Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί φημίζεται η Ελβετία; 17 λόγοι για να την επισκεφτείς ΧΘΕΣ

Γνωρίζατε ότι οι Ελβετοί έδωσαν στον κόσμο το αψέντι, το μούσλι αλλά και το LSD; Ή ότι η χώρα έχει 208 βουνά με ύψος πάνω από 3000 μέτρα; Αν όχι και φοφάτε για περισσότερα ελβετικά facts, είστε στο κατάλληλο μέρος.
17 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Ελβετία

Γνωρίζατε ότι οι Ελβετοί έδωσαν στον κόσμο το αψέντι, το μούσλι αλλά και το LSD; Ή ότι η χώρα έχει 208 βουνά με ύψος πάνω από 3000 μέτρα; Αν όχι και θέλετε να μάθετε για τι φημίζεται η Ελβετία, είστε στο κατάλληλο μέρος:

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας

Ξεκινάμε απ’ τα βασικά! Οι περισσότεροι από εμάς εσφαλμένα υποθέτουμε ότι είτε η Γενεύη (με πληθυσμό 198,979) είτε η Ζυρίχη (με πληθυσμό 402,762) είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας. Παρόλα αυτά η Βέρνη έγινε η πρωτεύουσα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας το 1848 και το 2017 είχε πληθυσμό 133,115 κατοίκους. Έχετε επίσης υπόψη σας ότι η Ελβετία δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά έχει το δικό της νόμισμα, το ελβετικό φράγκο (1 ευρώ = 1,05 ελβετικά φράγκα). Φιλική συμβουλή, πριν κανονίσετε κάποιο ταξίδι στην Ελβετία, ανοίξτε ένα λογαριασμό στη Revolut από αυτό τον σύνδεσμο και με ευχαριστείτε μετά.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Η έκταση της Ελβετίας είναι περίπου 41.277 τ. χλμ. και ο πληθυσμός της είναι 8,67 εκατομμύρια. Συγκρίνοντας εκτάσεις, η Ελλάδα είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη από την Ελβετία. (πηγή: britannica)
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Η έκταση της Ελβετίας είναι περίπου 41.277 τ. χλμ. και ο πληθυσμός της είναι 8,67 εκατομμύρια. Συγκρίνοντας εκτάσεις, η Ελλάδα είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη από την Ελβετία. (πηγή: britannica)

Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ελβετίας χωράει στα πυρηνικά της καταφύγια

Ελπίζω να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο αλλά αν ποτέ ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, το καλύτερο μέρος για να βρεθείτε είναι η Ελβετία. Η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη, με αρκετά πυρηνικά καταφύγια για να φιλοξενήσει ολόκληρο τον ελβετικό πληθυσμό. Απαιτείται ακόμη και από τον ελβετικό νόμο να έχουν όλοι πρόσβαση σε ένα από αυτά τα βαριά θωρακισμένα καταφύγια είτε στο κτήριο τους ή σε κάποιο κοντινό.

Ο ελβετικός στρατός διατηρεί επίσης πλήρως εξοπλισμένες αποθήκες πυροβολικού σε διάφορα απίθανα σημεία της χώρας! Συνήθως είναι μεταμφιεσμένοι σε γοητευτικά εξοχικά σπίτια, ακριβώς στη μέση κάποιου χωριού.

Οι Ελβετοί μπορεί να φαίνονται κάπως παρανοϊκοί, αλλά έχουν απειληθεί κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, οπότε είναι μάλλον κατανοητό. Έτσι λοιπόν, οι περισσότερες κύριες αρτηρίες της χώρας (γέφυρες και σήραγγες κατά βάση) είναι καλωδιωμένες ώστε να ανατιναχθούν σε ενδεχόμενη εχθρική εισβολή. Αυτό δεν σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλής; Ναι, ούτε εμένα.

Το καταφύγιο Sonnenberg στη Λουκέρνη. Σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 20000 ανθρώπους (πηγή: Unterirdisch Ueberleben)
Το καταφύγιο Sonnenberg στη Λουκέρνη. Σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 20000 ανθρώπους (πηγή: Unterirdisch Ueberleben)

Τα δικαιώματα των ζώων

Τα σκυλιά στην Ελβετία επιτρέπονται στα εστιατόρια και μπορούν να γευματίσουν σε αυτά αν το επιθυμούν. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ορισμένων κατοικίδιων πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες για το πώς να τα φροντίζουν. Όλα καλά μέχρι εδώ. Τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν κάπου στο 2010 όπου έγινε δημοψήφισμα για το αν τα ζώα έπρεπε να έχουν δικηγόρους. Δεν πέρασε!

Bonus Fact: Ο νόμος λέει ότι αν το ταίρι του ινδικού χοιριδίου σας πεθάνει, τότε πρέπει να πάρετε άλλο ώστε να του κάνει παρέα. Χωρίς να πέφτω απ’ τα σύννεφα, μπορείτε να νοικιάσετε ινδικά χοιρίδια ώσπου να πεθάνει και το πρώτο. Συγνώμη Τάκη αλλά δεν σε χρειαζόμαστε άλλο.

Αρχηγός του κράτους

Η Ελβετία έχει στην πραγματικότητα ένα ομοσπονδιακό συμβούλιο επτά ηγετών που κυβερνούν τη χώρα, σε αντίθεση με τον ένα και μοναδικό ηγέτη που έχουν επιλέξει όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η Ομοσπονδιακή συνέλευση τώρα εκλέγει από τα εφτά μέλη του Συμβουλίου παραδοσιακά εκ περιτροπής και για θητεία μόνο ενός έτους τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας· ο οποίος διευθύνει την κυβέρνηση και την εκπροσωπεί. Παραδόξως ή όχι, το σύστημα λειτουργεί και η Ελβετία είναι μια από τις πιο σταθερές πολιτικά χώρες στον κόσμο.

Η Ελβετία έγινε προτεσταντική εξαιτίας ενός καυγά για τα λουκάνικα

Εντάξει, δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Αλλά η λεγόμενη «υπόθεση των λουκάνικων» ξεκίνησε μια λογομαχία στη Ζυρίχη που οδήγησε στο να αποκτήσει ισχύ η προτεσταντική μεταρρύθμιση και να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ελβετικές εφευρέσεις

Θεωρούμε τa αυτοκόλλητα σκρατς (velcro) ως δεδομένα, αλλά τι θα έκαναν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δέσουν τα κορδόνια τους; Ναι όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ελβετική εφεύρεση και ο εφευρέτης λέγεται ότι εμπνεύστηκε από μικρούς σπόρους που αγκιστρώθηκαν στη γούνα του σκύλου του όταν βόλταραν στην οροσειρά του Ιούρα. 

Πάμε τώρα σε μια πιο γνωστή εφεύρεση. Το 1891 ο Ελβετός επιχειρηματίας Καρλ Έλσενερ, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας ιατρικών εργαλείων, διαπίστωσε ότι οι σουγιάδες που χρησιμοποιούσε ο ελβετικός στρατός ήταν γερμανικής προέλευσης. Το φιλότιμο του Ελβετού θίχτηκε και αποφάσισε να γίνει αυτός ο προμηθευτής του ελβετικού στρατού κατασκευάζοντας ένα σουγιά με περισσότερα εξαρτήματα από το ταπεινό σουγιά με τη λάμα μαχαιριού. Ο ελβετικός σουγιάς με ανοιχτήρι, κατσαβίδι και τρυπητήρι κέρδισε τις εντυπώσεις και έγινε στρατιωτικό εξάρτημα του ελβετικού στρατού.

Ελβετικός σουγιάς Victorinox (πηγή: wikipedia)
Ελβετικός σουγιάς Victorinox (πηγή: wikipedia)

Η Ελβετία είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζεις στον κόσμο

Η Ελβετία ψηφίζεται τακτικά ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα μέρη για να ζεις από άποψη ασφάλειας, ποιότητας ζωής και εισοδήματος. Αλλά..

Είναι επίσης μια από τις πιο αφιλόξενες χώρες στον κόσμο σύμφωνα με τους αλλοδαπούς που αποτελούν το 24.5% του πληθυσμού. Μια ετήσια έρευνα αναφέρει ότι οι Ελβετοί είναι πιο παγωμένοι και από τον παγετώνα Aletch (ο μεγαλύτερος παγετώνας στην Ευρώπη). 

Το φοντύ δεν ήταν πάντα το εθνικό πιάτο της Ελβετίας

Αυτή η κατσαρόλα με το λιωμένο τυρί που την συναντάς με κάθε ευκαιρία στην Ελβετία έγινε δημοφιλής μόλις τον 20ο αιώνα. Κι αυτό χάρη στην Ελβετική Ένωση Τυριών – σκεφτείτε μια μαφία τυριών – που διαφήμιζε τόσο επιθετικά το ελβετικό τυρί όσο και το φοντύ για να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους.

Φοντύ τυριών (πηγή: wikipedia)
Φοντύ τυριών (πηγή: wikipedia)

Ελβετικές σοκολάτες

Οι Ελβετοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές σοκολάτας στον κόσμο, αφήνοντας τη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας να αγγίζει τα 9 κιλά ετησίως.

Και από την κατανάλωση στην παραγωγή (σσ. μια ζωή ανάποδοι): η Ελβετία είναι ο κορυφαίος παραγωγός σοκολάτας στον κόσμο, παράγοντας περισσότερους από 180.000 τόνους σοκολάτας κάθε χρόνο, εκ των οποίων περισσότερο από το 60% πωλείται στο εξωτερικό.

Κάπου εδώ να ευχαριστήσουμε και τους Henri Nestle και Daniel Peter για το σοκολατούχο γάλα, με τους δύο Ελβετούς να επινοούν το γλυκό ρόφημα γύρω στο 1875.

Όσον αφορά την συσκευασία της σοκολάτας Toblerone, το βουνό που απεικονίζεται μαζί με το λογότυπο της είναι το όρος Μάττερχονν ύψους 4.478 μέτρων στα σύνορα με την Ιταλία. Αν κοιτάξετε με προσοχή θα δείτε σχεδιασμένη και μια αρκούδα.

Μια toblerone μπροστά από το όρος Μάττερχορν (πηγή: unsplash)
Μια toblerone μπροστά από το όρος Μάττερχορν (πηγή: unsplash)

Φοίνικες στην Ελβέτια;

Μετά τις μπανάνες της Ισλανδίας, έρχεται η Ελβετία να μας εκπλήξει με παρόμοιο τρόπο. Δεν θα περίμενε κανείς μια αλπική περίκλειστη χώρα να έχει φοίνικες, έτσι δεν είναι; Παρόλα αυτά η γεωγραφία της χώρας είναι τόσο ποικιλόμορφη που φιλοξενεί πολλά μικροκλίματα που επιτρέπουν στα τροπικά φυτά να ευδοκιμήσουν στις νότιες περιοχές και ειδικότερα στο καντόνι του Τιτσίνο.

Η τετράγωνη σημαία

Η Ελβετία είναι μία από τις δύο μόνο χώρες στον κόσμο που έχουν σημαία σε σχήμα τετράγωνου, με την άλλη να είναι το Βατικανό.

Ο γνωστός λευκός σταυρός σε κόκκινο φόντο μας έρχεται από πολύ πριν την υιοθέτηση της σημαίας για το σύγχρονο ελβετικό κράτος το 1841, αλλά οι ακριβείς διαστάσεις της σημαίας ορίστηκαν μόλις το 2017.

Η τετράγωνη ελβετική σημαία (πηγή: unslpash)
Η τετράγωνη ελβετική σημαία (πηγή: unslpash)

Οι όχι και τόσο Ελβετικές Άλπεις

Οι Άλπεις (η μεγαλύτερη οροσειρά της Ευρώπης) είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της ηπείρου και ίσως το πιο διάσημο στην Ελβετία. Ωστόσο, οι εκπληκτικές ελβετικές Άλπεις αποτελούν λιγότερο από το ένα πέμπτο ολόκληρης της οροσειράς. Η Ελβετία κατέχει μόλις το 13,2% των Άλπεων.

Η Αυστρία κατέχει το μεγαλύτερο αλπικό έδαφος με 28,7%, η Ιταλία έχει το 27,2% και η Γαλλία το 21,4% της συνολικής έκτασης της οροσειράς. Ωστόσο, οι ελβετικές Άλπεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για οποιοδήποτε ταξίδι στη χώρα. Έχει 208 βουνά με ύψος μεγαλύτερο των 3000 μέτρων.

Η οροσειρά των Άλπεων εκτείνεται σε 8 χώρες και ο χάρτης από πάνω μας δείχνει το μερίδιο της κάθε χώρας
Η οροσειρά των Άλπεων εκτείνεται σε 8 χώρες και ο χάρτης από πάνω μας δείχνει το μερίδιο της κάθε χώρας

7000 λίμνες

Υπάρχουν χιλιάδες όμορφες λίμνες προς εξερεύνηση στην Ελβετία. Η λίμνη της Γενεύης είναι η μεγαλύτερη με έκταση 580 τ.χλμ., αν και το 40,47% της λίμνης βρίσκεται εντός της γαλλικής επικράτειας όπου είναι γνωστή ως Lac Léman.

Η λίμνη Neuchâtel είναι πάντως η μεγαλύτερη λίμνη εξολοκλήρου στην Ελβετία, με έκταση 218 τ.χλμ. Τα νερά της Ελβετίας είναι συνήθως κρυστάλλινα και αρκετά καθαρά για να τα πιείτε.

Κολυμπώντας στη λίμνη της Γενεύης (πηγή: wikipedia)
Κολυμπώντας στη λίμνη της Γενεύης (πηγή: wikipedia)

Τι γλώσσα μιλάνε στην Ελβετία;

Η χώρα έχει 4 επίσημες γλώσσες, με τα γερμανικά να ομιλούνται από το 63% του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα του 2000 και χρησιμοποιούνται στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας. Τα γαλλικά ομιλούνται από το 20,4% κυρίως στα δυτικά κοντά στη Γενεύη), ενώ τα ιταλικά που μιλούνται στον νότο από το 6.5%. Επίσημη γλώσσα αναγνωρίζεται και η Ρομανσική ή Ραιτορωμανική γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι του νοτιοανατολικού καντονιού Γκράουμπιντεν σε ποσοστό 0.5% του συνολικού πληθυσμού.

Οι Ελβετοί παντρεύονται αργά

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η μέση ηλικία γάμου για τους Ελβετούς άνδρες είναι τα 31,8 χρόνια και τα 29,5 για τις γυναίκες. Παράλληλα, το The Local CH αναφέρει ότι το ποσοστό διαζυγίων στην Ελβετία είναι περίπου 40% και τέλος σύμφωνα με τη δημοσίευση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο μέσος όρος ηλικίας για τις Ελβετίδες για να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί είναι τα 30,4 χρόνια, γεγονός που τις καθιστά τις μεγαλύτερες γυναίκες.

Το τούνελ Gotthard είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

Το Gotthard της Ελβετίας (Gotthard Base Tunnel) είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο με μήκος 57 χιλιόμετρα (7 χιλιόμετρα μεγαλύτερο από τη σήραγγα της Μάγχης μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας). Χρειάστηκαν 17 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η νότια είσοδος στο τούνελ (πηγή: wikipedia)
Η νότια είσοδος στο τούνελ (πηγή: wikipedia)

Πολύ γνωστή είναι και η σήραγγα Σεμπλόν, ένα σιδηροδρομικό τούνελ στην ομώνυμη σιδηροδρομική γραμμή που διαπερνά τις Άλπεις και συνδέει τις πόλεις Brig στο καντόνι του Valais στην Ελβετία και Iselle di Trasquera στην επαρχία του Πεδεμόντιου στην Ιταλία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της μηχανικής στην ιστορία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αμαξοστοιχία βγαίνει από τη σήραγγα Σεμπλόν (πηγή: Pinterest)
Αμαξοστοιχία βγαίνει από τη σήραγγα Σεμπλόν (πηγή: Pinterest)

Η μεγαλύτερη σκάλα στον κόσμο βρίσκεται στην Ελβετία

Τα σκαλοπάτια που συνοδεύουν τον ορεινό σιδηρόδρομο Niesen στην Ελβετία είναι επίσημα η μεγαλύτερη σκάλα στον κόσμο. Υπάρχουν συνολικά 11.674 σκαλοπάτια και είναι δυνατό να τα περπατήσετε μόνο μία μέρα το χρόνο κατά τη διάρκεια του Niesen Run. Το μήκος της είναι “μόνο” 3,4 χλμ, ανεβαίνοντας ένα υψομετρο 1669 μέτρων.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

8 Απαντήσεις

  1. Ξεχάσατε το κυριότερο όμως, ότι η χώρα αυτή έχει την εξαιρετική εικόνα ζωής και δημοκρατίας, από τον αναγεννητη και δημιουργό αυτής τον Ιωάννη Καποδίστρια, όπου και τιμούν κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις με τιμητικές εκδηλώσεις!!!

    1. Αυτό είναι όντως το κυριότερο..ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι για τούς Ελβετούς ο κλεισθένης τής δικής τους Δημοκρατίας και είναι υπερήφανοι
      γι’ αυτό

  2. The Gotthard Tunnel (German: Gotthardtunnel, Italian: Galleria del San Gottardo) is a 15,002.64-metre-long (49,221 ft 3 in) railway tunnel and forms the summit of the Gotthard Railway in Switzerland. It connects Göschenen with Airolo and was the first tunnel through the Saint-Gotthard Massif in order to bypass the St Gotthard Pass. It was built as single bore tunnel accommodating a standard gauge double-track railway throughout.[2] When opened in 1882, the Gotthard Tunnel was the longest tunnel in the world.

    wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.