Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Βασίλειο της Νορβηγίας

Το Βασίλειο της Νορβηγίας βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη. Τα εδάφη της περιλαμβάνουν το δυτικό και το βορειότερο τμήμα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου.
Νορβηγία

Το Βασίλειο της Νορβηγίας βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη με τα εδάφη της  να περιλαμβάνουν το δυτικό και το βορειότερο τμήμα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Το απομακρυσμένο νησί Γιαν Μάγεν και το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ είναι επίσης τμήμα του Βασιλείου της Νορβηγίας. Το Νησί του Πέτρου Α΄ της Ανταρκτικής και το υποανταρκτικό νησί Μπουβέ είναι εξαρτώμενα εδάφη και δεν θεωρούνται τμήμα του βασιλείου. Επίσης διεκδικεί τμήμα της Ανταρκτικής γνωστό ως Γη της Βασίλισσας Μοντ.

Τα φιόρδ, τα βουνά και το βόρειο σέλας της Νορβηγίας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Όπως και η φιλοσοφία του «καπιταλισμού με συνείδηση». Εκτός όμως από αυτά, πόσο καλά γνωρίζετε τη σκανδιναβική χώρα;

Περιεχόμενα

Γεωγραφία

Η Νορβηγία έχει συνολική έκταση 385.207 τ.χλμ. περίπου 3 φορές η Ελλάδα μας. Συνορεύει ανατολικά με την Σουηδία, στα βορειοανατολικά με την Φινλανδία και την Ρωσία, και στο στενό του Σκάγκερακ στα νότια, με την Δανία. Διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή, στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και τη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Έχει συνολικό πληθυσμό 5.374.807 κατοίκους, με την πλειονότητα να είναι Νορβηγοί. Μικρότερες μειονότητες είναι οι Σαάμι και οι φινλανδόφωνοι Κβεν. Για περισσότερα από 170 χρόνια, η Νορβηγική κυβέρνηση προσπαθούσε να τους αφομοιώσει ενθαρρύνοντάς τους να υιοθετήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία της χώρας.

Μόνο μια χώρα μεσολαβεί μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειας Κορέας

Αν είχατε μια υδρόγειο σφαίρα ή ένα παγκόσμιο χάρτη στο σπίτι ενδεχομένως να το είχατε ήδη παρατηρήσει. Αν προσέξετε καλά τη Νορβηγία θα δείτε ότι το ανατολικότερο της τμήμα βρίσκεται πάνω από την Φινλανδία και συνορεύει με την Ρωσία για σχεδόν 200 χιλιόμετρα. Η Ρωσία φυσικά συνορεύει και με τη Βόρεια Κορέα gia 17,2 χιλιόμετρα, οπότε αν χρειαστεί ποτέ να μεταβείτε για οποιοδήποτε λόγο από τη Νορβηγία στη Βόρεια Κορέα, θα χρειαστεί να διασχίσετε μόνο ρωσικό έδαφος.

Μόνο μια χώρα μεσολαβεί μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειας Κορέας

Το πέρασμα Storskog στον αυτοκινητόδρομο E105 είναι το βορειότερο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2017, άνοιξε μια νέα σήραγγα και γέφυρα στη νορβηγική πλευρά των συνόρων, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού για όσους περνούν τα σύνορα.

Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί. Οι Νορβηγοί επισκέπτονται τη Ρωσία για να αγοράσουν φθηνότερα καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους, ενώ οι Ρώσοι περνούν για να αγοράσουν προϊόντα καλύτερης ποιότητας στο Kirkenes. (update: αυτά τουλάχιστον πριν τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.)

Το Kirkenes βρίσκεται ανατολικότερα από όλη τη Φινλανδία

Άποψη του Kirkenes (πηγή: wikipedia)
Άποψη του Kirkenes (πηγή: wikipedia)

Στην πραγματικότητα, η μικρή αρκτική πόλη είναι τόσο ανατολικά όσο το Κάιρο της Αιγύπτου.Δεν το πιστεύετε; Ελέγξτε έναν χάρτη!

Μόλις 15 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, το Kirkenes είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της Νορβηγίας από κοινωνιολογική άποψη. Καθώς είναι τόσο κοντά στα σύνορα, υπάρχει μεγάλη ρωσική επιρροή.

Θα δείτε δίγλωσσες πινακίδες και πολλά καταστήματα που διαφημίζουν προσφορές που αφορούν κυρίως τους Ρώσους επισκέπτες. Λόγω του αριθμού των μη ντόπιων που περνούν χρόνο στην πόλη, τα αγγλικά είναι πιθανότατα η τρίτη γλώσσα σε αυτή τη μικρή πόλη.

Οι περισσότεροι διεθνείς επισκέπτες γνωρίζουν το Kirkenes από το επικό πολύωρο ταξίδι του πλοίου Hurtigruten που κάνει μια 3ώρη στάση πριν επιστρέψει πίσω στο Μπέργκεν. 

Η «Κόλαση» βρίσκεται στη Νορβηγία

Πινακίδα για το Hell της Νορβηγίας (πηγή: wikipedia)
Πινακίδα για το Hell της Νορβηγίας (πηγή: wikipedia)

Λίγο περισσότεροι από χίλιοι Νορβηγοί μπορούν να πουν ότι ζουν στην Κόλαση. Το μικρό χωριό Hell βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το διεθνές αεροδρόμιο του Τρόντχαϊμ και έχει ακόμη και δικό του σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι από μόνος του κάτι σαν τουριστικό αξιοθέατο. Συχνά οι τουρίστες επιλέγουν να φωτογραφηθούν μπροστά από την πινακίδα του σταθμού! Αλλά υπάρχουν περισσότερα στην κόλαση από την ιδιαίτερη ονομασία.

Από το σταθμό μπορείτε να πάρετε ένα μονοπάτι με σήμανση μέσα στο δάσος που οδηγεί σε ένα σημείο με σκαλίσματα ταράνδων ηλικίας 5000 ετών. Το χωριό διαθέτει και ξενοδοχείο και ένα μικρό εμπορικό κέντρο.

Το όνομα Hell προέρχεται από την παλαιά νορβηγική λέξη hellir, που σημαίνει «προεξοχή» ή «σπήλαιο σε γκρεμό». Στα σύγχρονα νορβηγικά σημαίνει «τύχη». Η παλαιά νορβηγική λέξη Hel είναι η ίδια με τη σημερινή αγγλική Hell, και ως κύριο όνομα, ο Hel ήταν ο κυβερνήτης του Hel. Στα σύγχρονα νορβηγικά η λέξη για την κόλαση είναι helvete.

Το Βόρειο Σέλας και η Πολική Νύχτα στη Νορβηγία

Το βόρειο σέλας από την παραλία Haukland στη Νορβηγία (πηγή: unsplash/David Becker)
Το βόρειο σέλας από την παραλία Haukland στη Νορβηγία (πηγή: unsplash/David Becker)

Δεν γίνεται να μη αναφερθούμε στο Βόρειο Σέλας. Και για να το δούμε θα πρέπει να πάμε όσο πιο βόρεια γίνεται! Ο λόγος φυσικά για τα 7 νησιά Σβαλμπαρντ, απ’ τα οποία τα 3 κατοικούνται και βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό. Ιδανική περίοδος για ταξίδι εκεί είναι τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο. Εάν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε και το φαινόμενο «Πολική Νύχτα» από τα μέσα Νοέμβρη έως και τα τέλη Ιανουαρίου, όπου το φως του ηλίου γίνεται σχεδόν ανύπαρκτο και τα νησιά Σβάλμπαρντ φωτίζονται μόνο με το μπλε λυκόφως.

Η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο βρίσκεται στη Νορβηγία

Η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο βρίσκεται στη Νορβηγία

Με το αδιανόητο μήκος  των 24,5 χλμ., η σήραγγα Lærdal είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ξεπερνώντας το ελβετικό τούνελ Gotthard. Η κατασκευή της σήραγγας κόστισε 1 δισεκατομμύριο νορβηγικές κορώνες (που είναι περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ) και συνδέει τις μικρές κοινότητες Lærdal και Aurland.

Το τούνελ ενσωματώνει χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διαχείριση της ψυχικής καταπόνησης των οδηγών. Είναι χωρισμένο σε 4 τμήματα και κάθε 6 χλμ υπάρχει μια σπηλιά που κύριο σκοπό έχουν να διακόπτουν την ρουτίνα της οδήγησης. Ο φωτισμός του τούνελ κατά κύριο λόγο είναι λευκός αλλά στις σπηλιές αλλάζει σε κίτρινο και μπλε θυμίζοντας τα χρώματα της ανατολής.

Η σημαία της Νορβηγίας

Η σημαία της Νορβηγίας είναι κόκκινη με έναν μπλε σκανδιναβικό σταυρό με άσπρο περίγραμμα. Ο Σταυρός είναι χριστιανικό σύμβολο και η επιλογή των χρωμάτων υποδηλώνει τη δημοκρατία!

Σημαία Νορβηγίας

Τι γλώσσα μιλάνε στην Νορβηγία

Η Νορβηγική και η Σααμική είναι οι δύο επίσημες γλώσσες της Νορβηγίας. Η Νορβηγική γλώσσα έχει και δύο επίσημες γραπτές μορφές, την Μποκμάλ και την Νινόρσκ με την πρώτη να είναι αυτή που χρησιμοποιείται από την πλειονότητα. Η νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες και μοιάζει με την Σουηδική, την Δανική και την Φεροϊκή γλώσσα. Από την άλλη, οι Σααμικές γλώσσες ανήκουν στον φινοουγγρικό κλάδο των ουραλικών γλωσσών. και ομιλούνται στις βόρειες ζώνες της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της χερσονήσου Κόλα στην Ρωσία.

Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Το Όσλο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Ιδρύθηκε το έτος 1040 ως Άνσλο, καθιερώθηκε ως κάουπστατ το 1048 από το Χάραλντ Χαρνυράντα, είχαμε μια αναβάθμιση σε επισκοπή το 1070 και κατάφερε στο τέλος να γίνει πρωτεύουσα επί του Χάακον Ε΄ της Νορβηγίας γύρω στο 1300. Η μητροπολιτική περιοχή έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 1,71 εκατομμυρίων που διαρκώς αυξάνεται λόγω των υψηλών γεννήσεων και της μετανάστευσης εσωτερικής και εξωτερικής.

Ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν του πολιτισμού Άρενσμπουργκ (11η έως 10η χιλιετία π.Χ.), πηγαίνουμε γρήγορα στο 3000 π.Χ. που νέοι άποικοι φθάνουν στην Ανατολική Νορβηγία. Είναι Ινδοευρωπαίοι αγρότες που καλλιεργούν σιτηρά και εκτρέφουν αγελάδες και πρόβατα.

Σύντομα έγιναν πιο εξωστρεφείς και ξεκίνησαν τις επιδρομές, τις αποικίες και στο εμπόριο. Από τον 8ο ως το 10ο αιώνα η ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας ήταν η πηγή των Βίκινγκ. Οι Νορβηγοί εξερευνητές πρώτοι ανακάλυψαν την Ισλανδία τυχαία τον 9ο αιώνα, κατευθυνόμενοι προς τα Νησιά Φερόες και τελικά έφτασαν στη Βίνλαντ, γνωστό σήμερα ως Νέα Γη, στον Καναδά.

Την επόμενη χιλιετία είχαμε φυσικά εμφύλιους πολέμους, ένωση με την Σουηδία, την Δανία και φτάνουμε στο έτος 1905 όπου ο πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας της γνωστής μας οικογένειας Γλύξμπουργκ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς μιας πλήρως ανεξάρτητης Νορβηγίας.

Κλίμα

Tο κλίμα της Νορβηγίας είναι ήπιο στις θαλάσσιες ακτές, ενώ στην ενδοχώρα είναι σαφώς ψυχρότερο, αλλά πολύ πιο γλυκό από άλλες περιοχές του κόσμου με τέτοιο βόρειο γεωγραφικό πλάτος. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας στο βορρά θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν είναι συνηθισμένες στην ακτογραμμή.

Φιόρδ, βουνά και λίμνες

Sognefjord, Νορβηγία (πηγή: wikipedia)
Sognefjord, Νορβηγία (πηγή: wikipedia)

Το Σόγκνεφιορδ είναι το δεύτερο βαθύτερο φιόρδ στον κόσμο και το μακρύτερο του κόσμου με 204 χιλιόμετρα. Η Χορνινταλσβάτνετ είναι η βαθύτερη λίμνη σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ συνολικά η Νορβηγία έχει 400.000 λίμνες. Μόνιμα παγωμένο έδαφος υπάρχει όλο το χρόνο στις υψηλότερες ορεινές περιοχές και στο εσωτερικό της περιφέρειας Φίνμαρκ ενώ εκεί  συναντάμε και πολλούς παγετώνες. Τέλος, τo οροπέδιο Χαρντανγκερβίντεν είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με μεγάλο πληθυσμό ταράνδων.

Πανίδα

Και μιας και είπαμε για ζωάκια, έχουμε πολικές αρκούδες, ευρασιατικούς λύγκες,  αρκτικές αλεπούδες, φάλαινες φυσητήρες και καρχαρίες προσκυνητές. Το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο στην ηπειρωτική χώρα είναι η άλκη, γνωστή για το μέγεθος και τη δύναμή της και συχνά ονομάζεται skogens konge, «βασιλιάς του δάσους». Κι αντί να την επιλέξουν για εθνικό σύμβολο, διάλεξαν το εξωτικό λιοντάρι.

Bonus Facts

  • Οι Βίκινγκς λέγεται ότι στην πραγματικότητα δεν φορούσαν περικεφαλαίες με κέρατα, αλλά έπιναν απ’ τα κέρατα αυτά ένα ποτό κάτι σαν μπύρα. Παράλληλα η διατροφή τους ήταν αρκετά προσεγμένη παρόλες τις κρεπάλες κατά την διάρκεια των επιδρομών. Από τότε είχαν ανακαλύψει τα superfoods καθώς έπιναν το skyr ένα κρεμώδες γιαουρτοειδές τυρί.
  • Οι Νορβηγοί λατρεύουν τα αλκοολούχα ποτά, αλλά εκτιμούν ακόμη περισσότερο τον (γενικά μαύρο) καφέ τους. Η ετήσια κατανάλωση φτάνει τα 9,9 κιλά καφέ κατά κεφαλή! Οι Φινλανδοί βρίσκονται στην πρώτη θέση με 12 κιλά/χρόνο.
  • Ο μέσος όρος ύψους των Νορβηγών είναι τα 173,5 εκατοστά και βρίσκονται στην 16η θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης. Οι άνδρες έχουν μέσο όρο τα 180,5 εκατοστά και οι γυναίκες τα 166,4 εκατοστά.
  • Οι Νορβηγοί διαβάζουν περισσότερο από κάθε άλλο πληθυσμό στον κόσμο. Τα Νόμπελ Ειρήνης απονέμονται από Νορβηγούς στο Όσλο σχεδόν κάθε χρόνο από το 1901 με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένας απ’ τους διάσημους πίνακες, η Κραυγή είναι του Νορβηγού Edvard Munch.
  • Τώρα που είπαμε για κραυγές, το δεύτερο κύμα του Black Metal γεννήθηκε στην Νορβηγία και ήταν πολύ συνειδητοποιημένο.
  • Οι Νορβηγοί έχουν σίγουρα ωραίες ιδέες και μπορείς να πεις και αρκετά καλόγουστες, αλλά κάπου στην πορεία το χάνουν. Ο λόγος για τα αυτοκίνητα Troll, τα οποία δεν φτούρησαν ποτέ και φτιάχτηκαν συνολικά μόνο 5, τα οποία φυλάσσονται σε μουσεία αυτοκινήτων με πολλά εισαγωγικά. Αντίστοιχη μοίρα είχαν και τα πρωτοποριακά αυτοκίνητα Think, τα όποια τα πάρκαραν μόνιμα κάπου στις εγκαταστάσεις της Ford.
  • Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για την ευτυχία, η Νορβηγία είναι η πέμπτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για το 2022 (πρέπει να είναι αυτός ο επιπλέον καφές που καταναλώνουν).
  • Οι Νορβηγοί εφηύραν το σκι περίπου 4000 χρόνια πριν. Στο νησί Rødøy, στη βόρεια Νορβηγία έχουν βρεθεί σκαλίσματα σε βράχο με έναν σκιέρ!
  • Οι Νορβηγοί ίδρυσαν το Δουβλίνο στην Ιρλανδία, το 836 μ.Χ..
  • Η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Νορβηγίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Μινεσότα αφού συγκεντρώνει τους περισσότερους Νορβηγούς από κάθε άλλη πολιτεία.
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.