Νορβηγία

Νορβηγία

Το Βασίλειο της Νορβηγίας βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη. Τα εδάφη της περιλαμβάνουν το δυτικό και το βορειότερο τμήμα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Το απομακρυσμένο νησί Γιαν Μάγεν και το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ είναι επίσης τμήμα του Βασιλείου της Νορβηγίας. Το Νησί του Πέτρου Α΄ της Ανταρκτικής και το υποανταρκτικό νησί Μπουβέ είναι εξαρτώμενα εδάφη και δεν θεωρούνται τμήμα του βασιλείου. Επίσης διεκδικεί τμήμα της Ανταρκτικής γνωστό ως Γη της Βασίλισσας Μοντ.

Menu

Γεωγραφία

Η Νορβηγία έχει συνολική έκταση 385.207 τ.χλμ. περίπου 3 φορές η Ελλάδα μας. Συνορεύει ανατολικά με την Σουηδία, στα βορειοανατολικά με την Φινλανδία και την Ρωσία, και στο στενό του Σκάγκερακ στα νότια, με την Δανία. Διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή, στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και τη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Έχει συνολικό πληθυσμό 5.374.807 κατοίκους, με την πλειονότητα να είναι Νορβηγοί. Μικρότερες μειονότητες είναι οι Σαάμι και οι φινλανδόφωνοι Κβεν. Για περισσότερα από 170 χρόνια, η Νορβηγική κυβέρνηση προσπαθούσε να τους αφομοιώσει ενθαρρύνοντάς τους να υιοθετήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία της χώρας. Πράγμα που το κατάφερε!!!

Σημαία

Η σημαία της Νορβηγίας είναι κόκκινη με έναν μπλε σκανδιναβικό σταυρό με άσπρο περίγραμμα. Ο Σταυρός είναι χριστιανικό σύμβολο και η επιλογή των χρωμάτων υποδηλώνει τη δημοκρατία!

Σημαία Νορβηγίας

Γλώσσα

Η Νορβηγική και η Σααμική είναι οι δύο επίσημες γλώσσες της Νορβηγίας. Η Νορβηγική γλώσσα έχει και δύο επίσημες γραπτές μορφές, την Μποκμάλ και την Νινόρσκ με την πρώτη να είναι αυτή που χρησιμοποιείται από την πλειονότητα. Η νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες και μοιάζει με την Σουηδική, την Δανική και την Φεροϊκή γλώσσα. Από την άλλη, οι Σααμικές γλώσσες ανήκουν στον φινοουγγρικό κλάδο των ουραλικών γλωσσών. και ομιλούνται στις βόρειες ζώνες της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της χερσονήσου Κόλα στην Ρωσία.

Πρωτεύουσα

Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Το Όσλο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Ιδρύθηκε το έτος 1040 ως Άνσλο, καθιερώθηκε ως κάουπστατ το 1048 από το Χάραλντ Χαρνυράντα, είχαμε μια αναβάθμιση σε επισκοπή το 1070 και κατάφερε στο τέλος να γίνει πρωτεύουσα επί του Χάακον Ε΄ της Νορβηγίας γύρω στο 1300.
Η μητροπολιτική περιοχή έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 1,71 εκατομμυρίων που διαρκώς αυξάνεται λόγω των υψηλών γεννήσεων και της μετανάστευσης εσωτερικής και εξωτερικής.

Ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν του πολιτισμού Άρενσμπουργκ (11η έως 10η χιλιετία π.Χ.), πηγαίνουμε γρήγορα στο 3000 π.Χ. που νέοι άποικοι φθάνουν στην Ανατολική Νορβηγία. Είναι Ινδοευρωπαίοι αγρότες που καλλιεργούν σιτηρά και εκτρέφουν αγελάδες και πρόβατα.

Σύντομα έγιναν πιο εξωστρεφείς και ξεκίνησαν τις επιδρομές, τις αποικίες και στο εμπόριο. Από τον 8ο ως το 10ο αιώνα η ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας ήταν η πηγή των Βίκινγκ. Οι Νορβηγοί εξερευνητές πρώτοι ανακάλυψαν την Ισλανδία τυχαία τον 9ο αιώνα, κατευθυνόμενοι προς τα Νησιά Φερόες και τελικά έφτασαν στη Βίνλαντ, γνωστό σήμερα ως Νέα Γη, στον Καναδά.

Την επόμενη χιλιετία είχαμε φυσικά εμφύλιους πολέμους, ένωση με την Σουηδία, την Δανία και φτάνουμε στο έτος 1905 όπου ο πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας της γνωστής μας οικογένειας Γλύξμπουργκ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς μιας πλήρως ανεξάρτητης Νορβηγίας.

Κλίμα

Tο κλίμα της Νορβηγίας είναι ήπιο στις θαλάσσιες ακτές, ενώ στην ενδοχώρα είναι σαφώς ψυχρότερο, αλλά πολύ πιο γλυκό από άλλες περιοχές του κόσμου με τέτοιο βόρειο γεωγραφικό πλάτος. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας στο βορρά θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν είναι συνηθισμένες στην ακτογραμμή.

Το Σόγκνεφιορδ είναι το δεύτερο βαθύτερο φιόρδ στον κόσμο και το μακρύτερο του κόσμου με 204 χιλιόμετρα. Η Χορνινταλσβάτνετ είναι η βαθύτερη λίμνη σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ συνολικά η Νορβηγία έχει 400.000 λίμνες. Μόνιμα παγωμένο έδαφος υπάρχει όλο το χρόνο στις υψηλότερες ορεινές περιοχές και στο εσωτερικό της περιφέρειας Φίνμαρκ ενώ εκεί  συναντάμε και πολλούς παγετώνες Λοιπόν τo οροπέδιο Χαρντανγκερβίντεν είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με μεγάλο πληθυσμό ταράνδων.

Πανίδα

Και μιας και είπαμε για ζωάκια, έχουμε πολικές αρκούδες, ευρασιατικούς λύγκες,  αρκτικές αλεπούδες, φάλαινες φυσητήρες και καρχαρίες προσκυνητές. Το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο στην ηπειρωτική χώρα είναι η άλκη, γνωστή για το μέγεθος και τη δύναμή της και συχνά ονομάζεται skogens konge, «βασιλιάς του δάσους». Κι αντί να την επιλέξουν για εθνικό σύμβολο, διάλεξαν το εξωτικό λιοντάρι.

Bonus Facts

 • Οι Βίκινγκς λέγεται ότι στην πραγματικότητα δεν φορούσαν περικεφαλαίες με κέρατα, αλλά έπιναν απ’ τα κέρατα αυτά ένα ποτό κάτι σαν μπύρα. Παράλληλα η διατροφή τους ήταν αρκετά προσεγμένη παρόλες τις κρεπάλες κατά την διάρκεια των επιδρομών. Από τότε είχαν ανακαλύψει τα superfoods καθώς έπιναν το skyr ένα κρεμώδες γιαουρτοειδές τυρί.
 • Οι Νορβηγοί λατρεύουν τα αλκοολούχα ποτά, αλλά εκτιμούν ακόμη περισσότερο τον (γενικά μαύρο) καφέ τους. Η ετήσια κατανάλωση φτάνει τα 9,9 κιλά καφέ κατά κεφαλή! Οι Φινλανδοί βρίσκονται στην πρώτη θέση με 12 κιλά/χρόνο.
 • Ο μέσος όρος ύψους των Νορβηγών είναι τα 173,5 εκατοστά και βρίσκονται στην 16η θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης. Οι άνδρες έχουν μέσο όρο τα 180,5 εκατοστά και οι γυναίκες τα 166,4 εκατοστά.
 • Οι Νορβηγοί διαβάζουν περισσότερο από κάθε άλλο πληθυσμό στον κόσμο. Τα Νόμπελ Ειρήνης απονέμονται από Νορβηγούς στο Όσλο σχεδόν κάθε χρόνο από το 1901 με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένας απ’ τους διάσημους πίνακες, η Κραυγή είναι του Νορβηγού Edvard Munch.
 • Τώρα που είπαμε για κραυγές, το δεύτερο κύμα του Black Metal γεννήθηκε στην Νορβηγία και ήταν πολύ συνειδητοποιημένο.
 • Οι Νορβηγοί έχουν σίγουρα ωραίες ιδέες και μπορείς να πεις και αρκετά καλόγουστες, αλλά κάπου στην πορεία το χάνουν. Ο λόγος για τα αυτοκίνητα Troll, τα οποία δεν φτούρησαν ποτέ και φτιάχτηκαν συνολικά μόνο 5, τα οποία φυλάσσονται σε μουσεία αυτοκινήτων με πολλά εισαγωγικά. Αντίστοιχη μοίρα είχαν και τα πρωτοποριακά αυτοκίνητα Think, τα όποια τα πάρκαραν μόνιμα κάπου στις εγκαταστάσεις της Ford.
 • Το τούνελ Laerdal μήκους 24 χιλιομέτρων συνδέει το Laerdal με το Aurland και είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.
 • Δεν γίνεται να μη αναφερθούμε στο Βόρειο Σέλας. Και για να το δούμε θα πρέπει να πάμε όσο πιο βόρεια γίνεται! Ο λόγος φυσικά για τα 7 νησιά Σβαλμπαρντ, απ’ τα οποία τα 3 κατοικούνται και βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό. Ιδανική περίοδος για ταξίδι εκεί είναι τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο. Εάν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε και το φαινόμενο «Πολική Νύχτα» από τα μέσα Νοέμβρη έως και τα τέλη Ιανουαρίου, όπου το φως του ηλίου γίνεται σχεδόν ανύπαρκτο και τα νησιά Σβάλμπαρντ φωτίζονται μόνο με το μπλε λυκόφως.
 • Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για την ευτυχία, η Νορβηγία είναι η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, πίσω μόνο από τη Φινλανδία (πρέπει να είναι αυτός ο επιπλέον καφές που καταναλώνουν).
 • Οι Νορβηγοί εφηύραν το σκι περίπου 4000 χρόνια πριν. Στο νησί Rødøy, στη βόρεια Νορβηγία έχουν βρεθεί σκαλίσματα σε βράχο με έναν σκιέρ!
 • Οι Νορβηγοί ίδρυσαν το Δουβλίνο στην Ιρλανδία, το 836 μ.Χ..
 • Η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Νορβηγίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Μινεσότα αφού συγκεντρώνει τους περισσότερους Νορβηγούς από κάθε άλλη πολιτεία.

Πηγές: Wikipedia, Britannica

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ακολουθείστε μας στο Instagram