Και μόνο η σκέψη της Γροιλανδίας πιθανότατα φέρνει στο νου, εικόνες του βόρειου σέλατος πάνω από την παγωμένη τούνδρα, τις περιπλανώμενες πολικές αρκούδες, τα επιβλητικά παγόβουνα αλλά και τον πολιτισμό των Ινουίτ.
Αλλά η Γροιλανδία δεν είναι μόνο αυτά. Πάμε να δούμε 14 συγκλονιστικές πληροφορίες για το μεγαλύτερο νησί του κόσμου ξεκινώντας από τα βασικά:
- Η Γροιλανδία βρίσκεται τόσο βόρεια όσο και νότια του Αρκτικού Κύκλου.
- Είναι πιο κοντά στην ανατολική ακτή του Καναδά και συνδέεται με τη Βόρεια Αμερική μέσω μιας υποθαλάσσιας κορυφογραμμής.
- Ο πλησιέστερος ευρωπαϊκός γείτονας της Γροιλανδίας είναι η Ισλανδία.
- Η χώρα είναι τεχνικά μέρος του Βασιλείου της Δανίας, αλλά έχει αυξημένη αυτονομία με δική της εγχώρια κυβέρνηση.
- Πρωτεύουσα της Γροιλανδίας είναι η Νουούκ, ένας μικρός οικισμός περίπου 18.000 κατοίκων.
- Οι ντόπιοι ονομάζονται Γροιλανδοί και το 90% είναι Ινουίτ. Η επίσημη γλώσσα τους είναι η Γροιλανδική.
- Οι Γροιλανδοί μιλούν επίσης δανικά και αγγλικά.
- Το τοπικό νόμισμα είναι η κορώνα Δανίας (DKK).
Η Γροιλανδία κάποτε ήταν πράσινη
Το όνομα λέγεται ότι δόθηκε από τον Έρικ τον Ερυθρό, ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί τη δεκαετία του 900, αφού εξορίστηκε από την Ισλανδία για φόνο. Κάποιοι λένε ότι έδωσε αυτό το όνομα ως ένα είδος μεσαιωνικού μάρκετινγκ, ελπίζοντας να κάνει περισσότερους αποίκους να τον ακολουθήσουν.
Άλλοι πιστεύουν ότι οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες και η γη πιο πράσινη εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τον ακολουθήσουν. Υπήρχαν περίπου 280 αγροκτήματα στους δύο πρώτους κύριους οικισμούς.
4.500 Χρόνια Ιστορίας
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι πρώτοι άνθρωποι πιστεύεται ότι έφτασαν στη Γροιλανδία γύρω στο 2500 π.Χ. Η πρώτη μεταναστευτική ομάδα πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε και την διαδέχθηκαν πολλές άλλες ομάδες που μετανάστευσαν από τη Βόρεια Αμερική. Στις αρχές του 10ου αιώνα, Σκανδιναβοί από την Ισλανδία εγκαταστάθηκαν στο ακατοίκητο νότιο τμήμα της Γροιλανδίας, αλλά τα ίχνη τους φαίνεται να εξαφανίζονται στα τέλη του 15ου αιώνα. Οι Ινουίτ μετανάστευσαν εδώ από την Ασία τον 13ο αιώνα και η γενεαλογία τους επιβίωσε μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι Γροιλανδοί Ινουίτ είναι οι άμεσοι απόγονοί τους και συνεχίζουν να ακολουθούν μερικές από τις παλιές παραδόσεις όπως θα δούμε και παρακάτω.
Το μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας καλύπτεται από πάγο
Η Γροιλανδία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα στρώματα πάγου στον κόσμο. Μόνο στην Ανταρκτική συναντάμε κάτι μεγαλύτερο. Επηρεάζει το επίπεδο της θάλασσας και καλύπτει περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – περίπου το 80% της χώρας.
Οι θερμοκρασίες στη Γροιλανδία
Συνεπώς το 20% της γης δεν καλύπτεται από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, κι έτσι κατά κάποιον τρόπο ένα μέρος του νησιού ανταποκρίνεται στην ονομασία του. Η Νότια Γροιλανδία βρίσκεται τεχνικά σε χαμηλότερο, θερμότερο γεωγραφικό πλάτος από την Ισλανδία, αλλά σε αντίθεση με την Ισλανδία δεν επηρεάζεται από το Ρεύμα του Κόλπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν επωφελείται από τις ίδιες εύκρατες συνθήκες.
Παρολαυτά το καλοκαίρι μπορεί να είναι αρκετά ευχάριστο στο νησί. Δεν είναι ασυνήθιστο η θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 18-20 βαθμών Κελσίου, εάν ο ήλιος λάμπει και δεν έχει πολύ αέρα. Το αντηλιακό είναι χρήσιμο αξεσουάρ και στην Γροιλανδία.
Νουούκ, η ζωντανή πρωτεύουσα
Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γροιλανδίας ζει στην πρωτεύουσα Νουούκ (Nuuk, που σημαίνει το Ακρωτήρι, ενώ στα δανικά λέγεται Godthåb το οποίο μεταφράζεται ως Καλή Ελπίδα). Η πόλη είναι η μεγαλύτερη, πιο κοσμοπολίτικη πόλη του νησιού και θα βρείτε πολλά μουσεία, μοντέρνα καφέ και μπουτίκ μόδας παρόλο το μικρό της μέγεθος. Για να γνωρίσετε καλύτερα τη χώρα, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Εθνικό Μουσείο της Γροιλανδίας, το Πολιτιστικό Σπίτι Katuaq καθώς και το Μουσείο Τέχνης Nuuk. Περιτριγυρισμένη από ένα πανόραμα βουνών, η πόλη είναι σκαρφαλωμένη στο στόμιο ενός γιγάντιου συστήματος φιόρδ, προσφέροντας εύκολες ημερήσιες εκδρομές στα φιόρδ και στη γύρω φύση.
Οι θερμές πηγές της Γροιλανδίας
Οι θερμές πηγές σε ένα τσουχτερό περιβάλλον είναι κύριο χαρακτηριστικό της Ισλανδίας, αλλά κι η Γροιλανδία έχει να προσφέρει αντίστοιχες απολαύσεις στο νησί Uunartoq.
Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Ένα από τα 3 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Γροιλανδίας, είναι το Ilulissat Icefjord στη δυτική ακτή. Εδώ θα βρείτε επίσης τον Sermeq Kujalleq, έναν από τους πιο δραστήριους παγετώνες στον κόσμο, καθιστώντας τον την περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στη Γροιλανδία.
Το Kujataa είναι ένα υποαρκτικό αγροτικό τοπίο που αναδεικνύει τις πολιτιστικές ιστορίες των Νορβηγών και Ινουίτ κυνηγών αλλά και των αγροτών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Τέλος έχουμε και το Aasivissuit στο Nipisat, ένας κυνηγότοπος των Ινουίτ που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.
Μπορείτε να πετάξετε στην Γροιλανδία μόνο από την Ισλανδία και τη Δανία
Αν σας ενδιαφέρει να επισκεφτείτε τη Γροιλανδία, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι δεν μπορείτε να πετάξετε απευθείας ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης – σε αντίθεση με αυτό που μας δείχνει η αγαπημένη κατά τα άλλα ταινία The Secret Life of Walter Mitty. Οι μόνες διαθέσιμες πτήσεις που θα βρείτε είναι από αεροδρόμια της Ισλανδίας και Δανίας.
Δεν υπάρχει ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο
Αν και φυσικά, υπάρχουν μερικοί δρόμοι μέσα στις ίδιες τις πόλεις, δεν υπάρχουν δρόμοι που συνδέουν τις Γροιλανδικές πόλεις και χωριά. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταφορές στη Γροιλανδία επικεντρώνονται σε θαλάσσια και εναέρια μέσα. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν αεροδρόμια και ελικοδρόμια. Οι χερσαίες μετακινήσεις είναι δυνατές με σνοουμομπίλ και έλκηθρα.
Είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη
Ο συνολικός πληθυσμός της Γροιλανδίας είναι περίπου 56.300 άτομα. Περίπου δηλαδή όσο ο πληθυσμός της πόλης της Ξάνθης. Αν αναλογιστείς το τεράστιο μέγεθος της χώρας, το οποίο είναι συγκρίσιμο με αυτό της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Βελγίου μαζί, αντιλαμβάνεσαι την αραιή πυκνότητα του πληθυσμού.
Στα δικά μας τώρα, η παγωμένη Γροιλανδία είναι σχεδόν 16 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι η Γροιλανδία δείχνει πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα στους μερκατορικούς χάρτες (οπτικά συγκρίνεται με την Αφρική).
Διαβάστε επίσης: Τα πραγματικά μεγέθη των κρατών μέσα από 18 εντυπωσιακούς χάρτες
Λέξεις που προέρχονται από τα Γροιλανδικά
Έχετε κάνει ποτέ «καγιάκ» ή θέλετε να μάθετε πώς είναι να κοιμάσαι σε ένα «ιγκλού»; Αυτοί οι όροι, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, προέρχονται στην πραγματικότητα από λέξεις της Γροιλανδίας.
Το παραδοσιακό φαγητό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κυνήγι
Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των μοσχοβόων και των ταράνδων, μαζί με διάφορα είδη φαλαινών και πτηνών.
Οι τοπικές κοινότητες εξακολουθούν να εξασκούν το κυνήγι φώκιας και τη φαλαινοθηρία.
Το εθνικό πιάτο είναι το «σουαασάτ», μια κρεατόσουπα. Συνήθως περιέχει φώκια, φάλαινα, τάρανδο ή θαλασσοπούλι και μαγειρεύεται με κρεμμύδια, φύλλα δάφνης και άλλα αρωματικά συστατικά.
Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου
Κάθε χρόνο, ο ήλιος δεν δύει από τις 25 Μαΐου έως τις 25 Ιουλίου και παραμένει ορατός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ο ήλιος του μεσονυκτίου, όπως λέγεται, είναι ένα αρκετά δροσερό φυσικό φαινόμενο που όλοι πρέπει να βιώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η 21η Ιουνίου, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, είναι το θερινό ηλιοστάσιο και εθνική αργία στη Γροιλανδία. Θα βρείτε ντόπιους να απολαμβάνουν τον ήλιο ή να απολαμβάνουν ένα μπάρμπεκιου στη φύση.
Το Arctic Circle Trail είναι η πιο διάσημη πεζοπορική διαδρομή της Γροιλανδίας
Η διαδρομή μήκους 160 χιλιομέτρων εκτείνεται από το Kangerlussuaq έως το Sisimiut και αποτελεί δημοφιλή πολυήμερη πεζοπορία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα περπατήσετε για αρκετές ώρες χωρίς να δείτε άλλον άνθρωπο – ακόμα και την περίοδο αιχμής. Πρέπει να κουβαλάτε τα πάντα μαζί σας καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού.