Η Δανία, μέρος του Βασίλειου της Δανίας (παρέα με τα αυτόνομα νησιά Φερόες και τη Γροιλανδία), είναι η νοτιότερη χώρα της Σκανδιναβίας. Συνορεύει στα νότια με τη Γερμανία, βρέχεται από τη Βόρειο Θάλασσα και τη Βαλτική και γειτνιάζει από θαλάσσης με τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Κοπεγχάγη.
Ας αφήσουμε όμως τα βασικά γεωγραφικά και πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τα οποία φημίζεται η χώρα:
Η παλαιότερη σημαία του κόσμου
Η σημαία με τον λευκό σταυρό σε κόκκινο φόντο είναι άμεσα αναγνωρίσιμη στους περισσότερους. Οι Δανοί την ονομάζουν Dannebrog ή “Δανικό ύφασμα” και η ιστορία της ξεκινάει κάπου στον 14ο αιώνα, με τον θρύλο να αναφέρει ότι η σημαία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της μάχης του Lyndanisse το 1219 και ενέπνευσε τους Δανούς να νικήσουν εναντίον των Εσθονών. Η σημαία υιοθετήθηκε κάποια στιγμή τα επόμενα 100 χρόνια.
Αν και δεν είναι η αρχαιότερη σημαία που υπήρξε ποτέ, κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως η παλαιότερη και συνεχώς χρησιμοποιούμενη εθνική σημαία.
Ο όρος «συνεχή χρήση» βέβαια εγείρει ενστάσεις με τη Σκωτία να διεκδικεί επίσης ένα παρόμοιο κατόρθωμα, αλλά τα Γκίνες τάσσονται με τη Δανία και δίνουν ημερομηνία υιοθέτησής της σημαίας το 1625.
Και η μοναρχία της είναι ακόμα παλαιότερη
Ακόμα πιο παλιά από τη σημαία είναι η μοναρχία της Δανίας. Από τότε που ξεκίνησε η βασιλεία του Γκορμ του Παλαιού το 935, η μοναρχία συνεχίζεται χωρίς διακοπές μέχρι και σήμερα.
Αρχικά ήταν εκλεκτική μοναρχία, έγινε κληρονομική τον 17ο αιώνα και στη συνέχεια τον 19ο αιώνα μετατράπηκε σε συνταγματική μοναρχία. Η σημερινή μονάρχης είναι η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, η πρώτη γυναίκα μονάρχης από τότε που πέθανε η συνονόματή της Μαργαρίτα Α’ το 1412 κατά τη διάρκεια της Ένωσης του Καλμάρ.
Είναι μια μικρή χώρα
Έξω από τις πόλεις, η Σκανδιναβία έχει τη φήμη ότι είναι ένας τεράστιος ανοιχτός χώρος με βουνά, φιόρδ και λίμνες. Αλλά η Δανία αποτελεί εξαίρεση.
Ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη χώρα
Ωστόσο, το Βασίλειο της Δανίας έχει στην κατοχή του πολλά νησιά! Συνολικά, 443 νησιά βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Δανίας, εκ των οποίων τα 70 κατοικούνται. Ένα από αυτά τα νησιά είναι και η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο μη ηπειρωτικό νησί στον πλανήτη.
Η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη επικράτεια της Δανίας. Η μητέρα χώρα διατηρεί τον έλεγχο των εξωτερικών και αμυντικών υποθέσεων, αλλά οι περισσότερες αποφάσεις έχουν ανατεθεί στην κυβέρνηση της Γροιλανδίας. Το νησί απασχόλησε τα διεθνή μέσα το 2019 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εκδήλωσε το ενδιαφέρον να το «αγοράσει» από τη Δανία.
Έτσι, ενώ η ίδια η Δανία είναι μικρή, η συνολική της επικράτεια είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν τα προσθέσουμε όλα, σκαρφαλώνει στην 12η θέση στον κόσμο, ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σαουδική Αραβία.
Η αυξημένη φορολογία
Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται τη Σκανδιναβία είναι σοκαρισμένοι από το πόσο κοστίζουν τα αγαθά και υπηρεσίες. Ο φόρος επί των πωλήσεων είναι στο 25% και είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.
Η Δανία έχει επίσης έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος στον κόσμο, με τους Δανούς να πληρώνουν έως και το 45% του εισοδήματός τους στην κυβέρνηση. Παραδόξως όμως, σε έρευνες το 90% των Δανών είναι ευχαριστημένοι με το επίπεδο της φορολογίας.
Παρολαυτά οι Δανοί δηλώνουν πολύ ευτυχισμένοι
Η Δανία είναι αυτή τη στιγμή, δεύτερη στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του ΟΗΕ, ακριβώς πίσω από τη Φινλανδία. Πως μετριέται η ευτυχία; Αυτό είναι θέμα που θα ασχοληθούμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο. Πάντως η εκπαίδευση είναι δωρεάν και τα συστήματα εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.
Γιατί όμως η Δανία θεωρείται μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο; Η απάντηση βρίσκεται στο Bιβλίο του Hygge (προφέρεται χου-γκα) του Μάικ Βάικινγκ.
Η Δανία είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο
Για 5η συνεχή χρονιά η Δανία είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Δανίας, αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται στο ότι η δανική κοινωνία είναι δομημένη σε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.
Η υψηλότερη κατάταξη οφείλεται στον υψηλό βαθμό ελευθερίας του Τύπου από τη Δανία, την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, τα ισχυρότερα πρότυπα ακεραιότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τα ανεξάρτητα δικαστικά συστήματα.
Το ψηλότερο "βουνό" της Δανίας έχει ύψος μόλις 170 μέτρα
Δεν ξέρω άλλη χώρα πιο κατάλληλη για ποδηλασία από τη Δανία. Είναι δύσκολο να βρεις μέρη όπου πρέπει να κάνεις ποδήλατο ανηφορικά και το ψηλότερο βουνό στην πραγματικότητα δεν είναι καν βουνό. Σύμφωνα με την Βικιπαιδεία, ένα βουνό ή όρος είναι ένα γεωλογικό ύψωμα της επιφάνειας της γης που ξεπερνά τα 300 μ.
Ο λόγος λοιπόν για τον λόφο Møllehøj στον δήμο Skanderborg ο οποίος χαρακτηρίστηκε το ψηλότερο σημείο της χώρας το 2005.
Και μιας και αναφέραμε την ποδηλασία, οι Δανοί λατρεύουν το ποδήλατο και υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα στη χώρα παρά άνθρωποι! Ο αριθμός των ποδηλάτων είναι επίσης διπλάσιος απ’ τον αριθμό αυτοκινήτων.
Σίγουρα το γεγονός ότι η χώρα είναι σχετικά επίπεδη σπρώχνει τον κόσμο προς το ποδήλατο. Όπως και η βαριά φορολογία στα νέα αυτοκίνητα αποθαρρύνουν τους Δανούς. Επιπλέον οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν καταστήσει την ποδηλασία ασφαλή και εύκολη τόσο για αναψυχή όσο και για μεταφορές.
Το 50% των κατοίκων της Κοπεγχάγης πηγαίνουν στη δουλειά τους καθημερινά με το ποδήλατο – ανεξαρήτως καιρού.
Ανά δύο μέρες βρέχει
Το βόρειο τμήμα της Ευρώπης είναι βροχερό σε γενικές γραμμές και η Δανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Κατά μέσο όρο, η χώρα δέχεται βροχές περίπου 170 ημέρες το χρόνο.
Ασυνήθιστα πράγματα που ελέγχονται απ' το κράτος
Ένας τομέας που μπορεί να θεωρηθεί περίεργος για τους περισσότερους ανθρώπους που επεμβαίνει η κυβέρνηση είναι η ονομασία των παιδιών. Η κυβέρνηση διατηρεί μια λίστα με 7.000 ονόματα που είναι προεγκεκριμένα για την ονοματοδοσία των μικρών μας φίλων.
Όσον αφορά το κάψιμο σημαιών τώρα: είναι παράνομο να καίγονται ξένες σημαίες. Οι σημαίες της Δανίας απ’ την άλλη μπορούν να καούν με όλη σας τη ψυχή.
Οι Δανοί αφήνουν τα παιδιά τους να πιουν… λίγο
Σε αντίθεση με ορισμένες χώρες, δεν υπάρχουν νόμοι που να εμποδίζουν την κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά. Φυσικά υπάρχουν νόμοι που δεν επιτρέπουν την αγορά αλκοόλ ανάλογα την ηλικία.
Η μπύρα μπορεί να αγοραστεί στα 16, αλλά θα πρέπει να είστε 18 για να αγοράσετε οινοπνευματώδη ποτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά των Δανών είναι στους δρόμους μεθυσμένα. Αντίθετα, η χαλαρή κουλτούρα τους οδηγεί σε μια λιγότερο παρεμβατική στάση απέναντι στο αλκοόλ.
Και μιας και αναφερθήκαμε σε αποστάγματα, το δημοφιλές Akvavit ή aquavit είναι ένα αποσταγμένο αλκοόλ που παράγεται κυρίως στη Σκανδιναβία από δημητριακά και πατάτες αρωματισμένο από βότανα και η ιστορία του μετράει παραπάνω από 6 αιώνες.
Η Δανία περιβάλλεται από παραλίες και όλοι οι Δανοί ξέρουν να κολυμπούν
Τα μαθήματα κολύμβησης είναι μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών σε όλα τα κρατικά σχολεία. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος στη Δανία που να απέχει περισσότερο από 50 χλμ. από τη θάλασσα και το λιμάνι της Κοπεγχάγης είναι αρκετά καθαρό για να κολυμπήσετε!
Αν το κολύμπι δεν σας παραξενεύει, υπάρχει ένα μέρος για σερφ στην Δανία που ονομάζεται Cold Hawaii (Ψυχρή Χαβάη) και θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες στη Σκανδιναβία για το υδάτινο σπόρ.
Το νόμισμα της Δανίας δεν είναι το ευρώ
Η Δανία χρησιμοποιεί τη δανέζικη κορόνα ως νόμισμά της και δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, έχοντας διαπραγματευτεί το δικαίωμα εξαίρεσης από τη συμμετοχή βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 1992. Το 2000, η κυβέρνηση διεξήγαγε δημοψήφισμα για την εισαγωγή του ευρώ, το οποίο ηττήθηκε με το 46,8% των ψηφοφόρων να ψηφίζει ΝΑΙ.
Η δανέζικη ονομασία είναι «krone», ο πληθυντικός του είναι «kroner» και διαιρείται σε 100 έρε (ενικός και πληθυντικός). Η κορόνα χρησιμοποιείται και στη Γροιλανδία και στα Νησιά Φερόε.
Οι Δανοί ξέρουν να παίζουν καλά
Τα Lego είναι ίσως η πιο γνωστή εξαγωγή της Δανίας, ειδικά μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών.
Η εταιρεία Lego ιδρύθηκε το 1932 στη μικρή πόλη Billund από τον ξυλουργό Ole Kirk Christiansen. Το όνομά της προέρχεται από το «leg godt», που σημαίνει «παίζω καλά».
Τα αρχικά προϊόντα της εταιρείας ήταν ξύλινα παιχνίδια. Μόλις το 1947 παρουσίασαν τα εμβληματικά αλληλοσυνδεόμενα πλαστικά τουβλάκια που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Έκτοτε, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει θεματικά πάρκα και ρούχα. Γνωρίζατε ότι τα πρώτα τουβλάκια εξακολουθούν να ταιριάζουν με αυτά που κατασκευάζονται σήμερα;
Τα Λούνα Παρκ της Δανίας
Πολύ πριν ο Γουόλτ Ντίσνεϋ μας απασχολήσει με τη Disneyland, οι Δανοί είχαν ήδη φτιάξει τα πρώτα λούνα παρκ. Στην πραγματικότητα, η χώρα φιλοξενεί τα δύο παλαιότερα λειτουργικά πάρκα ψυχαγωγίας στον κόσμο – το Bakken και το Tivoli.
Το Bakken δημιουργήθηκε το 1583 όταν ανακαλύφθηκε μια φυσική πηγή στην περιοχή. Χάρη στην κακή ποιότητα του νερού στην Κοπεγχάγη εκείνη την εποχή, οι κάτοικοι συνέρρεαν στο Bakken. Aκολούθησαν μικροπωλητές και διασκεδαστές και σήμερα το πάρκο φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από εμπειρίες. Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν, αν και υπάρχει χρέωση για πολλές από τις βόλτες.
Το Tivoli είναι νεότερο λούνα παρκ που άνοιξε το 1843 και είναι το πιο γνωστό από τα δύο. Από την αρχή, στο Tivoli έβρισκες μια σειρά από θεματικά κτίρια, καθώς και μηχανικές βόλτες και έναν γραφικό σιδηρόδρομο. Το πάρκο εξελίσσεται διαρκώς!
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω: