Γεωγραφία Ισλανδίας

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Menu

Γεωγραφία

Η Ισλανδία είναι αυτό το νησί απαράμιλλης ομορφιάς και είναι το πιο αραιοκατοικημένο κράτος της γηραιάς ηπείρου που αν και μεγαλώνει κατά μια ίντσα το χρόνο δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε έκταση την Μεγάλη Βρετανία παραμένοντας έτσι στη 2η θέση. 

Παρόλο που είναι λίγο πιο μικρή σε έκταση από την Ελλάδα, έχει μόνο 350.000 κατοίκους.

Εντοπίζεται στο χάρτη μεταξύ Βόρειου Ατλαντικού και Αρκτικού ωκεανού, με το νησάκι Grimsey να βρίσκεται εντός Αρκτικού κύκλου.

Εκεί είναι η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, το Ρέικιαβικ  με το 60% του πληθυσμού της χώρας να ζει εκεί.

Σημαία

Η σημαία της Ισλανδίας έχει 3 χρώματα, το κόκκινο λόγω ηφαιστείων, το λευκό λόγω πάγων, και το μπλε απ’ το βαθύ μπλε του ωκεανού.

Ιστορία

Η Ισλανδία είναι απ τα τελευταία μέρη του κόσμου που κατοικήθηκε απ τον άνθρωπο. Ο πρώτος μόνιμος οικισμός δημιουργήθηκε το 874 μ.Χ από τον Νορβηγό Ingolfr Arnarson αν και το μέρος είχε ανακαλυφθεί από πολύ παλιότερα.

Για πολλά χρόνια η Ισλανδία ήταν προσαρτημένη στη Δανία και στην Νορβηγία. Ψιλοανεξαρτητοποιήθηκε το 1918 αλλά στην πραγματικότητα η επισημοποίηση έγινε το 1944 με την ίδρυση της ισλανδικής δημοκρατίας.

Οι Ισλανδοί κατάγονται απ τους Βίκινγκ και από τους Κέλτες, γιαυτό και η γλώσσα τους μοιάζει με τα αρχαία βικινγκαικα. Ο μύθος λέει πως παρέσυραν με την γοητεία τους τα πιο τσαχπίνικα κοριτσόπουλα από τις βρετανικές νήσους με σκοπό την αναπαραγωγή.

Αξιοθέατα

Bonus Facts

Τα σπριπ κλαμπς στην Ισλανδία έχουν απαγορευτεί απ’ το 2010. 

Το χειμώνα η μέση θερμοκρασία στο Ρέικιαβικ είναι 1-2 βαθμούς κελσίου, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει εντυπωσιακά στους 12. Έχει δηλαδή το κρυαδάκι του. Αλλά δεν φαίνεται να επηρρεάζει τους ίδιους αφού αφήνουν τα μώρα ισλανδάκια έξω στο κρύο για μια γρήγορη σιέστα ενώ οι ενήλικες απολαμβάνουν ένα σφηνάκι Brennivin.

Το 11% της χώρας είναι πάγος! Οι γνωστές ισλανδικές μπανάνες προφανώς καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, όπως τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα τους αξιοποιώντας τη γεωθερμική ενέργεια. Απ την άλλη όμως δεν υπάρχουν κουνούπια. 

Βασική πηγή ενέργειας της χώρας είναι η γεωθερμική καλύπτοντας έτσι πάνω από το 50% των αναγκών της έχοντας περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Κάθε 4 χρόνια κατά μέσο όρο έχουμε και μια έκρηξη.

Λόγω ηφαιστείων στην Ισλανδία υπάρχουν μαγικές παραλίες με μαύρη άμμο, ιαματικές πηγές, καταρράκτες, φιόρδς, highlands.  Όλη η χώρα είναι ένα φωτογραφικό διαμάντι. Αν είστε λάτρεις των δασικών εκτάσεων μετά λύπης μου σας λέω ότι η Ισλανδία δεν είναι για σας.

Επειδή εκεί έγιναν αρκετά γυρίσματα της σειράς Game of Thrones, όλη η υφήλιος ξαφνικά αναρωτιώταν “ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΜΟΥ;;” κι έτσι ο τουρισμός της αυξήθηκε ραγδαία! 

Για όσους αγαπούν τα roadtrip Έχει έναν περιφερειακό δρόμο που ονομάζεται “Ring Road” μήκους 800 μιλιών και μπορείτε να κάνετε το γύρω του νησιού σε 6-10 μέρες ανάλογα με το πόσο γκαζιάριδες είστε!!

Η πλειοψηφία των Ισλανδών πιστεύει στα Ξωτικά και στα τρολς

To 1963, γεννήθηκε ένα νέο νησί το Surtsey που δημιουργήθηκε από υποθαλάσσιο ηφαίστειο! Είναι προσβάσιμο μόνο για επιστήμονες.

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω σε 2 τεκτονικές πλάκες την ευρασιατική και την βόρειο αμερικάνικη και είναι εφικτό να βγάλεις και την σέλφι σου πάνω από τη Μεσο-Ατλαντική υφαλοράχη.

Έχουν για ντελικάτο έδεσμα ωμή καρδιά ενός πτηνού που μοιάζει με πιγκουίνο. Δεν έχουν Μακντόναλντς παρόλο που είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση κόκα κόλα.

Αν θέλετε να δείτε το βόρειο Σέλας προγραμματίστε το ταξίδι σας μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου.