16 λόγοι που θα αγαπήσετε τη Φινλανδία

15 λόγοι που θα αγαπήσετε τη Φινλανδία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ερωτευτείς τη Φινλανδία και τους Φινλανδούς (που είναι άλλωστε και οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο). Θα ήταν αδύνατο να απαριθμήσω βέβαια όλα τα ενδιαφέροντα πραγματάκια γι’ αυτή τη χώρα σε ένα άρθρο, αλλά υπόσχομαι ότι θα βάλω τα δυνατά μου μέχρι να με θυμηθεί η φίλη μου η τενοντίτιδα – πάμε να ξεκινήσουμε;

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Οι βόρειες χώρες κατατάσσονται σταθερά στην κορυφή της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία. Αλλά το 2020, η Φινλανδία ξεπέρασε τον εαυτό της και τερμάτισε στην κορυφή της σχετικής λίστας από τη 5η θέση που βρισκόταν.

Αν δεν μας πιστεύετε, δείτε εδώ χαρά!
Αν δεν μας πιστεύετε, δείτε εδώ χαρά!

Η κατάταξη λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες: το προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία επιλογών ζωής, την οικονομική δύναμη, τη γενναιοδωρία, την κοινωνική υποστήριξη από φίλους αλλά και τη διαφθορά.

Η φινλανδική γλώσσα είναι τελείως διαφορετική από τις σκανδιναβικές γλώσσες

Αν και η Φινλανδία συχνά συμπεριλαμβάνεται στη Σκανδιναβία (λόγω μιας μικρή έκτασης στα βορειοδυτικά της χώρας), η γλώσσα της χώρας δεν έχει κανένα κοινό με τους Σκανδιναβούς φίλους της. Τα φινλανδικά είναι μέρος της οικογένειας των ουραλικών γλωσσών, με τα ουγγρικά να είναι η πιο κοντινή γλώσσα.

Ο JRR Tolkien εμπνεύστηκε τη γλώσσα των ξωτικών στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών από τα Φινλανδικά και την ιστορία του εθνικού μύθου της χώρας, Kalevala.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Υπάρχουν 187.888 λίμνες στη φινλανδική επικράτεια

Υπάρχουν 187.888 λίμνες στη Φινλανδία μεγαλύτερες από 500 τετραγωνικά μέτρα και 75.818 νησιά με έκταση μεγαλύτερη του 0,5 τ.χλμ. (πηγή: wikipedia)

Έχουμε να κάνουμε με πολλές λίμνες, και δεν είναι καθόλου περίεργο που η χώρα αναφέρεται μερικές φορές ως «η χώρα των χίλιων λιμνών», αρκεί να το πολλαπλασιάσουμε με το 187.

Σύμφωνα βέβαια με την έρευνα που έγινε από τη Nature Communications το 2016, η Φινλανδία δεν βρίσκεται καν στην 10άδα της λίστας παρόλο που και ο απόλυτος αριθμός των λιμνών της χώρας είναι τεράστιος και αναλόγικα με το μέγεθος της χώρας η Φινλανδία κατέχει τα πρωτεία.

Υπολογίζεται ότι η Φινλανδία έχει μία λίμνη για κάθε 26 άτομα. Αν και αυτό είναι γεγονός, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ορισμός της λίμνης ποικίλλει ευρέως από μέρος σε μέρος. Δεν υπάρχει σαφής ορισμός των απαιτήσεων μεγέθους για να ταξινομηθεί ένα υδάτινο σώμα ως λίμνη.

Υπάρχει μια λίμνη στη Φινλανδία που έχει το σχήμα της Φινλανδίας

Υπάρχει μια λίμνη στη Φινλανδία που έχει το σχήμα της Φινλανδίας

Ο λόγος για την τεχνητή λίμνη Neitokainen που ολοκληρώθηκε το 1991 στον δήμο Kittilä στις πλαγιές του λόφου Vesikkovaara.

Το μήκος της λίμνης είναι 116 μέτρα και το μέσο βάθος περίπου ένα μέτρο. Η τεχνητή λίμνη έχει σχήμα όπως η Φινλανδία, αλλά μόνο το ένα δέκατο χιλιοστό του μήκους της.

Ο εμπνευστής της ιδέας της τεχνητής λίμνης είναι ο Esko Sääskilahti, ο οποίος πραγματοποίησε τις απαραίτητες μετρήσεις και σημάδεψε το περίγραμμα της λίμνης στο έδαφος. Με δύο εκσκαφείς και σε χρόνο μια εβδομάδας το έργο είχε ολοκληρωθεί. Η λίμνη αντλεί τα νερά της από υπόγεια ύδατα ενός πηγαδιού.

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Φινλανδία είναι -51,5 °C

Εάν κάνετε τη τρέλα και επισκεφτείτε τη Φινλανδία κατά τους χειμερινούς μήνες, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι παραπάνω από μια ζεστή ζακέτα. Αν και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μια τόσο χαμηλή θερμοκρασία, η μέση θερμοκρασία στο Ελσίνκι τους χειμερινούς μήνες είναι οι διόλου ευκαταφρόνητοι -5 βαθμοί Κελσίου.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε στη χώρα ήταν το 1999 στο Kittilä, όπου η θερμοκρασία έπεσε μέχρι τους -51,5 βαθμούς Κελσίου (−60,7 °F). Η Φινλανδία μπορεί να θεωρηθεί με βεβαιότητα ως μια από τις πιο κρύες χώρες στον κόσμο.

Φινλανδία, ένα απέραντο δάσος

Η Φινλανδία έχει περισσότερα δάση από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δάση καλύπτουν το 74% ολόκληρης της χώρας – δηλαδή έκταση μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιταλία.

Γνωρίστε τα σουρεάλ δάση της παγωμένης Φινλανδίας στο σχετικό αφιέρωμα.

Οι Φύλακες της Αρκτικής: Τα απόκοσμα παγωμένα δέντρα στη Φινλανδική Λαπωνία

Ο μέσος Φινλανδός καταναλώνει 12 κιλά καφέ κάθε χρόνο

Οι σκανδιναβικές χώρες φημίζονται για την έντονη κατανάλωση καφέ και οι Φινλανδοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Πόσα φλιτζάνια ετησίως είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αλλά ο μέσος Φινλανδός καταναλώνει περίπου 12 κιλά καφέ ετησίως!

Οι Φινλανδοί πίνουν επίσης πολύ γάλα. Στην πραγματικότητα, έχουν την υψηλότερη ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος στον κόσμο!

Η Φινλανδία έχει δωρεάν εκπαίδευση, ακόμη και σε πανεπιστημιακό επίπεδο

Ένα από τα πράγματα για τα οποία μπορούν να υπερηφανεύονται οι Φινλανδοί είναι το γεγονός ότι προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση σε φοιτητές, ακόμη και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αυτό ισχύει και για αλλοδαπούς φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία).

Οι μη υπήκοοι της ΕΕ μπορούν επίσης να απολαμβάνουν δωρεάν δίδακτρα εάν τα μαθήματα που παρακολουθούνται διδάσκονται στα φινλανδικά ή τα σουηδικά ή αφορούν διδακτορικές σπουδές σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Εδώ τα καλά διαβατήρια

Το ισχυρό φινλανδικό διαβατήριο
Το ισχυρό φινλανδικό διαβατήριο

Οι Φινλανδοί μπορούν επίσης να υπερηφανεύονται που έχουν το τέταρτο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, λίγο πίσω από τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.

Σας ακούω να αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό! Οι Φινλανδοί λοιπόν μπορούν να επισκεφθούν τις περισσότερες χώρες στον κόσμο χωρίς να χρειαστούν βίζα. 

Το Βόρειο Σέλας, ο Ήλιος του Μεσονυχτίου και η Πολική Νύχτα

Το βόρειο σέλας δημιουργεί απόκοσμα τοπία (φωτ. Τhomas Κast | Visit Finland)

Αυτά τα θεαματικά φαινόμενα μπορείτε να τα απολαύσετε στη Φινλανδία στο έπακρο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας (υπολογίζεται ότι εμφανίζεται περίπου 200 νύχτες το χρόνο), αλλά και να ζήσετε την Πολική νύχτα στα βόρεια μέρη της χώρας. Είναι οι πιο σκοτεινοί μήνες του χρόνου και για αρκετές εβδομάδες ο ήλιος δεν θα ανατείλει. Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν ο ήλιος δεν δύει ποτέ, γνωστός και ως ήλιος του μεσονυκτίου. Ευκαιρία να μάθετε 18 ενδιαφέροντα πραγματάκια για το Βόρειο Σέλας.

Η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έδωσε σε όλες τις γυναίκες δικαίωμα ψήφου

Η Φινλανδία φημίζεται ως μία από τις πιο ισότιμες χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ισότητα των φύλων! Στις μέρες μας το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες μπορεί θεωρείται αυτονόητο, αλλά τη στιγμή που επιτράπηκε για πρώτη φορά να ψηφίσουν πίσω στο 1906, αυτό ήταν σίγουρα κάτι το πρωτοποριακό. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία είχαν προηγηθεί μερικά χρόνια πριν, αλλά ήταν η Φινλανδία η πρώτη χώρα που επέτρεψε σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης να μπορούν να ψηφίσουν πλήρως και επίσης να είναι υποψήφιες για το κοινοβούλιο.

Το Heavy Metal θριαμβεύει στη Φινλανδία

Metal μπάντες ανά 100.000 κατοίκους
Metal μπάντες ανά 100.000 κατοίκους

Υπάρχουν περισσότερα Heavy Metal συγκροτήματα στη Φινλανδία από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό. Το 2006, το φινλανδικό συγκρότημα Heavy-metal Lordi ανέλαβε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τον οποίο μάλιστα κέρδισε με το τραγούδι τους “Hardrock Halleluja”.

Άλλα αξιόλογα φινλανδικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες του Heavy metal και των κοντινών genre είναι οι Nightwish, οι Apocalyptica, οι Ensiferum, οι HIM, οι Amorphis και οι Children of Bodom.

Η Φινλανδία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1917

Αφού κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία και τη Σουηδία, η Φινλανδία ίδρυσε τη δική της μοναρχία, η οποία διήρκεσε τρεις ολόκληρους μήνες πριν ο νεοδιορισθείς βασιλιάς παραιτηθεί. Στην πραγματικότητα, ο Φρειδερίκος-Κάρολος της Έσσης δεν πρόλαβε καν να στεφθεί βασιλιάς στις 67 ημέρες της βασιλείας του.

Μολότοφ κοκτέιλ

Οι Φινλανδοί επινόησαν την ονομασία «Μολότοφ κοκτέιλ» για να περιγράψουν τις αυτοσχέδιες βόμβες που χρησιμοποίησαν για να αποκρούσουν τη Σοβιετική Ένωση (και πιο συγκεκριμένα τον σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών Βιάτσεσλαβ Μολότοφ) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι βόμβες πιστεύεται ότι προήλθαν από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο για την καταπολέμηση των αρμάτων μάχης.

Υπάρχουν περισσότερες σάουνες από αυτοκίνητα

Υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια σάουνες στη Φινλανδία και το 99% των Φινλανδών κάνουν σάουνα μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο.
Υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια σάουνες στη Φινλανδία και το 99% των Φινλανδών κάνουν σάουνα μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο.

Και ενδεχομένως να είναι μέτριος συσχετισμός αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των σάουνων στη Φινλανδία αγγίζει τα δύο εκατομμύρια. Αν συνυπολογίζεις ότι ο φινλανδικός πληθυσμός είναι 5,3 εκατομμύρια κάτοικοι, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό νούμερο! Σάουνες θα βρεις σε διαμερίσματα στις πόλεις, σε καμπίνες σε δάση, σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες και κρατικούς φορείς, αλλά ακομα και σε ένα Burger King στην πρωτεύουσα!

Η Λαπωνία και η πατρίδα του Σάντα Κλάους

Σαάμι άνδρας και παιδί στο Φίνμαρκ της Νορβηγίας, γύρω στο 1900 (Εθνική Βιβλιοθήκη Νορβηγίας)

Η Λαπωνία φιλοξενεί τους μοναδικούς αυτόχθονες πληθυσμούς της Σκανδιναβίας, όπως αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Σαάμι μιλούν τη δική τους γλώσσα που απειλείται με εξαφάνιση και είναι ξακουστοί εκτροφείς ταράνδων και ψαράδες.

Σε μέγεθος η φινλανδική Λαπωνία είναι περίπου όσο το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ελβετία μαζί!

Ξακουστό σε όλο τον κόσμο είναι το Ροβανιέμι, η πρωτεύουσα της φινλανδικής Λαπωνίας, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από τον Αρκτικό κύκλο! Οι Φινλανδοί το έχουν αναγορεύσει σε πατρίδα του πασίγνωστου Σάντα Κλάους (όχι του δικού μας Άγιου Βασίλη, μην τα μπερδεύετε…)

Ανακαλύψτε περισσότερα για τη Λαπωνία και τους Σαάμι εδώ.

2 Απαντήσεις

  1. Μια διόρθωση μιας και ζω στην Φινλανδία. Δεν είναι οι Saami εκτροφείς ταράνδων και ούτε τάρανδος είναι στην φωτογραφία που βλέπετε. Είναι το μεγάλο ελάφι (reindeer) το οποίο παραδοσιακά φροντίζουν οι Λάπωνες.
    Ένα άλλο σημείο ενδιαφέρον είναι ότι έχει βρεθεί πρόσφατα ότι οι Φινλανδοί είναι οι ευτυχέστεροι στον κόσμο γιατί δεν είναι υπερβολικά απαιτητικοί και έχουν άλλες προτεραιότητες π.χ. η φύση, η επαφή με την φύση και η διατήρησή της είναι υπέρ πάντων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