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube