Θα πας ταξίδι στην Ισλανδία και σκέφτεσαι να την βγάλεις με μακαρόνια; Δεν σε αδικούμε. Το φαγητό στην Ισλανδία είναι αρκετά ακριβό. Τι περιμένεις άλλωστε στην χώρα που έχει από τους πιο υψηλούς μισθούς στην Ευρώπη. Μια φορά όμως θα πας Ισλανδία – μάλλον. Αξίζει να πάρεις μια γεύση από την τοπική κουζίνα.
Οι γεύσεις της Ισλανδίας είναι τόσο διαφορετικές όσο και τα τοπία της. Η ισλανδική κουζίνα εστιάζει σε φρέσκα, τοπικά υλικά. Από την απόκρημνη ακτογραμμή που παρέχει άφθονα θαλασσινά μέχρι τα εύφορα υψίπεδα που παράγουν αρνί και γαλακτοκομικά, η ισλανδική κουζίνα σας υπόσχεται μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Στον οδηγό μας θα βρείτε 10 ισλανδικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε.
1. Harðfiskur – τσιπς ψαριού

Το Harðfiskur είναι η απάντηση στα αμερικάνικα πατατάκια. Ένα αλμυρό σνακ από ζυμωμένο ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο. Παρασκευάζεται ακολουθώντας μια παλιά μέθοδο συντήρησης που περιλαμβάνει το στέγνωμα φρέσκου ψαριού σε ξύλινα ράφια, σε εξωτερικούς χώρους υπό το δροσερό ισλανδικό άνεμο. Θα το βρείτε εύκολα σε όλα τα ισλανδικά σούπερ μάρκετ σε συσκευασμένα σακουλάκια. Πάρτε για το δρόμο και απολαύστε καθώς εξερευνάτε την χώρα.
2. Skyr – ισλανδικό γιαούρτι

Ένα παχύρρευστο γαλακτοκομικό προϊόν που μοιάζει με γιαούρτι, παρόμοιο με το δικό μας γιαούρτι αλλά με πιο ήπια γεύση. Διατροφικά, το Skyr είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη γιαούρτι στον κόσμο και πολλές φορές αναφέρεται ως superfood των Βίκινγκς, καθώς οι Βίκινγκς έφεραν την συνταγή στην Ισλανδία πριν από 1000 χρόνια.
Στα ψυγεία του σουπερμάρκετ θα το βρείτε στην απλή εκδοχή του αλλά και σε διάφορες γευστικές παραλλαγές, πχ. με σοκολάτα, με φράουλες, με βανίλια κ.ά. Σας προτείνουμε να πάρετε το απλό για να δοκιμάσετε την πλούσια παραδοσιακή γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα, μέλι ή γκρανόλα. Είναι μια καλή ιδέα για πρωινό.
3. Pylsur - Ισλανδικά hotdog

Παραδόξως, τα hotdog είναι ένα από τα πιο εμβληματικά street food της Ισλανδίας και ίσως και το φθηνότερο γεύμα που θα έχετε κατά το ταξίδι σας! Δεν πρόκειται όμως για τίποτα κοινά hot dog. Φτιάχνονται από μείγμα αρνιού, μοσχαριού και χοιρινού κρέατος.
Συνήθως σερβίρονται με ωμά ή τηγανητά κρεμμύδια, κέτσαπ, γλυκιά μουστάρδα και ρεμουλάδα – μια ισλανδική σως με μαγιονέζα και πίκλες. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι προτιμάτε, απλώς ζητήστε ένα «eina med ollu» – δηλαδή ένα με απ’ όλα. Το πιο δημοφιλές μέρος για να τα απολαύσετε είναι το Bæjarins Bestu στο Ρέικιαβικ.
4. Kjötsúpa – σούπα με αρνί
Η Kjötsúpa είναι μια παραδοσιακή ισλανδική σούπα αρνιού, ιδανική μετά από μια κουραστική μέρα εξερεύνησης στην ψυχρή Ισλανδία. Αυτό το νόστιμο πιάτο φτιάχνεται με τρυφερά κομμάτια αρνιού – συχνά με το κόκκαλο για πρόσθετη γεύση – που σιγοβράζουν για ώρες. Στην σούπα προστίθενται καρότα, πατάτες, κρεμμύδια και μυρωδικά.
Την καλύτερη Kjötsúpa θα την βρείτε στο κέντρο του Ρέικιαβικ. Απέναντι από την εκκλησία Hallgrímskirkja βρίσκεται το Kaffi Loki, ένα παραδοσιακό ισλανδικό εστιατόριο που σερβίρει κλασική ισλανδική κουζίνα.
5. Plokkfiskur – στιφάδο ψαριού
Το Plokkfiskur (ή Plokkari) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει φρέσκο ψάρι Ισλανδίας και ντόπιο βούτυρο. Το Plokkfiskur μεταφράζεται ως «μαδημένο ψάρι». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στιφάδο ψαριού που παρασκευάζεται από βραστό λευκό ψάρι – συνήθως μπακαλιάρο – αναμεμειγμένο με πατάτες, κρεμμύδια και γάλα.
Οι πιο σύγχρονες εκδοχές της συνταγής μπορεί να περιλαμβάνουν κάρυ, τυρί ή σάλτσα μπεσαμέλ από πάνω. Παραδοσιακά σερβίρεται με ψωμί σίκαλης και βούτυρο. Πιάτο απλό, θρεπτικό και ιδανικό για να ζεσταθείτε σε μία κρύα μέρα στην Ισλανδία. Το καλύτερο θα το βρείτε στο Reykjavik Fish Restaurant. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα τραγανά fish & chips του μαγαζιού.
6. Humar - Ισλανδικός Αστακός
Humar είναι η λέξη για τον μικρό ισλανδικό αστακό που κυκλοφορεί στα νότια της χώρας. Το κρέας του είναι τρυφερό και νόστιμο. Μπορείτε να το βρείτε ψητό, τηγανητό, μέσα σε σούπες, σε σούσι ή ακόμα και ως topping πίτσας! Η ισλανδική «humarsupa» είναι μια νόστιμη σούπα αστακού που μπορείτε να τη βρείτε σε αρκετά εστιατόρια ως ορεκτικό.
Στην πόλη Höfn και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Pakkhús Restaurant, θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα πιάτα με Humar.
7. Rúgbrauð – Ισλανδικό ψωμί
Ένα πυκνό, σκουρόχρωμο ψωμί με γλυκιά γεύση και καθόλου κόρα. Αν νομίζετε πως το ψωμί τοστ χωρίς κόρα είναι σπουδαίο, μάθετε πως οι Ισλανδοί το φτιάχνουν χρόνια τώρα και χωρίς να παιδεύονται. Παραδοσιακά το rúgbrauð ψήνεται σε μια κατσαρόλα θαμμένη κοντά σε μια θερμή γεωθερμική πηγή. Συχνά σερβίρεται με βούτυρο, καπνιστό σολομό ή ρέγγα. Θα το βρείτε σε όλα τα εστιατόρια στο Ρέικιαβικ.
8. Þorramatur
Το Þorramatur είναι μια επιλογή από παραδοσιακά φαγητά που σερβίρονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Þorrablót, που διαρκεί από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Και όταν λέμε παραδοσιακά, εννοούμε όντως παραδοσιακά. Μην περιμένετε εκλεπτυσμένες γεύσεις.
Ετοιμαστείτε για καπνιστά, αλατισμένα, αποξηραμένα και ζυμωμένα κρέατα και ψάρια. Τουτέστιν, κεφάλι προβάτου (svið), λουκάνικο από συκώτι (lifrarpylsa), πουτίγκα αίματος (blóðmör) ζυμωμένο καρχαρία (hákarl), καπνιστό αρνί (hangikjöt) και όρχεις κριαριών (hrútspungar). Είναι σαν να παίζεις στο Fear Factor. Αλλά εντάξει ας το παραδεχτούμε, είναι ένας τρόπος να δοκιμάσετε κάτι άκρως πρωτόγνωρο.
9. Kleina – ισλανδικός λουκουμάς

Τα Kleinur είναι η ισλανδική εκδοχή των λουκουμάδων. Mόνο που αντί για στρογγυλοί, είναι στριφτοί! H ζύμη κόβεται σε σχήμα ρόμβου και στη συνέχεια με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται kleinujárn γίνεται μια σχισμή στο κέντρο της. Το στριφτό σχήμα βοηθά την ζύμη να ψήνεται ομοιόμορφα και να μην παραμένει άψητη στη μέση.
Σύμφωνα με τον μύθο, ένα αγόρι έριξε κατά λάθος ένα κομμάτι ζύμης σε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι και εγένετο το kleina. Τέτοια ευτυχήματα καλό είναι να γίνονται. Oι Ισλανδοί τα τρώνε μαζί με τον καφέ ή το τσάι τους. Θα το βρείτε σε όλους τους φούρνους. Κοστίζει περίπου 3 ευρώ το ένα. Eμείς το δοκιμάσαμε στο Kristjans Bakari, τον πιο διάσημο φούρνο στο Akureyri. Στο εστιατόριο Saeta Svinid Gastro Pub, σερβίρουν υπέροχα kleinur ως επιδόρπιο!
10. Ισλανδικό Παγωτό

Οι Ισλανδοί λατρεύουν το παγωτό τους. Το ισλανδικό παγωτό ξεχωρίζει από άλλα παγωτά και αντανακλά την αγάπη της χώρας για τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι γνωστό για την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση του, που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος των ισλανδικών αγελάδων σε λίπος.
Εκτός από κλασικές γεύσεις όπως βανίλια και σοκολάτα, μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Δημοφιλής επιλογή είναι το cloudberry – ένα γλυκόξινο μούρο εγγενές στις περιοχές της Αρκτικής, γνωστό και ως χρυσό raspberry.
Μπορείτε να βρείτε νόστιμο ισλανδικό παγωτό σε τοπικά καταστήματα και γαλακτοκομεία σε όλη τη χώρα. Όμως το πιο διάσημο μέρος είναι το Ísbúðin Valdis στο Ρέικιαβικ. Προσθέστε λιωμένη σοκολάτα στην κορυφή!

Κλείνοντας, επειδή ξέρουμε πως το φαγητό στην Ισλανδία είναι ακριβό, συμφέρει να κλείσετε αυτή την γαστρονομική περιήγηση, που σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε 8 παραδοσιακά πιάτα μακριά από τα τυπικά τουριστικά μονοπάτια.
Καθώς ολοκληρώνετε την γαστρονομική σας περιπέτεια στην Ισλανδία, θυμηθείτε: αν το φαγητό σας φαίνεται λίγο περίεργο, είναι απλώς η Ισλανδία που σας προσκαλεί να δοκιμάσετε κάτι καινούριο! Κάθε μπουκιά σας ταξιδεύει είτε στις ισλανδικές ακτές είτε στην ήσυχη ισλανδική ύπαιθρο. Δοκιμάστε και είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει. Και αν όλα αποτύχουν, τουλάχιστον η τοπική μπύρα είναι εγγύηση. Καλή όρεξη!