Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

O Γύρος της Ισλανδίας σε 7 ημέρες – Ένα ταξίδι ζωής

Ξεχάστε τα ακριβά ξενοδοχεία και τα γκουρμέ εστιατόρια - θα εξερευνήσετε ηφαίστεια, θα περπατήσετε πίσω από καταρράκτες και θα κυνηγήσετε το βόρειο σέλας σε μια περιπέτεια 7 ημέρων στην Ισλανδία που ακόμα και ο Ιούλιος Βερν θα ζήλευε.
O Γύρος της Ισλανδίας σε 7 ημέρες - Ένα ταξίδι ζωής

Η Ισλανδία είναι μια χώρα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, γνωστή για τα τραχιά ηφαιστειακά της τοπία, τους επιβλητικούς καταρράκτες και τους αστραφτερούς παγετώνες

Σε μόλις μία εβδομάδα, μπορείτε να κάνετε τον γύρο του νησιού και να ζήσετε τα κυριότερα σημεία του. Ετοιμάστε λοιπόν την πυξίδα σας και τις καλύτερες μάλλινες κάλτσες σας και ακολουθήστε μας στον πιο επικό ταξίδι της ζωής σας – τον γύρο της Ισλανδίας!

Για την ευκολία σας, σας ετοιμάσαμε έναν πίνακα και ένα χάρτη με τις στάσεις και τα μέρη διαμονής. Βρείτε τον χάρτη εδώ.

ΗΜΕΡΑΣΤΑΣΕΙΣΔΙΑΜΟΝΗ
Ημέρα 1ηReykjavikReykjavik
Ημέρα 2ηThingvellir
Kevid Crater
Geysir
Gullfoss
Seljalandsfoss
Vik
Ημέρη 3ηSkogafoss
Dyrholaey
Reysifjara
Diamond beach
Höfn
Ημέρα 4ηVatnajakull
Jökulsárlón
Stokksnes
Egilsstadir
Ημέρα 5ηSeyðisfjarðarkirkja
Studlagil
Hverir
Gotafoss
Akuryei
Akuryei
Ημέρα 6ηHauganes
Reyjakvik
Reyjakvik
Ημέρα 7ηBlue Lagoon
Fagradalsfjall
Reyjakvik
Ημέρα 8ηΑναχώρηση 

Ημέρα 1η

Άφιξη στο Ρέικιαβικ και περιήγηση στην πρωτεύουσα

Ως γνωστοί λάτρεις του πρωινού ξυπνήματος – μόνο όταν πάμε εκδρομές – πήραμε την πρώτη πτήση από Θεσσαλονίκη με προορισμό το Ρέικιαβικ. Με ενδιάμεση στάση στη Ζυρίχη, φτάσαμε τελικά στο Κeflavik, το αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, μετά από 9 ώρες. Πλέον υπάρχει και απευθείας πτήση από Αθήνα με την low cost ισλανδική εταιρεία Play, με διάρκεια πτήσης 6 ώρες.

Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο, πρώτη μας κίνηση ήταν να πάρουμε το αμάξι που νοικιάσαμε από γραφείο δίπλα στο αεροδρόμιο. Προτιμήστε ένα ευρύχωρο SUV με δυνατότητα τετρακίνησης. Κλείστε το αμάξι σας εδώ.

Το όχημα μας για τον γύρο της Ισλανδίας (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Οι δρόμοι στην Ισλανδία καμία σχέση με Ελλάδα. Καλοστρωμένοι και συντηρημένοι. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο του Ρέικιαβικ διήρκησε 50 λεπτά. Το όριο ταχύτητας σε όλη την Ισλανδία είναι 90 χλμ. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση καθώς υπάρχουν συχνά ελεγκτές ταχύτητας.  Αν υπερβείτε το όριο θα χρεωθείτε κατά την παράδοση του αυτοκινήτου.

Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο Ρέικιαβικ και κάναμε check in στο ξενοδοχείο μας. Προς έκπληξη μας, διαπιστώσαμε ότι η μισή μας βαλίτσα ήταν γεμάτη με φαγώσιμα. Μας πιάνει μια λιγούρα στις εκδρομές…

Προμήθειες για την Ισλανδία. Εγώ διάλεξα το αγαπημένο μου (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Βγήκαμε για μια βόλτα στην πόλη να δούμε κάποια βασικά αξιοθέατα όπως το μνημείο Sun Voyager, το Harpa Concert Hall, το παλιό λιμάνι, τον δρόμο του Ουράνιου Τόξου, το διάσημο εμπορικό δρόμο Laugavegur και την μεγαλύτερη εκκλησία στην Ισλανδία, την Hallgrímskirkja (όπου βλέπεις την λέξη kirkja σημαίνει εκκλησία στα ισλανδικά).

Η ύψους 74,5 μέτρα Hallgrímskirkja είναι μια λουθηρανική εκκλησία με εντυπωσιακή τσιμεντένια όψη και όμορφα βιτρό παράθυρα. Η είσοδος είναι δωρεάν. Με 10 ευρώ μπορείς να πάρεις έναν ανελκυστήρα στην κορυφή του πύργου της εκκλησίας και να απολαύσεις πανοραμική θέα στο Ρέικιαβικ και τη γύρω περιοχή.

Hallgrímskirkja
Η επιβλητική Hallgrímskirkja στο Ρέικιαβικ (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο κάναμε στάση σε ένα σουπερμάρκετ. Επειδή μας φανήκανε λίγα όσα φέραμε από Ελλάδα. Καταλαβαίνετε..

Οι πιο διάσημες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ισλανδία είναι τα Bónus και τα Krónan. Σε ένα ισλανδικό σουπερμάρκετ θα βρείτε ορισμένα ξεχωριστά ντόπια προϊόντα, όπως Skyr (γιαούρτι ισλανδικού τύπου), ισλανδικό τυρί (Jarlsberg και Flóki), ισλανδικά αρτοσκευάσματα (flatkaka και laufabrauð), Hákarl (καρχαρίας που έχει υποστεί ζύμωση), και αποξηραμένα ψάρια σε μορφή σνακ (harðfiskur).

Αποξηραμένα ψάρια σε μορφή σνακ σε ισλανδικό σουπερμάρκετ (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι στην Ισλανδία δεν έχουν ευρώ, αλλά ισλανδική κορώνα (ISK). Eμείς δεν χρειάστηκε να κάνουμε συνάλλαγμα. Σε όλο το ταξίδι χρησιμοποιούσαμε την Revolut, μια κάρτα που μπορείς να την αποκτήσεις γρήγορα μέσω εφαρμογής και που δεν χρεώνει για την χρήση της ή την πραγματοποίηση συναλλαγών στο εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Ημέρα 2η

H Διαδρομή του Golden Circle

Πρωινό ξύπνημα στο Ρέικιαβικ. Θερμοκρασία υπό το μηδέν έξω. Φάγαμε τη μερέντα μας, πήραμε ζεστό καφέ στο θερμό μας και φύγαμε για το μεγάλο μας road trip!

Road trip στην Ισλανδία
Road trip στην Ισλανδία (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Στη διαδρομή συναντήσαμε τους πρώτους φίλους μας. Ισλανδικά άλογα! Τα ισλανδικά άλογα είναι μοναδικά στο είδος τους. Αυτά τα μικρά άλογα έχουν απομονωθεί στο νησί για πάνω από 1.000 χρόνια, διατηρώντας την καθαρή γενετική τους καταγωγή. Τα αγαπήσαμε, τα φωτογραφήσαμε και συνεχίσαμε.

Ισλανδικά άλογα (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Πρώτη μας στάση το εθνικό πάρκο Thingvellir. Το Thingvellir (επίσης γράφεται Þingvellir) είναι ένα εθνικό πάρκο στην Ισλανδία, γνωστό για την ιστορική, γεωλογική και φυσική του σημασία, αλλά και σαν τοποθεσία για πολλές σκηνές της σειράς «Game of Thrones». Από το 2004 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Το εθνικό πάρκο Thingvellir
Το εθνικό πάρκο Thingvellir (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Το Thingvellir είναι το μοναδικό μέρος στο κόσμο όπου μπορείς να περπατήσεις ανάμεσα σε δύο ηπείρους! Και αυτό γιατί βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα με ρήγμα όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Πεζοπορία ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες στο πάρκο Thingvellir (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Αυτό το ρήγμα μεταξύ των δύο πλακών λέγεται σχισμή Silfra, και προκλήθηκε από έναν τεράστιο σεισμό το 1789. Σήμερα, αυτή η σχισμή είναι γεμάτη με όμορφο, καθαρό παγετωνικό νερό.

Οι επισκέπτες μπορούν είτε να κάνουν κατάδυση είτε να κάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα (snorkeling) στη σχισμή Silfra. Η κατάδυση απαιτεί άδεια δύτη ενώ η κολύμβηση με αναπνευστήρα είναι διαθέσιμη σε όλους. Κλείστε μια περιήγηση με αναπνευστήρα εδώ.

Στο πάρκο βρίσκεται επίσης και η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Ισλανδία, η Þingvalla, που φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς άγριας καστανής πέστροφας.

Αφού περπατήσαμε στο πάρκο ακολουθώντας μια γραμμή hiking που μας παρείχε το Visitor Center του πάρκου, φύγαμε για το Kerið Crater.

Ο κρατήρας Kerið
Ο κρατήρας Kerið (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Ο κρατήρας Kerið είναι ένας εκπληκτικός ηφαιστειακός κρατήρας με μια τιρκουάζ λίμνη στη βάση του, ο οποίος σχηματίστηκε από μια  ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 3.000 χρόνια.

Το εντυπωσιακό μπλε χρώμα της λίμνης οφείλεται σε διάφορα μέταλλα στο νερό. Ο κρατήρας Kerið βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό οικόπεδο και οι ιδιοκτήτες χρεώνουν 400 ISK (3 ευρώ) για να τον θαυμάσεις. Επιχειρηματικά μυαλά οι Ισλανδοί.  

Σε απόσταση μισή ώρας βρίσκεται το Geysir, μια από τις πιο διάσημες γεωθερμικές περιοχές στον κόσμο! Το όνομα προέρχεται από την ισλανδική λέξη «geysa», που σημαίνει «αναβλύζω». H επίσκεψη είναι δωρεάν.

Πράγματι, η περιοχή είναι γεμάτη με αεραγωγούς που αχνίζουν, πολύχρωμα κοιτάσματα ορυκτών και θερμοπίδακες καυτού νερού. Ο ομώνυμος θερμοπίδακας Geysir εκρήγνυται πλέον σπάνια, αλλά δίπλα του ο μικρότερος Strokkur μας κάνει την χάρη και εκρήγνυται κάθε 5-10 λεπτά, εκτοξεύοντας νερό στον αέρα στα 30 μέτρα! Το θέαμα είναι πράγματι εντυπωσιακό!

Περιμένοντας τον θερμοπίδακα Strokkur νa πετάξει καυτό νερό στα 30 μέτρα! (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Επόμενη στάση ο καταρράκτης Gullfoss. Όπου διαβάζεις «foss» σημαίνει «καταρράκτης». Ο Gullfoss, είναι ένας εντυπωσιακός καταρράκτης δύο επιπέδων στο φαράγγι του ποταμού Hvítá. Το νερό του προέρχεται από τον παγετώνα Langjökull. H περιοχή διαθέτει μονοπάτια πεζοπορίας, κέντρο επισκεπτών και τουαλέτες.

Ο καταρράκτης Gullfoss
Ο καταρράκτης Gullfoss (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Μετά τον Gullfoss σειρά είχε ο Seljalandsfoss, ο πιο γραφικός καταρράκτης στην Ισλανδία. Αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό είναι το μονοπάτι που επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατήσουν πίσω από τον καταρράκτη. Αν το επιχειρήσετε θα ξεχωρίσετε και εσείς. Θα βραχείτε λίγο! Έως και πολύ… φορέστε αδιάβροχο!

Ο καταρράκτης Seljalandsfoss
Ο καταρράκτης Seljalandsfoss (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Ο Seljalandsfoss πέφτει από 60 μέτρα ύψος δημιουργώντας μια εκπληκτική εικόνα. Προτιμήστε να έρθετε εδώ κατά το ηλιοβασίλεμα όπως κάναμε και εμείς. Ξεχωρίζουμε για τον ρομαντισμό μας. Με τον ήλιο να μας αποχαιρετάει φτάσαμε στο Vik, όπου και διανυκτερεύσαμε.

Ημέρα 3η

Καταρράκτες και παραλίες της Νότιας Ακτής

Αφού φάγαμε το πρωινό μας, φύγαμε για το Skógafoss. Ο καταρράκτης Skógafoss έχει ύψος 60 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα και το όνομα του σημαίνει «καταρράκτης του δάσους».

Ο καταρράκτης Skógafoss
Ο καταρράκτης Skógafoss (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Σύμφωνα με έναν θρύλο, ένας Βίκινγκ ονόματι Þrasi έκρυψε θησαυρό πίσω από τον καταρράκτη. Ο θησαυρός δεν βρέθηκε ποτέ. Λίγο που κοιτάξαμε ούτε εμείς βρήκαμε κάτι.

Οι φίλοι φωτογράφοι είναι πιο πιθανό να σταθούν τυχεροί. Τις ηλιόλουστες μέρες, η ομίχλη που δημιουργείται από το νερό που πέφτει από τον Skogafoss καταλήγει σε όμορφα ουράνια τόξα, δημιουργώντας ένα πανέμορφο τοπίο.

Επόμενη στάση το Dyrhólaey. Το Dyrhólaey είναι ένα ακρωτήρι με έναν ιστορικό φάρο του 1927. Το καλοκαίρι μπορείτε να δείτε Puffins σκαρφαλωμένα στα βράχια. Τα Puffins είναι το εθνικό πουλί των Ισλανδών. Μοιάζουν με μίνι πιγκουίνους. Το Dyrhólaey προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στη γύρω ακτογραμμή, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης παραλίας Reynisfjara.

Η απέραντη θέα από το Dyrhólaey
Η απέραντη θέα από το Dyrhólaey (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Φυσικά κατηφορίσαμε να δούμε από κοντά την Reynisfjara, την παραλία με την μαύρη άμμο που δημιουργήθηκε από διαβρωμένη λάβα χιλιάδων ετών. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην Reynisfjara είναι οι εντυπωσιακές στήλες από βασάλτη, που υψώνονται κατακόρυφα από την παραλία.

Αράζοντας στην Reynisfjara
Αράζοντας στην Reynisfjara (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Επίσης, μέσα στην θάλασσα θα αντικρίσετε πελώρια βράχια από βασάλτη, τις ονομαζόμενες Reynisdrangar. Σύμφωνα με την τοπική λαογραφία, αυτά τα βράχια είναι τρολ που μετατράπηκαν σε πέτρα όταν τους έπιασε το φως του ήλιου. Γεμάτη θρύλους αυτή η Ισλανδία!

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Diamond Beach. Και όχι δεν θα βρείτε διαμάντια εκεί αλλά κομμάτια πάγου που αστράφτουν σαν διαμάντια πάνω στη μαύρη ηφαιστειακή άμμο, δημιουργώντας μια εκπληκτική οπτική αντίθεση.

Διαμάντια στην Diamond Beach
Διαμάντια στην Diamond Beach (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Tην νύχτα μείναμε στο Höfn, γνωστό ως «πρωτεύουσα των ισλανδικών αστακών». Εδώ μπορείτε να απολαύσετε Langoustine (ισλανδικό αστακό) στο πιο διάσημο εστιατόριο της πόλης, το Pakkhus Restaurant.

Ημέρα 4η

Εθνικό Πάρκο Vatnajökull και λιμνοθάλασσα Jökulsárlón

Πρωί πρωί ξεκινήσαμε για το τεράστιο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης, με έκταση περίπου 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Μέσα στο πάρκο υπάρχουν αμέτρητες σπηλιές πάγου που προσφέρονται για πεζοπορία και αναρρίχηση. Εμείς κλείσαμε περιήγηση στην διάσημη μπλε σπηλιά! Κλείστε και την δική σας εδώ.

Ειδικό όχημα για να το πάρκο Vatnajökull
Ειδικό όχημα για να το πάρκο Vatnajökull (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Ένα ειδικό όχημα μας μετέφερε μέσα στο πάρκο. Φορέσαμε κράνος για να μπούμε στη σπηλιά. Το μπλε χρώμα της σπηλιάς ήταν πράγματι αφύσικο. Όπως μας εξήγησε ο ξεναγός, οφείλεται στον τρόπο που το φως αλληλεπιδρά με τον πυκνό πάγο. Όσο πιο βαθύς είναι ο πάγος, τόσο πιο έντονο το μπλε.

Μέσα στην μπλε σπηλιά (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Μετά την σπηλιά, τριγυρίσαμε στο πάρκο. Ανακαλύψαμε ρυάκια με καθαρό πόσιμο νερό από τον παγετώνα. Γεμίσαμε τα μπουκάλια μας και συνεχίσαμε στα βήματα του Νιλ Άρμστρονγκ.

Πίνοντας παγετωνικό νερό στο Vatnajökull
Πίνοντας παγετωνικό νερό στο Vatnajökull (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Εδώ, στο Vatnajökull έλαβε χώρα η εκπαίδευση των αστροναυτών για την αποστολή Apollo στο φεγγάρι. Η NASA επέλεξε το μοναδικό τοπίο του Vatnajökull λόγω της ομοιότητας του με το σεληνιακό περιβάλλον.  Για μας που δεν μπορούμε να πάμε στο φεγγάρι θα λέμε ότι πήγαμε μετά απ’ αυτό και όποιος θέλει ας μας πιστέψει.

Η περιήγηση τελείωσε στην όμορφη παγετώδη λιμνοθάλασσα Jökulsárlón. Η λιμνοθάλασσα σχηματίζεται από το λιώσιμο του παγετώνα Breiðamerkurjökull. Καθώς ο παγετώνας υποχωρεί, δημιουργεί ένα μεγάλο όγκο νερού γεμάτο με επιπλέοντα μπλε παγόβουνα.

Η παγετώδης λιμνοθάλασσα Jökulsárlón
Η παγετώδης λιμνοθάλασσα Jökulsárlón (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Θα δείτε φώκιες να χαλαρώνουν στο πάγο και διάφορα είδη πουλιών, όπως αρκτικούς γλάρους και σκουά (είδος γλάρου). Μπορείτε να κλείστε εδώ μια περιήγηση με σκάφος στη λιμνοθάλασσα για να δείτε από κοντά τα πλωτά παγόβουνα και τις φώκιες.

Επόμενη στάση μας το Stokksnes. Το Stokksnes είναι ένα φωτογραφικό hotspot. Με το βουνό Vestrahorn στο βάθος, την μαύρη άμμο και την λίμνη στη μέση μπορείτε να πετύχετε μια εντυπωσιακή λήψη με αντανακλάσεις.

Το Stokksnes
Το Stokksnes (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Στην περιοχή βρίσκεται το χωριό των Βίκινγκς, ένα σκηνικό που δημιουργήθηκε το 2010 για μια ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ. LOL. Θα βρείτε επίσης και μία καφετέρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφέ σας και να πάρετε σουβενίρ Βίκινγκ.

Η είσοδος σε όλα αυτά (ακόμα και για να περπατήσετε στο Stokksnes) κοστίζει 6 ευρώ και το εισιτήριο το προμηθεύστε από την καφετέρια ή από έναν αυτόματο πωλητή που βρίσκεται ακριβώς μπροστά.

Mε την εξερεύνηση της νότιας ακτής να φτάνει στο τέλος της, κατευθυνθήκαμε προς την ανατολική πλευρά. Διανυκτερεύσαμε στο Egilsstaðir.

Ημέρα 5η

Βόρεια Ισλανδία

H μέρα μας ξεκίνησε με επίσκεψη στην γραφική εκκλησία Seyðisfjarðarkirkja, σε απόσταση 30 λεπτών από το Egilsstaðir. Η εκκλησία φημίζεται για το ανοιχτό μπλε χρώμα της, το ψηλό καμπαναριό της αλλά και το χρωματιστό δρόμο που οδηγεί σ’ αυτήν.

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το φαράγγι Stúðlagil, γνωστό για τις εντυπωσιακές στήλες από βασάλτη και τα εκπληκτικά τιρκουάζ νερά του. Το φαράγγι σχηματίστηκε από το λιωμένο νερό των παγετώνων που διάβρωσε τον περιβάλλοντα ηφαιστειακό βράχο.

Το φαράγγι Stúðlagil
Το φαράγγι Stúðlagil (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Μπορείτε να κατεβείτε κάτω στο φαράγγι είτε να θαυμάστε την θέα από ψηλά. Υπάρχουν οργανωμένα σημεία θέασης.

Μια αλλαγή σκηνικού μας περίμενε στον επόμενο προορισμό μας, το Hverir. Το Hverir (για τους ντόπιους “eldhús djöfulsins” ή κουζίνα του διαβόλου) είναι μια γεωθερμική περιοχή με πολλά βουναλάκια λάσπης και φούμαρες που ατμίζουν.

Η γεωθερμική περιοχή Hverir
Η γεωθερμική περιοχή Hverir (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Με την είσοδό σας στη γεωθερμική περιοχή, θα μυρίσετε αμέσως το θείο στον αέρα. Όλη η περιοχή είναι χρωματισμένη σε παστέλ αποχρώσεις του κίτρινου, του ροζ και του πορτοκαλί. Στο βάθος δεσπόζει το όρος Námafjall. Θα χρειαστεί να πληρώσετε κάτι λίγα για το πάρκινγκ.

Στον δρόμο για την Βόρεια Ισλανδία
Στον δρόμο για την Βόρεια Ισλανδία (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Και από την φωτιά πήραμε τον δρόμο προς τη Βόρεια παγωμένη Ισλανδία. Η αλλαγή σκηνικού ήταν ολοφάνερη αφού ο δρόμος μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα χειμωνιάτικο κάτασπρο τοπίο. Σε μια διαδρομή μέσα από τα χιόνια οδηγηθήκαμε στον μεγαλοπρεπή καταρράκτη Goðafoss.

Ο Goðafoss (καταρράκτης των θεών) έχει για τους ισλανδούς ιστορική σημασία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αρχηγός Þorgeir Ljósvetningagoði πέταξε τα παγανιστικά είδωλά του στον καταρράκτη όταν η Ισλανδία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό το έτος 1000. Στην περιοχή υπάρχουν μονοπάτια και παγκάκια πικνίκ όπου μπορείτε να καθίσετε και να θαυμάσετε την θέα απολαμβάνοντας το κολατσιό σας.

Το βράδυ φτάσαμε στην πρωτεύουσα του Βορρά, στο Akureyri. H πόλη φημίζεται για τα γραφικά της κτίρια, τα φανάρια με τις κόκκινες καρδιές αλλά και τον βοτανικό της κήπο, έναν από τους βορειότερους βοτανικούς κήπους στον κόσμο!

Το παραμυθένιο Akureyri
Το παραμυθένιο Akureyri (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Μετά από μια μικρή βόλτα στην παραμυθένια πόλη, καταλήξαμε στο όμορφο κατάλυμα μας για να φάμε την homemade καρμπονάρα μας. Διάσημο ισλανδικό πιάτο σε περίπτωση που δεν το ξέρετε. Και ώρα για ύπνο.

Ή έτσι νομίζαμε τουλάχιστον.. όταν ξαφνικά η εφαρμογή «my Aurora forecast» μας ειδοποίησε πως το βόρειο σέλας θα είναι ορατό απόψε στην περιοχή γύρω από το Akureyri. Τρεχάτε ποδαράκια μας!

Το Βόρειο Σέλας (ή Aurora Borealis) είναι ένα απίστευτο φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε περιοχές γύρω από την Αρκτική τις κρύες σκοτεινές νύχτες του χειμώνα. Ουσιαστικά, φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτά τα σωματίδια μεταφέρονται από τους ηλιακούς ανέμους και αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο, παράγοντας φως.

Το Βόρειο Σέλας μπροστά στα μάτια μας
Το Βόρειο Σέλας μπροστά στα μάτια μας (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Τα πιο κοινά χρώματα που θα δείτε σε ένα σέλας είναι το πράσινο, το ροζ και το μωβ. Για να το δείτε πρέπει να οδηγήσετε μακριά από τα φώτα της πόλης. Η εμπειρία του Βόρειου Σέλας είναι μια μαγική και αξέχαστη στιγμή. Άλλο να το λέμε και άλλο να το βλέπετε με τα μάτια σας!

Ημέρα 6η

Με το kleinur στο χέρι (παραδοσιακό ισλανδικό ντόνατ), αναχωρήσαμε για το Hauganes.  Το Hauganes είναι ένα μικρό ψαροχώρι στη Βόρεια Ισλανδία, γνωστό για την παρατήρηση φαλαινών! Και αυτό ήρθαμε να κάνουμε και εμείς! Κλείστε την παρατήρηση φαλαινών εδώ.

Πρωινός καφές στο Akureyri
Πρωινός καφές στο Akureyri (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Αυτή η περιήγηση σας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να δείτε σε απόσταση αναπνοής φάλαινες, δελφίνια και θαλασσοπούλια. Η ξενάγηση διαρκεί δύο ώρες και περιλαμβάνει επιπλέον ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα και ένα κουλούρι κανέλας πάνω στο σκάφος. Είναι μια εμπειρία που δεν θα ξαναβρείτε εύκολα.

Με το τέλος της περιήγησης πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για το Ρέικιαβικ. Σε 5 ώρες φτάσαμε στη πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Βγήκαμε έξω για μια βόλτα. Για ψώνια και παγωτό.

Περιήγηση στο Ρέικιαβικ
Περιήγηση στο Ρέικιαβικ (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Το Ρέικιαβικ είναι μια χρωματιστή πόλη. Αν και η αρχιτεκτονική των κτιρίων δεν σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, οι κάτοικοι είναι καλλιτέχνες και αυτό το βλέπεις ακόμα και στα σουβενίρ.

Αγαπημένες επιλογές για σουβενίρ είναι καρτ ποστάλς, λούτρινα Puffins, τρολ, μαγνητάκια, κούπες, μαύρο αλάτι λάβας, χαλιά από μαλλί ταράνδου, σκουφάκια, γάντια, χριστουγεννιάτικες μπάλες αλλά και πεντανόστιμες ισλανδικές σοκολάτες με θαλλασινό αλάτι από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Λούτρινο Puffin
Λούτρινο Puffin (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Μην τολμήσετε να φύγετε από την Ισλανδία χωρίς να δοκιμάσετε το περίφημο ισλανδικό παγωτό. Το ισλανδικό παγωτό είναι γνωστό για την πλούσια κρεμώδη υφή του και το ντόπιο γάλα υψηλής ποιότητας. Οι ντόπιοι προτιμούν την γεύση «γλυκόριζα» και τα «μούρα». Το καλύτερο μέρος για να το γευτείτε είναι το Ísbúðin.

Iσλανδικό παγωτό βουτηγμένο σε ισλανδική σοκολάτα
Iσλανδικό παγωτό βουτηγμένο σε ισλανδική σοκολάτα (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε να βουτήξετε το παγωτό σας σε μαύρη ή λευκή σοκολάτα. Μετά μπορείτε να προσθέσετε πολύχρωμη τρούφα, ξηρούς καρπούς, σοκολατάκια ή ζαχαρωτά. Αφήστε το παιδί μέσα σας να δημιουργήσει!

Ημέρα 7η

Αφήσαμε την τελευταία μέρα του ταξιδιού για λίγο bon vivere. Μπάνιο στο πιο διάσημο γεωθερμικό σπα της χώρας, την Blue Lagoon, λίγο ηφαίστειο για να μην ξεχνιόμαστε και night out στο Ρέικιαβικ.

Κλείσαμε πρωί πρωί την είσοδο μας στην Blue Lagoon για να αποφύγουμε την πολυκοσμία. Το εισιτήριο κοστίζει 95 ευρώ, διαρκεί μία ημέρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ανατολή ηλίου στην Blue Lagoon
Ανατολή ηλίου στην Blue Lagoon (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Εκτός από την είσοδο περιλαμβάνει μια μάσκα λάσπης πυριτίου που σας τη δίνουν μέσα στη λίμνη, ένα ποτό της επιλογής σας στο μπαρ μέσα στο νερό και ένα μπουρνούζι. Το Blue Lagoon παρέχει δωρεάν σαμπουάν, κρέμα μαλλιών, αφρόλουτρο και πιστολάκι. Το μόνο που χρειάζεστε να φέρετε εσείς είναι μαγιό, παντόφλες και φυσικά μια κάμερα!

Αν και πρόκειται ουσιαστικά για μια τεχνητή λίμνη, το National Geographic ανακήρυξε την Blue Lagoon ως ένα από τα 25 θαύματα του κόσμου!

