Η κίνηση των τεκτονικών πλακών συμπυκνωμένη σε 40 δευτερόλεπτα

Τεκτονικές πλάκες
Πρόκειται για ένα από τα πληρέστερα μοντέλα κίνησης των τεκτονικών πλακών που δημιουργήθηκε ποτέ, από επιστήμονες που συνέπτυξαν τις κινήσεις ενός δισεκατομμυρίου ετών σε ένα κλιπ 40 δευτερολέπτων, ώστε να μπορούμε να δούμε πως αυτοί γιγαντιαίοι όγκοι συμπεριφέρθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Οι τεκτονικές πλάκες που καλύπτουν τη Γη σαν παζλ κινούνται όσο γρήγορα μεγαλώνουν τα νύχια μας, αλλά σε διάρκεια ενός δισεκατομμυρίου χρόνων, η ταχύτητα αυτή είναι αρκετή για να ταξιδέψουν σε όλο τον πλανήτη, όπως βλέπουμε παρακάτω στο εντυπωσιακό βίντεο της επιστημονικής ομάδας Earthbyte που δείχνει για πρώτη φορά την αδιάκοπη κίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης.

Πρόκειται για ένα από τα πληρέστερα μοντέλα κίνησης των τεκτονικών πλακών που δημιουργήθηκε ποτέ, από επιστήμονες που συνέπτυξαν τις κινήσεις ενός δισεκατομμυρίου ετών σε ένα κλιπ 40 δευτερολέπτων, ώστε να μπορούμε να δούμε πως αυτοί γιγαντιαίοι όγκοι συμπεριφέρθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε κι ένα  βίντεο πως θα μεταβληθεί η Γη τα επόμενα 250 εκατομμύρια από το Tech Insider.

Καθώς οι πλάκες κινούνται, επηρεάζουν το κλίμα, τα μοτίβα των παλιρροιών, τις μετακινήσεις πληθυσμών και την εξέλιξη τους, την ηφαιστειακή δραστηριότητα, την παραγωγή μεταλλευμάτων και πολλά ακόμη. Δεν καλύπτουν απλά τον πλανήτη, αλλά είναι ένα υποστηρικτικό σύστημα της ζωής που επηρεάζει όλα τα έμβια όντα της επιφάνειας.

Σε ανθρώπινη κλίμακα χρόνου, κινούνται μερικά εκατοστά το χρόνο, αλλά όπως βλέπουμε στο animation, οι ήπειροι έχουν βρεθεί παντού στο πέρασμα του χρόνου. Ένα μέρος όπως η Ανταρκτική που την ξέρουμε ως παγωμένη και αφιλόξενη σήμερα, ήταν στην πραγματικότητα κάποτε ένας αρκετά καλός ταξιδιωτικός προορισμός στον Ισημερινό.

Αν κατανοήσουμε τις κινήσεις αυτές, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θα μπορέσουμε να προβλέψουμε την βιωσιμότητα της Γης καθώς επίσης και τι πόρους θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και καθαρής ενέργειας.

Η Γη, ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν
Η Γη, ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν
Η Γη, 500 εκατομμύρια χρόνια πριν
Η Γη, 500 εκατομμύρια χρόνια πριν
Η Γη, σήμερα
Η Γη, σήμερα

Γεωεπιστήμονες από κάθε ήπειρο συνέλεξαν και μοιράστηκαν δεδομένα, συχνά από απρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, που ο Dr. Andrew Merdith και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να δημιουργήσουν αυτό το μοντέλο δισεκατομμυρίων ετών.

Ο πλανήτης Γη είναι απίστευτα δυναμικός, με την επιφάνεια να αποτελείται από πλάκες που συνεχώς συγκρούονται με τρόπο μοναδικό ανάμεσα στους γνωστούς βραχώδεις πλανήτες. Αυτές οι πλάκες κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα, αλλά όταν ένα δισεκατομμύριο χρόνια συμπυκνώνονται σε 40 δευτερόλεπτα, ένας μαγευτικός χορός αποκαλύπτεται. Ωκεανοί ανοίγουν και κλείνουν, ήπειροι διαλύονται και περιοδικά ενώνονται για να σχηματίσουν υπερ-ηπείρους.

Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν αυτές οι πλάκες και πότε συνέβη αυτός ο σχηματισμός, αλλά κάθε νέο δεδομένο μας βοηθά να κατανοήσουμε την αρχαία ιστορία της Γης.

Πως όμως θα είναι η Γη τα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια;

Εν τω μεταξύ γνωρίζατε ότι στην Silfra της Ισλανδίας μπορείτε να κάνετε το αδιανόητο: Να κολυμπήσετε ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες;

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.