Η Blue Lagoon έχει μπλε ζεστό ιαματικό νερό με θερμοκρασία 37-40°C όλο το χρόνο. Το νερό της λίμνης είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως πυρίτιο και θείο και είναι γνωστό για τα θεραπευτικά οφέλη του για το δέρμα.

Με υγεινό σμούθι και βραχιολάκι εισόδου στην Blue Lagoon
Με υγεινό σμούθι και βραχιολάκι εισόδου στην Blue Lagoon (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Η λίμνη περιτριγυρίζεται από εντυπωσιακά πεδία λάβας και βουνά. Η αντίθεση ανάμεσα στο γαλάζιο νερό και το μαύρο ηφαιστειακό βράχο καθιστά το τοπίο μαγευτικό.

Εκτός από το μπάνιο στη λίμνη, το Blue Lagoon διαθέτει εστιατόριο και διάφορες εγκαταστάσεις σπα, όπως ατμόλουτρα, σάουνες και περιποιήσεις μασάζ.

Αφού χαλαρώσαμε για κάμποση ώρα, κατευθυνθήκαμε προς το ηφαίστειο Fagradalsfjall, το οποίο εξερράγη τον Μάρτιο του 2021 ύστερα από 800 χρόνια ύπνου. Η περιοχή παραμένει ενεργή και υπάρχουν ακόμα σημεία που ατμίζουν. Θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο για να φτάσετε αλλά αξίζει. Πότε άλλοτε θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε πάνω σε λάβα; Προσέχετε όμως!

Περπατώντας πάνω σε κρύα λάβα στο ηφαίστειο Fagradalsfjall
Περπατώντας πάνω σε κρύα λάβα στο ηφαίστειο Fagradalsfjall (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Επιστρέφοντας στο Ρέικιαβικ, αποφασίσαμε να περάσουμε μια βραδιά σαν τους ντόπιους. Πήγαμε σε μια ισλανδική παμπ, δοκιμάσαμε ισλανδική μπύρα, ακούσαμε Ισλανδούς να παίζουν ροκ μπαλάντες, παίξαμε ισλανδικό σκραμπλ (λέμε τώρα) και φάγαμε ισλανδικά hot dogs! Θρυλικά ισλανδικά hot dogs με ντόπιο αρνίσιο κρέας!

Τα ισλανδικά hot dogs, γνωστά ως pylsur σερβίρονται σε μαλακό ψωμάκι με γλυκιά μουστάρδα (ονομάζεται «sinnum» ή «pylsusinnep») και μια σάλτσα με βάση την μαγιονέζα («remoulade»). Πήγαμε στο πιο διάσημο μαγαζί στο Ρέικιαβικ για να τα δοκιμάσουμε, στο Bæjarins Beztu Pylsur.

Ισλανδικά hot dogs
Ισλανδικά hot dogs (φωτό: Ελένη Τσαλκιτζή)

Πήραμε αυτό που παίρνουν οι ντόπιοι «eina með öllu», που σημαίνει «ένα απ’ όλα». Καλύτερα πείτε το στ’αγγλικά ή απλά δείξτε το γραμμένο γιατί αλλιώς άκρη δεν θα βγει. Είπαμε να ζήσουμε σαν τους ντόπιους αλλά όχι και να μάθουμε και ισλανδικά!

Ημέρα 8η

Αναχώρηση για Ελλάδα

Με το μυαλό γεμάτο αναμνήσεις και πρωτότυπες εικόνες, παραδώσαμε το αμάξι μας και πήραμε το αεροπλάνο της επιστροφής.

Είτε κυνηγάτε το βόρειο σέλας, είτε βυθίζεστε σε αχνιστές γεωθερμικές πισίνες είτε απλά θαυμάζετε την ακατέργαστη δύναμη της Μητέρας Φύσης, το ταξίδι στην Ισλανδία είναι ένα ταξίδι ζωής που θα σας μείνει αξέχαστο!

Picture of Ελένη Τσαλκιτζή
Ελένη Τσαλκιτζή
Έγινα ψυχολόγος για να διερευνήσω τις ψυχολογικές επιπτώσεις των ταξιδιών και του φαγητού αλλά κατέληξα ότι ο δρόμος προς την ψυχική υγεία θέλει μια βαλίτσα και ένα οικογενειακό παγωτό με μεγάλο κουτάλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.